Autoritățile mai fac o tentativă de a descuraja deschiderea noilor farmacii în Chișinău și alte municipii, motivând patronii să se extindă în sate. Potrivit unui proiect de lege, cei care vor deschide o farmacie în Chișinău vor trebui să achite o taxă de 200 de mii de lei. Marile rețele nu sunt încântate de idee, dar sunt de acord că trebuie să se extindă deja și în sate.
Viitoarea Lege a Farmaciei va veni să schimbe una veche, votată încă în anul 1993.
„În noua lege va fi introdusă o taxă foarte mare pentru municipiul Chișinău pentru a descuraja agenții economici farmacii în muncipiului Chișinău, deorece în municipiul Chișinău avem prea multe farmaciii. La ora actuala discutăm de taxa de 200 de mii de lei”,a zis director general Agenția Medicamentului, Dragoș Guțu.
Directorul Agenției Medicamenului a precizat pentru TV8 că în cazul altor municipii taxa unică la deschiderea unei farmacii ar fi de 50 de mii, iar orașe se discută instituirea unei taxe de 20 sau 30 de mii de lei. Noile reguli constrânge activitatea jucătorilor de pe piață, dar în același timp reduce din presiunea concurenței.
„Mărimea acestor taxe este semnificativă pentru Chișinău. Dar și noi ca și rețea de farmacii credem că aici în Chișinău mai mare șanse avem să realocăm anumite farmacii existente”,a spus director general rețea farmacii, Natalia Sturza.
Prin realocare, rețelele de farmacii au în vedere închiderea unei farmacii mai puțin profitabile și deschiderea alteia într-un loc mai bun. În acest zac taxa va fi cu mult mai mică. Statul va folosi banii din noile taxe pentru implementarea programului „Farmacie în satul tău”, în cadrul căruia au fost deschise deja 43 de farmacii. Farmaciile cu vânzări lunare sub 150 de mii beneficiază de subvenții de la stat.
„Există o grilă. Deci până la 50 de mii, 100 de mii și 150 de mii. 20 de mii în cazul vânzărilor de până la 50 de mii, 15 mii până la 100 de mii și 10 mii 150 de mii, lunar.”, a spus director general Agenția Medicamentului, Dragoș Guțu.
În Republica Moldova sunt peste 1400 de farmacii, dintre care aproximativ o mie în Chișinău. De la începutul anului și până în octombrie aceste au înregistrat vânzări de peste 3,6 miliarde de lei. Cea mai mare parte a banilor pleacă în afară, întrucât doar 15 la sută dintre produsele vândute în farmacii sunt produse în Republica Moldova.