Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

/VIDEO/ Haos pe drumurile din țară: Sute de fermieri au ieșit a doua zi la proteste

08 iunie 2023, ora 21:41

Haos pe mai multe drumuri din țară. Sute de fermieri din toată țara au ieșit pentru a doua zi la proteste. Astăzi, preț de câteva ore, ei au blocat parțial accesul spre vămile Leușeni și Sculeni. Agricultorii și-au scos tractoarele și pe unele trasee naționale, inclusiv Bălți-Orhei și Rezina-Orhei. Din această cauză, traficul rutier pe mai multe drumuri a fost dat peste cap. În același timp, zeci de polițiști au ieșit pe aceste trasee pentru a nu permite blocarea totală a drumurilor.

În această dimineață zeci de tractoare au pornit din Fălești și Ungheni spre vama Sculeni.

„Am plecat din punctul Fălești, ne mai așteaptă oameni pe drum. Ne așteptăm la 50-60 poate chiar mai mult pentru că sunt multe persoane, care ieri nu au ieșit, au ieșit astăzi. Doamne Ajută!”.

La câțiva kilometri până la vama Sculeni, fermierii au ocupat ambele benzi de circulație, creând astfel probleme mașinilor și camioanelor care mergeau spre frontieră. 

Potrivit agricultorilor, din cauza crizei acute în care s-au pomenit, sute de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă. 

„Am 350 de tone de porumb de anul trecut, stă în depozit și mă gândeam că voi face un ban. Costul lui este de 4 lei 60 de bani, conform cheltuielilor efectuate de anul trecut, acum am vorbit la telefon dau 2 lei și 90 de bani”.

Fermierii se plâng că, în prezent, ei vând un kg de grâu cu 2 lei și 50 de bani, în timp ce costul producției este de peste trei lei.

„Oamenii care sunt angajați la noi sunt oameni tineri. Au familii în spate și el a ieșit la lucru ca să primească un salariu. Noi atâta comoară avem, persoanele acestea care lucrează în țară, dacă noi le scăpăm din mâini noi nu avem cu cine lucra”.

Mulți angajați din agricultură spun că nu și-au primit salariile de mai bine de trei luni, deoarece întreprinderea la care activează nu a reușit să vândă cerealele de anul trecut. 

„- De unde bani, soția lucrează și mai plătește lumina, copiii mai trimit din țări străine, iaca cum.
 - Cât timp nu va-ți luat salariul?
 - Trei luni, iaca sunt trei luni, de anul trecut mai am, pe două luni să-mi dea. Dar dacă nu are unde vinde, cu copeici vinde”.

Și spre vama Leușeni traficul rutier a fost dat peste cap preț de o oră și jumătate. Fermierii au blocat parțial accesul camioanelor.

Serviciul Vamal afirmă însă că circulația prin posturile vamale menționate nu a fost afectată pentru autoturisme și camioane, întrucât oamenii legii nu au permis blocarea totală a acestora. 

Agricultori au blocat astăzi parțial și traseul Orhei-Rezina. Coloana de tractoare a fost supravegheate atent de mai multe echipaje de poliție.

Agricultorii susțin că dacă nici după aceste acțiuni revendicările lor nu vor fi îndeplinite, luni dimineață se vor porni cu tehnica agricolă spre Chișinău.

Noi cerem scuze pentru incomoditățile față de cetățeni, față de cei care circulă, suntem și noi parte componentă a societății, dar pur și simplu nu mai avem răbdare și alte metode de a semnala cât de gravă este situația.

Dacă nici astăzi nu suntem auziți, mâine convocăm ședința Consiliului și cel mai probabil de luni protestul se extinde spre Capitală.

Potrivit Asociației "Forța Fermierilor", în prima zi de protest în 20 de raioane s-au adunat să protesteze peste 1000 de fermieri cu 550 de tractoare. Ei insistă ca Guvernul să semneze un memorandum cu cinci revendicări, cele mai importante fiind interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, iar prin Portul de la Giurgiulești să fie exportate doar produse moldovenești. Premierul Dorin Recean, care se întorcea astăzi la noul punct de trecere LeovaBumbăta s-a oprit să discute cu fermierii care protestau pe traseu.

„- Noi ca fermieri avem lucrători, ei au familii acasă, copii, suntem într-o perioadă nu avem nici de salarii.
 - Știu, știu. Azi suntem în situația în Republica Moldova în care trebuie să apelăm la ajutor din exterior și asta facem”.

Mai devreme, însă, Recean a declarat că țara noastră nu poate interzice importurile de cereale din Ucraina. 

„Nu există importuri materiale, importuri care să conteze de cereale în Republica Moldova, deci efectiv nu avem ce interzice. Nu putem interzice ceea ce nu există. În afară de aceasta în aceste condiții asta ar fi un gest neprietenos în raport cu Ucraina care ne apără aici de război”.

Guvernul a mai anunțat anterior că doar o parte dintre cele cinci revendicări ale fermierilor pot fi îndeplinite și i-a îndemnat pe agricultori să aibă cerințe rezonabile, întrucât Executivul încearcă să protejeze interesele tuturor cetățenilor. 

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

23 septembrie 2023, ora 10:51

Pe 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Începând cu ziua de mâine noaptea va fi mai lungă decât ziua solară și zilnic perioada nocturnă va creste cu circa 4 minute până în 22 decembrie, când este solstițiul de iarnă. 

Echinocțiul de toamnă 2023 reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă este un moment important din punct de vedere astronomic și poate avea o influență asupra celor mai sensibili dintre noi. Descoperă când este echinocțiul de toamnă 2023 și ce tradiții sunt legate de această zi, notează Libertatea.

Ce este echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă 2023 este, ca în fiecare an, un eveniment astronomic special. Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată pe întreaga planetă. Asta înseamnă că, în această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui. În timpul rotirii sale în jurul Soarelui, Pământul are o „axă”, care este ca o linie imaginară ce trece prin polii săi (polul nord și polul sud). 

Axa Pământului este înclinată într-o anumită direcție. În timpul echinocțiului de toamnă, axa Pământului este poziționată într-un fel special. Axa nu este nici înclinată către soare, nici departe de el – este orientată în mod orizontal. Aceasta înseamnă că razele de soare lovesc Pământul într-un mod care face ca lumina să fie distribuită în mod uniform pe toată suprafața Pământului. 

Acest lucru face ca ziua și noaptea să fie aproximativ de aceeași durată peste tot pe planetă. Așadar, echinocțiul de toamnă este momentul în care axa Pământului este orientată orizontal în raport cu Soarele, ceea ce duce la egalitatea între zi și noapte pe întreaga planetă. Acesta marchează trecerea către sezonul de toamnă și este un moment special în calendarul astronomic.

Când va fi echinocțiul de toamnă în următorii ani Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc la următoarele date: Echinocțiul de toamnă 2023 – 23septembrie 09:50 Echinocțiul de toamnă 2024 – 22septembrie 15:44 Echinocțiul de toamnă 2025 – 22septembrie 21:19 Echinocțiul de toamnă 2026 – 23septembrie 03:05 Echinocțiul de toamnă 2027 – 23septembrie 09:02 Echinocțiul de toamnă 2028 – 22septembrie 14:45

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2023 

Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă, care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei este cea care contribuie la această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală. Echinocțiul de toamnă poate fi perceput ca un moment de resetare sau de tranziție în viața noastră. Pentru mulți oameni, toamna înseamnă revenirea la rutina după vacanțe de vară. 

Acest proces de ajustare la o nouă rutină poate avea un impact asupra stării emoționale și poate provoca stres sau anxietate. Echinocțiul de toamnă marchează tranziția de la sezonul cald la cel mai rece. Această schimbare în natură poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori sentimente de melancolie sau nostalgie pentru timpurile mai calde și zilele mai lungi de vară. Odată cu echinocţiul de toamnă 2023, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Ce tradiții au loc în lume de echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă este un moment important în calendarul astronomic și este marcat în diferite moduri în întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile asociate cu acest eveniment: 

Ziua Recoltei: În multe culturi, echinocțiul de toamnă marchează momentul recoltării și adunării recoltei. Ziua Recoltei sau Ziua Recunoștinței este o sărbătoare în care oamenii își exprimă recunoștința pentru recolta bogată și se bucură de mâncăruri speciale pregătite din produsele recoltate. De exemplu, Ziua Recunoștinței în Statele Unite are loc în luna noiembrie și este caracterizată de mese copioase de familie și de reflectarea asupra lucrurilor pentru care oamenii sunt recunoscători. 

Anul Nou Evreiesc: Echinocțiul de toamnă este asociat cu multe sărbători religioase și spirituale. De exemplu, sărbătoarea evreiască de Rosh Hashanah, care marchează Anul Nou Evreiesc, are loc în jurul acestei perioade și este un timp de reflecție și rugăciune. De asemenea, Festivalul Chuseok în Coreea de Sud și Festivalul de Toamnă în China sunt sărbători importante care marchează echinocțiul de toamnă prin ceremonii tradiționale, dansuri și mâncăruri speciale. 

Festivaluri de echinocțiu: În Marea Britanie, E quinox festival este un eveniment anual care celebrează echinocțiul de toamnă. Festivalul adună oamenii pasionați de spiritualitate, arte, muzică și dans pentru a sărbători schimbarea sezonului. 

Día de los Muertos (Ziua Morților): În Mexic și în alte culturi latino-americane, Día de los Muertos este o sărbătoare care are loc pe 1-2 noiembrie și onorează memoria celor decedați. Oamenii creează altare speciale numite „ofrendas” pentru a comemora persoanele dragi și se angajează în activități festive, precum parade și evenimente artistice. 

Festivalul Pongal: În India, în special în statul Tamil Nadu, echinocțiul de toamnă este marcat prin Festivalul Pongal. Aceasta este o sărbătoare agricolă care celebrează recolta de orez și este asociată cu mâncăruri speciale și ceremonii de recunoștință.

Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram