/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front

externe

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”

08 februarie 2023, ora 15:35

Marţi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că sunt analizate toate mișcările şi scenariile inamicului şi a menționat întâlnirea importantă pe care a avut-o la Kiev cu ministrul german al apărării, pentru asigurarea armamentului necesar luptătorilor ucraineni. În urmă cu o zi, Ucraina a anunţat "pierderi record" pentru armata rusă, cu 1.030 de soldați uciși în lupte și bombardamente.

Președintele Volodimir Zelenski a ajuns, miercuri, la Londra, în a doua sa vizită oficială într-o țară străină de când a început invazia rusească în Ucraina. Liderul ucrainean urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Rishi Sunak dar și cu regele Charles al III-lea și va susține un discurs în fața Parlamentului britanic. Totodată, ambasadorul Rusiei la Bucureşti spune că au fost interpretate greşit declaraţiile lui Serghei Lavrov despre interviul acordat de Maia Sandu în Politico.

UPDATE Marea Britanie a anunţat miercuri că a impus o nouă serie de sancţiuni ”împotriva elitelor din cadrul armatei ruse şi de la Kremlin”, printre care şase entităţi ce furnizează echipament militar, inclusiv drone, pentru invazia rusă asupra Ucrainei, informează Reuters.

UPDATE Şeful adjunct al Administraţiei Militare Regionale Sumi, Oleh Klimenciukov, a fost demis din funcție, fiind suspectat de deturnare de fonduri publice - transmite, miercuri, radiodifuzorul public ucrainean Suspіlne.

UPDATE Frustrarea este din ce în ce mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și al oamenilor de afaceri din Rusia după ce războiul început în urmă cu aproape un an s-a transformat dintr-un „blitzkrieg de trei zile” într-o sângeroasă „mașină de tocat carne”, scrie The Moscow Times.

UPDATE Kadîrov a avertizat marți că "operațiunea militară specială" din Ucraina, se va încheia până la sfârșitul anului 2023, după care urmează Polonia, potrivit msn.com. "După Ucraina, Polonia este pe hartă! Nu voi ascunde că eu personal am o astfel de intenție", a declarat Kadîrov pe Telegram. 

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită-surpriză în Marea Britanie, s-a întâlnit miercuri după-amiază cu Regele Charles al III-lea, care l-a primit la Palatul Buckingham.

UPDATE Comandantul Forţelor Întrunite ale Ucrainei, Serhi Naev, susţine că unitățile din zona operațională nordică sunt înarmate cu sisteme de apărare antiaeriană atât de tip occidental, cât și de producţie ucraineană, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ajunge miercuri seară în Franţa, unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, iar joi ar urma să participe la summitul Consiliului European, programat la Bruxelles, afirmă oficiali politici de la Paris.

UPDATE Aflat în vizită la Londra, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut miercuri, 8 februarie, un discurs în fața Parlamentului britanic, în care a spus că „libertatea va triumfa”, iar victoria Ucrainei în fața Rusiei va aduce schimbarea „de care lumea are nevoie de mult timp”, transmit Reuters și CNN. „Ştim că libertatea va triumfa, ştim că Rusia va pierde. Și mai știm că victoria va schimba lumea. Iar aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp”, a spus Volodimir Zelenski, la Westminster Hall. Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că va face „tot posibilul şi imposibilul pentru a determina lumea să furnizeze Ucrainei avioane moderne pentru a le da putere şi a-i proteja pe piloţii care ne vor apăra”, notează Libertatea.

UPDATE Ucrainenii au eliminat milioane de cărți din biblioteci în cadrul campaniei de „derusificare" inițiată de Ministerul Culturii din Ucraina, anunță Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, spune că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de externe Serghei Lavrov, referitoare la interviul acordat de preşedinta Maia Sandu publicaţiei POLITICO au fost interpretate greşit. Şeful diplomaţiei ruse n-ar fi vrut să ameninţe Moldova şi să spună că va fi următoarea pe lista Moscovei, ci dimpotrivă, a vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Moldova aşa cum s-a folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Potrivit procurorilor care investighează doborârea zborului Malaiezia MH17, în 2014, deasupra teritoriilor ucrainene controlate de separatiștii ruși, există dovezi solide că Vladimir Putin a aprobat direct livrarea sistemului de rachete în teritoriu, notează Biziday.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, scrie Reuters.

UPDATE Mercenarul rus Igor Mangușev, comandantul unei unități din așa-numita Miliție a autoproclamatei Republică Populară Lugansk a murit într-un spital din regiunea anexată ilegal de Rusia din cauza unei răni la cap suferite în circumstanțe nespecificate, relatează agenția rusă RIA Novosti, controlată de Kremlin, relatează Ukrainska Pravda. Soția mercenarului susține că ar fi fost asasinat, potrivit HotNews.

UPDATE Potrivit eurodeputatei franceze a Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield, Ungaria reprezintă o amenințare specifică la adresa Uniunii Europene a scris portalul de ştiri Telex citând agenția de presă de stat maghiară MTI. Delbos-Corfield, care a participat marți la un eveniment intitulat „Orașe pentru statul de drept” la Primăria din Bruxelles, a declarat, în cadrul unei dezbateri, că este bine cunoscut faptul că serviciile secrete maghiare au scurgeri de informații către Rusia și că Ungaria se află în prima linie în ceea ce privește răspândirea de știri false, cenzurarea știrilor și generarea de teamă în rândul populației. „Trebuie să învățăm din cazul maghiar. Uniunea Europeană trebuie să învețe să se apere împotriva atacurilor din interior”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru afaceri ungare, notează Rador.

UPDATE Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a postat pe Twitter o fotografie cu el întâmpinându-l pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la începutul vizitei acestuia din urmă, în Marea Britanie, azi. "Bun venit în Marea Britanie", îi spune Sunak lui Zelenski.

UPDATE Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

UPDATE Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

UPDATE Gigantul energetic Gazprom, care aparține de statul rus, își va crea propria armată privată, a transmis Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, pe 7 februarie, citând un decret semnat de premierul rus Mihail Mișuștin, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Sistemul de apărare antiaeriană din regiunea ucraineană Dniproptrovsk a fost declanșat, miercuri, în timpul unei alerte de raid aerian - transmite RBC, potrivit Rador.

UPDATE Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a comentat declarația ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Occidentul ar pregăti Republica Moldova pentru rolul de „viitoare Ucraină”. „E mare păcat că domnul Lavrov, care era cândva un diplomat respectat, se angajează acum pe această cale, care îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu-i nimic serios în aceste declarații”, a afirmat Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă, susțină de comun cu premierul Natalia Gavrilița.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit astăzi în Marea Britanie, în prima sa vizită de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut. Potrivit Downing Street, Zelenski va avea întâlniri cu prim-ministrul Rishi Sunak și va ține un discurs în Parlament.

UPDATE Vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că „neutralitatea Moldovei nu este suficientă pentru a asigura stabilitatea și securitatea în republică și în regiune”.

UPDATE Forțele ruse și-au intensificat asaltul de iarnă în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate, scrie Reuters, relatează Mediafax.

UPDATE Rușii și-au cumpărat case de lux într-o zonă exclusivistă a Europei, și-au construit acolo hoteluri de lux și se odihnesc fără să pară că sancțiunile internaționale impuse după invazia Ucrainei i-au atins cumva, arată o investigație realizată de jurnalistul Mihailo Tkaci de la Ukrainska Pravda (Adevărul ucrainean). La un an de la invadarea Ucrainei, la Courchevel pot fi găsite „case ale elitei ruse, mașini de lux și foarte mulți reprezentanți ai acestei elite”, arată jurnalistul, potrivit Libertatea.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să participe joi, la Bruxelles, la un summit cu liderii Uniunii Europene (UE) - cu valoare simbolică -, la o săptămână după ce i-a găzduit în urmă cu o săptămână la Kiev, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă Ambasadei SUA din Moscova să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, a declarat o sursă diplomatică apropiată de conducerea MAE pentru agenţiile de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au bombardat șapte baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General. De asemenea, armata ucraineană a distrus un avion rusesc de atac SU-25 și o dronă Orlan-10. Potrivit informațiilor armatei ucrainene, Rusia a lansat în ultima zi o rachetă și 16 lovituri aeriene asupra Ucrainei.

UPDATE Războiul provocat de Putin se apropie de borna de un an, iar sfârșitul conflictului nu se zărește la orizont. În schimb, Statele Unite au deplasat pentru prima dată o navă de război de la începutul invaziei Rusiei în Marea Neagră. Vasul USS Nitze s-a aflat în apele teritoriale ale Turciei pe 3 februarie 2023, iar câteva zile mai târziu el a vizitat Grecia, notează Ziare.com.

UPDATE Cel puțin 16 vase care făceau parte din rețeaua „fantomă” cu care Iranul a încălcat sancțiunile americane au început să transporte țiței din Rusia în ultimele două luni, potrivit unei investigații Financial Times.

UPDATE Oleg Matveicev, deputat chiar în partidul lui Putin, Rusia Unită, a declarat într-un interviu că cea mai mare amenințare la adresa liderului de la Kremlin sunt acum susținătorii liniei dure în războiul din Ucraina, potrivit The Times.  Chiar dacă a recunoscut că pentru Putin „situația nu este încă atât de critică", acesta a precizat că "2023 va fi (un an) foarte periculos”.

UPDATE Autorităţile din Rusia au cerut Ambasadei SUA la Moscova să nu mai răspândească "știri false" cu privire la operațiunea militară din Ucraina și au amenințat că vor expulza diplomați americani, a informat marți agenția de presă TASS.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu și-a mai ținut discursul planificat în deschiderea festivalului italian de muzică de la Sanremo, stârnind o reacție ironică a Mariei Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.

UPDATE Acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina au provocat plecarea unui număr considerabil de cetățeni ruşi din țară, dar nu există date exacte despre câte persoane exact au părăsit Rusia, după 24 februarie, potrivit severreal.org, citat de Rador.

UPDATE Scăderea veniturilor din energie şi creşterea cheltuielilor au împins bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble, în ianuarie, deoarece sancţiunile şi costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, notează Money.

UPDATE Rusia a trimis ca salvator în Turcia un mercenar din trupele lui Kadîrov care a comis crime de război în Ucraina.Este vorba despre Daniil Martynov, care în prezent conduce angajații Ministerului Situațiilor de Urgență din Rusia, scrie jurnalistul Andrei Țaplienko pe Telegram.Potrivit acestuia, pe 5 martie, Martynov a condus personal ocuparea internatului psihoneurologic din Borodianka, potrivit Ziare.com.

UPDATE O uzină de drone militare din Letonia care aparţine companiei americane Edge Autonomy a luat foc marţi după-amiază. 50 de pompieri și nouă autocisterne au intervenit pentru stingerea incendiului foarte violent. Uzina, care se află într-o suburbie a capitalei letone Riga, construiește drone pentru țările membre NATO și pentru Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a avertizat cu privire la livrările de arme pentru Ucraina venite din Occident, spunând că nu se știe cum poate escalada conflictul, scrie The Guardian. În remarcile din timpul unei conferințe, citate de agenția de presă Tass, deținută de stat, Șoigu a acuzat SUA și aliații săi că „încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, furnizând Kievului ceea ce el a descris drept „arme ofensive grele”. „Astfel de mișcări atrag de fapt țările NATO în conflict și pot duce în cele din urmă la o escaladare imprevizibilă”, a spus acesta. El a continuat, spunând că forțele ruse au făcut progrese în lupta pentru controlul orașului Bahmut din estul Ucrainei, spunând că ofensiva „înainta cu succes”.

UPDATE Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA. Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate. Pistorius nu a precizat ce ţări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1.

UPDATE Trupele ruse au lovit Harkovul la sfârșitul zilei de 7 februarie, a anunțat Ihor Terekhov, primarul orașului, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit datelor preliminare, forțele ruse au lansat între 6 și 10 rachete S-300 asupra părții centrale a orașului, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov. Informațiile privind pagubele și victimele sunt în curs de clarificare, a adăugat Siniehubov. Anterior, postul local de știri Suspilne Harkiv a raportat șase explozii în orașul din estul Ucrainei.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat să le vorbească marţi seara ucrainenilor despre importanţa de a avea în posturi de conducere ale administraţiei locale şi centrale oameni cu pregătire militară, care şi-au dovedit eficienţa în timpul războiului, şi a salutat în acest sens numirea şefului SBU şi a noului ministru de interne, anunţând că şi Dnipropetrovsk, Zaporojie şi Herson, trei regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experienţă reală în apărarea statului”, relatează News.ro.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front

28 aprilie 2024, ora 20:26

Forțele ucrainene au înregistrat, noaptea trecută, prezența unor drone Shahed deasupra mai multor regiuni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni. Pe de altă parte, în regiunea rusă Briansk, guvernatorul a precizat că au fost neutralizate patru drone lansate de Ucraina. Între timp, Kievul a negat informația de presă privind retragerea tancurilor Abrams de pe front, dar a recunoscut oficial că a cedat teren în lupta cu forțele invadatoare rusești.

Kremlinul s-ar pregăti să-și intensifice acțiunile hibride împotriva Moldovei. Moscova intenționează să se folosească de actorii pro-ruși din Transnistria și Găgăuzia, se arată raport într-un raport analitic al Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Totodată, experții menționează că forțele de Apărare ale Ucrainei vor putea stabiliza linia frontului în următoarele luni și vor putea lansa operațiuni contraofensive limitate la sfârșitul anului 2024 sau la începutul anului 2025. 

În prezent, după ce a capturat Avdiivka și mai multe sate din est, Moscova a pus ochii pe următoarea țintă principală, orașul Ceasiv Iar, scrie kyivindependent.com. Totuși, Rusia are pierderi de aproape jumătate de milion de oameni în războiul din Ucraina, soldați uciși sau răniți, estimează Ministerul britanic al Apărării. Acesta a răspuns unei interpelări și a oferit informații pe care oficialii britanici le dețin, scrie site-ul UK Defence Journal.

UPDATE Kremlinul intenționează să folosească actorii pro-ruși din Găgăuzia și Transnistria pentru a destabiliza și degrada democrația moldovenească și, în cele din urmă, pentru a împiedica aderarea Moldovei la UE, scrie The Kyiv Post, care citează un raport lansat vineri de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite. Potrivit ISW, guvernatorul regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, afiliată Kremlinului, a declarat vineri pentru agenția de presă rusească TASS, că autoritățile moldovene au reținut-o pe ea și pe trei dintre consilierii săi timp de mai multe ore când grupul a sosit pe aeroportul din Chișinău după o serie de întâlniri recente în Rusia și Turcia, scrie G4media.

UPDATE Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a transmis duminică, într-o postare pe Facebook, că situaţia de pe front s-a „deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat „succese tactice" în mai multe zone, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. „Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare", a scris Oleksandr Sîrski pe Facebook, potrivit France Presse. În acelaşi timp, forţele Kievului au bătut în retragere în cel puţin trei locuri din zona Doneţk - satele Berdîci, Semenivka şi Novomihailovka, a notat acesta pe Telegram, potrivit Reuters. El a asigurat totuşi că „inamicul nu a putut obţine avantaje operaţionale". Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, informează Reuters şi AFP.

UPDATE Transmisiunea ceremoniei de învestire a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, va începe pe 7 mai, la ora 12:00, ora Moscovei, a anunţat postul de televiziune „Rossia-1”, citat de Rador.

UPDATE Avioanele F-16 furnizate de Occident vor oferi flotei actuale a Kievului, formată din aeronave de război învechite din epoca sovietică, o îmbunătățire majoră a capacităților, pentru roluri critice de ofensivă și apărare, și le vor spori puterea de foc cu muniția potrivită. Fighting Falcon, dovedit în luptă, are zeci de ani de experiență de zbor în medii dificile, în timp de război, în locuri precum Orientul Mijlociu și Balcanii. A patra generație de avioane de luptă a adunat de-a lungul anilor o colecție impresionantă de misiuni risc crescut. Dar cerul Ucrainei va fi cel mai periculos câmp de luptă cu care avioanele de vânătoare s-au confruntat până acum, au declarat foști piloți militari americani pentru Business Insider, deoarece aeronava se va confrunta cu sistemele avansate de apărare antiaeriană ale Rusiei și cu rachetele aer-aer cu rază lungă de acțiune, scrie Ziare.com.

UPDATE Armele nucleare ar trebui să facă parte din dezbaterea europeană a apărării, a declarat duminică președintele francez Emmanuel Macron, în comentarii care au atras criticile oponenților săi politici înainte de alegerile UE din iunie, relatează Reuters.

UPDATE Decizia de a confisca bunurile rusești, în cazul în care va fi luată, va constitui „un cui solid” în sicriul sistemului economic occidental, consideră secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, scrie Rador.

UPDATE Fostul prim-ministru al Suediei, Carl Bildt îi dă o veste groaznică lui Putin susținând că acum el se îndreaptă spre înfrângere și doar un singur om îl mai poate salva, acesta fiind Donald Trump. Însă, victoria acestuia în alegerile prezidențiale din SUA este o loterie, iar poziția sa ulterioară față de Rusia nu este bătută în cuie, scrie Ziare.com.

UPDATE Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters.

UPDATE În analiza sa zilnică, ISW arată că forțele ucrainene se confruntă cu o situație dramatică și rememorează faptul că, în decembrie, evaluarea președintelui Zelenski (într-o discuție cu parlamentarul american Mike Johnson, relatată de Politico) era că forțele sale “vor putea rezista cu munițiile existente până în martie-aprilie”. Cum acest termen a fost depășit înainte ca ajutorul militar american să poată ajunge pe front, “forțele ruse vor obține probabil câștiguri tactice semnificative în săptămânile următoare”, arată ISW, care precizează însă și că “sosirea ajutorului SUA pe front, în următoarele săptămâni, va permite forțelor ucrainene să abordeze actualele constrângeri de material și să consolideze operațiunile ofensive rusești în curs”. ISW evaluează că, în această fază, Armata Rusă urmărește probabil capturarea orașului Ceasiv Yar, aflat la vest de Bakhmut, care ar putea fi “un obiectiv semnificativ din punct de vedere operațional pentru preconizata ofensivă rusă din această vară”, scrie Biziday.

UPDATE Trupele rusești au avansat pe frontul din est și au cucerit o mare parte dintr-un sat din regiunea Donețk după o greșeală făcută de trupe de elite ale Kievului, potrivit unui comandant ucrainean, citat de The Bussines Insider. Trupele rusești au reușit să cucerească cea mai mare parte din Ocheretyne, la nord-vest de Avdiivka, în estul Ucrainei, după o aparentă eroare de rotație de trupe. Brigada 47 Mecanizată trebuia să fie înlocuită de Brigada 115 mecanizată, ambele considerate unități de elită, de-a lungul liniei frontului, chiar la est de Ocheretyne, o mică așezare rurală. Dar în timp ce Brigada 47 se retrăgea, Brigada 30 de pușcași motorizați a Rusiei a atacat, profitând de un gol lăsat de Brigada 115 mecanizată.

UPDATE Un ucrainean în vârstă de 52 de ani a fost rănit după ce o dronă a rușilor a lovit camionul pe care îl conducea, a declarat guvernator din Harkov, Oleh Syniehubov, potrivit Sky News. Guvernatorul a mai spus că bărbatul a fost dus la spital în stare gravă.

UPDATE Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net, citat de news.ro.

UPDATE După cum a declarat un legiuitor ucrainean nemenţionat, citat de "The Washington Post", Zelenski "ar fi diminuat semnificativ" pierderile reale ale trupelor ucrainene, citând cifra de 31.000 de militari uciși. În opinia sa, conducerea ucraineană ascunde date despre pierderi, temându-se că acest lucru va avea consecințe negative asupra eforturilor de completare a personalului și de mobilizare, care "şi aşa se desfăşoară cu greu".

