Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 872: Mesajul lui Zelenski pentru Trump și ordinul lui Lukașenko! Macron: Să nu lăsăm Rusia să câștige

/VIDEO/ Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul. De ce în loc să fie perlă turistică stă în paragină de ani buni

missing
08 aprilie 2023, ora 23:10

Se întâmplă deseori să auzim primari cum se plâng că nu au instrumente ca să dezvolte localitățile pe care le conduc. Ba că nu au fonduri, ba că nu au obiective pe care să le transforme în mașini de făcut bani. Sunt situații când primarii vor să miște lucrurile din loc, dar se împotmolesc în birocrație. În municipiul Cahul, de ani buni, stă în paragină un loc ce ar putea aduce venituri impresionante localității. 

Vorbim de Lacul Sărat, care pe timpurile sovietice atrăgea mii de oameni din tot spațiul ex-sovietic, având un potențial turistic enorm pentru oraș. Reabilitarea lui a început acum mai bine de 10 ani și a înghițit milioane de lei din bugetul public. Dar, perla turistică tot înecată stă, într-un strat gros de probleme. 

În Lacul Sărat, ce urma să fie o atracție turistică atractivă, fiind amplasat în centrul orașului Cahul, nu găsești gram de apă sărată. Vedem în schimb niște apă. E o apă murdară, cu PET-uri, mai vedem niște stufăriș, și asta chiar dacă în el au fost înecate milioane de lei din bani publici.

Ca să înțelegem mai bine valoarea acestui obiectiv și impactul asupra vieții social-economice din orașul Cahul, vă propunem să ne întoarcem puțin în timp. Ne oprim la începutul anilor 60 ai secolului trecut, vremuri în care țara noastră făcea parte din Uniunea Sovietică. În sudul țării, echipe de specialiști încercau să găsească rezerve de gaze naturale și petrol. În timpul căutărilor, s-a descoperit în schimb că orașul Cahul deține ape minerale cu proprietăți curative. 

În primăvara anului 1965, datorită sondării unei fântâni arteziene de lângă râul Frumoasa, a prins viață Lacul Sărat. Apa venea de la circa 500 de metri adâncime, având un miros pătrunzător de hidrogen sulfurat şi iod. Lacul a căpătat popularitate și, în scurt timp, a devenit un loc de atracție inclusiv pentru mii de turiști din țările fostei Uniuni Sovietice.

„Care este, în genere, perla? Perla este apa asta sărată care, pe continentul acesta al nostru eurasiatic, este ceva similar undeva lângă Piatigorsk. La Sovata, de care vorbiți voi, „otdîhaiet” (nici pe departe), nu-i nimic, pe lângă lacul acesta al nostru”, spunea în 2019, consilierul municipal Vasile Vanțevici.

Însă, faima lacului a început să se stingă odată cu deschiderea sanatoriului Nufărul Alb, care folosește inclusiv acum, aceeași apă curativă, pe care o extrage printr-o sondă aparte. În 2010, primăria Cahul, din dorința de a readuce la viață Lacul Sărat și potențialul său turistic, a depus o cerere de finanțare pentru amenajarea zonei. Urma să redevină o atracție importantă, cu circa 500 de vizitatori pe zi. 

Apelul primăriei a fost auzit, astfel că în 2012 a început reabilitatea lacului, cu banii alocați de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Deși, în total, au fost preconizate circa 13 milioane de lei, un raport de evaluare întocmit în anul 2015 a arătat că au fost valorificate aproape 9 milioane. Banii au fost cheltuiți pentru curățarea, betonarea, amenajarea bazinului și a plajei, a fost pus pavaj și... cam atât. Din 2017, anul când obiectivul renovat a fost predat primăriei, lacul stă în paragină. 

„- Unde este impasul cel mare cu lacul acesta? - Știți, multă lume cunoaște bancurile: dacă o să fie băieți cuminți, o să le deie și apă, da? În sensul acesta s-au produs lucrurile. Prima etapă când s-a depus proiectul spre finanțate prin ADR Sud, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, era conceptul la pachet: atât amenajarea zonei, bazinului, cât și forarea sondei pentru exploatarea zăcământului. Ulterior, s-a exclus componenta cu exploatarea, dar s-a lăsat prima etapă - amenajarea zonei. S-a betonat, s-a întărit puțin zona. Un pic. Pic-ul acesta însă a costat multe milioane. - Justificat sau nu ne puteți spune acum? - Cred că era logic să fie la pachet inclusiv cu forarea sondei”.

