/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

investigații

Cutia Neagră PLUS: Podul propagandei rusești peste Prut

25 iulie 2023, ora 11:20

Oligarhii fugari Ilan Șor și Sebastian Ghiță au devenit arhitecții schemelor de destabilizare și de subminare a statului în Moldova și România   

Propaganda rusă pătrunde tot mai intens în spațiul informațional al UE via Moldova. Invazia rusă din Ucraina a determinat mutații atât în discursul exponenților pro-Kremlin, cât și în modul de operare al acestora. Oligarhii, personajele politice și liderii de opinie de pe cele două maluri ale Prutului și-au coagulat forțele pentru a desfășura acțiuni psihologice cu scopul de a modela percepția publică despre războiul din Ucraina și pentru a compromite procesele democratice și instituțiile statului de drept.  

Până la războiul din Ucraina, Sputnik Moldova era principalul vehicul media care răspândea sistematic dezinformări rusești în România. Interzicerea sa în Moldova în 2022 a obligat Kremlinul să își diversifice canalele de propagare a știrilor false și să mobilizeze grupuri de influență dirijate de oligarhii din cele două state.

Punctul de inflexiune a fost suspendarea licențelor de emisie a celor șase posturi asociate Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidului Șor, pe 16 decembrie 2022 - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Acesta a fost momentul în care propaganda prorusă din Republica Moldova și România s-a develalat, iar actorii și mijloacele lor de dezinformare au acționat la unison.  

Pe 28 februarie 2023, deputata Marina Tauber a intrat în direct la emisiunea de prime-time „Punctul culminant” a postului România TV (RTV) de la București. Vicepreședinta Partidul Șor a vociferat tezele specifice propagandei ruse pe fondul protestelor de destabilizare pe care le conducea la Chișinău împotriva guvernării proeuropene. 

RTV este un post de televiziune din România patronat de un controversat om de afaceri și politician fugar, Sebastian Ghiță. În octombrie 2022, el a fost trimis în judecată în absență pentru trafic de influență și instigare la fals într-un dosar penal. Patronul RTV se ascunde din 2016 la Belgrad, la fel cum și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit în Israel în 2019. 

Din 2016, România TV este unul dintre cele mai sancţionate posturi de televiziune din statul vecin din cauza abaterilor de la respectarea standardelor etice şi prevederile Codului Audiovizualului. 

În ultimii ani, România TV a promovat narațiuni ale teoriei conspirației care se presupune că dezvăluie „statul paralel”, ingerința filantropului american George Soros și a corporațiilor în sistemele politice, civile românești.

România TV a fost înființată în 2011 de către omul de afaceri și deputatul Partidului Social-Democrat, Sebastian Ghiță. Postul s-a tabloidizat rapid și în 2016 a devenit lider de audiență pe nișa televiziunilor de știri, situându-se în topul primelor televiziuni din România. 

Facturile, ca armă anti-guvernamentală

Marina Tauber a spus la România TV în interviul din februarie 2023 că Guvernul Republicii Moldova are datoria să plătească facturile cetățenilor la gaze și electricitate, fără să menționeze cauza acestor scumpiri și legătura directă cu invazia militară rusă în Ucraina.

Partidul Șor a încercat la acea vreme să exploateze nemulțumirile cetățenilor după șantajul energetic aplicat de Rusia împotriva Republicii Moldova. Formațiunea evită în mod premeditat să vorbească despre invazia rusă în Ucraina, care a declanșat scumpirea gazelor la nivel mondial.

„Facturile și serviciile comunale au devenit o adevărată povară pentru toți moldovenii de când brusc și radical s-a scumpit gazul pentru țara noastră. În această situație ne-au adus cei care sunt astăzi la guvernare”, a declarat Tauber.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, Marina Tauber s-a numărat printre principalii organizatori ai protestelor Partidului Șor cu scopul de a răsturna prin acțiuni de stradă guvernarea pro-europeană de la Chișinău.

În cadrul aceleiași apariții TV, Tauber a invocat falsul conform căruia guvernarea proeuropeană de la Chișinău este împinsă de Occident să implice Republica Moldova în războiul din Ucraina.

„Având în vedere agresivitatea cu care președinta Maia Sandu și partidul ei care este la guvernare tratează problema războiului, noi am venit să transmitem [mesajul] din partea tuturor cetățenilor că nu vrem război. Să spunem nu războiului în Moldova! Și în România i s-a spus [Maiei Sandu] că noi nu trebuie să ajungem la un astfel de scenariu! [...] Ei [proeuropenii] au sărăcit țara noastră și vor să o implice în război”, a spus Tauber.

Vicepreședinta Partidului Șor a adăugat că Moldova trebuie să „rămână independentă, suverană și neimplicată într-o alianță cu NATO [...], care poate să ne aducă război și schimbări geopolitice” și că orice „astfel de opțiune trebuie supusă unui referendum”. 

Moscova invocă constant referendumul ca soluție pentru determinarea cursului de politică externă a Republicii Moldova.

Tema suveranității, alături de cea a ruperii oricăror legături cu UE și NATO, sunt narațiunile centrale ale propagandei ruse în Moldova, împachetate în funcție de context. Pretinsul „colonialism” practicat într-un „spirit imperialist” de către SUA și UE asupra țărilor care vor să adere la UE și NATO sunt teme ventilate frecvent de către propaganda rusă atât în Republica Moldova, cât și în România sau alte țări europene. 

Cătălin Gomboș, redactorul-șef al portalului Veridica din România, o media specializată pe demontarea dezinformărilor, a explicat asocierea dintre exponenții propagandei ruse din Moldova și promotorii discursului anti-occidental din România. El a precizat că atât interesele Marinei Tauber și ale Partidului Șor, cât și ale postului România TV, au coincis în privința demonizării Occidentului.

„Personajele toxice sunt promovate în general de presa toxică, în condițiile în care aceasta difuzează de ani de zile aceleași tipuri de narațiuni - de exemplusuveraniste sau de contestare a valorilor care stau la baza democrațiilor liberale”, a spus el. 

„Există tematici comune și sunt promovate agende similare. Probabil că în unele cazuri este vorba și de un anumit grad de responsabilitate – de dragul obținerii unei audiențe rapide se caută personaje care promovează mesaje ce atrag un anume tip de public”, a adăugat Cătălin Gomboș. 

La câteva zile distanță după intervenția Marinei Tauber și după o serie de critici succesive privind promovarea tezelor Kremlinului în România, postul TV a emis un comunicat pe 1 martie în care a încercat să se disocieze de falsurile vociferate de Tauber pe tot parcursul emisiunii.

„Asigurăm publicul că România TV nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse. România TV nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare, iar pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților și în ceea ce privește toleranța moderatorilor față de anumiți invitați și ideile lor. România TV este și va fi prin toți jurnaliștii săi și prin politica editorială promovată puternic atașată valorilor europene și euroatlantice”, a precizat postul RTV în ciuda faptului că principalele talk-show-uri au o factură anti-UE, anti-NATO și promovează teorii ale conspirației. 

Consiliului Național al Audiovizualului din România (CNA) a aplicat o somație publică postului România TV pentru lipsa de imparțialitate și prezentarea unilaterală a poziției Marinei Tauber.

„În cadrul unui interviu [cu Marina Tauber la RTV] au fost aduse acuzații nedovedite, de natură să prejudicieze imaginea unor persoane publice din Republica Moldova și nu a fost prezentat punctul de vedere al acestora”, a precizat CNA de la București. 

Moldova este o țintă permanentă a Moscovei

Comisia Europeană a menționat într-un răspuns adresat reporterilor că Republica Moldova este vizată în permanență de interferența străină și de manipularea informațiilor din partea Rusiei.

„Printre principalele narațiuni rusești de dezinformare în Moldova putem enumera: Guvernul Republicii Moldova este o marionetă a SUA și a UE; Moldova va rămâne pentru totdeauna o țară candidată pentru aderarea la UE; Rușii din Moldova sunt asupriți; UE și Occidentul înarmează Moldova”, a precizat Comisia Europeană. 

O bună parte dintre aceste narațiuni ale Rusiei pot fi surprinse în intervenția Marinei Tauber la România TV și se regăsesc constant în discursurile publice ale reprezentanților Partidului Șor și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Expertul în demontarea dezinformărilor și lectorul universitar, Ciprian Cucu, a explicat că cetățenii români sunt foarte expuși la astfel de manipulări care vin dinspre Republica Moldova, deoarece știu în general puține amănunte despre viața politică de la Chișinău. 

„Marina Tauber a fost prezentată la România TV ca un actor politic al unui partid care iubește poporul și spune adevăruri despre ce se întâmplă în Republica Moldova. Invitarea unor astfel de personaje în studio este mai puțin despre Moldova, cât despre România și acest anti-occidentalism”, a explicat el. 

Ciprian Cucu a adăugat că actorii pro-Kremlin din România o portretizează pe Maia Sandu ca pe o „Soroșistă” „controlată de globaliștii de la Bruxelles” și o „marionetă în mâinile Vestului”. 

„Maia Sandu este prezentată de propaganda din România ca un președinte slab, care va distruge Moldova. Populația protestează pentru că o duce rău sub regimul Maia Sandu. O altă temă este că Occidentul o forțează pe Maia Sandu să implice Moldova în război de partea Ucrainei și că ucrainenii vor să preia munițiile din Transnistria [de la depozitul de la Cobasna]”, a opinat el. 

Apariția Marinei Tauber la RTV, explică Ciprian Cucu, a venit într-un moment în care și în România se promovează intens astfel de narațiuni. 

„România TV a încercat să acrediteze ideea că atât în România, cât și în Republica Moldova, se încearcă o cenzurare a media de opoziție de către Occident și George Soros”, a mai precizat Cucu.

De altfel, după suspendarea licențelor celor șase posturi TV deținute direct sau prin interpuși de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, mai mulți jurnaliști de la aceste redacții au protestat în fața Casei Presei de la București, cât și a Parlamentului European de la Bruxelles împotriva unei pretinse cenzuri impuse de Maia Sandu.

Asaltul dezinformărilor asupra Maiei Sandu și conducerii proeuropene 

În România, există o serie de promotori ai narațiunilor ruse care atacă sistematic guvernarea proeuropeană de la Chișinău, în special pe șefa statului, Maia Sandu. 

Unul dintre principalii propagatori ai discursului pro-Kremlin în România este senatoarea extremistă Diana Șoșoacă. Ea este cunoscută ca un personaj apropiat de Ambasada Federației Ruse la București și o admiratoare declarată a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Într-un studiu de caz realizat de către Global Focus, Șoșoacă este prezentată ca un politician viral pe rețele de socializare unde răspândește tezele propagandei ruse. Vizibilitatea ei pe rețelele sociale este sinusoidală, dar rămâne conform studiului unul dintre cele mai influente personaje politice din România. 

Pe lângă temele interne și demonizarea Occidentului în România, Șoșoacă promovează narațiunile rusești privind neutralitatea militară a Republicii Moldova și folosirea oportunistă a poziției geografice a Republicii Moldova pentru a balansa între Rusia și Occident. 

„Pentru a supraviețui ca stat, Moldova trebuie să aibă o conducere care să-și iubească țara și poporul mai presus de propria persoană, să aibă spirit de sacrificiu. Să aibă personalități, profesioniști, care să facă o strategie și să folosească poziția geostrategică a Moldovei. Care să păstreze neutralitatea și, împreună cu România, eu, de exemplu, aș crea un pol balcanic”, a spus Șoșoacă pe 24 ianuarie la TV6. Intervenția senatoarei din România a venit atunci la doar câteva zile distanță de cea a Marinei Tauber în sens invers la RTV. 

Discursul senatoarei Șoșoacă la TV6 a cuprins întregul evantai al tezelor propagandei ruse. Printre acestea se regăsesc următoarele: „Moldova a renunțat la neutralitate și a inițiat aderarea la NATO”; „NATO este o alianță ofensivă, care a atacat Serbia în 1999”; „NATO este de fapt SUA care încalcă interesele legitime ale Rusiei de a avea o zonă tampon (Ucraina și Republica Moldova)”; „Politica Maiei Sandu de apropiere de Occident este periculoasă”; „Maia Sandu a renunțat la neutralitate, iar conducerea a vândut țara”. 

Eludarea sancțiunilor

Deși le-au fost suspendate licențele de emisie în decembrie 2022, o parte din posturile supuse sancțiunilor continuă să emită pe licențele altor posturi de televiziune. În paralel, proprietarii posturilor TV au atacat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind suspendarea licențelor. În iunie 2023, Judecătoria Chișinău a respins ca neîntemeiate cererile de chemare în judecată a patronilor. 

Astfel, TV6 produce conținuturi pentru ORIZONT TV, proprietate a SRL ARCHIDOC GROUP, o companie înregistrată într-un sat din raionul Ungheni. La rândul său, contentul NTV Moldova este difuzat pe EXCLUSIV TV. Ambele posturi sunt deținute de Publicația Periodică Exclusiv Media SRL, al căror beneficiară este Ludmila Furculiță, soția deputatului PSRM Corneliu Furculiță. 

Exclusiv Media a fost preluată de Furculiță în 2015 după ce a avut succesiv mai mulți proprietari, inclusiv pe Irina Țvic, fosta directoare a TV6 a lui Șor. Mama Irinei Țvic, Margarita Țvic, a fost căsătorită cu fostul conducător al Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc. Ambii figurează în raportul Kroll, o investigație care a scos la lumină actorii implicați în dosarul „Furtul miliardului”. 

Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt valabile doar pentru perioada stării de urgență și, prin urmare, odată cu abrogarea acesteia posturile pro-Kremlin gestionate de Ilan Șor și Corneliu Furculiță își pot relua activitatea. 

Potrivit surselor din cadrul Consiliului Audiovizual, care monitorizează activitatea tuturor posturilor TV din Moldova, în prezent, zece posturi de televiziune îl promovează pe Ilan Șor și partidul său.

Printre acestea se numără „Primul în Moldova”,„Accent TV”, „TV6”, „Orhei TV”, „Orizont TV”, „RTR Moldova”, „Cinema”, „PEH TV”, „ITV” și „NTV Moldova”. 

Ilan Șor a fost condamnat definitiv pe 13 aprilie 2023 la 15 ani de închisoare. El a fost introdus în lista persoanelor supuse sancțiunilor UE pe 30 mai 2023 pentru acțiunile de destabilizare în Moldova. În octombrie 2022, Șor a fost supus sancțiunilor Biroului pentru controlul activelor străine al Departamentului Trezoreriei din SUA.   

La rândul său, Marina Tauber este cercetată în două dosare penale legate de finanțarea ilegală a partidului de către un grup infracțional organizat și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor.

De asemenea, Marina Tauber se regăsește în lista persoanelor supuse sancțiunilor UE alături de Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Alexandr Calinin, Grigore Caramalac.

Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram