Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ Iurie Rozlovan - noul director interimar al Termoelectrica. Parlicov: Nu putem permite să avem un război în întreprindere

missing
28 iulie 2023, ora 17:25

Iurie Rozlovan a fost numit director interimar al Termolectrica. Acesta a activat anterior ca director tehnic în cadrul întreprinderii. Anunțul a fost făcut de șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, în cadrul unui briefing de presă, pe 28 iulie.

„Au fost mai multe candidaturi examinate. În urma acestui proces, a fost desemnat domnul Iurie Rozlovan în calitate de director interimar”, a spus Cojuhari.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că Rozlovan este liber să-și aleagă echipa, pentru care va purta răspundere. Totodată, acesta a enumerat câteva sarcini primordiale pentru noul director interimar.

„Dumnealui trebuie să asigure intrarea lină în sezonul de încălzire și pregătirii a întreprinderii de sezonul rece, ca toți să avem liniștit căldură, energie, să nu avem sabotaj pe intern. Domnul cunoaște întreprinderea, stăpânește bine partea tehnică. 

Respectiv, avem încredere că va putea asigura această intrare lină, finalizarea tuturor reparațiilor, inclusiv blocul nr.2. Va trebui să facă o revizie ce ține de achizițiile efectuate de Termoelectrica și vânzările de active. Acestea urmează a fi supuse unor verificări pe intern”, a declarat Parlicov.

Noul director interimar, Iurie Rozlovan, susține că a acceptat această funcție ca pe o provocare: „Am lucrat în Termocom, în Termoelectrica de la fondare, cunosc foarte bine întreprinderea din interior, toate sarcinile pe care le-a trasat domnul ministru, le cunosc, le accept. Este o provocare pe care am acceptat-o”.

Cât despre scandalul cu păcura, Rozlovan a declarat că „noi nu știm dacă acolo a fost îngropată păcură sau nu, dar trebuie să vedem ce s-a întâmplat”.

Ministrul a mai precizat că procesul de schimbare a conducerii Termoelectrica a fost inițiat în luna mai, însă a durat inclusiv din cauza schimbării managementului Agenției Proprietății Publice. Apariția în spațiul public a informației privind îngroparea deșeurilor cu conținut de păcură din noiembrie 2022 și „comunicarea neinspirată a întreprinderii la acest subiect” doar a accelerat procesul.

„Procesul de schimbare a conducerii Termoelectrica a început cu mult mai demult. Am fost la întreprindere la sfârșitul lunii martie, când am încercat să transmit un mesaj conducerii actuale a Termoelectrica, în care erau în permanent război unii cu ceilalți, nu ieșeam din diferite plângeri.

Această întreprindere este una vitală, strategică și nu ne putem permite ca în aceasta să avem un fel de război - toți împotriva tuturor. Atunci am transmis mesajul că fie această echipă existentă găsește limbă comună, se apucă de lucru împreună și încep să livreze, pentru că au o mulțime de lucruri de făcut, ori trebuie să plece toată echipa.

Prin luna mai, era clar că lucrurile au continuat să plonjeze și atunci s-a luat decizia că va fi schimbat managementul Termoelectrica. Într-un final, l-am propus personal pe domnul Rozlovan”, a spus Victor Parlicov.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a confirmat, pentru TV8, că șeful Termoelectrica, Vasile Leu, și-a depus cererea de demisie, în urma scandalului legat de păcura îngropată. 

„Domnul Leu a depus cererea, dar asta contează mai puțin. Schimbarea managementului Termoelectrica a fost decisă demult, cu sau fără cerere”, a spus ministrul.

Pe 26 iulie, în cadrul ședinței de Guvern, prim-ministrul Dorin Recean a cerut demisii la nivelul conducerii de la întreprinderea Termoelectrica. Potrivit acestuia, este inacceptabil ceea ce s-ar fi întâmplat pe teritoriul furnizorului de energie termică. Dorin Recean a cerut operarea remanierilor până la sfârșitul săptămânii curente.

Cazul a ajuns recent și în vizorul Procuraturii municipiului Chișinău, care s-a sesizat pe marginea presupuselor acțiuni ilicite de la Termoelectrica, unde ar fi fost îngropată o cantitate semnificativă de păcură. Potrivit Procuraturii, „circumstanțele se vor examina în cadrul procesului penal, materialele fiind remise organului de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău pentru efectuarea investigațiilor”. 

TV8.md reamintește că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a fost cel care a prezentat imaginile în care se vede cum o cantitate mare de păcură este îngropată pe teritoriul Termoelectrica și că acest lucru s-a întâmplat în toamna anului 2022. Administrația Termoelectrica a dat asigurări că din momentul procurării păcurii în 2022, până la ora actuală, nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015, când s-au scurs în sol o cantitate de păcură. Chiar și așa, Termoelectrica a anunțat că a inițiat o anchetă internă pe acest caz.

Termoelectrica rămâne fără șef: Vasile Leu și-a depus cererea de demisie, după scandalul cu păcura îngropată

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

Situația energetică regională și oportunitățile de afaceri în R. Moldova, pe agenda Forumului Economic de la Davos

missing
22 ianuarie 2025, ora 18:41

Situația energetică regională și oportunitățile de afaceri în Republica Moldova au fost discutate la Forumul Economic Mondial de la Davos. Premierul Dorin Recean a discutat în cadrul evenimentului cu reprezentanții mai multor companii internaționale și oameni de afaceri. Prim-ministrul a purtat o discuție și cu Tim Holt, membru al consiliului executiv al Siemens Energy – compania care face parte din consorțiul care construiește substațiile electrice ale liniei aeriene de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău. 

Recean și Holt au vorbit despre mersul lucrărilor și necesitatea de accelerare a acestora, astfel încât construcția acestora să fie finalizată în termen, până la sfârșitul anului curent. 

Situația energetică din regiune a fost și principalul subiect abordat la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu Maxim Tymchenko, director executiv al DTEK - cea mai mare companie energetică din Ucraina. Cei doi au discutat despre eforturile comune de securizare a pieței energetice din cele două state, interconexiunea energetică, creșterea producției de energie regenerabilă și dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei. Se urmărește și creșterea volumului investițiilor în tehnologiile de eficiență energetică și soluții moderne, care pot contribui la reducerea consumului și a costurilor atât în sectorul industrial, cât și rezidențial. 

La Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul s-a întâlnit și cu mai mulți oameni de afaceri elvețieni, în cadrul unei mese rotunde organizate de Guy Parmelin, vicepreședinte, șef al Departamentului federal pentru economie, educație și cercetare al Elveției. La dialog au participat mai mulți oficiali din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, precum și reprezentanți ai conducerii companiilor de talie internațională Holcim, Workfashion, Swiss Textiles. 

Discuțiile s-au axat pe Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și EFTA și modalitatea în care acesta poate facilita comerțul și diversifica piețele de desfacere pentru produsele autohtone. Totodată, au fost prezentate oportunitățile de investiții în Republica Moldova, premierul referindu-se la agenda economică a țării noastre, cu accent pe beneficiile pe care Republica Moldova le oferă investitorilor din străinătate. Un domeniu prioritar de interes pentru cooperarea moldo-elvețiană este tehnologia informațiilor și economia digitală, în acest sens fiind evidențiate condițiile avantajoase de activitate în cadrul Moldova IT Park. 

În prezent, în țara noastră activează 116  întreprinderi cu capital elvețian. Confederația Elvețiană se află pe locul 11 printre principalii investitori în Republica Moldova. Investițiile sunt plasate în domenii ca producerea de sticlă, de echipamente electrice, farmaceutică, procesarea fructelor și legumelor, creșterea plantelor pentru uleiuri aromatice și altele. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.