Cu alte cuvinte, deși lacul a fost amenajat, autoritățile locale au ajuns în impas atunci când au ajuns la etapa umplerii bazinului cu apă mineralizată. Și asta pentru că apele subterane sunt proprietate națională, iar ca să fie exploatate, este nevoie de a deține dreptul de concesionare a zăcământului acvatic. 

După un șir lung de discuții, în anul 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a dat undă verde pentru concesionare

„După acea hotărâre de Guvern, a fost desemnată Agenția Proprietăți Publice să organizeze concursul de concesionare. A fost pregătit un caiet de sarcini, s-a anunțat procedura, dar în acel moment nu era încă înregistrat terenul. După ce a fost concursul, nimeni nu întrunea criteriile. Așa că nu a fost nicio ofertă”, a menționat primarul de Cahul, Nicolae Dandîș. 

Legislația spune că dosarul la concurs trebuie depus de proprietarul terenului, care este Primăria Cahul. Paradoxul este că proprietarul trebuie să fie agent economic, criteriu ce exclude primăria din competiție. Pentru a ieși cumva din acest impas, consiliul municipal a înființat o întreprindere, căreia i-a dat în gestiune bunurile. 

„Primăria nu putea să depună dosar. Trebuie să depună agenții economici. Am depus noi dosarul din partea acestui SRL, un singur candidat, și după o perioadă mai lungă, comisia de evaluare a decis că SRL-ul nostru nu are suficientă experiență, mai multe cadre care cunosc domeniul balnear, deși noi am făcut niște contracte de asociere cu medici, care urmau să fie implicați în cazul câștigării concursului. Nu vreau să zic, dar au fost intervenții din afară ca să fie iarăși eșuată procedura. Nu a avut cine să investigheze de ce și cum. Rămâne la nivelul ipotezelor noastre că cineva nu s-a dorit să dea municipalității acest zăcământ”, ne-a spus primarul.

Și iată-ne ajunși în zilele noastre. Edilul speră că măcar acum se va reuși concesionarea apei minerale pentru ca proiectul Lacul Sărat să prindă viață. Ministerul Mediului urmează să constituie o nouă comisie pentru ca membrii acesteia să demareze un alt concurs: „Dosarul va fi depus tot de întreprinderea fondată. Anul trecut, am făcut proiectul tehnic de forare a sondei și devizul de cheltuieli. Circa 6 milioane de lei pentru forare si construcție”. 

„- Știți cine ar putea să facă această forare? - Se anunță concurs public, dar sunt puține companii. Una sau două”.

Pe de altă parte, ministra Mediului, solicitată de noi să comenteze perspectivele acestui proiect, a declarat că este dispusă să ajungă la un numitor comun cu autoritățile municipale.

„Din informația pe care o am, încă de la Ministerul Agriculturii, au fost făcute vizite în teritoriu, la acea construcție a viitorului Lac Sărat, neconformități. Au fost propuse anumite recomandări, dacă autoritatea locală vrea să dețină anumite drepturi, noi suntem deschiși. Noi discutăm deja pe interior care ar fi procedura cea mai corectă, ca să le atribuim în folosință. Sunt mai multe opțiuni”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Tot acest ping-pong dintre guverne și primăria Cahul a fost urmărit cu interes și de Petru Cudrov, un cunoscut om de afaceri din orașul Cahul. Încă de prin anii 90 își dorea să investească în acest proiect, din dorința de a dezvolta vreo afacere. Dar, după ce a pierdut ani așteptând un deznodământ, a decis să-și facă propria sondă, pe un teren privat, ce-i aparține și care se află la circa jumătate de kilometru distanță de Lacul Sărat. 

„Am studiat codul subsolului, codul apelor minerale. Până la urmă am fost antrenați într-un concurs pe care l-am câștigat, am forat sonda, am înecat 300 de mii de euro, dar sper să-i scot de acolo. În 2021, noi am dat de apă, de atunci am mers mai departe ca să legalizăm. Noi ne-am scăldat... Te culci în bazin în care am captat apă și ne-am scăldat”, a spus Petru Cudrov.

Deocamdată, fac băi cu apa mineralizată doar apropiații omului de afaceri. Însă, ca să poată presta servicii balneare, Petru Cudrov trebuie să aibă permisiune de la Guvern. 

„Am făcut analiză că în țară nu avem o instituție care să fie acreditată să ne dea rezultatele veridice. Rezultatele ni le dau, dar nu au valoare juridică. Am fost la București, avem avizul lor cu toate indicațiile, cu componența chimică și recomandări la ce se poate de folosit apa. În special, conține brom, iod, hidrogen sulfuros. Procentul de mineralizare este de 73%. 

Acum așteptăm avizul de la Sănătate Publică și mergem la Guvern. - Va dura? - Dacă va ține bojica cu noi, sper că la anul... - Dar ajunge pentru toți. - Da, este apă pentru toți”. 

Prin relansarea Lacului Sărat ca obiectiv turistic, municipiul Cahul va avea doar de câștigat, crede omul de afaceri. Iar loc pentru a investi în zonă este pentru toți doritorii. 

„Oamenii se tem de concurență, lucrul total greșit. În momentul în care în oraș vor fi 10 mii de vizitatori, vor funcționa și restaurantele și barurile. Noi trebuie să-i aducem cumva, să le oferim ceva. Recent, am revenit din România. Nu este nimic ieșit din comun. Dânșii de la un spa centru de pe perioada lui Ceaușescu, au lărgit și am făcut condiții mai bune, au acum o piscină. Ați vrea să faceți așa ceva și aici? - Așa îmi este obiectivul, scopu”.

În prezent, Inspectoratul Național de Investigații desfășoară o anchetă privind modul în care au fost cheltuiți banii pentru proiectul Lacul Sărat, notează jurnaliștii de la Ziua de Azi. Instituția a fost sesizată de fosta conducere a municipiului Cahul, care a și demarat proiectul la acea vreme. Am încercat să aflăm dacă inspectorii au ajuns la vreo concluzie, dar nu am reușit deocamdată.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!

/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri
/VIDEO/ Sate uitate, cu o mână de locuitori. Cum se trăiește fără o policlinică, școală, poștă, magazin și drumuri
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Pericol pentru Putin, atac mortal și pierderi astronomice! Alertă: Rusia va ataca iarăși din Nord
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Pericol pentru Putin, atac mortal și pierderi astronomice! Alertă: Rusia va ataca iarăși din Nord
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Profesionist, dar nu de negăsit: Opinia foștilor șefi din Interne despre omorul unui cetățean turc la Chișinău
/VIDEO/ Profesionist, dar nu de negăsit: Opinia foștilor șefi din Interne despre omorul unui cetățean turc la Chișinău

/FOTO/ Moldoveni, în ajutorul Greciei: Zeci de pompieri au pornit în țara cuprinsă de incendii devastatoare

missing
14 iulie 2024, ora 09:45

O echipă de pompieri specializați în combaterea incendiilor forestiere din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a pornit ieri, 13 iulie, către Grecia. Aceasta va participa la misiunea de stingere a incendiilor de pădure în regiunea NEA Makri.

În acest context, pe 13 iulie, la ora 20:00, a avut loc o ceremonie de detașare a efectivului IGSU în incinta Direcției Regionale Căutare-Salvare nr.1. La eveniment au participat președinta Maia Sandu, șeful MAI, Adrian Efros, colegi și familiile pompierilor, care le-au urat succes în misiunea lor și întoarcere în siguranță.

Echipa este formată din specialiști experimentați în stingerea incendiilor de pădure și este dotată cu echipamente moderne pentru a face față provocărilor pe care le vor întâmpina în Grecia. Misiunea lor este de a sprijini autoritățile elene în combaterea incendiilor devastatoare care amenință pădurile și comunitățile locale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova atenționează moldovenii să verifice condițiile meteorologice și atenționările oficiale emise de autorități, înainte de planificarea deplasării și să fie precauți în zonele afectate.

Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.

/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ „Era înfricoșător”! Mărturii cutremurătoare pentru TV8, după atacul rusesc la spitalul de copii din Kiev
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”
/VIDEO/ Președintele interimar al CSM, despre cazul Victoria Sanduța: „Votul împotrivă ține de integritatea dumneaei”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram