Cererile de demisie ale Tamarei Chișca-Doneva și Ion Guzun, din funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au fost acceptate parțial de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, cei doi sunt eliberați din funcție din 25 august.
UPDATE: Funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție urmează să fie exercitată de către judecătoarea Viorica Puica.
UPDATE: CSM a acceptat parțial cererea de demisie a judecătorului Ion Guzun, acesta fiind eliberat din funcția de judecător la CSJ din 25 august 2023. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la pronunțare.
UPDATE: CSM a respins cererea de amânare a lui Ion Guzun.
UPDATE: Ion Guzun a transmis o solicitare de amânare a a examinării cererii sale de demisie de la CSJ, motivând că este plecat din țară în perioada concediului anual de odihnă.
UPDATE: CSM a acceptat parțial cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva, aceasta fiind eliberată din funcția de judecător la CSJ din 25 august 2023 și nu din iunie 2024, cum a solicitat aceasta. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la pronunțare.
UPDATE: În timp ce CSM examina cererea sa de demisie, președinta interimară a CSJ a părăsit sala de ședință și a solicitat să-i fie comunicată hotărârea.
UPDATE: CSM a respins cererea de amânare a Tamarei Chișca-Doneva.
UPDATE: Tamara Chișca-Doneva a cerut amânarea examinării cererii sale de demisie: „Vreau să angajez un avocat, să formulez apărarea în legătură cu faptul că doamna Cernat va fi raportor pe cauza mea. Vreau să fac cunoștință cu proiectul de hotărâre al CSM a mă gândi asupra situației de azi, nu m-am gândit că veți tolera componența cu participarea doamnei Cernat”.
UPDATE: CSM a respins cererea de recuzare a Ninei Cernat.
UPDATE: Tamara Chișca-Doneva a solicitat recuzarea membrei CSM Nina Cernat, raportoarea subiectului, de la examinarea cererii sale de demisie. Potrivit acesteia, mandatul judecătoarei „nu este legal”.
„Nina Cernat nu deține calitatea de membru al CSM legal, mandatul fiind expirat începând cu numirea componenței noi a CSM în baza condițiile prevăzute de articolul 3/1 din Legea cu privire la CSM.
Având în vedere statutul ilegal al Ninei Cernat în componența CSM și faptul că există împrejurări ce exclud participarea dânsei la examinarea acestei chestiuni care pun la îndoială obiectivitatea și nepărtinirea sa, solicit admiterea cererii de recuzarea a Ninei Cernat”, a spus Chișca Doneva.
Reamintim că Chișca-Doneva și Guzun și-au anunțat demisiile în plin proces de evaluare a integrității financiare și etice în cadrul Comisiei Pre-Vetting.
Chișca-Doneva solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi fie acceptată demisia din data de 31 decembrie 2023. Guzun nu a precizat în cerere data demisiei.
Președinta interimară a CSJ, judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, a indicat în cererea adresată CSM că solicită demisia începând cu data de 31 decembrie 2023, cu achitarea indemnizației unice de concediere. Magistrata invocă în cerere faptul că buna funcționare a CSJ este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante și susține că consideră inoportun să participe la evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting din motiv că mandatul său expiră curând, mai exact în data de 14 iunie 2024.
Chișca-Doneva a fost cercetată penal pentru îmbogățire ilicită, iar în septembrie 2022 a fost scoasă de sub urmărire penală. Chișcă-Doneva a fost suspectată că între anii 2014-2021, și-ar fi mărit substanțial patrimoniul, dar și pe cel al membrilor familiei sale, iar bunurile dobândite nu ar fi fost justificate în raport cu veniturile obținute din exercitarea atribuțiilor de serviciu. Jurnaliștii de investigație de la „Cutia Neagră PLUS” i-au analizat averea și au reușit să afle ce i-a determinat pe procurori să inițieze o cauză penală în privința judecătoarei. Au scos la iveală o afacere a familiei, pusă pe roate în satul Ratuș, raionul Criuleni, dar care nu se regăsește în declarațiile de avere.
În 15 aprilie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcție, prin decizia CSM. Ulterior, în 27 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea cu pricina, iar judecătoarea a revenit în funcție. A fost anulată, de asemenea, prin care CSM, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, a eliberat acordul pentru efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei.
Ion Guzun, judecător la CSJ din anul 2014, a completat în data de 10 august 2023 cererea prin care solicită să îi fie acceptată demisia onorabilă, conform legii cu privire la statutul judecătorului. Guzun a punctat că își dorește să fie informat personal despre examinarea cererii, deoarece dorește să fie prezent la ședință. Magistratul a mai precizat că în perioada 14 august - 8 septembrie va fi în concediu și se va afla în afara țării. Ion Guzun nu a specificat din ce data cere să îi fie acceptată demisia. L-am contactat pentru a afla detalii legate de motivele pentru care se retrage în demisie, însă nu ne-a răspuns atunci la apeluri.
Comisia independentă de evaluarea externă a integrității judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție a anunțat la sfârșitul lunii iulie 2023 că a inițiat procesul de evaluare în privința celor cinci judecători în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, urmau a fi audiați judecătorii Tamara Chișca-Doneva, Ion Guzun, Aliona Miron, Mariana Pitic, Anatolie Țurcan.
În primăvara acestui an, CSM a transferat temporar la Curtea Supremă de Justiție șapte magistrați din prima instanță și de la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată la ședința de marți, 2 mai 2023. La concursul pentru suplinirea prin transfer a funcției de judecător la CSJ s-au înscris 14 aspiranți. Doar jumătate au convins CSM în urma interviurilor.
Este vorba despre magistrata de la Orhei, Veronica Cupcea, Aliona Donos de la Judecătoria Bălți, Sergiu Daguța de la Curtea de Apel Chișinău, Ion Malanciuc de la Judecătoria Criuleni, Viorica Puică de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Oxana Parfeni de la aceeași instanță, Boris Talpă de la Curtea de Apel Chișinău și Ghenadie Eremciuc de la Judecătoria Bălți. Cei șapte își exercită funcția începând cu 10 mai 2023, pentru un termen de 6 luni.
Magistrații au fost transferați temporar pentru „a acoperi” criza din cadrul CSJ care a început în luna februarie, când CSM a acceptat demisiile mai multor judecători de la CSJ. Astfel, și-au dat demisia magistrații Ala Cobăneanu, Liliana Catan, Iurie Diaconu, Galina Stratulat, Svetlana Filincova, Iurie Bejenaru, Victor Burduh, Victor Boico, Ghenadie Plămădeală, Nadejda Toma, Elena Cobzac și Maria Ghervas. De asemenea, au demisionat membrii CSJ care fac parte și din CSM - Petru Moraru, Victor Micu și Luiza Gafton.
A demisionat și membrul CSM, Anatolie Galben, care este judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, și-au anunțat plecarea judecătorul Dorel Musteață, președinte interimar al CSM, dar și Vladimir Timofti, președinte interimar al CSJ. Membrii CSM au acceptat și demisiile judecătorilor CSJ Dumitru Mardari și Nicolae Craiu. În prezent, la CSJ activează 5 judecători în funcție și 7 detașați.