/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Atacuri sângeroase la Harkov și „dublă lovitură”. Kievul ar fi scufundat o altă navă în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 539: Explozii la Odesa și porturi dunărene, „reforma” Wagner și minus un colonel rus. Rubla tot cade

missing
16 august 2023, ora 23:07

Armata rusă a atacat regiunea Odesa în noaptea de 16 august. Mai multe depozite și hambaruri cu cereale au fost avariate. Exploziile au ajuns și în apropiere de granița României, în porturile Reni și Ismail. Între timp, armata ucraineană continuă contraofensiva și a eliberat o localitate din regiunea Donețk. Iar rubla rusească a rămas aproape de nivelul de 97 de unități pentru un dolar, în ciuda majorării ratei dobânzilor de către Banca Centrală Rusă la 12%. Măsura de urgență a fost luată ca răspuns la prăbușirea rublei sub pragul de 100 față de dolar.

UPDATE Foşti prizonieri de război ucraineni afirmă că au fost supuşi torturilor, inclusiv bătăilor şi şocurilor electrice, în timp ce erau reţinuţi într-un centru de detenţie din sud-vestul Rusiei, ceea ce presupune încălcarea dreptului internaţional umanitar de către Moscova, dezvăluie miercuri postul BBC, potrivit Agerpres. Circa 12 deţinuţi, eliberaţi în schimburi de prizonieri, au denunţat abuzuri fizice şi psihologice din partea ofiţerilor şi gardienilor ruşi de la Centrul de Detenţie Preventivă nr. 2, din oraşul Taganrog, conform celor relatate în interviurile acordate BBC.

UPDATE Colonelul-general rus Gennady Zhidko a murit la Moscova „după o lungă boală”, a anunțat miercuri guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtyarev, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Comandantul avea 57 de ani. Zhidko a condus trupele ruse în Ucraina timp de mai multe luni în primăvara și vara anului 2022 (mai – iulie). În octombrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat oficial că generalul Serghei Surovikin (supranumit „generalul Armaghedon”) a preluat postul lui Zhidko.

UPDATE Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, scrie AFP, potrivit Agerpres. „Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său video despre evoluţia războiului cu Rusia, adresat națiunii și difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.

UPDATE Statele Unite condamnă atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina, a transmis miercuri Departamentul de Stat, care a cerut Moscovei să revină imediat la acordul privind cerealele, scrie Al Jazeera. Președintelui rus Vladimir Putin nu-i pasă de securitatea alimentară globală, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în contextul în care Ucraina a anunțat anterior în cursul zilei de miercuri că forțele ruse au atacat, în cursul nopții, facilitățile sale de depozitare a cerealelor.

UPDATE Forțele de frontieră belaruse au criticat miercuri decizia Lituaniei de a suspenda temporar operațiunile la două puncte de control de la frontieră dintre cele două țări din cauza îngrijorărilor legate de forțele Wagner, descriind-o drept „un alt pas neconstructiv și neprietenos al vecinilor noștri”, relatează CNN. „Partea lituaniană și-a fundamentat intenția pe o presupusă amenințare la adresa securității, provenind inclusiv din prezența PMC Wagner pe teritoriul Belarusului. În același timp, poziția exprimată de oficiali nu corespunde adevăratelor motive pentru o astfel de decizie”, a transmis poliția de frontieră din Belarus, într-un comunicat publicat pe Telegram.

UPDATE Statele Unite au ridicat problema furnizării de drone de atac din partea Iranului către Rusia în timpul discuțiilor cu Teheranul, ca parte a unui efort de „dezescaladare a tensiunilor”, relatează miercuri Financial Times (FT). Potrivit unor surse FT, Washingtonul a cerut Teheranului să nu mai vândă drone Rusiei, în cadrul discuțiilor indirecte care au avut loc în Qatar și Oman anul acesta, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri un pas în spate și și-a cerut scuze pentru declarațiile prin care a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriile aflate în prezent sub ocupația forțelor ruse în schimbul aderării la NATO, scrie Sky News. Jenssen a spus că afirmația sa „făcea parte dintr-o discuție mai amplă despre posibilele scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să mă exprim în acest mod”. „A fost o greșeală”, a mai declarat înaltul oficial NATO pentru ziarul norvegian VG, care a publicat comentariile sale inițiale.

UPDATE Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus, informează agenţia EFE.

UPDATE Gruparea rusă de mercenari Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizație educațională, potrivit informațiilor publicate în Registrul de stat unificat al entităților juridice și al întreprinzătorilor individuali din această țară, relatează CNN. Potrivit registrului, persoana juridică cu numele „Wagner Group” a fost înregistrată pe data de 3 august anul curent de către Comitetul executiv al districtului Osipovichi ca având sediul în satul Tsel. Satul face parte din districtul Osipovichi, parte componentă a regiunii Mogilev din Belarus.

UPDATE Un oficial militar rus acuză serviciul britanic de informații (Secret Intelligence Service – cunoscut în mod obișnuit ca MI6) că a colaborat cu Ucraina pentru înființarea unei „echipe de sabotaj” care să deruleze operațiuni pe continentul african, relatează miercuri Sky News. Agenția rusă oficială de presă TASS scrie că a discutat cu un oficial rus, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care susține că MI6 a „format și pregătit pentru desfășurare” o echipă „de sabotaj și asasinat, în încercarea de a împiedica cooperarea dintre țările africane și Rusia”. Sursa susține că, la cererea Londrei, guvernul ucrainean a găsit 100 de „militanți” din grupuri naționaliste și neonaziste pentru a participa la operațiunile din Africa.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că a semnat contracte de armament în valoare de peste 400 de miliarde de ruble (4,18 miliarde de dolari) la târgul de armament Army-2023, aflat în desfășurare în apropiere de Moscova, relatează agenția de presă TASS.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au furnizat CNN imagini exclusive care arată momentul în care, în luna iulie, au folosit o dronă maritimă experimentală, botezată „Sea Baby” pentru a ataca podul Kerci din Crimeea, cunoscut şi ca podul lui Putin, care face legătura între peninsula ucraineană anexată în 2014 şi Rusia continentală. SBU a oferit noi detalii despre atac şi a avertizat că vor urma mai multe astfel de atacuri. Este pentru prima dată când SBU revendică în mod deschis responsabilitatea pentru operaţiunea de la podul Kerci, notează CNN.

UPDATE Ministerul român al Apărării a transmis miercuri că „nu a identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național”, reacția MApN venind după un nou atac cu drone al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

UPDATE Guvernul lituanian a anunțat miercuri că a decis să închidă două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice”, anunțul venind la câteva săptămâni după ce mercenari ruși din Grupul Wagner s-au refugiat în Belarus. Cele două puncte de trecere rurale, care nu erau folosite de vehicule comerciale, vor fi închise începând de vineri, a anunțat Lituania.

UPDATE Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat miercuri că intenționează să ceară Chinei să adopte o poziție mai fermă în ceea ce privește Ucraina și să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin despre război. „Avem nevoie ca China să adopte o poziție mai hotărâtă”, a declarat Rasmussen pentru Reuters la Shanghai, la începutul vizitei sale de trei zile în China. „Putin nu îi ascultă pe liderii europeni, dar în mod clar ascultă ce spune China. Așa că vreau să susțin că China ar trebui să vorbească mai ferm”, a afirmat el.

UPDATE Ucraina a transportat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră în primele șapte luni ale anului, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters. Ritmul transporturilor a încetinit brusc după ce Rusia a atacat infrastructura din porturile interioare ale Ucrainei de lângă granița cu România, scrie HotNews.

UPDATE Rubla s-a menținut miercuri în apropierea valorii de 97 de unități pentru un dolar, la o zi după ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 12% în cadrul unei reuniuni de urgență și pe fondul speculațiilor cu privire la alte măsuri pe care le-ar putea lua Rusia pentru a-și susține moneda. Ședința extraordinară de marți și majorarea ratei cheie cu 350 de puncte de bază au venit ca răspuns la prăbușirea rublei peste pragul simbolic de 100 față de dolar la începutul săptămânii și la un apel public din partea Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă.

UPDATE Agenția pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a trimis scrisori companiilor care au fost incluse pe lista Kievului de sponsori internaționali ai războiului declanșat de Putin, invitându-i pe șefii unor astfel de companii să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lor consecințele agresiunii ruse și pentru a discuta despre retragerea afacerilor lor din Rusia. „Dacă cineva crede că războiul este undeva departe, atunci nu este așa. Acest război afectează pe toată lumea iar consecințele lui sunt resimțite de întreaga lume. Vrem să arătăm clar afacerile internaționale, unde și care sunt taxele exacte pe care le plătesc unui stat terorist. Prin urmare, invităm conducerea companiilor de pe lista sponsorilor războiului în Ucraina. Suntem gata să demonstrăm oroarea pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru și continuă să o facă”, a declarat Oleksandr Novikov, șeful agenției ucrainene. Apelul acesteia vine în contextul în care ea este responsabilă de redactarea listei privind companiile străine pe care Ucraina consideră că susțin efortul de război rusesc.

UPDATE Aproape 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, conform dpa. Potrivit cifrelor ONU, au murit 9.444 de civili, între care 500 de copii, iar 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev. Cifrele ONU mai arată că majoritatea celor ucişi - 7.339 - au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia şi apărate de armata ucraineană. În regiunile ocupate de trupe ruse au murit 2.105 de persoane. În regiunile Doneţk şi Lugansk, din est, s-au înregistrat semnificativ mai multe victime de ambele părţi ale frontului decât în capitala Kiev, în centrul şi vestul Ucrainei.

UPDATE O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineață portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul ucrainean, adăugând că aceasta folosește un nou coridor temporar către și dinspre porturile sale, transmite Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene au eliberat localitatea Urozhaine din regiunea Donețk, notează Kyiv Independent. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat miercuri că satul Urozhaine din regiunea Donețk a fost eliberat, adăugând că operațiunile ofensive continuă.

UPDATE În noaptea de 16 august, armata rusă a atacat regiunea Odesa, lansând drone din Primorsko-Akhtarsk. Potrivit șefului administrației militare de la Odesa, Oleg Kiper, rușii au atacat regiunea de două ori, iar ținta a fost infrastructura portuară și cerealieră. Atacurile au ajuns în apropiere de granița României, la porturile Reni și Ismail. Kiper a mai declarat că depozitele și hambarele au fost avariate în urma loviturilor inamice asupra porturilor dunărene. Incendiile rezultate au fost eliminate rapid de către angajații Urgenței de Stat. Serviciu. Totodată, armata ucraineană a doborât 13 din cele 16 drone rusești.

UPDATE Republica Cehă a înghețat active rusești sancționate în valoare de 347,36 milioane de euro, a anunțat marți ambasadorul ceh în Ucraina, Radek Matula în timpul unei întâlniri cu șeful Agenției ucrainene pentru căutare și gestionare a activelor (ARMA). Cele două părți au discutat despre perspectivele viitoare de cooperare reciprocă, în special în ceea ce privește o colaborare consolidată între ARMA și omologii cehi în materie de depistare și gestionare a activelor. Matula a subliniat faptul că agențiile cehe de aplicare a legii monitorizează în mod activ informațiile despre rușii sancționați și a reafirmat sprijinul țării sale pentru integrarea Ucrainei în UE și NATO.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineață deasupra regiunii Kaluga, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Nu s-au înregistrat victime și nici pagube în tentativa de atac, care ar fi avut loc în jurul orei 5:00 dimineața, a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga este la sud-est de regiunea Moscova.

UPDATE Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei, ca parte a discuțiilor pentru o „înțelegere nescrisă” mai extinsă între Washington și Teheran, a relatat miercuri Financial Times, citând surse informate.

UPDATE „Obiectivul Ucrainei este clar: vom câștiga și vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă. Și le mulțumesc fiecărui războinic al nostru - tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Sunt recunoscător tuturor voluntarilor care ajută, fiecăruia dintre ei. Tuturor ucrainenilor care simt că sunt în război și, prin urmare, contribuie la apărare”, a spus Zelenski, în seara de 15 august.

Război în Ucraina, ziua 538: Măsură urgentă pentru salvarea rublei, spioni ruși arestați, vizita lui Zelenski și paradă în Polonia
Război în Ucraina, ziua 537: Expulzare din Moldova, mină în România și căderea rublei! Zelenski a vizitat soldați pe front

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul
/VIDEO/ „Spart de drogat”? Imagini controversate cu Carla's Dreams la Craiova: Cum își explică artistul comportamentul

Starea premierului slovac Fico se ameliorează, dar încă nu va fi transferat la un spital din Bratislava

missing
20 mai 2024, ora 17:41

Starea premierului slovac Robert Fico se ameliorează, inclusiv capacitatea sa de comunicare, la cinci zile după ce a fost rănit de patru gloanţe într-o tentativă de asasinat, a anunţat luni spitalul din oraşul Banska Bystrica unde este internat, relatează agenţia DPA, citată de către Agerpres.

Atât spitalul, cât şi vicepremierul Robert Kalinak au transmis că viaţa premierului în vârstă de 59 de ani nu mai este în pericol. Totuşi, acelaşi spital estimează puţin probabil ca Fico să poată fi transferat în zilele următoare la un spital din capitala Bratislava pentru continuarea tratamentului.

"Starea pacientului este stabilă (...) El este ameliorat clinic, comunică, şi markerii inflamatori scad progresiv. Premierul rămâne în îngrijirea noastră", a comunicat spitalul, unde Fico a fost operat de două ori, prima dată imediat după atacul de miercuri, când medicii au reuşit să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ ce i-a străpuns abdomenul, şi a doua oară vineri pentru eliminarea unui ţesut de necroză provocat de rană.

Duminică, ministrul slovac de interne Sutaj Estok a declarat că a fost constituită o echipă ce investighează atacul, aceasta cercetând şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat, după ce iniţial autorităţile au presupus că el a acţionat singur.

Potrivit ministrului Sutaj Estok, un element care sugerează implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului, şi nu este clar cine le-a şters, fiind exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa, a explicat ministrul de interne.

Premierul a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Autorul tentativei de asasinat, Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. El a fost arestat la locul atacului şi sâmbătă a fost prezentat instanţei.

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram