Autoritățile pregătesc noi restricții pentru fumători, inclusiv pentru cei care au trecut la alternative fără fum, cum ar fi tutunul încălzit sau țigările electronice. Ministerul Sănătăți vrea să interzică fumatul, prin lege, în mai multe locuri publice, înclusiv la plaje, în parcuri de distracții și mai aproape de zece metri de la intrarea în clădiri publice. Autoritățile susțin că s-au inspirat de la europeni, în timp ce importatorii de produse din tutun afirmă că măsurile pe care vor să le implementeze ai noștri sunt mai drastice în comparație cu directivele europene.
„ Se estimează că în Republica Moldova anual circa 6000 de persoane decedează din cauza consumului de tutun și nicotină. Am realizat un studiu în grupul de vârstă a tinerilor de 13-15 ani, peste 16 procente din acești tineri foloseau produsele de tutun, inclusiv produsele de tutun încălzit. Creșterea prevalenței fumatului în Republica Moldova este și consecința unei politici iresponsabile a guvernării în perioada 2017-2018”.
Modificările la Legea privind controlul tutunului au fost dezbătute într-o consultare publică la Parlament. Odată cu extinderea listei cu locuri interzise pentru fumat, autoritățile vor să majoreze și amenzile pentru utilizarea tutunului încălzit și a țigărilor electornice în localuri. Se vrea atât sancționarea patronului, cât și a clientului cu 20 și, respectiv, zece mii de lei. Cei din domeniul HoReCa au criticat deja prevederea.
„ Ceea ce propunem este ca în cazul unor situații din partea agentului constatator pe o terasă sau un local să fim obiectivi în analiza situației și să nu implementeze sancțiuni unităților de alimentație publică și persoanelor cu funcție de răspundere instantaneu, care sunt de zeci de ori mai mari decât a fumătorului. Noi avem funcția de a deservi oamenii, de a crea atmosfera, de a găti mâncare și nu a ochi oaspetele care fumează o țigară electronică”.
Autorii modificărilor legislative susțin că urmăresc scopul de a educa o generație care să nu depindă de acest viciu. În paralel, se vrea și implementarea regulilor europene. De cealaltă parte, companiile care vând produse din tutun atât pe piața locală, cât și în țările membre UE, declară că unele restricții sunt chiar contrare directivelor europene.
„ Cea mai mare parte a țărilor europene nu au astfel de restricții, în majoritatea țărilor este tutun pentru fumat și tutun nu pentru fumat. Moldova va fi singura țară care are așa clasificare unică. Interzicerea unui anumit produs va afecta controlul pentru că oamenii pot comanda acest produs prin diverse canale necontrolate cum ar fi Telegram. Taxele nu vor fi plătite, deci controlul asupra fumatului nu va fi rezolvat, iar Guvernul va pierde oportunități economice să genereze taxe în buget”.
Președintele Comisei Protecției Sociale a Parlamentului, susține că în anumite cazuri, statul poate face anumite abateri de la directivele europene.
„ Există libertatea și suveranitatea statului de a-și ajusta cadrul legal la necesitățile lui obiective.Situația sănătății publice, rata fumatului, rata complicațiilor, comportamentele tinerilor ele depășesc în sensul rău al cuvântului situația din majoritatea țărilor europene. Nu ar trebui să limiteze Republica Moldova ca stat ca în anumite prevederi legislative să introducă rigori mai severe”.
„ Raportul pe 2024 al Comisiei Europene spune că Republica Moldova, din păcate, nu a întreprins toate măsurile necesare ce ține de contracararea comerțului ilicit. Întrebarea este, dacă eu nu am instrumentariul sau ele sunt încă sunt slabe, facem lege și atunci nu cumva să se întâmple că legea noastră de fapt promovează contrabanda și comerțul ilicit”.
„ Autorul acestei legislații este Ministerul Sănătății. Cu siguranță toate activitățile care trebuie să fie ulterior implementate nu țin doar de Ministerul Sănătății sunt și alte ministere implicate în implementarea și realizarea acestui mecanism și îmi pare rău că vorbim de comerț ilicit, care nu ține de Ministerul Sănătății”.
Alții consideră că restricțiile nu vor duce la excluderea acestui viciu din societate.
„ Eu unicul lucru știu că noi putem contracara acest viciu doar prin educație, noi putem să punem ce vrem, cum vrem. Dacă nu avem o politică de stat în care să educăm populația că asta este grav, putem să facem interziceri cât vrei”.