/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Interviu cu directoarea executivă Startup Moldova Natalia Bejan: „Avem talentul necesar pentru a dezvolta companii de top”

missing
05 august 2023, ora 15:55

Unii ar putea susține că, pentru Republica Moldova, termenul 'startup tech' - referindu-se la un serviciu sau produs nou, inovator, tehnologic, cu potențial de a se extinde - pare a fi o noutate. Cu toate acestea, această perspectivă este departe de realitate. Școlile online de programare pentru copii din Europa care folosesc tehnologii VR, platformele de recrutare utilizate de mărci la nivel mondial, hărțile digitale globale spațiale - toate acestea reprezintă doar câteva din zecile de companii inovatoare din Moldova care cuceresc nu doar piața locală, ci și pe cea internațională.

În plus, proiectele autohtone beneficiază de încrederea comunității internaționale de startup-uri, atrăgând milioane de investiții. ‘Avem resursele de talent și creativitate necesare pentru a dezvolta companii de top', declară Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova. De fapt, adaugă Natalia, specialiștii noștri nu sunt diferiți de alții - în cel mai bun sens, chiar și atunci când ne comparăm cu prestigiosul Silicon Valley din SUA. Cum se situează țara noastră în domeniul startup-urilor, cu ce companii putem fi mândri și dacă este posibil să creăm într-o zi un Facebook fondat în Republica Moldova - aflați din interviul cu Natalia Bejan.

 

"Natalia Bejan, Directoarea Executivă a Fundației Startup Moldova, a ocupat poziții de conducere în startup-uri din China și Cehia, are o experiență vastă în domeniul managementului și consultanței, cu proiecte realizate în 15 țări pentru instituții financiare din Europa și Asia. După o perioadă de peste 11 ani petrecuți în străinătate, se întoarce în țară pentru a implementa cele mai eficiente practici în dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, la ea acasă.”

 

Ce reprezintă un Startup?

Un startup este un serviciu sau un produs tehnologic ce propune o abordare inovatoare și care are un potențial mare de extindere și scalare.

Startup-urile 'Fabricate în Moldova' câștigă teritoriu pe piața globală
 

- Atunci când menționăm termenul 'startup', ne vin instantaneu în minte imagini futuriste cu Google, Elon Musk sau companii IT multi-milionare din Silicon Valley. Cum stau lucrurile în cazul startup-urilor din Moldova?

- Consider că ecosistemul startup-urilor se află într-o fază ascendentă. Dacă acum câțiva ani, conceptul de 'startup' era mai degrabă necunoscut, acum tot mai mulți oameni devin interesați și se implică. Practic, în fiecare săptămână auzim despre un nou startup sau despre o nouă persoană care dorește să investească într-un startup - toți fiind din Republica Moldova. În plus, crește și interesul donatorilor de a oferi sprijin necesar. Acum putem vedea și roadele muncii programelor de accelerare și incubare din Moldova (Dreamups, Yep Moldova, XY Partners, programele create de Tekwill) care, la sigur, au impulsionat și ele acest trend. 

Ceea ce a realizat Moldova IT Park în ultimii ani a impulsionat la o creștere semnificativă a numărului de persoane cu abilități în domeniul IT, oameni care sunt acum programatori sau dezvoltatori de produse IT și lucrează în cele peste 1500 companii IT active în Republica Moldova. Printre aceste persoane, există mulți care doresc nu doar să ofere servicii și să creeze produse pentru alții, ci să-și dezvolte propriul produs. Ai competențele necesare, știi cum să o faci, poți să o faci, ai nevoie doar de ideea potrivită. Eu sper că ne vom îndrepta cu pași siguri de la a fi prestatori de servicii de outsourcing, la a fi proprietari de soluții și produse concrete.

„Trebuie să ne asigurăm că oferim toate condițiile necesare în Moldova pentru a da naștere unui Unicorn - o companie evaluată la peste 1 miliard de dolari”

Startup Moldova este o platformă care promovează dezvoltarea și expansiunea startup-urilor tehnologice din Republica Moldova. Inițiată în 2021 de Asociația Companiilor IT din Moldova, această platformă are ca scop accelerarea inovațiilor tehnologice în Moldova prin capacitare, încurajare și contribuția directă la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea startup-urilor și a inițiativelor de inovație tehnologică din țară.

- Pe pagina web a Startup Moldova sunt listate peste 60 de companii tehnologice din Moldova. Acestea constituie piața noastră de startup-uri?

- Cele peste 60 de start-up-uri sunt mai mature, mai bine conturate, cu un produs și o echipă deja stabilite și sunt, in mare parte, pregătite pentru investiții. În afara acestor 60, avem cel puțin alte 100 la nivel de idei și echipe, care poate că nu au un site web sau un produs testat, dar au o idee în care cred. Acestea parcurg programe de accelerare și testează diferite idei - se află într-o fază de dezvoltare.


"Ați știut că în anul 2022, 11 startup-uri din domeniul tehnologic din Republica Moldova au reușit să atragă 11 milioane de dolari, finalizând un total de 12 runde de investiții? 6 dintre aceste startup-uri au obținut investiții de peste jumătate de milion de dolari: XOR AI – 2,7 milioane USD, GreenO - 2 mil EUR, Brizy.io – 2,4 milioane USD, ENABLD – 1,4 milioane USD, Bloomcoding – 1 milion EUR, Fagura – 787 mii EUR."

- Ne puteți oferi câteva exemple de startup-uri din Moldova pe care ar trebui să le urmărim cu atenție?

- Emil Chichioi de la Bloomcoding este, cu siguranță, cineva pe care ar trebui să îl urmărim. Bloomcoding este o școală de programare online destinată copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, care folosește instrumente AR și VR pentru a ajuta elevii să învețe programare. Ei activează pe piețele din România, Bulgaria și Polonia, iar datorită investițiilor mari, de peste 1 milion de euro, doresc să se extindă și pe alte piețe.

Puțini au curajul să creadă că startup-urile tech din Moldova atrag milioane de investiții. Mulți pe care îi întreb ce cred, sunt sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii EUR maxim pentru o investiție. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane" 

Renter reprezintă de asemenea un proiect interesant - este o platformă B2B care oferă o platformă, dar și serviciu de închiriere de biciclete electrice pentru curieri. Ei au dovedit că curierii, care lucrează, de exemplu, pentru Glovo, dacă folosesc o bicicletă electrică, obosesc mai puțin, iar productivitatea lor crește într-atât încât veniturile suplimentare acoperă cu lejeritate costurile bicicletei. Este îmbucurător și faptul că echipa Renter este formată din absolvenți ai programelor de la Yep Moldova și Dreamups, care au contribuit la dezvoltarea ideii.

Talentul nostru este la fel de creativ ca în oricare altă parte a lumii. Amintesc aici de Estonia, care este considerată cea mai digitalizată țară din lume, dar noi avem estonieni care au venit din Estonia în Moldova pentru a-și construi afacerea aici, pentru că Moldova oferă facilități fiscale mai bune decât Estonia, ceea ce reprezintă încă un avantaj pentru noi”


Echipa de la Self-Talk este de asemenea remarcabilă - au creat o platformă de meditații personalizate pentru a ajuta oamenii să reducă anxietatea. Produsul - este vorba despre un produs de meditație ajustat individual pentru fiecare client, în funcție de cum se simte și cum ar dori să se simtă. Dar ceea ce este cu adevărat impresionant este modul în care își poziționează ei produsul. Echipa Self-Talk argumentează că datorită stării precare a sănătății mintale a angajaților, companiile pierd un anumit procent din vânzări. Așadar, dacă angajatorii ar acorda mai multă atenție și investiție acestui subiect, ar beneficia de creșterea profitabilității companiilor. Prin urmare, produsul lor este unul B2B, adresat companiilor, decât B2C, adresat persoanelor individuale.

XOR este o companie tehnologică care dezvoltă soluții de chatbots, cu o echipă de programatori în Chișinău și cu sediul central în San Francisco. Ei asistă departamentele de resurse umane în automatizarea proceselor de recrutare, acolo unde este necesară angajarea pentru o poziție standard a zeci și sute de mii de oameni (de exemplu: casier sau șofer de tir). Este uimitor să te gândești că o companie din Republica Moldova lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din Statele Unite și că produsul este realizat de conaționalii noștri. Compania a atras investiții de peste 13 milioane de dolari.

Planable este, de asemenea, un startup pe care ar trebui să-l urmărim cu siguranță. Este un produs software destinat echipelor de marketing, facilitând colaborarea în ceea ce privește campaniile de comunicare pe rețelele de social media. În prezent, platforma are peste cinci mii de clienți din întreaga lume, printre care ONU, Hyundai, Leroy Merlin, și își dublează veniturile în fiecare an. Toți cei trei fondatori au fost incluși în lista '30 Under 30 Europe', un clasament realizat de prestigioasa publicație Forbes, care selectează și nominalizează 30 de povești de succes ale tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani.

Noi nu suntem diferiți de ceilalți"

- La noi în societate, probabil, încă mai rămâne percepția că companiile noastre nu pot concura pe piața globală? Eu personal sunt sigur că această părere este una greșită. Avem ambițiile de a cuceri lumea întreagă?

- Noi putem să discutăm la acest subiect, dar părerile vor rămâne păreri, pentru că companiile noastre pur și simplu deja concurează destoinic pe piața globală, fără a se limita la ideea că vin dintr-o anume țară sau îi limitează careva hotare.

Plus, misiunea Startup Moldova este de a încuraja și susține acest gen de aspirații. Este adevărat, unii oameni pot să se teamă de a visa la asemenea mărimi, dar inclusiv si noi suntem aici pentru a-i încuraja și pentru a le arăta că aceste vise pot deveni realitate.

Startup Moldova Summit 2023 s-a încheiat cu multă fanfară, reunind unele dintre cele mai inovatoare minți din lumea startup-urilor pentru a discuta cele mai recente tendințe și evoluții. Summit-ul a fost un amestec de idei și perspective, cu peste 320 de participanți offline, 6700 de streamuri online, peste 20 de VC și investitori și peste 200 de startup-uri și invitați s-au alăturat la Tekwill în Chișinău, Moldova. 

Summit-ul a oferit o oportunitate atât pentru startup-urile nou înființate, cât și pentru cele cu o anumită experiență în domeniu, să-și expună ideile și să primească informații prețioase de la experții din industrie. Zece dintre aceste startup-uri au avut șansa de a-și prezentă conceptele în fața unui panel de investitori, beneficiind de feedback valoros care să-i ajute să-și rafineze strategiile și să-și dezvolte afacerile.

- În ce domenii ar putea antreprenorii din Republica Moldova să creeze startup-uri tehnologice pentru a excela?

- Avem startup-uri active într-o varietate largă de domenii. Se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea sectorului creativ. Dispunem de infrastructură, cum ar fi centrele Artcor și Mediacor, unde există un potențial imens. Se estimează că până în 2025, industria digital media va atinge o valoare de peste 400 de miliarde de dolari. Noi avem toate posibilitățile de a concura pe această piață.

„Ne propunem să facem investiții în domeniul energiei, cu o concentrare specială pe segmentul greentech. În mod specific, ne interesează tehnologiile create cu scopul de a minimiza impactul negativ al activităților umane asupra mediului”

Pot confirma cu siguranță că statul are planuri de a investi în sectorul energiei, concentrându-se în principal pe domeniul greentech. Acesta include tehnologii dezvoltate cu scopul de a reduce impactul negativ al activităților umane asupra mediului.

Mai mult, se lucrează la crearea unui 'sandbox' - un mediu de testare izolat care permite experimentarea și monitorizarea software-urilor sau programelor. Acest proiect este în prezent în mâinile ministrului energiei. Scopul acestui laborator legal este de a permite testarea diverselor idei legate de energie.

Problema majoră cu care ne confruntăm în prezent în domeniul energetic este nu atât producția de energie, cât stocarea ei. Tehnologia necesară pentru stocarea energiei este dificil de testat și de implementat în practică, mai ales atunci când este vorba de stocare și distribuție de energie care este conectată la un gigant precum Premier Energy, de exemplu. O supratensiune ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică în toată țara. Din acest motiv, se creează astfel de laboratoare - pentru a testa inovațiile într-un regim de laborator, unde guvernul îți oferă permisiunea de a experimenta. 

Dar dincolo de oricare verticală, noi avem nevoie de echipe care au experți din domeniu în echipă. Startup-urile, cu o probabilitate mult mai mare, vor avea success dacă echipa are expertiză practică în domeniul abordat. Investitorii, dar si clientii au nevoie de solutii care răspund problemei lor. Iar pentru asta avem nevoie de oameni care vin din interior, din sistem, din companiile unde observă repetativ aceeasi problemă - la care dezvoltă si propun o solutie tehnologică. 

Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte centre de tehnologie, cum ar fi Dreamups, XY, Technovator și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie”

- De ce Moldova ar putea și este o destinație foarte prietenoasă pentru a crea propriul produs și companie?
- Avem avantajul că suntem o țară mică, ceea ce înseamnă că poți veni la noi sau la colegii noștri din alte organizații, cum ar fi Dreamups, XY, Yep Moldova, și ei vor avea o rețea vastă de persoane cu care te pot pune în contact pentru a-ți facilita accesul la ceea ce ai nevoie.

Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem start-up-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri”

- Și în Moldova poate fi creat următorul Facebook? Aici suntem fără limite?

- Într-adevăr. Limitele se află doar în subconștientul nostru. Totul este posibil, atâta timp cât ne putem imagina asta. Multe dintre produsele internaționale nu sunt neapărat geniale în esență. Gândiți-vă la Bolt, compania estoniană de mobilitate, care este o copie binegândită a Uber-ului, dar care a reușit să se extindă în Africa, unde nimeni nu a mai fost. Acelasi serviciu, pe altă piată. Inovatia lor cea mare a fost selectarea corectă a pietei pe care să-si lanseze produsul.  

Recent am realizat un program educațional pentru elevii din diferite regiuni ale țării, unde vorbeam despre startup-urile noastre din Moldova. Am văzut o mulțime de elevi uimiți, întrebându-se: "Wow, așa ceva e posibil în Moldova?" Mi-a plăcut enorm reacțiile și răspunsurile copiilor la întrebarea: "Ghiciți ce volum de investiții au atras startup-urile din Moldova in 2022?" Am vorbit despre acele 11 milioane de USD. Nimeni nu a avut curajul să se apropie de ideea milioanelor. Toți erau sceptici, crezând că în Moldova asta nu e posibil, avansând cifre precum 10 mii sau 20 de mii. Dar adevărul este că startup-urile noastre deja atrag milioane. 

Pentru a crea o companie de milioane sau miliarde în Moldova - e super important că avem centrele inovatoare și infrastructură, asta și este ecosystem, și am dori ca ele să fie cât mai multe"


Startup Moldova a fost creat pentru a încuraja pe oricine dorește să vină cu idei, evenimente și programe. În plus, este esențial să vorbim despre business-urile și startup-urile din Moldova, astfel încât, cât mai mulți oameni să le cunoască. Aceasta este și mesajul pe care ni-l transmit investitorii străini - să ne promovăm, să ne scoatem în evidență și să povestim întregii lumi despre noi. Mulți dintre oamenii cu care discut nu sunt conștienți de faptul că avem startup-uri care atrag milioane de dolari. Trebuie să informăm și să inspirăm oamenii noștri.

Un moment care m-a surprins plăcut la Startup Moldova Summit 2023 a fost când, în timp ce vorbeau speakerii, am observat că jumătate de sală era goală. De ce? Pentru că toată lumea era în zona de networking. Tot ce se întâmpla pe scenă era înregistrat și putea fi vizionat mai târziu. Dar oamenii nu vin la astfel de evenimente pentru scenă, ei vin să cunoască alte persoane, să creeze relatii, parteneriate, care să-i aducă mai aproape de realizarea viselor lor.

Eu sper că noi, la Startup Moldova, contribuim anume la aceste lucruri: să creăm legături si relații care sa facă parcursul startup-urilor din Moldova către unicorni - mai ușor și rapid. Nu am nici un dubiu că vom ajunge acolo. Întrebarea e doar când, iar eu sper că asta ne așteaptă deja foarte curând!

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
/VIDEO/ Explozie de culoare la Grădina Botanică: Sakura și magnoliile, deja în floare. „Această frumusețe nu poate fi redată în cuvinte”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
Popșoi a solicitat, de la tribuna APCE, retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Kremlinul a încălcat consecvent neutralitatea”
/VIDEO/ Ana-Maria, însărcinată în 6 luni, în continuare de negăsit! Tânăra este căutată de zeci de voluntari și oameni ai legii
/VIDEO/ Ana-Maria, însărcinată în 6 luni, în continuare de negăsit! Tânăra este căutată de zeci de voluntari și oameni ai legii

Noi tarife la carburanți, anunțate de ANRE: Cât vor costa benzina și motorina pe 18 aprilie 2024

missing
17 aprilie 2024, ora 13:38

Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri la carburanți pentru 18 aprilie. Astfel, benzina va fi mai scumpă cu 6 bani, iar motorina - mai ieftină cu 4 bani.

Prin urmare, benzina va ajunge să coste la pompă 26 de lei și 33 de bani, iar un litru de motorină va fi comercializat cu 22 de lei și 24 de bani.

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram