Agricultura din Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa. Cel puțin asta consideră președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, potrivit căruia domeniul agricol a fost expus impactului negativ al mai multor factori deodată, precum seceta din 2022, războiul din Ucraina, creșterea costului resurselor materiale și tehnice și scăderea prețurilor de achiziție pentru produsele agricole. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 iunie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.
„Din iulie 2022, batem la toate ușile. Au fost mari probleme și cu Guvernul anterior. Agricultura nu a fost niciodată într-o astfel de criză ca astăzi.
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat grav logistica și a afectat multe alte procese din punct de vedere economic. Îngrășămintele, pesticidele și motorina au crescut. Prețurile au crescut cu 250-300%. Problemele au început cu valorificarea agriculturii. Cea mai mare lovitură a fost scăderea prețurilor la produse într-un mediu în care costul tuturor resurselor a crescut. Toate acestea au avut un efect simultan. Din vară am cerut, cerem să intervenim în situație”, a spus Slusari.
Totodată, acesta susține că fermierii au solicitat Guvernului să majoreze prețurile de achiziție a produselor agricole sau să compenseze parțial costurile fermierilor, dar cererile ar fi fost refuzate.
„Am sugerat și alte metode pe care Uniunea Europeană le-a aplicat. Interzicerea temporară a importului anumitor produse din Ucraina, ceea ce pune presiune pe preț, precum și rezolvarea problemei cu Portul Giurgiulești, întrucât toți cei care vor să-l gestioneze nu respectă interesele Moldovei. Uniunea Europeană a mers în două căi: a protejat piața și a oferit subvenții suplimentare ”, a menționat Alexandru Slusari.
TV8.md reamintește că zeci de fermieri au ieșit miercuri, 7 iunie, cu tractoare și utilaje agricole în stradă, în semn de protest. Aceștia se plâng că seceta cruntă, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment.
Mai mult, agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul.
Manifestațiile s-au desfășurat în mai multe raioane din țară, iar mai târziu, fermierii au blocat timp de 15 minute mai multe segmente de drum.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit cu o reacție, subliniind că „rămâne deschis pentru un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”.
Protestele fermierilor au continuat și pe 8 iunie. Aceștia s-au deplasat cu utilaje pe drumurile Hîncești - Leova, Orhei - Rezina și Bălți - Orhei. Totodată, fermierii au ajuns și pe traseele de lângă vămile Sculeni și Leușeni.