Clădirea de pe strada Vasile Alecsandri, din apropierea sediului Ministerului de Interne, care urma să devină Centru Cultural „Doga” a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul s-a produs în dimineața de miercuri, 12 iulie. Potrivit IGSU, a ars gunoiul din construcția lăsată de izbeliște. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.
Autoritățile municipale au anunțat încă în urmă cu aproximativ doi ani că această clădire va deveni centru cultural în numele marelui compozitor Eugen Doga. Construcția, care este monument de arhitectură, a fost recent subiect de investigație „Moldova Gândește”.
Jurnaliștii au scris că din cauza procedurilor birocratice, procesul de reabilitare a clădirii, început în toamna anului 2021, încă mai durează. Și tot nu se știe cât timp mai exact. Așadar, de doi ani, clădirea, cu statut de monument național, continuă să fie a nimănui, chiar dacă primăria Chișinău susține că are acte ce-i oferă dreptul de proprietate.
Pe de altă parte, Ministerul Culturii afirmă că această clădire aparține statului Republica Moldova și nu vreunei instituții anume.
Cât încă disputa nu a luat sfârșit, imobilul, situat în preajma MAI, a devenit un loc unde se adună oamenii străzii, unde se întâmplă lucruri deloc legale și periculoase. Este vorba de renumita clădire, cândva sediul procuraturii amplasată pe strada Veronica Micle 5. Deci, toate ilegalitățile se produc, putem spune, sub ochii oamenilor legii.
Sunt supărați pe această situație și locatarii caselor din preajma clădirii de pe strada Veronica Micle 5, care cândva a fost și sediu de procuratură. Oamenii se plâng nu doar de mizeria pe care o fac persoanele fără adăpost, care înnoptează în clădire, dar și de faptul că aici se consumă droguri. Uneori, în acțiunile ilegale sunt implicați și copii.
O altă locatară a povestit îngrozită despre faptul că nu doar oamenii străzii se adună aici. Locul este cunoscut și de consumatorii de droguri, care, pe timpul nopții, vin după substanțe interzise.
S-au convins și jurnaliștii „Moldova Gândește” cât de jalnic și deplorabil arată, pe interior, clădirea, considerată monument de arhitectură de însemnătate naţională.
Deși municipalitatea consideră că această clădire-i aparține, Ministerul Culturii susține că imobilul din strada Veronica Micle 5 nu are un proprietar confirmat oficial.
„Nu, ea nu aparține Ministerului Culturii. Ea nu aparține nimănui. Conform legii, ea aparține statului Republicii Moldova, doar că aceste drepturi patrimoniale trebuie înregistrate și documentele trebuie duse la capăt. Starea în care se află această clădire - o cunosc foarte bine - trec de zeci de ani pe acolo, nu știu care este situația acum, dar pe clădire tot scria Procuratura Municipiului Chișinău.
Cumva, era de gestiune neoficială. De ce s-a ajuns, după atâția ani, că nimeni nu poate spune că ea ne aparține. Ideea organizării în această clădire a unui centru de creație „Eugen Doga” noi o salutăm și o susținem cu ardoare, doar că cea mai scurtă cale este calea legală. Noi trebuie să urmăm pașii prevăzuți de lege. Orice altă cale împotmolește procesul”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Ministrul Culturii mai spune că, în condițiile în care nimeni nu are dreptul asupra acestei proprietăți, confirmat oficial, dreptul de proprietate este al Republicii Moldova.
„Deoarece este monument istoric, Ministerul Culturii poate reprezenta statul și deveni gestionarul - proprietarul acestui bun. Abia după ce ministerul va deveni proprietar, vom putea pune întrebarea ce facem cu el: sa-l transmitem Direcției Cultură a municipiului Chișinău pentru înființarea centrului Eugen Doga. Doar devenind proprietar, noi putem transmite. Ceea ce vor colegii de la minister, este să le dăm acordul ca ei să-și înregistreze direct dreptul de proprietate. Eu nu văd cum aș putea da acordul la un bun care nu-mi aparține”.
În opinia ministrului, calea legală este una simplă și se rezumă la câțiva pași. Primul este delimitarea terenului acestui bun și atribuirea unui număr cadastral, înscrierea Ministerului Culturii la Agenția Servicii Publice cu dreptul de proprietate, iar după - inițierea hotărârii de guvern de transmitere a clădirii autorității publice locale.
Citește continuarea materialului AICI.