UPDATE După opt secole de totalitarism, poporul rus „are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând „instinctul de invadare”, pentru că „este învățat să cucerească lumea”. Este opinia scriitorului și filozofului Gabriel Liiceanu, care spune că “omenirea și lumea politică a planetei încă nu a conștientizat” că poporul rus trăiește de opt secole “în mintea unui singur om”, fie că e vorba de Ivan cel Groaznic, de țarii “roșii” sau de Vladimir Putin.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus președintelui Camerei SUA, Mike Johnson, în decembrie anul trecut, că, fără sprijinul american, Kievul ar putea respinge atacurile rusești doar până în martie sau aprilie 2024, informează publicația Politico, pe 26 aprilie, citând sursele sale.

UPDATE Numărul crimelor comise de deținuții ruși amnistiați după ce s-au întors de pe front a crescut cu 900% în ultimul an, potrivit serviciului britanic Defence Intelligence. „Numărul mare de omucideri comise de militarii ruși se datorează parțial problemelor cronice de sănătate mintală legate de război. Acestea includ sindromul post-traumatic (PTSD) și desensibilizarea după violența de front”, arată organizația. Faptul că foștii deținuți consumă alcool și droguri „din cauza moralului scăzut și a lipsei de ocupație” contribuie, de asemenea, la violență. Acest lucru face dificilă reintegrarea socială a celor care au în cazier cazuri de crime și violență extremă, menționează sursa citată, potrivit Spotmedia.

UPDATE Cei doi jurnaliști arestați în Rusia, Konstantin Gabov și Serghei Karelin, riscă cel puțin doi ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”, pe care le neagă, pe fondul represiunii continue împotriva disidenței. Aceștia sunt acuzați că au lucrat pentru Fundația Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi.

UPDATE Rusia a decis să renunțe la organizarea în teritoriile ucrainene ocupate a manifestărilor de Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste din 9 mai 1945, susține Centrul Național de Rezistență al Ucrainei. Potrivit organizației, autoritățile ruse de ocupație au luat decizia de teama posibilelor „provocări”, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Oficialii ruşi au ameninţat duminică Occidentul cu un răspuns "sever" în cazul în care activele ruseşti îngheţate vor fi confiscate, promiţând contestaţii juridice "nesfârşite". Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu va ceda niciodată teritorii confiscate de la Ucraina în schimbul returnării activelor îngheţate, potrivit Mediafax.

UPDATE Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net. În total, 71 de situaţii de luptă au avut loc pe linia frontului pe parcursul zilei, potrivit Statului Major General. Avioanele ucrainene au lovit 16 zone în care erau concentrate trupe ruseşti, iar apărarea aeriană a Ucrainei a distrus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 a ruşilor. Pe parcursul zilei, armata rusă a efectuat 31 de atacuri cu rachete, 46 de atacuri aeriene şi 23 de atacuri cu MLRS asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni şi a zonelor populate, scrie Spotmedia.

UPDATE Membrii unei cunoscute trupe ruseşti de heavy metal, Korrozia Metalla, au fost arestaţi de poliţie în plin concert la Nijni Novgorod şi inculpaţi cu privire la ”propaganda simbolurilor naziste”, anunţă autorităţile, relatează AFP.

UPDATE Ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană au interzis tranzacţiile cu banca centrală şi ministerul de Finanţe al Rusiei şi au blocat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane ruseşti în Occident, majoritatea în instituţii financiare europene şi nu americane. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un comentariu separat, că există încă mulţi bani occidentali în Rusia care ar putea fi vizaţi de contramăsurile Moscovei. "Perspectivele de contestaţii legale (împotriva confiscării activelor ruseşti) vor fi larg deschise", a spus el. "Rusia va profita de acestea şi îşi va apăra la nesfârşit interesele", scrie Mediafax.

UPDATE Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub „conducerea temporară externă” a unei entităţi Gazprom, declarând că această mişcare subliniază nerespectarea de către Moscova a normelor internaţionale, transmite Reuters.

UPDATE Ministerul de Externe din Tadjikistan le recomandă cetățenilor din această țară să evite călătoriile în Rusia din cauza înmulțirii cazurilor de discriminare rasială, în special la adresa persoanelor din Asia Centrală stabilite în Rusia, după atacul terorist de la Moscova, solat cu cel puțin 137 de morți. Mai bine de jumătate din suspecții reținuți de autoritățile ruse sunt din Tadjikistan. Autoritățile din Kirghizstan le-au recomandat, de asemenea, cetățenilor să nu călătorească în Rusia după ce atacurile xenofobe s-au înmulțit, relatează The Kyiv Independent. Milioane de tadjici și de persoane din alte state central asiatice trăiesc permanent sau muncesc ocazional în Rusia. Banca Mondială estima în 2022 că sumele trimise acasă de muncitorii imigranți constituiau 50% din PIB-ul Tadjikistanului, scrie Spotmedia.

UPDATE Un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă. Rușii susțin că hotelul este folosit de mercenari. În urma atacului a izbucnit un incendiu. Guvernatorul regiunii a anunțat că nu sunt victime, potrivit Reuters.

UPDATE Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au decis să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune, relatează dpa.

UPDATE Un cetăţean rus în vârstă de 57 de ani a fost reţinut în legătură cu uciderea a doi ucraineni, potrivit Sky News. Cei doi au murit după ce au fost înjunghiaţi într-un centru comercial german, potrivit Mediafax. Incidentul a avut loc în localitatea Murnau din Bavaria. Poliţiştii germani au anunţat că un ucrainean în vârstă de 36 de ani a murit vineri din cauza rănilor în apropierea Centrului Tengelmann. Al doilea bărbat ucrainean, de 23 de ani, a murit vineri seara într-un spital din apropiere.

UPDATE Guvernatorul regiunii Briansk, Alexandr Bogomaz, a anunțat duminică neutralizarea unui atac cu patru drone lansat de forțele ucrainene, relatează Interfax. „Patru drone inamice de tip aeronavă au fost distruse de forțele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării deasupra districtului Sevsky”, a scris Bogomaz pe canalul său Telegram. Nu au existat răniți sau pagube materiale, a adăugat șeful regiunii.

UPDATE Documentele recent declasificate, cunoscute sub numele de "General Nuclear War" (Război nuclear general), păstrate în secret strict de guvernul american, dezvăluie că, în ipoteza unei catastrofe nucleare, Washington DC ar putea fi primul oraș anihilat, conform dailystar.

UPDATE Sâmbătă seara, în mai multe regiuni din Ucraina a fost înregistrată mișcarea unor drone de atac de tip Shahed, anunță Forțele armate ale țării, citate de Ukrainska Pravda. Prezența dronelor a fost raportată deasupra regiunilor Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk, Poltava, Odesa, Vinița, Cerkasî și Hmelnițki. În dimineața zilei de 28 aprilie, în Mikolaev s-au auzit sunete de explozii, a anunțat primarul.

UPDATE Armata ucraineană a respins sâmbătă o știre publicată de Associated Press (AP), care anunţa că forțele ucrainene au retras de pe front tancurile Abrams furnizate de SUA, informează The Kyiv Independent. „Tancurile fac o treabă excelentă pe câmpul de luptă și cu siguranță nu vom ascunde de inamic ceea ce îi face să se ascundă. Mai mult, nu vom lăsa infanteria noastră fără un sprijin de foc puternic”, a anunţat Brigada 47 Mecanizată Separată a Ucrainei, unitatea care operează tancurile americane.

UPDATE Ministerul rus al Apărării anunţă că a efectuat 35 de lovituri în ultima săptămână împotriva unor instalații energetice, fabrici de apărare, infrastructură feroviară, apărare aeriană și stocuri de muniție din Ucraina, transmite Sky News. Loviturile au fost „ca răspuns la încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalațiile energetice și industriale rusești”, a declarat ministerul rus al Apărării. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat rafinăriile de petrol și alte instalații rusești în atacuri cu drone, în pofida cererilor SUA de a nu face acest lucru. Între timp, oficialii ucraineni au declarat că rachete rusești au lovit astăzi instalații energetice din centrul și vestul Ucrainei.

UPDATE Rusia a pierdut 466.150 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de Mediafax. Acest număr include 1.096 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.279 de tancuri, 13.991 de vehicule blindate de luptă, 16.065 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.948 de sisteme de artilerie, 1.050 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 776 de sisteme de apărare aeriană, 348 de avioane, 325 de elicoptere, 9.507 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram