Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030. Declarația a fost făcută luni, 28 august, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled, relatează Reuters.
„Cred că trebuie să fim pregătiți până în 2030 să ne extindem”, a spus Michel. „Acest lucru este ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși”.
Cele șase state din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - se află în etape diferite în procesul de aderare la bloc.
Anul trecut, Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat. Georgia așteaptă să primească și ea acest statut.
Michel a declarat că, pentru a adera la bloc, viitoarele state membre vor trebui să implementeze reforme pentru a asigura un sistem judiciar independent, să lupte împotriva crimei organizate şi a corupţiei şi să îşi alinieze politica externă la cea a statelor membre ale UE.
El a cerut tuturor aspiranților să-și rezolve conflictele bilaterale înainte de a intra în Uniunea Europeană.
„Trebuie să vă asiguraţi că acele conflicte din trecut nu sunt importate în UE”, a spus el. Michel a adăugat că Consiliul European va discuta despre extindere la următoarea sa reuniune.
El a mai spus că pachetul de extindere al Comisiei Europene, care este aşteptat în octombrie, ar putea oferi detalii suplimentare privind integrarea progresivă ce ar putea permite viitorilor membri să simtă beneficiile participării depline la unele instituţii şi politici ale UE înainte de a deveni în mod oficial membri ai blocului.
Michel a mai declarat că UE va trebui, la rândul său, să implementeze unele reforme pentru a fi pregătită pentru extindere.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.
Ulterior, a fost elaborat un plan de acțiuni pentru implementarea celor 9 condiții formulate de către Comisia Europeană. Proiectul planului a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) din 13 iulie 2022 și a fost adoptat la 4 august 2022.
Planul de acțiuni conține pașii următori, ce urmează a fi realizați către vara anului 2023.