Preşedinta Maia Sandu a spus într-un interviu la France 24 că majoritatea cetăţenilor moldoveni preferă păstrarea statutului de neutralitate a ţării, întrucât, sub influenţa propagandei ruseşti, ei se tem că orice eventuală discuţie despre modificarea Constituţiei ar declanşa o intervenţie militară a Moscovei în Republica Moldova. Potrivit președintei, în prezent Ucraina este cea care ţine în siguranţă Republica Moldova şi crede că atunci când Kievul va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică oportună pentru a rezolva conflictul transnistrean, ceea ce ar facilita şi aderarea Chişinăului la UE.
„Avem neutralitatea prevăzută în Constituţie şi majoritatea moldovenilor încă mai cred că nu ar trebui să fie schimbată Constituţia. Putem discuta de ce majoritatea acestor oameni vor ca Moldova să rămână încă neutră. Nu aş vrea să cred că majoritatea acestor oameni sunt de părere că neutralitatea ne poate menţine în siguranţă. Propaganda rusă joacă un rol aici, pentru că mulţi moldoveni cred că în momentul în care vom începe să discutăm despre modificarea Constituţiei, Rusia poate ataca Moldova. Pentru că acesta este unul dintre narativele utilizate de Rusia atunci când a atacat Ucraina - că Rusia trebuie să se apere din cauză că Ucraina vrea să devină un stat membru al NATO, ceea ce este o minciună”, a spus Maia Sandu în interviu, citat de Digi24.
Șefa statului a mai spus că Republica Moldova are o bună cooperare cu NATO, care a început cu mulţi ani în urmă. „Noi preţuim această cooperare, care ajută la consolidarea capacităţii noastre de a apăra Moldova”, a punctat Maia Sandu.
Maia Sandu se declară îngrijorată de războiul din Ucraina, care riscă să se prelungească, dar în acelaşi timp spune că ţara vecină trebuie să fie sprijinită pentru a-şi recupera toate teritoriile. Ea crede că aceasta este singura soluţie pentru a rezolva acest război.
Întrebată dacă, în cazul în care războiul se prelungeşte, există un risc ca Rusia să atace şi Republica Moldova, Maia Sandu a răspuns: „Ucraina ne ţine în siguranţă şi le suntem foarte recunoscători soldaţilor ucraineni, curajosului popor ucrainean şi conducerii ucrainene. Între timp, bineînţeles, Rusia încearcă să ameninţe şi să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, de a consolida instituţii şi de a ne mişca în direcţia UE. Şi aici dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa pentru sprijinul pe care îl primim din partea lumii democratice în a rezista şi a deveni mai rezilienţi. Şi am făcut unele progrese, de exemplu, ştiţi, în trecut, Rusia ne-a şantajat folosind arma energetică. Astăzi, noi, cei de pe malul drept al Nistrului, cu excepţia Transnistriei, nu consumăm gaz rusesc, în comparaţie cu o dependenţă de sută la sută cu doar 12 luni înainte”, a explicat şefa statului.
Întrebată dacă Rusia s-ar putea folosi de soldaţii pe care îi are în Transnistria pentru un atac care ar cauza şi mai multă destabilizare sau pentru a distrage atenţia, Maia Sandu nu a exclus această ipoteză. Ea a subliniat că cei 1.200 de soldaţi staţionează ilegal în Transnistria, dar în acelaşi timp Chişinăul a reuşit să menţină situaţia stabilă până acum.
Întrebată dacă are garanţii din partea Occidentului că, în cazul în care s-ar întâmpla o invazie rusă, Occidentul va sprijini Moldova aşa cum a sprijinit Ucraina, Maia Sandu a reamintit că Chişinăul primeşte sprijin din partea Occidentului încă din prima zi a războiului. Pe de altă parte, Maia Sandu recunoaşte că problema conflictului separatist pe care Chişinăul îl are cu Tiraspolul este o piedică în calea aderării ţării la UE, deşi au fost voci care au vorbit despre precedentul Cipru. Preşedinta Republicii Moldova crede că o victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o oportunitate geopolitică pentru rezolvarea situaţiei şi ar facilita aderarea ţării la UE. Până atunci, spune Maia Sandu, Republica Moldova trebuie să-şi pună la punct toate reformele şi să fie pregătită de aderare.
„Am spus că ar trebui să fim pregătiţi pentru a deveni parte a Uniunii Europene până în 2030 şi avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe merit, nu cerem scurtături şi în plus avem în faţă şi unele provocări interne, de exemplu în domeniul justiţiei, consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să prevină şi să combată corupţia, toate acestea sunt probleme importante. În plus faţă de aceasta, desigur, este vorba de problema conflictului transnistrean şi discuţiile noastre cu UE au fost că trebuie să ne concentrăm asupra reformelor. Desigur, trebuie să încercăm să rezolvăm conflictul, iar în cel mai bun scenariu, ar trebui să fim capabili să devenim un stat membru UE ca stat reintegrat. Dar nu există o discuţie pe care să o facem acum şi dacă nu există o soluţie la conflict, atunci nu există nicio posibilitate pentru integrare în UE. Noi credem că atunci când Ucraina va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică, o oportunitate de a rezolva conflictul, dar condiţia este să îl rezolvăm pe cale paşnică. Iar între timp, bineînţeles că lucrăm, ne pregătim pentru această oportunitate geopolitică”, a declarat Maia Sandu în interviul pentru France 24, acordat la New York, unde participă la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU.