Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare reiterează importanța întreprinderii măsurilor de combaterea ambroziei, întrucât ne aflăm în plină perioadă de vegetaţie a buruienii.
Totodată, MAIA atenționează deținătorii de teren asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani a căpătat o răspândire vastă, provocând pericole majore nu doar pentru agricultură, dar și pentru sănătatea omului.
„În perioada curentă, este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia (Abrosia artemisiifolia). Aceasta este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind rezistentă la secetă şi arşiţă, fapt care îi permite să se dezvolte rapid şi să cuprindă areale întregi.
Mizăm pe atitudinea responsabilă a fiecărui cetățean în vederea diminuării pericolului cauzat de apariţia buruienii ambrozia, dat fiind faptul că, polenul acestei plante este considerat un alergen agresiv, cu impact negativ asupra sănătăţii umane”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie, cu posibilitate de extindere până la sfârşitul lunii octombrie.
Impactul negativ al polenului plantei se manifestă prin rinită alergică, conjunctivită, accese de astmă, urticărie, şoc anafilactic, fiind unul din factorii agravanţi ai astmului bronşic.
Astfel, pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice şi a celei chimice. Aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate şi incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților.




























































