Fermierii înaintează Guvernului un ultimatum și cere ca săptămâna aceasta să fie aprobată o decizie privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul Uniunii Europene. Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste. Agriculturii se plâng că din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă, sub presiunea producției din Ucraina, au înregistrat pierderi estimate la cel puțin 2 miliarde de lei.
„Organizația noastră reiterează a câta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În prezent prețul unui kg de grâu a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei”, se menționează într-un comunicat al Forța Fermierilor.
Fermierii subliniază că situația s-a complicat inclusiv din cauza secetei severe din anul trecut, a scumpirilor exorbitante, problemelor legate de reeșalonarea creditelor și lipsa suportului de la stat.
„Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țară, în urma invaziei producției din Ucraina, nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă ? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor! Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației”, mai susțin fermierii.
Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova intenționează să impună restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Subiectul a fost discutat de ministrul Agriculturii la o întrevedere cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Recent, mai multe state europene, între care și România au suspendat unilateral importul de cereale din Ucraina.Ulterior, Uniunea Europeană a anunțat că se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.