Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, 100 de zile, ucigaș tăcut și alerta lui Tusk. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ Cei trei noi miniștri din Guvernul Recean au depus jurământul la Președinție. Sandu: „Avem așteptări mari”

missing
17 iulie 2023, ora 14:33

Cei trei noi miniștri au depus jurământul de învestire în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean. Andrei Spînu a fost primul care a citit jurământul, fiind desemnat din nou ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deputatul Dan Perciun este noul ministru al Educației și Cercetării, iar șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros, a fost învestit în funcția de ministru al Afacerilor Interne.

UPDATE: Dorin Recean, despre Adrian Efros: „Adrian, bine ai venit la MAI, cred că experiența va fi foarte importantă, ca să reducem timpul de intervenție, să creștem încrederea cetățenilor în poliție, în poliția de frontieră, în salvatori, în carabinieri. Acești doi indicatori de performanță vor fi măsurați foarte atent”.

UPDATE: Dorin Recean, despre Andrei Spînu: „Andrei, bine ai revenit la infrastructură. Este foarte important să reducem ciclul de la concepere și până la dare în exploatare pe toate segmentele, și pe drumuri și pe poduri și pe cale ferată. Pentru că noi acum avem sprijinul și disponibilitatea partenerilor europeni transatlantici să ne pună la dispoziție mijloacele financiare necesare”.

UPDATE: Dorin Recean, despre Dan Perciun: „Dan, este important să creștem calitatea educației în școli, să creștem calitatea învățătorilor!”.

UPDATE: Maia Sandu, despre Adrian Efros: „Are experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii, s-a manifestat în ultimii doi ani în special ca un foarte bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare a Crizei. A participat în misiuni de menținere a păcii și știe foarte bine care este prețul păcii. Avem un război în țara vecină, provocările sunt mari și va trebui să consolidăm în continuare toate capacitățile, să facem ca cetățenii Republicii Moldova să se simtă în siguranță acasă”.

UPDATE: Maia Sandu, despre Andrei Spînu: „A fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer, în special, la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari, respectiv, și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice, în pofida crizei energetice și șantajului Moscovei, nu am rămas nici fără gaze, nici fără energie electrică. Cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova.

Am îndeplinit toate condițiile UE pe subiectul reformei enrgetice și Andrei a administrat și portofoliul care ține de dezvoltarea regională, de infrastructură. Satul European este un program de succes, cele 300 km de drumuri construite în acești doi ani și șantiere care au fost deblocate, care erau înghețate timp de 5-7 ani. Toate aceste proiecte inițiate trebuie să continue cu o viteză și mai mare. Pentru noi este important să reușim cu proiectele de infrastructură la nivel național, drumuri, cale ferată, poduri și la fel să continuăm cu proiectele de infrastructură la nivel local, în fiecare comunitate, pentru că asta înseamnă condiții bune de viață pentru cetățeni, asta sporește șansa noastră ca oamenii să vrea să rămână acasă”.

UPDATE: Maia Sandu, despre Dan Perciun: „Cunoaște sistemul educațional încă din 2014, atunci când imediat după absolvirea Universității Cambridge, a venit la Ministerul Educației, în funcția de șef al departamentului e-Transformare, în perioada în care eu eram ministru al Educației. Experiența lui în domeniul politicilor publice și în administrarea și îmbunătățirea proceselor instituționale a fost confirmată și în Parlament, acolo unde a condus Comisia protecție socială, sănătate și familie. Cele mai importante inițiative și reforme din acest domeniu au fost pornite cu contribuția lui Dan: vorbim despre sistemul de oferire a compensațiilor în perioada rece a anului, creșterea pensiilor, creșterea indemnizațiilor, noua alocare de resurse pentru familiile cu copii și multe alte lucruri, lista este lungă. Am certitudinea că inițiativa, insistența și capacitățile lui Dan de a învăța, de a pătrunde în cel mai mic detaliu, dar și a vedea lucruile în ansamblu, ne vor ajuta să accelerăm lucrurile în domeniul educației și cercetării.

UPDATE: Maia Sandu a mulțumit celor trei foști miniștri care au plecat pentru munca din această perioadă. „Știu cât de mare a fost efortul și sacrificiul fiecăruia dintre ei, au muncit mult și au reprezentat modele de corectitudine și merită toată aprecierea noastră”, a spus președinta Sandu. În același timp, șefa statului a spus că pe cele trei domenii este foarte mult de lucru, iar așteptarea ei este că prin energia și voința noilor miniștri, lucrurile se vor schimba spre bine. 

UPDATE: Șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, Adrian Efros, este noul ministru al Afacerilor Interne.

UPDATE: Dan Perciun a lăsat fotoliul de deputat pentru cel de ministru.

UPDATE: Andrei Spînu - din nou ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta a depus jurământul la Președinție.

TV8.md reamintește că pe 14 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri din actuala garnitură guvernamentală au depus cererile de demisie. Este vorba despre ministra de Interne, Ana Revenco, ministrul Educației, Anatolie Topală, și ministra Infrastructurii, Lilia Dabija.

Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretele privind demisia acestora.

Acestea sunt primele plecări din Guvernul lui Dorin Recean, care a fost învestit în funcție în luna februarie curent. Ana Revenco a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne din 6 august 2021 (în Guvernul Gavrilița și Guvernul Recean). Și Anatolie Topală a fost ministru al Educației în Guvernele Gavrilița și Recean.  Lilia Dabija a devenit ministru al Infrastructurii în februarie 2023, atunci când a fost învestit Guvernul Recean. Dabija l-a înlocuit astfel pe Andrei Spînu. 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

"Мы не дадим этого сделать". Зеленский отверг идею сокращения украинской армии в пять раз
"Мы не дадим этого сделать". Зеленский отверг идею сокращения украинской армии в пять раз
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
/ВИДЕО/ Пожар на горнолыжном курорте на севере Турции: по меньшей мере 66 погибших (Обновлено)
/ВИДЕО/ Пожар на горнолыжном курорте на севере Турции: по меньшей мере 66 погибших (Обновлено)
/ВИДЕО/ Большегрузы смогут проезжать границу по предварительной записи: новый проект на таможне Костешты
/ВИДЕО/ Большегрузы смогут проезжать границу по предварительной записи: новый проект на таможне Костешты
Речан возглавит молдавскую делегацию на Всемирном экономическом форуме в Давосе
Речан возглавит молдавскую делегацию на Всемирном экономическом форуме в Давосе

/VIDEO/ Ambasadorul Rusiei, Oleg Ozerov, s-a întâlnit cu episcopul Marchel la Bălți: Ce ar fi discutat

missing
foto: nordinfo
22 ianuarie 2025, ora 14:33

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, s-a întâlnit ieri cu Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cunoscut pentru implicarea sa activă în viața politică, scrie Nordinfo. Jurnaliștii nu au avut acces la întâlnirea care, potrivit ambasadorului, a fost una duhovnicească și pur informativă.

„Scopul vizitei mele este de a veni la biserică, pentru a mă ruga, inclusiv pentru Moldova, iar a doua, probabil, de a face cunoștință cu viața de la Bălți. Nu am vorbit despre politică, pentru că ea se schimbă, știți foarte bine. Discuția, după cum vedeți, a fost împreună cu episcopul, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. A fost doar una spirituală, de cunoștință'', a declarat președintele comunității ruse din Bălți, Pavel Buceațchi.

Jurnaliștii au vrut să discute și cu Arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel, însă acesta a plecat în grabă. Nici la telefon nu a fost de găsit. 

Marchel a fost acuzat de mai multe ori că face politică de la amvonul bisericii în favoarea Federației Ruse, stat agresor, care a pornit războiul în Ucraina.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
/ВИДЕО/ Санду заявила, что Кишинев готов предоставить помощь Приднестровью, но при определённых условиях
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Приднестровье остается без российского газа и в феврале: "Газпром" не зарезервировал поставки через Турцию
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
Energocom зарезервировал необходимый объем энергии для правого берега на 20 января
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
На севере Испании авария на горнолыжном подъемнике привела к десяткам пострадавших
/ВИДЕО/ В Кишиневе анализируют обращение Тирасполя о поставках газа в приднестровский регион
/ВИДЕО/ В Кишиневе анализируют обращение Тирасполя о поставках газа в приднестровский регион

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.