Peste o mie de cereri legate de încălcarea drepturilor și libertăților omului au fost înregistrate la Oficiul Avocatului Poporului pe durata anului trecut. În realitate, cazuri ar fi mult mai multe, cred moldovenii care se plâng că în Republica Moldova drepturile sunt doar pe hârtie. De Ciua Internațională a Drepturilor Omului, i-am întrebat pe oamenii întâlniți pe stradă ce drepturi cred că le-au fost lezate la noi în țară, iar majoritatea răspunsurilor s-au referit la sănătate și justiție corectă.
Moldovenii consideră ca unul din drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la sănătate este încălcat sistematic în țara noastră.
„În Moldova sunt încălcare drepturile omului la viață, mai ales la sănătate, nu este la noi ministerul sănătății, nu este.- Vi se încalcă acest drept?- Absolut, oriunde te duci, toți se uită la ceea ce le arăți, înțelegeți ce. Tocmai de aceea nivelul de sănătate în țară este la un nivel foarte mic.”
„Servicii de asistență medicală garantate și disponibile, chiar acum mergem la un centru de diagnosticare și drepturile elementare care țin de necesitățile noastre, cum ar fi produse, serviciile comunale care nu putem să le plătim”
Nivelul înalt de corupție este motivul pentru care drepturile nu le sunt respectate, cred oamenii.
„La noi nu funcționează drepturile pentru că avem corupție mare. -Care drept credeți că vi se încalcă?- Toate drepturile noastre se încalcă”.
„Sunt foarte des încălcate drepturile, dar mă bucur că trecem la o etapă europeană și putem să ne folosim de drepturile din țara noastră. Chiar atunci când vorbim cu poliția ni se încalcă anumite drepturi, deși noi știm că trebuie să fie respectate.”
„Nici nu pot spune nimic despre drepturi, mai ales că am avut alegeri, nu prea pot să spun multe.- Adică vă sunt încălcate?- Da”.
„Această criză energetică de acum și faptul că intrăm într-o perioadă frumoasă, a sărbătorilor de iarnă, avem asemenea probleme”.
Nu toți sunt însă de această părere.
„Eu nu consider că îmi este încălcat vreun drept, poate unii au probleme, eu însă nu”.
„De ce drepturi vă bucurați cel mai mult?- De tot ce este bun, de tot mă bucur”.
„Drepturile civile, mă refer la atitudinea unul față de altul, în orice instituție trebuie să simți că ești tratat omenește. Eu am fost funcționară publică timp de 30 de ani, și atunci când îmi pășea pragul cineva de la țară, mereu îmi imaginam că este mama sau tatăl meu și încercam să am un comportament frumos.”
Deși în raportul realizat anul trecut de către oficiul Avocatul Poporului se evidențiază o atenție redusă asupra necesităților cetățenilor, în special în rândul anumitor categorii de persoane cum ar fi vârstnicii sau persoanele cu dizabilități, în acest an Republica Moldova înregistrează progrese pe anumite segmente. În anul 2024, conform indexului statului de drept publicat de prestigiosul portal Low Justice Projects, Moldova a avansat cu patru poziții de pe locul 68 pe locul 64 din 142 de țări evaluate.
„Ne dorim să stimulăm dialogul deschis între instituțiile statului, societatea civilă, cetățeni pentru a identifica soluții inovative care să îmbunătățească protecția drepturilor fundamentale. Este esențial ca reformele în domeniile, precum justiția educația, protecția socială, securitatea sau economia să fie susținute și să integreze o abordare bazată pe drepturile omului. Drepturile fundamentale nu sunt un moft, ci o necesitate pentru construirea unei societăți durabile și echitabile”, a declarat avocatul poporului, Ceslav Panico.
Anual, la data de 10 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În acest an este marcată și cea de-a 76-a aniversare a angajamentului: Declarația Universală a Drepturilor Omului, document care definește principalele drepturi ale ființelor umane.