Fie iarna cât de grea, gospodarii din Moldova spun că vor face față acestui anotimp cu ușurință. Asta pentru că au avut grijă să umple rafturile beciurilor cu murături, zacuscă, dulcețuri și compoturi, nelipsit este și vinul de casă. Chiar dacă în magazine pot fi găsite astfel de bunătăți, oamenii de la țară preferă produsele preparate de mâna lor.
Galina Lesnic din satul Corpaci, raionul Edineț a umplut rafturile beciului cu fel de fel de bunătăţi, care au încăput în peste o sută de borcane.
„Sunt o femeie care strânge pentru iarnă tot ce trebuie, știți cum ce crește pe pământ aceea se strânge, ca în beciul la moldoveni, se începe de la căpșuni, „malină” cum se spune zmeură și se gătește cu poama târzie, gutui ș.a.m.d. Se fac compoturi de toate felurile, câte sunt pe pământ atâtea se fac, se fac vișini pentru colțunași, cum spunem noi pentru cornișoare, uitați-vă ce vișini, papanașii care tradițional noi îi punem la fiecare sărbătoare, papanași strânși din grădina noastră, nu cumpărați, totul ce se vede, totul din grădina noastră”.
Pe lângă tradiționalele conservele din legume, gospodina casei mai are în beci untură de porc, brânză și carne topită.
„Avem brânză sărată, iată borcanele cum la moldoveni pentru iarnă puse în borcane, avem untură din care facem bucate, facem prăjiturile tradiționale cu vișină, cornișoare cum le numim noi, avem carne topită, jumări cum le spunem, cu brânză și cu mămăligă, ca la moldoveni, avem ardei pentru iarnă de pus în borcane, de umplut cu orez și carne, care după dorință cu ce vrea să-i umple, avem butoiul unde punem varza la murat”.
Chiar și așa gospodina spune că nu se va opri aici. Atât timp când mai are legume în propria grădină o să mai facă conserve. Femeia a ținut să ne împărtășească rețeta castraveților murați, moștenită de la mama ei.
Punem câțiva căței de usturoi. Se va face gust. Punem un bob de piper și așezăm frumos papanașii în borcan. După ce am umplut borcanul cu papanași, punem sare, la așa un borcan punem până la o lingură de sare, nu cu vârf, până la o lingură de sare, pe urmă turnăm apă rece și se murează 3 zile, după aia scurgem moarea, fierbem moarea și o punem înapoi și punem capacul.
Gospodinele spun că dau start sezonului de conserve încă din luna iunie, atunci când încep să pregătească dulceaţa sau compoturi şi termină în noiembrie, când pun varza la murat.





























































