Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE

/VIDEO/ Soarta dosarelor Șor, Plahotniuc și Dodon, sub semnul întrebării? Procurori delegați la PA și PCCOCS riscă să-și piardă fotoliile

07 iunie 2023, ora 21:14

Procurori detașați la Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) riscă să rămână fără funcție. Potrivit unui proiect de lege, ce ar putea fi examinat de Parlament pe 22-23 iunie, urmează a fi îmbunătățit mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor. 

Proiectul își propune și o schimbare prin interzicerea delegării procurorilor în procuraturile specializate, dacă aceștia au mai puțin de 5 ani de experiență, dar și scoaterea procurorilor interimari în afara legii. Potrivit avocatei Cristina Ciubotaru, aceste modificări legislative ar putea afecta soarta dosarelor de rezonanță.

„Un alt obiectiv nedeclarat în nota informativă și titlul proiectului este scoaterea procurorilor interimari și delegați în procuraturile specializate în afara legii, chiar din momentul publicării noilor modificări”, a scris Ciubotaru, pe Facebook.

Potrivit avocatei, schimbarea ar putea afecta în special dosarele aflate în gestiunea procuraturilor din Capitală, în care activează cel puțin 25 de procurori interimari și mai mulți procurori delegați. Ciubotaru menționează că acești procurori nu vor mai putea emite niciun act procesual în cadrul anchetelor și proceselor de judecată în derulare, deoarece durata interimatelor și a delegărilor lor va fi depășită în momentul publicării modificărilor legislative, iar aceștia se vor regăsi automat în afara prevederilor legale.

Cristina Ciubotaru mai consideră că deși limitarea numărului de procurori interimari și delegați ar putea fi justificată, intrarea în vigoare a acestor modificări nu poate fi imediată, având în vedere importanța și complexitatea dosarelor de rezonanță. 

„Nu zic că interimatele și delegările nu ar trebui limitate, dar intrarea în vigoare a acestor modificări - date fiind realitățile în care sunt gestionate o bună și importantă parte din dosarele de rezonanță - nu poate fi de azi pe mâine, fără a permite o tranziție adecvată. Cu atât mai mult cu cât promovarea unor consecințe atât de grave se face așa, ca printre altele, cu ocazia promovării a unui cu totul alt tip de modificări”, a spus avocata.

Ciubotaru a ținut să evidențieze și o altă modificare prevăzută în proiectul de lege, prin care procurorului general interimar i s-ar permite să schimbe imediat toți procurorii interimari cu alții, fără a fi nevoie de reconfirmarea sau numirea lor de către Consiliul Superior al Procurorilor. „Stranie abordare”, a punctat avocata.

Subiectul a fost discutat și în cadrul ediției din 14 mai a emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu crede că este necesară schimbarea legii. Potrivit acesteia, șefii instituțiilor trebuie să își aleagă echipa, să aibă posibilitatea de a delega procurori.

„Eu nu văd de ce e necesar să schimbăm legea. Din punctul meu de vedere, noi, ca șefi ale acestor instituții, trebuie să avem discreția să ne alegem pe cine vrem noi să aducem să delegăm. Noi știm ce ne trebuie ca instituție într-un anumit moment. Dacă ne trebuie un procuror din altă parte, care are doar doi ani de experiență, eu cred că noi ca șefi ar trebui să avem posibilitatea de a delega procurori.

Nu văd de ce e necesar să punem careva limite la un mandat al unei persoane delegate. Noi ar trebui să avem cât mai multă discreție să putem gestiona instituțiile pe care suntem responsabili. Noi suntem cei care trebuie să livreze rezultate și ar trebui să avem capacitatea de a lua decizii ce vizează colectivul, echipa cu care vrem să lucrăm”, a declarat Dragalin.

Șefa PA a mai precizat că 20% dintre procurorii de la PA sunt delegați și că aproape toți din ei ar avea mai puțin de 5 ani de experiență.

Dacă vor fi făcute schimbări, dosarele de rezonanță, precum cele care îl vizează pe ex-președintele Igor Dodon, oligarhul Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, ar urma să fie repartizate la procurorii pe funcție în Procuratură, spune procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Acesta crede că mecanismul de delegare trebuie utilizat excepțional în situația în care o instituție a Procuraturii sau o subdiviziune a Procuraturii este în imposibilitate de activitate. Totodată, Munteanu consideră că procurorii cu mai puțin de 5 ani de experiență sunt eficienți.

„Din propria experiență, pe bună dreptate, pot afirma că procurorii cu experiență de până la 5 ani sunt foarte eficienți, au o dorință de a se manifesta, de a învăța, sunt foarte curajoși. Plus, în momentul în care îți vine un procuror delegat la PA, nu-i dai primul dosar de cea mai mare complexitate. Îl formezi pe acest procuror, în jumătate de an, tu îl testezi în așa fel încât tu știi exact care sunt limitele acestui procuror și dacă el este integru și corect, credeți-mă că își găsește locul și în procuraturile specializare și poate lucra eficient”, a punctat Ion Munteanu.

Proiectul de lege nu poate influența soarta procurorilor deja delegați în procuraturile specializate, potrivit Ministerului Justiției, care subliniază că modificările legislative urmează a fi aplicate doar pe viitor și „nicidecum nu pot avea efect retroactiv”. 

„Intervențiile în discuție nu modifică şi nici nu suprimă condiţiile de constituire a unei situaţii juridice constituite anterior, nici condiţiile de stingere a unei situaţii juridice stinse anterior. De asemenea, legea nouă nu modifică şi nu desfiinţează efectele deja produse ale unei situaţii juridice stinse sau în curs de realizare”, a declarat, pentru TV8, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiției, Daniela Herța.

Aceasta a subliniat că „prevederile referitoare la termenul și condițiile de delegare a procurorilor vor produce efecte pentru viitoarele delegări, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuse, și nu ar trebui să influențeze actele de delegare deja produse, întrucât au fost deja consumate”. 

Pericol în sistem? Dragalin spune că 10 procurori toxici trebuie să plece din PA: „Creează sabotaj în dosarele la care lucrăm”
/VIDEO/ Dragalin, despre progresele în justiție: „Pentru o reformă adevărată, trebuie să faci schimbări mai radicale”
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Un bărbat de 56 de ani a murit, după ce a fost lovit cu viteză de o bicicletă. La ghidon se afla un adolescent de 15 ani
Un bărbat de 56 de ani a murit, după ce a fost lovit cu viteză de o bicicletă. La ghidon se afla un adolescent de 15 ani

/VIDEO/ Sectorul energetic, atractiv pentru tinerii specialiști. 22 de studenți au fost angajați în 8 instituții din domeniu

04 octombrie 2023, ora 22:39

Sectorul energetic este din ce în ce mai atractiv pentru studenții din Republica Moldova. După ce au urmat un stagiu plătit de jumătate de an, mai mulți tineri au reușit să obțină un loc de muncă în cadrul a opt entități majore din domeniul energetic. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, atragerea studenților în acest sector este o adevărată provocare pentru Republica Moldova. 

„Dincolo de securitatea energetică, Republica Moldova are o provocare și mai mare, de a da un sens tinerilor talentați de la noi din țară. Noi am reușit să atragem anul acesta cu 25% mai mulți studenți decât anul anterior. Asemenea programe le permit tinerilor să se regăsească imediat în activitatea profesională, să-i ancorăm în funcționarea reală a sectorului energetic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În total au fost selectați 22 de studenți în ultimul an de licență sau master, precum și proaspeți absolvenți din diverse domenii, cum ar fi inginerie, economie, drept, finanțe și IT.

„Aș putea spune că jumătate de an este îndeajuns ca noi să înțelegem de ce e nevoie în țara noastră. Respectiv, din specialiști tineri ne-am transformat în tineri specialiști”.

„Am reușit să mă integrez în companie. Mă ocupam de documentația tehnică, redactarea bazelor de date, iar acum, când deja sunt angajat, voi avea și mai multă experință practică”.

„La moment sunt angajată în cadrul ministerului Energiei, ceea ce mi-am asumat din start când am aplicat la programul de stagii. Acest program mi-a oferit și un background în domeniul energetic, cel pe care eu nu l-am avut, pentru că eu de specialitate sunt jurist, am studii și în administrație publică”.

Timp de șase luni, tinerii au beneficiat de un program amplu de dezvoltare profesională, care a inclus instruiri pe subiecte tehnice din domeniul energetic, dar și sesiuni de networking cu experți din domeniu.

„Astăzi, tinerii care vin de pe băncile universității, ei au cunoștințe în domeniu, dar lucrând într-o companie de transport a energiei electrice pot să aplice aceste cunoștințe în diferite segmente, cum ar fi linii electrice, stații electrice, IT, telecomunicații”, a menționat directorul departamentul de dezvoltare Moldelectrica, Octavian Ciobîrcă.

Programul de stagii plătite, implementat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova, cu suportul USAID, a oferit posibilitatea tinerilor selectați să lucreze și să obțină experiență în cadrul Ministerulului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din Moldova, Energocom, dar și alte instituții.

/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram