Haos pe mai multe drumuri din țară. Sute de fermieri din toată țara au ieșit pentru a doua zi la proteste. Astăzi, preț de câteva ore, ei au blocat parțial accesul spre vămile Leușeni și Sculeni. Agricultorii și-au scos tractoarele și pe unele trasee naționale, inclusiv Bălți-Orhei și Rezina-Orhei. Din această cauză, traficul rutier pe mai multe drumuri a fost dat peste cap. În același timp, zeci de polițiști au ieșit pe aceste trasee pentru a nu permite blocarea totală a drumurilor.
În această dimineață zeci de tractoare au pornit din Fălești și Ungheni spre vama Sculeni.
„Am plecat din punctul Fălești, ne mai așteaptă oameni pe drum. Ne așteptăm la 50-60 poate chiar mai mult pentru că sunt multe persoane, care ieri nu au ieșit, au ieșit astăzi. Doamne Ajută!”.
La câțiva kilometri până la vama Sculeni, fermierii au ocupat ambele benzi de circulație, creând astfel probleme mașinilor și camioanelor care mergeau spre frontieră.
Potrivit agricultorilor, din cauza crizei acute în care s-au pomenit, sute de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă.
„Am 350 de tone de porumb de anul trecut, stă în depozit și mă gândeam că voi face un ban. Costul lui este de 4 lei 60 de bani, conform cheltuielilor efectuate de anul trecut, acum am vorbit la telefon dau 2 lei și 90 de bani”.
Fermierii se plâng că, în prezent, ei vând un kg de grâu cu 2 lei și 50 de bani, în timp ce costul producției este de peste trei lei.
„Oamenii care sunt angajați la noi sunt oameni tineri. Au familii în spate și el a ieșit la lucru ca să primească un salariu. Noi atâta comoară avem, persoanele acestea care lucrează în țară, dacă noi le scăpăm din mâini noi nu avem cu cine lucra”.
Mulți angajați din agricultură spun că nu și-au primit salariile de mai bine de trei luni, deoarece întreprinderea la care activează nu a reușit să vândă cerealele de anul trecut.
„- De unde bani, soția lucrează și mai plătește lumina, copiii mai trimit din țări străine, iaca cum.
- Cât timp nu va-ți luat salariul?
- Trei luni, iaca sunt trei luni, de anul trecut mai am, pe două luni să-mi dea. Dar dacă nu are unde vinde, cu copeici vinde”.
Și spre vama Leușeni traficul rutier a fost dat peste cap preț de o oră și jumătate. Fermierii au blocat parțial accesul camioanelor.
Serviciul Vamal afirmă însă că circulația prin posturile vamale menționate nu a fost afectată pentru autoturisme și camioane, întrucât oamenii legii nu au permis blocarea totală a acestora.
Agricultori au blocat astăzi parțial și traseul Orhei-Rezina. Coloana de tractoare a fost supravegheate atent de mai multe echipaje de poliție.
Agricultorii susțin că dacă nici după aceste acțiuni revendicările lor nu vor fi îndeplinite, luni dimineață se vor porni cu tehnica agricolă spre Chișinău.
Noi cerem scuze pentru incomoditățile față de cetățeni, față de cei care circulă, suntem și noi parte componentă a societății, dar pur și simplu nu mai avem răbdare și alte metode de a semnala cât de gravă este situația.
Dacă nici astăzi nu suntem auziți, mâine convocăm ședința Consiliului și cel mai probabil de luni protestul se extinde spre Capitală.
Potrivit Asociației "Forța Fermierilor", în prima zi de protest în 20 de raioane s-au adunat să protesteze peste 1000 de fermieri cu 550 de tractoare. Ei insistă ca Guvernul să semneze un memorandum cu cinci revendicări, cele mai importante fiind interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, iar prin Portul de la Giurgiulești să fie exportate doar produse moldovenești. Premierul Dorin Recean, care se întorcea astăzi la noul punct de trecere LeovaBumbăta s-a oprit să discute cu fermierii care protestau pe traseu.
„- Noi ca fermieri avem lucrători, ei au familii acasă, copii, suntem într-o perioadă nu avem nici de salarii.
- Știu, știu. Azi suntem în situația în Republica Moldova în care trebuie să apelăm la ajutor din exterior și asta facem”.
Mai devreme, însă, Recean a declarat că țara noastră nu poate interzice importurile de cereale din Ucraina.
„Nu există importuri materiale, importuri care să conteze de cereale în Republica Moldova, deci efectiv nu avem ce interzice. Nu putem interzice ceea ce nu există. În afară de aceasta în aceste condiții asta ar fi un gest neprietenos în raport cu Ucraina care ne apără aici de război”.
Guvernul a mai anunțat anterior că doar o parte dintre cele cinci revendicări ale fermierilor pot fi îndeplinite și i-a îndemnat pe agricultori să aibă cerințe rezonabile, întrucât Executivul încearcă să protejeze interesele tuturor cetățenilor.