Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1212: Avertizare în Rusia, planul UE și sfatul lui Trump. Putin anunță când se va întâlni cu Zelenski

/VIDEO/ Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul. De ce în loc să fie perlă turistică stă în paragină de ani buni

missing
08 aprilie 2023, ora 23:10

Se întâmplă deseori să auzim primari cum se plâng că nu au instrumente ca să dezvolte localitățile pe care le conduc. Ba că nu au fonduri, ba că nu au obiective pe care să le transforme în mașini de făcut bani. Sunt situații când primarii vor să miște lucrurile din loc, dar se împotmolesc în birocrație. În municipiul Cahul, de ani buni, stă în paragină un loc ce ar putea aduce venituri impresionante localității. 

Vorbim de Lacul Sărat, care pe timpurile sovietice atrăgea mii de oameni din tot spațiul ex-sovietic, având un potențial turistic enorm pentru oraș. Reabilitarea lui a început acum mai bine de 10 ani și a înghițit milioane de lei din bugetul public. Dar, perla turistică tot înecată stă, într-un strat gros de probleme. 

În Lacul Sărat, ce urma să fie o atracție turistică atractivă, fiind amplasat în centrul orașului Cahul, nu găsești gram de apă sărată. Vedem în schimb niște apă. E o apă murdară, cu PET-uri, mai vedem niște stufăriș, și asta chiar dacă în el au fost înecate milioane de lei din bani publici.

Ca să înțelegem mai bine valoarea acestui obiectiv și impactul asupra vieții social-economice din orașul Cahul, vă propunem să ne întoarcem puțin în timp. Ne oprim la începutul anilor 60 ai secolului trecut, vremuri în care țara noastră făcea parte din Uniunea Sovietică. În sudul țării, echipe de specialiști încercau să găsească rezerve de gaze naturale și petrol. În timpul căutărilor, s-a descoperit în schimb că orașul Cahul deține ape minerale cu proprietăți curative. 

În primăvara anului 1965, datorită sondării unei fântâni arteziene de lângă râul Frumoasa, a prins viață Lacul Sărat. Apa venea de la circa 500 de metri adâncime, având un miros pătrunzător de hidrogen sulfurat şi iod. Lacul a căpătat popularitate și, în scurt timp, a devenit un loc de atracție inclusiv pentru mii de turiști din țările fostei Uniuni Sovietice.

„Care este, în genere, perla? Perla este apa asta sărată care, pe continentul acesta al nostru eurasiatic, este ceva similar undeva lângă Piatigorsk. La Sovata, de care vorbiți voi, „otdîhaiet” (nici pe departe), nu-i nimic, pe lângă lacul acesta al nostru”, spunea în 2019, consilierul municipal Vasile Vanțevici.

Însă, faima lacului a început să se stingă odată cu deschiderea sanatoriului Nufărul Alb, care folosește inclusiv acum, aceeași apă curativă, pe care o extrage printr-o sondă aparte. În 2010, primăria Cahul, din dorința de a readuce la viață Lacul Sărat și potențialul său turistic, a depus o cerere de finanțare pentru amenajarea zonei. Urma să redevină o atracție importantă, cu circa 500 de vizitatori pe zi. 

Apelul primăriei a fost auzit, astfel că în 2012 a început reabilitatea lacului, cu banii alocați de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Deși, în total, au fost preconizate circa 13 milioane de lei, un raport de evaluare întocmit în anul 2015 a arătat că au fost valorificate aproape 9 milioane. Banii au fost cheltuiți pentru curățarea, betonarea, amenajarea bazinului și a plajei, a fost pus pavaj și... cam atât. Din 2017, anul când obiectivul renovat a fost predat primăriei, lacul stă în paragină. 

„- Unde este impasul cel mare cu lacul acesta? - Știți, multă lume cunoaște bancurile: dacă o să fie băieți cuminți, o să le deie și apă, da? În sensul acesta s-au produs lucrurile. Prima etapă când s-a depus proiectul spre finanțate prin ADR Sud, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, era conceptul la pachet: atât amenajarea zonei, bazinului, cât și forarea sondei pentru exploatarea zăcământului. Ulterior, s-a exclus componenta cu exploatarea, dar s-a lăsat prima etapă - amenajarea zonei. S-a betonat, s-a întărit puțin zona. Un pic. Pic-ul acesta însă a costat multe milioane. - Justificat sau nu ne puteți spune acum? - Cred că era logic să fie la pachet inclusiv cu forarea sondei”.

Cu alte cuvinte, deși lacul a fost amenajat, autoritățile locale au ajuns în impas atunci când au ajuns la etapa umplerii bazinului cu apă mineralizată. Și asta pentru că apele subterane sunt proprietate națională, iar ca să fie exploatate, este nevoie de a deține dreptul de concesionare a zăcământului acvatic. 

După un șir lung de discuții, în anul 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a dat undă verde pentru concesionare

„După acea hotărâre de Guvern, a fost desemnată Agenția Proprietăți Publice să organizeze concursul de concesionare. A fost pregătit un caiet de sarcini, s-a anunțat procedura, dar în acel moment nu era încă înregistrat terenul. După ce a fost concursul, nimeni nu întrunea criteriile. Așa că nu a fost nicio ofertă”, a menționat primarul de Cahul, Nicolae Dandîș. 

Legislația spune că dosarul la concurs trebuie depus de proprietarul terenului, care este Primăria Cahul. Paradoxul este că proprietarul trebuie să fie agent economic, criteriu ce exclude primăria din competiție. Pentru a ieși cumva din acest impas, consiliul municipal a înființat o întreprindere, căreia i-a dat în gestiune bunurile. 

„Primăria nu putea să depună dosar. Trebuie să depună agenții economici. Am depus noi dosarul din partea acestui SRL, un singur candidat, și după o perioadă mai lungă, comisia de evaluare a decis că SRL-ul nostru nu are suficientă experiență, mai multe cadre care cunosc domeniul balnear, deși noi am făcut niște contracte de asociere cu medici, care urmau să fie implicați în cazul câștigării concursului. Nu vreau să zic, dar au fost intervenții din afară ca să fie iarăși eșuată procedura. Nu a avut cine să investigheze de ce și cum. Rămâne la nivelul ipotezelor noastre că cineva nu s-a dorit să dea municipalității acest zăcământ”, ne-a spus primarul.

Și iată-ne ajunși în zilele noastre. Edilul speră că măcar acum se va reuși concesionarea apei minerale pentru ca proiectul Lacul Sărat să prindă viață. Ministerul Mediului urmează să constituie o nouă comisie pentru ca membrii acesteia să demareze un alt concurs: „Dosarul va fi depus tot de întreprinderea fondată. Anul trecut, am făcut proiectul tehnic de forare a sondei și devizul de cheltuieli. Circa 6 milioane de lei pentru forare si construcție”. 

„- Știți cine ar putea să facă această forare? - Se anunță concurs public, dar sunt puține companii. Una sau două”.

Pe de altă parte, ministra Mediului, solicitată de noi să comenteze perspectivele acestui proiect, a declarat că este dispusă să ajungă la un numitor comun cu autoritățile municipale.

„Din informația pe care o am, încă de la Ministerul Agriculturii, au fost făcute vizite în teritoriu, la acea construcție a viitorului Lac Sărat, neconformități. Au fost propuse anumite recomandări, dacă autoritatea locală vrea să dețină anumite drepturi, noi suntem deschiși. Noi discutăm deja pe interior care ar fi procedura cea mai corectă, ca să le atribuim în folosință. Sunt mai multe opțiuni”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Tot acest ping-pong dintre guverne și primăria Cahul a fost urmărit cu interes și de Petru Cudrov, un cunoscut om de afaceri din orașul Cahul. Încă de prin anii 90 își dorea să investească în acest proiect, din dorința de a dezvolta vreo afacere. Dar, după ce a pierdut ani așteptând un deznodământ, a decis să-și facă propria sondă, pe un teren privat, ce-i aparține și care se află la circa jumătate de kilometru distanță de Lacul Sărat. 

„Am studiat codul subsolului, codul apelor minerale. Până la urmă am fost antrenați într-un concurs pe care l-am câștigat, am forat sonda, am înecat 300 de mii de euro, dar sper să-i scot de acolo. În 2021, noi am dat de apă, de atunci am mers mai departe ca să legalizăm. Noi ne-am scăldat... Te culci în bazin în care am captat apă și ne-am scăldat”, a spus Petru Cudrov.

Deocamdată, fac băi cu apa mineralizată doar apropiații omului de afaceri. Însă, ca să poată presta servicii balneare, Petru Cudrov trebuie să aibă permisiune de la Guvern. 

„Am făcut analiză că în țară nu avem o instituție care să fie acreditată să ne dea rezultatele veridice. Rezultatele ni le dau, dar nu au valoare juridică. Am fost la București, avem avizul lor cu toate indicațiile, cu componența chimică și recomandări la ce se poate de folosit apa. În special, conține brom, iod, hidrogen sulfuros. Procentul de mineralizare este de 73%. 

Acum așteptăm avizul de la Sănătate Publică și mergem la Guvern. - Va dura? - Dacă va ține bojica cu noi, sper că la anul... - Dar ajunge pentru toți. - Da, este apă pentru toți”. 

Prin relansarea Lacului Sărat ca obiectiv turistic, municipiul Cahul va avea doar de câștigat, crede omul de afaceri. Iar loc pentru a investi în zonă este pentru toți doritorii. 

„Oamenii se tem de concurență, lucrul total greșit. În momentul în care în oraș vor fi 10 mii de vizitatori, vor funcționa și restaurantele și barurile. Noi trebuie să-i aducem cumva, să le oferim ceva. Recent, am revenit din România. Nu este nimic ieșit din comun. Dânșii de la un spa centru de pe perioada lui Ceaușescu, au lărgit și am făcut condiții mai bune, au acum o piscină. Ați vrea să faceți așa ceva și aici? - Așa îmi este obiectivul, scopu”.

În prezent, Inspectoratul Național de Investigații desfășoară o anchetă privind modul în care au fost cheltuiți banii pentru proiectul Lacul Sărat, notează jurnaliștii de la Ziua de Azi. Instituția a fost sesizată de fosta conducere a municipiului Cahul, care a și demarat proiectul la acea vreme. Am încercat să aflăm dacă inspectorii au ajuns la vreo concluzie, dar nu am reușit deocamdată.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară

Alegeri, fake news și presă sub atac. Discutăm la Cutia Neagră PLUS despre polarizarea societății, dezinformarea în an electoral și vulnerabilitățile presei. Invitați: Alina Radu, directoarea Ziarul de Gardă, Petru Macovei, director executiv API și Andrei Curăraru, expert WatchDog.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Interviu exclusiv cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Ce poate învăța Chișinăul de la Varșovia în lupta cu dezinformarea? Cum poate deveni infrastructura Moldovei interesantă pentru investitorii polonezi? Dar și ce înseamnă cu adevărat „suveranismul” în contextul alegerilor din această toamnă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cât de pregătită este Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE? Vor conta marile dosare de corupție în acest proces?/Este realist obiectivul aderării până în 2030 sau e doar un slogan politic? /Cum e văzut vettingul de la Bruxelles și ce măsuri pregătește UE împotriva rețelelor sociale care răspândesc propaganda rusă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O căsuță bătrânească în acte, dar o agropensiune modernă în realitate. Cutia Neagră PLUS a descoperit afacerea secretă a deputatului Adrian Albu, de pe malul Nistrului. Ce alte achiziții de milioane au făcut deputații în anul 2024, aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică vine la Cutia Neagră PLUS să ne spună cât de pregătită este țara noastră pentru un nou scrutin electoral: /CEC are o "lista neagră" a candidaților, partidelor şi blocurilor care nu vor putea participa la alegeri? /În satul Boldureşti, unul din candidații la funcția de primar este cercetat pentru omorul unui copil din localitate. /Cât de pregătiți sunt angajații Comisiei Electorale Centrale să lupte împotriva fraudelor? /Fugarii penali vor putea sa candideze la urmatoarele alegeri? /Despre toate aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Despre riscurile de securitate de la frontieră, cât de grav este fenomenul corupției în rândul polițiștilor de frontieră, dar și ce se întâmplă pe segmentele de frontieră necontrolate de autoritățile constituționale, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1 miliard de lei într-un proces de judecată la Viena. Primarul Ion Ceban este acuzat că acționează în interesul companiei cu pretenții. Ce interese se ascund în spatele arbitrajului de peste 1 miliard de lei, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Acum un an, peste 300 de tineri din R. Moldova, afiliați grupului Șor, au fost instruiți la Moscova cum să provoace haos și violențe. Oamenii legii au anunțat că tinerii au fost deconspirați, iar unii dintre ei reținuți. Au fost pornite și dosare penale pentru pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociații criminale. Colegii de la Cu Sens i-au identificat pe acești tineri și au descoperit că deși sunt cercetați penal ei continuă să participe la proteste și evenimente ale grupului Șor. Scenariul unor proteste violente rămâne actual? Analizăm la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?

/VIDEO/ Start sezonului lavandei în Moldova: Câmpurile parfumate sunt pline de vizitatori. Problema apărută în acest an
/VIDEO/ Start sezonului lavandei în Moldova: Câmpurile parfumate sunt pline de vizitatori. Problema apărută în acest an
/VIDEO/ Fostul ministru Andrei Spînu - invitat astăzi la „Cutia Neagră”: De la 19:55, doar la TV8!
/VIDEO/ Fostul ministru Andrei Spînu - invitat astăzi la „Cutia Neagră”: De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1211: Scandal la Chișinău, bilanț negru și G7 fără acord. General: „Al Treilea Război Mondial a început”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1211: Scandal la Chișinău, bilanț negru și G7 fără acord. General: „Al Treilea Război Mondial a început”
/VIDEO/ Copil în pericol, anchete și explicația poliției: MAI promite sancțiuni după marșurile din Chișinău
/VIDEO/ Copil în pericol, anchete și explicația poliției: MAI promite sancțiuni după marșurile din Chișinău
/VIDEO/ Mărul dezinformării: Cum a ajuns exportul de mere subiect de propagandă și speculație
/VIDEO/ Mărul dezinformării: Cum a ajuns exportul de mere subiect de propagandă și speculație

Vitalie Pîrlog, reținut în Dubai: Ce spune Chișinăul despre fostul șef SIS, căutat de Interpol

missing
19 iunie 2025, ora 16:29

Fostul șef de la SIS și ex-ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, a fost reținut în Dubai în urma unei solicitări venite din partea Franței. Informația a fost publicată de Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite pe pagina sa oficială de Facebook. De cealaltă parte, autoritățile de la Chișinău spun că nu au primit, deocamdată, nicio confirmare oficială, în acest sens, din partea celor două state.  

„Este o informație apărută în spațiul public despre care noi am făcut solicitarea către Emiratele Abu Dhabi ca să fim informați dacă se confirmă acest lucru. În același timp am făcut solicitarea către statul francez, deoarece cauza penală de bază este în Franța și inclusiv anunțarea în căutare a domnului respectiv este făcută și notița roșie este pusă de statul francez. Până la moment nu avem o confirmare despre acest lucru”, a declarat pentru TV8 șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

În calitate de fost președinte al Comisiei pentru Controlul Fișierelor Interpol, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse notificările roșii pentru persoanele aflate în baza de date a organizației. 

Acestea erau căutate pentru fraude financiare grave sau trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea din care făcea parte și Pîrlog ar fi primit zeci de milioane de dolari. Schema a funcționat între anii 2022 și 2023. 

Un focar de pestă porcină africană la Drochia. Cadavrele a 16 porci infectați au fost descoperite într-un lan de grâu, zona fiind plasată în carantină. /Scandal diplomatic în marja Congresul Mondial al Viei și Vinului organizat la Chișinău. Ucrainenii au fost la un pas de a pleca acasă după ce au aflat că și rușii participă la forum. Cine și cum a domolit spiritele, aflați în câteva minute. /Ambasada Republicii Moldova de la Chișinău a evacuat din Israel 12 moldoveni care au solicitat ajutor pentru revenire acasă. Bombardamentele dintre Iran și Israel au continuat pentru a șasea noapte consecutiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ambasada Republicii Moldova din Israel și-a sistat, temporar, toate serviciile consulare și anunță căile, prin care moldovenii pot părăsi teritoriul israelian, în condițiile în care spațiul aerian la țării este închis. Care sunt acestea, aflați în jurnal. /Cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, guvernarea planifică să ofere alocații de o mie de lei părinților care pregătesc de școală elevi de clasele primare și gimnaziale. Un proiect în acest sens urmează să fie supus votului în parlament. /15 morți și 70 de răniți au fost raportați în capitala ucraineană. Armata rusă a lansat, noaptea trecută, un atac masiv asupra Kievului, iar o parte din cele 450 de drone și rachete au ajuns în blocurile de locuit din zonele rezidențiale ale orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Marșul de ieri al comunității LGBT s-a lăsat, tradițional, cu altercații, îmbrânceli și contramanifestații. Poliția afirmă că 10 angajați de la MAI au fost răniți și că a pornit mai multe procese penale și contravențioale, fără a preciza însă câte, mai exact. /Chișinăul a devenit, săptămâna aceasta, capitala mondială a vinului. Experți și vinificatori de talie internațională participă la Congresul Mondial al Viei și Vinului, desfășurat, în premieră, în Republica Moldova. /Ministerul de externe de la Chișinău recomandă cetățenilor noștri părăsirea teritoriului israelian, în condițiile escaladării conflictului cu Iranul. 26 de moldoveni au cerut informații despre evacuare, după patru nopți de război.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prețul de import al energiei electrice ar putea crește, luna viitoare, după ce România a decis liberalizarea pieței energetice. /Premierul Dorin Recean se laudă că guvernul a pus, în ultimul an și jumătate, sechestru pe bunuri în valoare de peste 60 de milioane de lei care aparțin lui Șor, Plahotniuc, Platon și alți 19 indivizi certați cu legea. /Israelul a lansat un atac masiv asupra Iranului, noaptea trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
60 de moldoveni care sperau să obțină azi de la ASP, pașapoarte în termen 24 de ore sau în ziua adresării, au rămas cu buza umflată din cauza unei defecțiuni la sistemul informațional al instituției. Ca și în cazul aeroportului, aceasta a fost provocată de atacurile Rusiei asupra Ucrainei. /Armata rusă vrea să ocupe Odesa ca să ajungă în Moldova și apoi în România. Este mesajul transmis de către președintele Volodimir Zelenski, Maiei Sandu și lui Nicușor Dan la summit-ul regional desfășurat ieri în țara vecină. /În premieră, UE va organiza un summit cu Republica Moldova care se va desfășura la Chișinău pe 4 iulie, a anunțat azi președinta Maia Sandu. Aflați în câteva minute, ce oficiali europeni vor participa și despre ce se va discuta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei funcționari de la penitenciare au fost suspendați din funcție, iar 16 vor fi cercetați disciplinar pentru că ar fi admis nereguli la evaluarea celor 9 condamnați pe viață, eliberați condiționat, în baza legii amnistiei. /Moscova a creat o criză artificială a gazelor în stânga Nistrului pentru ca Tiraspolul să contribuie la destabilizarea situației din țara noastră, înainte de alegeri. Asta crede guvernul de la Chișinău despre deficitul de gaz din regiune, semnalat săptămâna trecută. /Bombardamentele lansate de ruși asupra regiunii Odesa nu au reușit să dea peste cap agenda summitului regional de solidaritate cu Ucraina care s-a desfășurat, azi, în orașul port. Maia Sandu, președintele României, dar și alți lideri s-au reunit pentru discuții despre securitatea regională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președintele României, Nicușor Dan a venit astăzi la Chișinău, în cadrul primei sale vizite oficiale. Liderul de la București a fost întâmpinat la Președinție, printr-o ceremonie solemnă, după care a susținut o conferință de presă comună cu Maia Sandu. /Doi candidați au ajuns în finala concursului pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La sfârșitul acestei luni, după un ultim interviu, CSP va alege dintre Marcel Dumbrăvan și Octavian Iachimovschi. /2 morți și 13 răniți la Odesa, în urma unui atac masiv cu drone rusești care a avariat mai multă clădiri printre care și maternitatea orașului. Rușii au bombardat masiv și Kievul, inclusiv cu rachete balistice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Haos pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce sistemul informațional a picat. Mai multe zboruri au întârziat sau au fost anulate. /Protest la ușa Ministerului Justiției. Mama copilului, care ar fi fost lovit mortal cu mașina de primarul din Boldurești cere să se facă dreptate în acest caz. /Proteste violente în Los Angeles. Mii de oameni au ieșit în stradă, după ce poliția a pornit pe urmele imigranților. Pentru a dispersa mulțimea, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O nouă criză a gazelor în regiunea transnistreană. În zonă a fost întreruptă furnizarea apei calde, iar stațiile de alimentare au rămas fără gaz. /Alertă în capitală. O deținută a evadat din Penitenciarul numărul 13. Femeia ar fi forțat gratiile de la fereastra încăperii din blocul administrativ în care lucra. /Atac masiv cu rachete și drone în Ucraina. Loviturile au vizat capitala, orașele mari și regiunile din vestul țării. Trei persoane au decedat, iar alte 50 au fost rănite. Atacul are loc la o zi după ce președinte rus a promis că va riposta împotriva Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Maestrul Eugen Doga a fost petrecut astăzi pe ultimul drum într-o ceremonie oficială la care au participat mii de oameni. /Caz tragic în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. O copilă de doar un an a murit după ce a fost mușcată de câinele familiei. /Președintele SUA, Donald Trump, spune că nu vede nicio șansă pentru o încetare imediată a războiului din Ucraina, după o discuție la telefon cu Vladimir Putin. Rusia va riposta după atacul cu drone al Ucrainei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maestrul Eugen Doga, unul dintre cei mai iubiți și apreciați compozitori ai spațiului românesc, va fi înmormântat mâine, 5 iunie. Va fi zi de doliu național. /Voturile de la Boldurești, unde a ieșit învingător Nicanor Ciocină, învinuit că în februarie 2023 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei, vor fi renumărate. Decizia a fost luată de CEC. /Procesul de extindere a Uniunii Europene este afectat de forțe externe, care încearcă să îl submineze. Declarația îi aparține comisarei europene pentru extindere. Marta Kos a făcut referire directă la Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compozitorul Eugen Doga, una dintre cele mai cunoscute și iubite personalități culturale ale Republicii Moldova, s-a stins din viață. Artistul a murit la 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire muzicală care a trecut dincolo de granițele țării. Ziua funeraliilor va fi decretată zi de doliu național. /Moldovenii sunt îndemnați să evite plecările în Federația Rusă. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie. /Pe lângă numărul mic de nașteri, în Republica Moldova a crescut rata mortalității copiilor de până la un an. În mare parte, sunt bebelușii născuți cu malformații congenitale și afecțiuni perinatale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Oleg Serebrian schimbă fotoliul de vicepremier pentru reintegrare pe cel de ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Vom avea un nou reprezentant și în Statele Unite, despre cine este vorba. /Emoții de nedescris pentru cei 12 mii de elevi care au absolvit, anul acesta, clasa a 12-ea. Pentru ei, azi a răsunat ultimul sunet de clopoțel. /Prețurile la apartamentele din Chișinău au înregistrat o creștere-record, în ultimile trei luni, fiind atestată o scumpire de cel puțin 20 la sută. Experții prognozează o criză în sectorul imobiliar, în următoarea perioadă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ziua a început cu percheziții pentru vameșii de la Leușeni. Ofițerii CNA au reținut un inspector vamal și documentează alți 5 funcționari, într-un dosar pornit pentru luare de mită sistematică. /17 procurori de la PCCOCS au demisionat, în ultima săptămână, de când la instituție a fost inițiat procesul de vetting. Președintele CSP spune că aceștia au plecat din funcții pentru a nu fi suspuși evaluării externe. /Alexandru Machidon a devenit oficial procuror general interimar după ce șefa statului a semnat, aseară, decretul CSP, prin care a fost propusă candidatura acestuia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul unui centru de reabilitare de la Vadului Vodă, adjunctul său și un intermediar au fost reținuți de CNA în urma a cel puțin 50 de percheziții desfășurate de dimineață în toată țara. Suspecții sunt acuzați de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. /Se caută un nou șef la Procuratura Generală după ce fostul procuror general, Ion Munteanu s-a mutat la Curtea Supremă de Justiție. CSP a lansat azi concursul, iar doritorii își pot depune dosarele până mâine. /27 de oameni, printre care și 4 copii au ajuns la spital cu răni grave după ce o mașină a intrat în mulțimea care sărbătorea pe străzile orașului Liverpool. Suspectul, un britanic de 53 de ani a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mită mascată în materiale de construcții. Fostul primar de Băcioi și tatăl său au fost condamnați la închisoare. Cei doi trebuie însă găsiți mai întai, așa cum au dat bir cu fugiții. /Guvernul promite investiții record în drumuri. Peste trei miliarde de lei vor fi cheltuiți în acest an pentru infrastructura rutieră, a anunțat Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. /Nicușor Dan a devenit președinte al României cu acte în regulă. Noul lider de la Cotroceni a depus azi jurământul în legislativul român și a susținut primul său discurs în calitate de șef de stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Energocom va deveni principalul furnizor de gaze naturale din Republica Moldova. Autoritățile au decis azi ca toți cei peste 800 de mii de clienți Moldovagaz să migreze către compania de stat. /Lidera ALDE, Arina Spătaru a anunțat azi că intră în greva foamei în semn de protest față de faptul că colegul ei de partid, Adrian Culai care a ajutat procurorii să demascheze schemele ilegale ale lui Ilan Șor a ajuns să fie acuzat de complicitate. /Șeful biroului vamal Centru și cel al postului vamal Căușeni, acuzați de luare de mită își vor petrece următoarele 30 de zile în izolator, a decis azi judecătoria Chișinău cu sediul la Ciocana.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională din România a validat rezultatele prezidențialelor din țara vecină câștigate de Nicușor Dan. /După reținerea de ieri a șefului Biroului Vamal Centru, astăzi, a fost încătușat și șeful postului vamal intern Căușeni, în cadrul aceluiași dosar. /A fost emisă o alertă de tsunami în Grecia după ce un cutremur puternic de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în largul insulei Creta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Individul care în timp ce jefuia o locuință din sectorul Ciocana, a ucis o femeie, își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. Împreună cu soția și fiul său de 18 ani, acuzați de complicitate, acesta a fost escortat azi în instanță. /ANSA a depistat un focar de rabie și altul de pestă porcină la Ungheni și la Drochia. În cele două localități au fost introduse masuri de carantină. /Un atac rusesc cu rachete a provocat un incendiu major la un poligon militar din orașul ucrainean Sumî. În timp ce rușii se laudă că au ucis 70 de militari ucraineni, Kievul anunță 6 decese în rândul soldaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un individ deosebit de periculos a fost reținut după ce acum o lună, în timpul unui jaf, a împușcat mortal o femeie în locuința acesteia din sectorul Ciocana al capitalei. Reținerea acestuia s-a lăsat cu un schimb de focuri ca în filmele de acțiune. /Uniunea Europeană a adoptat astăzi cel de al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei care vizează aproape 200 de nave din flota Rusiei, folosite la exporturile de petrol rus. /Discuția telefonică de ieri dintre Donald Trump și Vladimir Putin arată că nu există premise de pace în Ucraina, scriu jurnaliștii de la CNN. Cei doi lideri s-au arătat mulțumiți de convorbire, în timp ce Zelenki a îndemnat SUA să nu decidă soarta Ucrainei, fără Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1205: Explozii și RO-Alert. Zelenski avertizează Moldova și România, iar Putin vrea plan de înarmare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1205: Explozii și RO-Alert. Zelenski avertizează Moldova și România, iar Putin vrea plan de înarmare
/VIDEO/ Fostul ministru Andrei Spînu - invitat astăzi la „Cutia Neagră”: De la 19:55, doar la TV8!
/VIDEO/ Fostul ministru Andrei Spînu - invitat astăzi la „Cutia Neagră”: De la 19:55, doar la TV8!
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 616: Atacuri masive! Israelul anunţă o explozie uriașă, iar Iranul promite o noapte întunecată
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 616: Atacuri masive! Israelul anunţă o explozie uriașă, iar Iranul promite o noapte întunecată
/VIDEO/ Copil în pericol, anchete și explicația poliției: MAI promite sancțiuni după marșurile din Chișinău
/VIDEO/ Copil în pericol, anchete și explicația poliției: MAI promite sancțiuni după marșurile din Chișinău
/VIDEO/ De ce nu scad tarifele la energia electrică? Explicațiile ministrului Dorin Junghietu la TV8
/VIDEO/ De ce nu scad tarifele la energia electrică? Explicațiile ministrului Dorin Junghietu la TV8

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.