/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?

09 octombrie 2023, ora 09:05

Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chisinau. Sunt identificați, documentați și expulzați de autorități. Ce ne facem, însă, dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești? Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Răspunsul este DA!

Cutia Neagră Plus a investigat activitatea platformei rusești Yandex Go, cu cea mai mare rețea de taxi din Moldova,  și a depistat că aceasta poate deveni un pericol real la adresa securității naționale. 

Yandex Go este cea mai utilizată platformă de taxi din Republica Moldova. Lansată în 2017, platforma rusească a reușit foarte rapid să cucerească piața moldovenească. Astăzi, străzile Chișinăului sunt invadate de mii de taxiuri yandex. Conform estimărilor Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, pe platforma Yandex Go sunt operate zilnic aproximativ 40 de mii de curse, ce reprezintă aproximativ jumătate din toate cursele de taxi din Chișinău. Principalul motiv pentru care oamenii aleg să călătorească cu Yandex este prețul mai mic, în comparație cu celelalte companii de taxi.

Pentru a putea comanda un taxi Yandex, este obligatoriu să descărcăm în telefonul nostru aplicația Yandex Go. Curios este că în momentul instalării, aplicația cere să îi oferim acces la poze, numere de telefon, documente și chiar microfon și camera telefonului mobil. Cum Yandex nu are înregistrată o filială-rezident pe teritoriul Republicii Moldova, compania nu se supune legii moldovenești cu privire la protecția datelor cu caracter personal. 

După invazia Ucrainei, majoritatea statelor europene au inclus Yandex în lista de sancțiuni. Nu și Republica Moldova, unde Yandex Go își continuă nestingherit activitatea.  

Experții în domeniul IT avertizează că această platformă de taxi este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova.

Expert în domeniul digitalizării, Victor Guzun, spune că Yandex reprezintă un pericol real la adresa securității Republicii Moldova. 

Este absolut clar! O companie, care este fondată în Federația Rusă și care are acces la datele mele personale, este apriori necredibilă, din punctul meu de vedere, al securității cibernetice și a accesării datelor mele personale. Dacă faceți download la aplicația Yandex, vedeți câte date personale utilizează și aceasta este scris clar în manualul lor de utilizare operațional. Eu mă tem să mă gândesc câte date nu sunt scrise în manualul lor operațional și în acel contract pe care nimeni nu-l citește. Noi suntem într-o agresiune militară deschisă la granițele Republicii Moldova. Este absolut clar că datele corespunzătoare, dacă vor fi solicitate de Federația Rusă, de serviciile secrete, va fi posibil de a le obține. Mi se pare absolut evident că Yandex nu trebuie să funcționeze în Republica Moldova și este absolut clar că Federația Rusă nu are intențiile cele mai pozitive față de țara noastră”, crede Guzun.

Și directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova (IESPM), Natalia Spînu, este de aceeași părere. “Întrebarea este cine deține aceste aplicațiii și unde se stochează acele date. Aflându-se aceste date în Federația Rusă, cred că sunt accesate. Și oficial au declarat deja că aceste companii trebuie să ofere datele guvernului. Noi toți știam că făceau asta, dar au anunțat deja și official, declară Spînu pentru Cutia Neagră Plus.   

Temerile experților nu sunt exagerate. Serviciile secrete ucrainene și din Țările Baltice au dezvăluit încă acum șase ani despre cum serviciile secrete ruse folosesc aplicația de taxi în scopuri de spionaj. Investigațiile și probele colectate de serviciile speciale din cele patru state au dus la interzicerea Yandex Go.

Ucraina a blocat încă din 2017 activitatea mai multor platforme de internet rusești, printre care VKontakte, Odnoklassniki, Yandex şi Mail.ru. Decizia a venit după ce în mai 2017 Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în birourile filialelor Yandex din Kiev și Odesa. SBU a constatat că Yandex a oferit serviciilor secrete rusești informații despre datele personale ale utilizatorilor ucraineni.

