A fost făcut public raportul integral al Comisiei Europene în care este analizat cât de bine a îndeplinit R. Moldova cele nouă recomandări. În special, documentul se concentrează pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe oferirea de orientări clare cu privire la prioritățile viitoare în materie de reformă.
În Raport este indicat că R. Moldova a făcut progrese importante în îndeplinirea celor 9 pași prevăzuți în Avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.
„A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dezoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite.
Noua legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului”, notează Comisiei Europene.
Cu toate acestea, raportul mai indică că R. Moldova trebuie să continue să-și crească capacitatea de a implementa reformele și de a oferi servicii publice de bună calitate la toate nivelurile. „Durata procedurilor, ratele scăzute de înlăturare și numărul mare de cauze restante afectează negativ eficiența sistemului judiciar. CE menționează că nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor de corupție de nivel amplu”.
Referitor la drepturile fundamentale ale omului este menționat că situația și condițiile de detenție din închisori depășesc capacitatea prevăzută și trebuie îmbunătățite. „Problemele de supraaglomerare, accesul inadecvat la tratament medical și lipsa de raportare sau investigare a potențialelor tratamente rele și violență rămân în mare parte neabordate”, se arată în raport.
Totodată, este menționat că investițiile în cercetare și dezvoltare rămân scăzute în ciuda strategiei Guvernului de a le crește.
Mai mult, este menționat că infrastructura fizică a Moldovei rămâne subdezvoltată, iar stocul de investiții străine directe este, de asemenea, scăzut, „reflectând slăbiciunile mediului de afaceri și problemele continue cu corupția și protecția drepturilor de proprietate”.
Mai este indicat că digitalizarea rămâne în urmă: puțin peste două treimi din gospodării sunt conectate la internet și doar 40% din serviciile guvernamentale pentru afaceri sunt disponibile online.
„Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii noastre este chemarea istoriei, orizontul natural al Uniunii noastre. Finalizarea Uniunii noastre are, de asemenea, o puternică logică economică și geopolitică. Extinderile anterioare au demonstrat beneficiile enorme atât pentru țările candidate, cât și pentru UE. Cu toții avem de câștigat”, a menționat Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a recomandat oficial la 8 noiembrie, țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Mai mult, a fost acordat și statutul de ţară candidată la UE pentru Georgia.