Cei trei noi miniștri au depus jurământul de învestire în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean. Andrei Spînu a fost primul care a citit jurământul, fiind desemnat din nou ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deputatul Dan Perciun este noul ministru al Educației și Cercetării, iar șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros, a fost învestit în funcția de ministru al Afacerilor Interne.
UPDATE: Dorin Recean, despre Adrian Efros: „Adrian, bine ai venit la MAI, cred că experiența va fi foarte importantă, ca să reducem timpul de intervenție, să creștem încrederea cetățenilor în poliție, în poliția de frontieră, în salvatori, în carabinieri. Acești doi indicatori de performanță vor fi măsurați foarte atent”.
UPDATE: Dorin Recean, despre Andrei Spînu: „Andrei, bine ai revenit la infrastructură. Este foarte important să reducem ciclul de la concepere și până la dare în exploatare pe toate segmentele, și pe drumuri și pe poduri și pe cale ferată. Pentru că noi acum avem sprijinul și disponibilitatea partenerilor europeni transatlantici să ne pună la dispoziție mijloacele financiare necesare”.
UPDATE: Dorin Recean, despre Dan Perciun: „Dan, este important să creștem calitatea educației în școli, să creștem calitatea învățătorilor!”.
UPDATE: Maia Sandu, despre Adrian Efros: „Are experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii, s-a manifestat în ultimii doi ani în special ca un foarte bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare a Crizei. A participat în misiuni de menținere a păcii și știe foarte bine care este prețul păcii. Avem un război în țara vecină, provocările sunt mari și va trebui să consolidăm în continuare toate capacitățile, să facem ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă în siguranță acasă”.
UPDATE: Maia Sandu, despre Andrei Spînu: „A fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer, în special, la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari, respectiv, și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice, în pofida crizei energetice și șantajului Moscovei, nu am rămas nici fără gaze, nici fără energie electrică. Cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova.
Am îndeplinit toate condițiile UE pe subiectul reformei enrgetice și Andrei a administrat și portofoliul care ține de dezvoltarea regională, de infrastructură. Satul European este un program de succes, cele 300 km de drumuri construite în acești doi ani și șantiere care au fost deblocate, care erau înghețate timp de 5-7 ani. Toate aceste proiecte inițiate trebuie să continue cu o viteză și mai mare. Pentru noi este important să reușim cu proiectele de infrastructură la nivel național, drumuri, cale ferată, poduri și la fel să continuăm cu proiectele de infrastructură la nivel local, în fiecare comunitate, pentru că asta înseamnă condiții bune de viață pentru cetățeni, asta sporește șansa noastră ca oamenii să vrea să rămână acasă”.
UPDATE: Maia Sandu, despre Dan Perciun: „Cunoaște sistemul educațional încă din 2014, atunci când imediat după absolvirea Universității Cambridge, a venit la Ministerul Educației, în funcția de șef al departamentului e-Transformare, în perioada în care eu eram ministru al Educației. Experiența lui în domeniul politicilor publice și în administrarea și îmbunătățirea proceselor instituționale a fost confirmată și în Parlament, acolo unde a condus Comisia protecție socială, sănătate și familie. Cele mai importante inițiative și reforme din acest domeniu au fost pornite cu contribuția lui Dan: vorbim despre sistemul de oferire a compensațiilor în perioada rece a anului, creșterea pensiilor, creșterea indemnizațiilor, noua alocare de resurse pentru familiile cu copii și multe alte lucruri, lista este lungă. Am certitudinea că inițiativa, insistența și capacitățile lui Dan de a învăța, de a pătrunde în cel mai mic detaliu, dar și a vedea lucruile în ansamblu, ne vor ajuta să accelerăm lucrurile în domeniul educației și cercetării.
UPDATE: Maia Sandu a mulțumit celor trei foști miniștri care au plecat pentru munca din această perioadă. „Știu cât de mare a fost efortul și sacrificiul fiecăruia dintre ei, au muncit mult și au reprezentat modele de corectitudine și merită toată aprecierea noastră”, a spus președinta Sandu. În același timp, șefa statului a spus că pe cele trei domenii este foarte mult de lucru, iar așteptarea ei este că prin energia și voința noilor miniștri, lucrurile se vor schimba spre bine.
UPDATE: Șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros, este noul ministru al Afacerilor Interne.
UPDATE: Dan Perciun a lăsat fotoliul de deputat pentru cel de ministru.
UPDATE: Andrei Spînu - din nou ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta a depus jurământul la Președinție.
TV8.md reamintește că pe 14 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri din actuala garnitură guvernamentală au depus cererile de demisie. Este vorba despre ministra de Interne, Ana Revenco, ministrul Educației, Anatolie Topală, și ministra Infrastructurii, Lilia Dabija.
Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretele privind demisia acestora.
Acestea sunt primele plecări din Guvernul lui Dorin Recean, care a fost învestit în funcție în luna februarie curent. Ana Revenco a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne din 6 august 2021 (în Guvernul Gavrilița și Guvernul Recean). Și Anatolie Topală a fost ministru al Educației în Guvernele Gavrilița și Recean. Lilia Dabija a devenit ministru al Infrastructurii în februarie 2023, atunci când a fost învestit Guvernul Recean. Dabija l-a înlocuit astfel pe Andrei Spînu.