Consiliului de Securitate al Ucrainei a comunicat că serviciile secrete ruse intenționau să folosească aceste informații pentru a organiza operațiuni subversive pe teritoriul Ucrainei. “Conducerea companiei (n.r. Yandex) a colectat, copiat și transferat în mod ilegal în Federația Rusă datele personale ale cetățenilor Ucrainei. Acestea nu sunt doar date personale, ci și date privind ocupația, locul de muncă, precum și domiciliul cetățenilor noștri; despre cum își petrec timpul liber, adresele de e-mail pe care le au ucrainenii; cum își cheltuiesc banii, sursele de venit și multe alte informații. Toate aceste informații au fost colectate și furnizate serviciilor secrete ale Federației Ruse în scopul planificării, organizării și desfășurării operațiunilor de recunoaștere, informare și sabotaj pe teritoriul statului nostrum”, declara în 2018 colonelul Serviciul de Securitate al Ucrainei, Iulia Laputina.

Fostul prim-viceministru al politicii informaționale al Ucrainei, Dmitri Zolotukhin, crede că decizia de a bloca platformele de internet rusești a avut un impact major asupra mersului războiului. “Dacă Federația Rusă ar fi continuat să aibă un asemenea instrument de presiune asupra spațiului informațional, prin folosirea acelor servere care se află sub controlul serviciilor secrete, consider că Federația Rusă ar fi avut un mare avantaj, atât prin colectarea informațiilor despre cei care folosesc aceste platforme sociale, dar și prin propagandă“, este de părere fostul oficial ucrainean.

Serviciul de taxi al Yandex a fost lansat în 2018 și în Lituania. La scurt timp după lansare, mai mulți oficiali lituanieni au îndemnat public cetățenii să nu folosească aplicația, solicitând instituțiilor de securitate să efectueze o investigație amănunțită. 

În urma investigației, autoritățile lituaniene au recomandat solicitanţilor de taxiuri, în special persoanelor care lucrează în instituții de stat, să nu mai folosească Yandex, pe motiv că aceasta ar colecta în mod ilegal datele utilizatorilor.

Edvinas Kerza, viceministrul Apărării Lituaniei, declara într-un interviu din 2018 că “atunci când programul nu este activ (nr. Yandex) totuși ceva face - trimite date, are acces la numerele de telefon, la sms-uri, microfon, camera foto. Practic la tot. Atunci s-a pus întrebarea: de ce o platformă de taxi, atunci când nu lucrează, are nevoie de acces la microfonul și camera dumneavoastră? Ei au mințit! Ei ne-au spus că toate datele vor rămâne pe teritoriul Uniunii Europene. Dar vedem că unele sunt trimise în Rusia”.

La o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, activitatea Yandex Go a fost interzisă pe teritoriul tuturor statelor baltice. Autoritățile au constatat că datele personale ale cetățenilor erau trimise pentru procesare și stocare ulterioară pe serverele din Rusia.

Expertul IT Victor Guzun, stabilit în Estonia, unde timp de mai mulți ani a fost și ambasador al R.Moldova, ne-a explicat cu detalii cum a fost luată decizia de interzicere a Yandex Go în statele baltice. “A fost făcută o analiză, eu am citit această analiză pe îndelete, a serviciilor secrete lituaniene, despre gradul de penetrare a aplicației corespunzătoare în datele personale. Și a fost (n.r. decizia) în baza unei decizii argumentate a serviciilor secrete a statelor corespunzătoare. Deci sunt o mulțime de informații, dincolo de faptul - de unde dumneavoastră ați pornit și unde ați ajuns, care nimeresc în mâinile serviciilor secrete ale Federației Ruse. Și noi știm că datele corespunzătoare pot fi utilizate. Din aceste considerente, mai multe state, inclusiv Estonia, statul în care mă aflu, au interzis utilizarea acestei aplicații pe telefonul său”, ne-a spus acesta.

După ce a fost interzisă activitatea Yandex, mai mulți șoferi care lucrau pe această platformă au protestat.

În noiembrie 2022, postul de televiziune leton LTV1 a difuzat o investigație despre o companie soră a Yandex Go, Yandex maps, care ar fi încărcat în navigatorul său mai multe imagini cu infrastructura critică a Letoniei, cum ar fi nodurile feroviare, podurile, centralele hidroelectrice și turnurile de comunicații. Postul de televiziune a atras atenția că aceste hărți ar putea fi folosite la organizarea unor acțiuni subversive pe teritoriul Letoniei.

În timp ce serviciile secrete occidentale avertizau despre pericolele de securitate provocate de activitatea Yandex, în Republica Moldova compania rusească și-a găsit un ambasador chiar în persoana șefului statului. Sursele Cutiei Negre Plus ne-au spus că grupul Yandex s-a bucurat de un  suport puternic din partea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. În 2019, oficialul a avut chiar și o întrevedere cu un grup de manageri ai companiei, unde s-a discutat despre extinderea activității Yandex în Republica Moldova. La acea întâlnire a asistat și Ion Chicu, pe atunci consilier al lui Igor Dodon.

Documentele ajunse în posesia Cutiei Negre Plus arată că oficialii moldoveni au fost sesizați despre pericolul Yandex imediat după invazia Rusiei asupra Ucrainei. Activitatea Yandex a ajuns și în atenția serviciilor secrete moldovenești. Într-un răspuns pentru Cutia Neagră Plus, Serviciul de Informații și Securitate menționează că:

SIS a remis informații privind evaluările   riscurilor asociate utilizării platformelor online de taxi către instituțiile statului, exprimate prin prejudiciile fiscale de proporții și utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal ale cetățenilor Republici Moldova, și a recomandat implementarea de măsuri din partea instituțiilor cu atribuții în domeniu”. 

După această notă informativă a SIS, guvernul s-a pus pe treabă, ca să reglementeze activitatea platformelor de taxi. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, ne-a comunicat că “Guvernul și-a propus să reglementeze foarte clar activitatea operatorilor. Indiferent că este Yandex, dar și altele, care pot să apară în viitor. Noi am spus că un subiect esențial al activității acestora trebuie să rezidă prin înregistrarea acestora ca persoană juridică în Republica Moldova, astfel încât legile țării să fie aplicate pentru acești operatori.  

Începând cu 1 septembrie, serviciile secrete rusești vor avea acces nelimitat la toate datele clienților  Yandex. O hotărâre de guvern care obligă platformele de taxi să livreze informațiile clienților săi a fost semnată de premierul Mișustin încă din luna iulie. 

Reprezentanții Yandex ne-au asigurat că datele personale ale cetățenilor moldoveni nu pot fi accesate de serviciile secrete ruse: 

Legile rusești nu se aplică și utilizatorilor Yandex Go din Moldova, deoarece aceștia folosesc aplicația în afara Rusiei. De asemenea, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că un server al companiei Yandex continuă să funcționeze în Finlanda, iar noi suntem într-un dialog continuu cu autoritățile europene”, se arată într-un răspuns al Yandex oferit Cutiei Negre Plus.

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a organizat consultări publice cu privire la activitatea platformelor de taxi. Printre invitații la consultările publice s-a aflat și reprezentantul Yandex, Maxim Cozlov. Cozlov i-a asigurat pe legiuitorii moldoveni că datele moldovenilor nu au cum să fie accesate de serviciile secrete rusești. “Datele personale ale utilizatorilor și șoferilor moldoveni, tehnic nu pot ajunge în bazele de date ale serviciilor speciale din Rusia. La noi (n.r. Yandex) aceste date sunt separate”, a declarant directorul relații externe al Yandex Go la consultări.

Contrar asigurărilor date de companie, o investigație recentă a portalul rusesc Meduza a demonstrat că toate datele utilizatorilor Yandex, inclusiv cele din afara Rusiei, sunt stocate pe serverele din Federația Rusă. Meduza mai scrie că de la începutul războiului serverul din Finlanda a fost deconectat. 

Fostul demnitar ucrainean, Dmitri Zolotukhin, nu are nici un dubiu că Yandex colaborează cu serviciile secrete rusești. “Eu consider că pe teritoriul Federației Ruse nu există companii care să nu colaboreze cu serviciile secrete ruse. Dacă o companie care lucrează în Rusia nu colaborează cu serviciile secrete, atunci ea dispare. În special, se referă la companiile care furnizează servicii digitale. Oameni au nevoie să își salveze cumva bussinesul, viitorul, munca lor.  Din această cauză, ei trebuie să aleagă - fie colaborează întru-totul cu serviciile secrete FSB și GRU, fie lasă totul și pleacă. Dacă tu continui să te afli și să lucrezi în Federația Rusă, înseamnă că tu îndeplinești acele sarcini pe care ți le dă tovarășul maior din FSB sau o persoană specială din administrația președintelui”, crede Zolotukhin. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului spune că în cazul în care se va constata că datele personale ale moldovenilor sunt folosite, compania riscă chiar să fie interzisă. “În cazul în care cineva încalcă actele normative ale țării noastre, în cazul în care deciziile care au fost luate nu sunt respectate de către respectivele companii, atunci este foarte clar parcursul care urmează să fie luat. Înseamnă sancționarea conform cadrului legal, inclusiv interzicerea Yandex”, ne-a spus Daniel Vodă. 

De fiecare dată când compania a fost acuzată de spionaj, conducerea Yandex a negat că ar furniza datele clienților săi către FSB-ul rusesc. 

În 2020, în contextul unui scandal legat de un jurnalist de investigații de la Meduza, Ivan Golunov, Yandex a fost nevoit să recunoască că a livrat poliției date despre geo-locația jurnalistului. Golunov era suspectat de distribuirea substanțelor narcotice. Ofițerul de poliție care a instrumentat cazul jurnalistului a declarat că informațiile cu privire la geo-locația lui Golunov au fost obținute de la compania Yandex. La scurt timp serviciul de presă Yandex.Taxi a confirmat. 

Yandex Go este parte a concernului ruso-olandeză Yandex fondată în urmă cu 26 de ani în Amsterdam de trei oamenii de afaceri ruși - Elena Kolmanovskaya Arkadi Voloj și Ilia Segalovici. Imediat a devenit cea mai mare companie de tehnologie din Rusia și al doilea cel mai mare motor de căutare de pe internet în limba rusă. În timp, Yandex a ajuns să fie un instrument abil pe care guvernul rus îl folosește în războiul hibrid, pe care îl duce în fosta Uniune Sovietică. În vara lui 2022 Yandex a ajuns pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Ajunsă sub sancțiuni, Yandex a decis reorganizarea companiei. De reorganizare s-a ocupat Alexei Kudrin fostul președinte al Curții de Conturi din Federația Rusă și un apropiat a lui Vladimir Putin.

/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Cine e americanul căutat de FBI, care a vrut pașaport moldovenesc. Legătura cu Iron Man și Avengers
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Încă doi ruși și-au cumpărat pașaport moldovenesc. Unul din ei - un fost director TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Baronii gazului ieftin sunt din anturajul lui Dodon și Plahotniuc. Cinci firme anonime câștigă milioane
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023

/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături

30 noiembrie 2023, ora 12:03

Rudele celor două victime de la Căușeni, decedate în mașina întroienită, se pregătesc de înmormântare. Oamenii au detalii cutremurătoare despre discuțiile pe care le-au avut cu cei doi în orele lungi de așteptare a salvatorilor. Aceștia spun că încercau să-i convingă să se întoarcă acasă, însă femeia și bărbatul blocați erau siguri că vor fi în curând deszăpeziți. Mai târziu, aceștia s-ar fi pornit pe jos, însă femeii i s-a făcut rău, astfel că au renunțat. Iar în ultima discuție cu rudele, bărbatul era deja conștient că nu mai au șanse să fie salvați. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

„Ei s-au chinuit acolo să rânească omătul. Ei, cred că, nu mai aveau putere să meargă mai departe. Ei, cred că, au crezut că o să vină ajutorul și așteptau și poate de asta nu s-au pornit, dar eu cred mai mult că ei erau deja fără putere că erau pensionari amândoi”.

Rudele celor doi susțin că ar fi vorbit cu bărbatul chiar în ultimele sale clipe de viață. 

„- Am sunat să întreb ce-i acolo, ce s-a întâmplat. Gata, zice, e ultimul cuvânt, gata, nu avem nicio scăpare. - Păi de ce nu v-ați pornit? - Ne-am pornit și Mariei îi este rău și am intrat în mașină că nu am putut să o las pe ea singură și eu să mă duc”.

Se pare că bărbatul a încercat din ultimele puteri să se salveze, deoarece sătenii spun că acesta a fost găsit afară, iar alături de el - o lopată. 

„- El nu era în mașină? - Nu, el era jos. Cum a dat să rânească omătul, a rânit vreo două lopeți, a căzut jos și așa l-au găsit”.

Rudele victimelor acuză serviciile de urgență 112 de neglijență și nepăsare. 

„Dacă nu am sunat de 100 de ori, nu știu, și de pe numărul meu și de pe numărul fetei și de pe care numere am găsit. Ei toți spuneau că ba până dimineață mai este, ba până diseară, că nu numai noi suntem, numai nu-mi spuneau că sunt la fața locului să vadă ce-s cu oamenii”.

Femeia de 64 de ani și bărbatul de 63 de ani urmează să fie înmormântați mâine.

Filmul tragediei din Căușeni, unde un cuplu a murit în mașina înzăpezită: A fost găsit la 17 ore de la primul apel la 112
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram