Mai multe partide politice vor fi supuse unor controale complexe ale finanțării din Partea Comisiei Electorale Centrale (CEC). Este vorba despre Partidul Politic pentru Viitorul Moldovei, Renaștere, Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Șansă și Victorie. Grupul de inițiativă și al campaniei electorale a Victoriei Furtună, candidată la Președinție, va fi supus acelorași controale.
Potrivit CEC, controlul efectiv demarează odată cu organizarea primei ședințe de înfățișare la care reprezentanții entității supuse controlului se prezintă la autoritatea de control cu setul preliminar de acte solicitate în prealabil. Ulterior, operațiunile de control constau în examinarea şi verificarea corectitudinii rapoartelor financiare depuse la CEC prin reflectarea tuturor veniturilor şi cheltuielilor suportate pentru activitățile efectiv desfășurate. Controlul se va realiza prin analiza documentelor primare contabile, a informației recepționate de la organele electorale ierarhic inferioare, autorități publice, bănci, furnizori de servicii media, difuzori de publicitate proprietari sau gestionari ai dispozitivelor de publicitate fixă sau mobilă. Controlul va fi efectuat de către un grup de lucru instituit prin dispoziția președintei CEC și își va desfășura activitatea în perioada 6 noiembrie 2024 - 1 martie 2025.
La primele ședințe de înfățișare a grupului de control sunt invitați președinții și trezorierii partidelor menționate, conform unui grafic prestabilit:
- 20 noiembrie, ora 10.00 - Partidului Politic „ȘANSĂ”,
- 22 noiembrie, ora 10.00 - Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei,
- 25 noiembrie, ora 10.00 - Partidul Politic „VICTORIE”,
- 26 noiembrie, ora 10.00 - Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei,
- 27 noiembrie, ora 10.00 - Victoria Furtună.
Astăzi, 19 noiembrie, la CEC s-a desfășurat prima ședința de înfățișare a misiunii de control privind finanțarea Partidului Politic Partidul „Renaștere”. La ședința de înfățișare s-a prezentat doar trezorierul partidului.
Controlul se va finaliza cu întocmirea unor rapoarte distincte pentru fiecare entitate supusă controlului, ce va cuprinde principalele aspecte verificate, constatări și eventuale recomandări, semnate de conducătorul grupului de lucru și membrii acestuia. Fiecare raport de control va fi publicat pe pagina web oficială a Comisiei în termen de cel mult 3 zile de la data finalizării controlului. După publicare, raportul urmează a fi examinat și dezbătut în ședința CEC.