Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 988: Atac matinal, frica Rusiei, planul lui Trump și risc de iarnă grea! Zelenski e în Ungaria

externe

Război în Ucraina, ziua 594: Oraș asediat și asigurare din SUA! Zelenski, în România: „Bună ziua”! Principalele declarații

10 octombrie 2023, ora 20:50

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează, astăzi, prima sa vizită oficială în România de la începutul războiului. Liderul de la Kiev a fost primit cu onoruri militare de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, unde a salutat garda de onoare în limba română: „Bună ziua”! După discuțiile tet-a-tet, cei doi șefi de stat au susținut declarații comune de presă. Deși nu a oferit prea multe detalii, Zelenski a lăsat să se înțeleagă că accentul a fost pus pe faptul că România va ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian. Totodată, Iohannis și Zelenski le cer Guvernelor din ambele țări să rezolve problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la București, vizita lui Zelenski are loc la invitaţia părții române și vine să reconfirme sprijinul necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul invaziei ruse în țara vecină. 

În timp ce Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti, oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, relatează AFP.  Între timp, forțele ucrainene înregistrează unele progrese atât în estul, cât și în sudul ţării, au declarat oficiali militari. Volodimir Zelenski a afirmat că războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale şi că Rusia „este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferință să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicțiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa”, scrie news.ro. Totodată, dacă veniturile din export ale Rusiei scad la 350 de miliarde de dolari, este puțin probabil ca Putin să continue războiul în Ucraina, scrie politologul Kirill Rogov în Financial Times. Între timp, Finlanda dă vina pe Rusia pentru că un gazoduct care trece pe sub Marea Baltică ar fi fost distrus.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat astăzi că Republica Moldova va servi pe post de coridor de tranzit pentru cerealele ucrainene. Asta după ce țări precum Ungaria și Polonia au decis să impună restricții de tranzit. "Lucrăm cu mai mulți parteneri pentru a întări sistemele antiaeriene din regiunea Odesa. Am convenit unii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi. Altă direcție majoră e cooperarea în triunghiul România - Ucraina - Republica Moldova. În curând va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Republica Moldova", a declarat Zelenski la declarațiile susținute alături de  președintele Klaus Iohannis, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, marți, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”, notează Digi24.

UPDATE Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marți, că suplimentarea ajutorului militar american pentru Israel după atacul lansat de Hamas nu va afecta sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Operatorii de gaze finlandezi și estoni au observat încă de duminică o scădere a presiunii în conducta de gaze Balticconnector, și au oprit fluxul din rațiuni de siguranță. Marți, guvernul finlandez a declarat că atât gazoductul cât și un cablu de comunicații dintre cele două țări memebre NATO au fost avariate, iar, mai târziu, președintele Sauli Niinistö a lăsat de înțeles că este vorba de un sabotaj. În schimb, mai multe publicații finlandeze citează surse din serviciile de informații care spun că Rusia ar fi putut ataca elementele de infrastructură subacvatică, notează Biziday.

UPDATE UEFA a renunţat la reintegrarea selecţionatelor Under 17 ale Rusiei în competiţiile europene, forul de la Nyon indicând marţi că nu a putut găsi o soluţie tehnică pentru a permite revenirea acestor echipe, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că are „vești bune” cu privire la livrări de piese de artilerie și de apărare antiaeriană, după discuțiile avute la Bucureşti cu președintele României, Klaus Iohannis, dar nu a oferit detalii. „Prioritatea mea de astăzi a fost apărarea antiaeriană. Și mă bucur că Ucraina a fost auzită de partea română”, a declarat Volodimir Zelenski, care încearcă să obţină mai multe arme pentru a apăra Ucraina împotriva invaziei ruse, în cursul unei conferințe de presă susţinute în capitala României. Zelenski a mai spus că ar trebui făcut tot posibilul pentru a împiedica Rusia să transforme o parte din Marea Neagră sau regiunea Dunării în ceea ce el a descris drept o „zonă maritimă moartă”. Rusia s-a retras dintr-un acord care a garantat transporturile sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră, iar forţele sale au atacat infrastructura portuară ucraineană de pe fluviul Dunărea, potrivit Rador.

UPDATE Rusia stă în spatele atacului Hamas din Israel, a spus, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni. El susține că Kremlinul este cel care oferă arme și sprijin pentru atacurile sângeroase. Președintele Klaus Iohannis a fost însă mai rezervat când a fost întrebat despre atac. Șeful statului a declarat că vom afla pe parcurs cine stă în spatele atacului din Israel, potrivit Digi24.

UPDATE Liderul de la Kiev a fost întrebat ce arme a cerut statului român, pentru a continua războiul contra Rusiei. Însă, la fel ca statul român, Zelenski a fost destul de ambiguu, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a refuzat să spună ce sprijin militar i-a cerut lui Klaus Iohannis, spunând doar că „accentul principal a fost pus pe sisteme antiaeriene”. „Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene. Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”, a spus Zelenski, notează Știripesurse.

UPDATE „Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi. Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova. Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică. Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE. Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit AlephNews.

UPDATE Președinții României și ai Ucrainei au venit cu explicații privind faptul că Volodimir Zelenski nu a mai susținut un discurs în plenul Parlamentului, liderul de la Kiev fiind cel care a subliniat că nu a venit pregătit pentru un asemenea moment, ci pentru întâlniri bilaterale.

UPDATE Senatoarea Diana Şoşoacă a făcut spectacol marţi, pe holurile Parlamentului, unde a afișat harta României Mari, cerând ca Ucraina „să ne dea înapoi teritoriile furate”. Ea a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu are ce căuta în România și a preluat - din nou - retorica Kremlinului, făcându-l „nazist” pe Zelenski, notează Digi24.

UPDATE Președintele Ucrainei a mulțumit României ,într-o declarație comună alături de Klaus Iohannis, pentru tot sprijinul acordat de la izbucnirea războiului, precizând că statul român a ales Ucraina în „cel mai dificil moment din istoria noastră”, potrivit Adevărul.

UPDATE Proiectul Kremlinului de a instala o bază navală în Abhazia, regiune separatistă pro-rusă din Georgia, intervine după pierderi militare grele suferite de Marina Rusă în Marea Neagră, dar scoate de asemenea în evidenţă reafirmarea ambiţiilor Rusiei în această regiune, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Cotroceni, într-o conferință de presă comună cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, că la discuții a fost abordată problema drepturilor românilor din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita Beijingul în perioada 16-18 octombrie și va purta discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția rusă de presă TASS, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat că România sprijină total parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, notează Știripesurse. Iohannis a ținut să precizeze că România sprijină declarația de pace propusă de Ucraina și acordă susținere doar acestor prevederi: „Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru Ucraina și Republica Moldova pentru începerea procedurilor de aderare la UE, începând cu finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această cauză. Am avut și un schimb de opinii despre summit-ul NATO de la Vilnius. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7 de sprijin pentru Ucraina. Ne-am exprimat susținerea deplină pentru declarația de pace a președintelui Zelenski și vreau să reiterez: doar Ucraina va decide termenii păcii”.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținerea și sprijinul de care se bucură Ucraina, marți, la Palatul Cotroceni, în contextul vizitei pe care o efectuează la București, prima după începutul războiului lansat de Rusia, notează B1.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizită în Ungaria la invitaţia omologului ungar Katalin Novák, aceasta fiind prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român din ultimii 14 ani, anunță Agerpres.

UPDATE România va sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie, spune preşedintele Klaus Iohannis după discuţiile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Şeful statului român spune că „securitatea Ucrainei înseamnă şi securitatea României”, notează Mediafax. Mă bucur să îl primesc astăzi pe președintele Ucrainei. Această vizită are un caracter istoric și transmite un mesaj puternic. Ne dorim o relație bazată pe încredere, axată pe proiecte concrete. Am decis să începem concret procesul pentru a ridica relația la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună privind acest cadru de cooperare, a spus Iohannis, potrivit Cotidianul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede alocarea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe cheltuieli de apărare. Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari, relatează Agerpres.

UPDATE Autorităţile ucrainene investighează 260 de cazuri care implică presupuse „încălcări” ale legii la birourile de recrutare militară, a anunţat marţi Biroul de Investigaţii (SBI), potrivit Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge, marți de la ora 16.00, la Palatul Parlamentului. Șeful statului ucrainean are programată la ora 16:05 o întrevedere comună cu președintele Senatului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis, însă nu va susține un discurs.

UPDATE Şeful statului major şi comandantul pentru operaţiuni ai armatei poloneze au demisionat din funcţie, cu cinci zile înainte de alegerile legislative din această ţară ce se învecinează cu Ucraina, informează AFP, care îi citează pe purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali polonezi.

UPDATE Discursul preşedintelui Zelenski, în plenul reunit al Parlament, care trebuia să aibă loc de la ora 17:00, a fost anulat, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. Decizia anulării discursului a venit la scurt timp după ce Birourile reunite stabiliseră programul pentru ziua de marţi, care cuprindea discursul începând cu ora 17.00, notează Spotmedia.

UPDATE Senatoarea Diana Șoșoacă a anunțat că va face „spectacol” marți, în Parlamentul României, cu ocazia discursului pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski urmează să-l susțină în fața plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, scrie Digi24. Deputata Diana Șoșoacă a venit în Parlament, marți, cu harta României mari și a afirmat că „Zelenski nu are ce căuta să pângărească pământul României. Zelenski e un nazist, nu are ce căuta în România”. Diana Șoșoacă nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe cine susține în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, notează G4media.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit marți, 10 octombrie, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Liderul de la Kiev a salutat Garda de Onoare în limba română: ”Bună ziua!” Cei doi lideri vor avea convorbiri tete-a-tete şi discuții oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

UPDATE ”Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate”, a scris el pe Twitter. ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”, adaugă liderul de la Kiev. Volodimir Zelenski mai spune că va discuta cu președintele Klaus Iohannis despre securitatea alimentară, dezvoltarea aviației, consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și relațiile cu partenerii. ”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, subliniază Zelenski, scrie Spotmedia.

UPDATE Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul. Declarația a fost făcută de şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti de la începutul războiului, relatează AFP. „Ruşii lovesc masiv cu artileria, de la ora (locală) 8.00 (şi ora României), fără întrerupere până acum (...). Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, declară marţi după prânz AFP Vitali Barabas. El evocă o situaţia care s-a ”agravat rapid”, scrie News.ro.

UPDATE Nu există informații publice despre numărul de infracțiuni comise de foștii condamnați, deveniți acum cetățeni cu drepturi depline. Dar presa a relatat despre mai multe arestări făcute în rândurile foștilor membri ai Wagner. Pe lângă crime, aceștia mai sunt acuzați violuri, furturi, șantaj sau tentative de omor. Situația putea fi mult mai gravă, dar mulți dintre pușcăriașii luați de Wagner în Ucraina au murit pe câmpul de luptă. Potrivit estimărilor serviciilor britanice de informații, numărul victimelor din această categorie este de 20.000. Marea majoritate și-au pierdut viața în zona Bahmut. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că foștii pușcăriași care au murit în Ucraina „s-au răscumpărat” în ochii societății. „Toată lumea poate face câteva greșeli – ei le-au făcut cândva. Dar și-au dat viața pentru Patrie”, a spus liderul de la Kremlin, notează Gândul.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ajuns la București, la ora 10:30. Acesta a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Luminița Odobescu, dar și de o armată de securitate, atât de la Serviciul de Pază și Protecție (SPP), dar și de la Brigada prezidențială „Hetman Bohdan Khmelnitski”, un serviciu de intelligence din armata Ucraineană,  însărcinați cu securitatea președintelui Zelenski, notează Gândul.

UPDATE De la începutul războiului provocat de Federația Rusă, peste 4.400 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, iar peste cinci milioane au tranzitat teritoriul țării vecine. Totodată, autoritățile de la București au acordat sprijin fermierilor ucraineni prin oferirea coridoarelor terestre pentru tranzitul produselor agricole. De asemenea, România, a permis exportul grâului ucrainesc prin apele sale teritoriale de la Dunăre și Marea Neagră, atunci când Rusia a ieșit din acordul privind exportul cerealelor. Potrivit unor surse din cadrul NATO, Bucureștiul a contribuit semnificativ la transmiterea ajutoarelor umanitare și militare către Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene avansează pe măsură ce vremea se înrăutățește Forţele ucrainene au raportat că contraofensiva a câștigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv în regiunea Zaporizhzhia) şi lângă Klişchiivka şi Andriivka, la sud-vest de Bahmut. 

UPDATE Vladimir Popov, fostul colonel KGB, care a dezertat din Serviciile Secrete ale Rusiei și s-a refugiat în Canada, ”este pregătit în fiecare zi să fie ucis”. El susține că în prezent ”există o șansă ca Vladimir Putin să fie înlăturat” de la putere, dar respinge posibilitatea ca poporul rus să se ridice împotriva președintelui datorită faptului că mașina de propaganda și instrumentele de represiune din țară sunt prea puternice, notează Ziare.com.

UPDATE Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, a declarat că armata slăbită a lui Vladimir Putin nu pare că poate să facă față contraofensivei Ucrainei, desfășurată pe mai multe fronturi. În plus, el susține că regiunea Crimeea – denumită ”portavionul plutitor” al Moscovei de la Marea Neagră este pe cale să se scufunde, în urma atacurilor trupelor Kievului, notează Ziare.com.

UPDATE Imaginile recente din satelit arată o creștere "dramatică și fără precedent" a traficului feroviar la frontiera dintre Coreea de Nord și Rusia, semnalând un posibil transfer de arme de la Phenian la Moscova, informează AP.

UPDATE Premierul armean Nikol Paşinian nu va participa la summitul prevăzut vineri la Bişkek între şefii de stat din foste republici sovietice, între care preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat marţi preşedinţia Kârgâzstanului, ţară gazdă, relatează AFP.

UPDATE „Și criza ucraineană continuă și, din păcate, vedem o deteriorare bruscă a situației din Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, unde au încercat să monopolizeze reglementarea, dar, din păcate, nu au fost preocupați să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părți, ci, dimpotrivă, și-au promovat propriile idei despre cum ar trebui făcut acest lucru și au făcut presiuni asupra ambelor părți”, a spus Vladimir Putin, potrivit Libertatea.

UPDATE Parlamentul ucrainean a înregistrat luni un proiect de lege care ar permite interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), cea afiliată patriarhiei de la Moscova înainte de izbucnirea războiului, relatează Reuters.

UPDATE Oficialul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, a vorbit cu oficiali de la Moscova, sperând să asigure piețelor alimentare globale „acces nestingherit” la transporturile de cereale din Ucraina şi Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Casa Albă are în vedere să combine pachetul de finanțare al Ucrainei cu cel acordat Israelului. Casa Albă are în vedere o strategie de a combina finanțarea Ucrainei cu o viitoare cerere de ajutor urgent pentru Israel, au declarat pentru Washington Post surse anonime, potrivit Mediafax.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a înregistrat o declarație publică de susținere a Palestinei. El a făcut apel la comunitatea mondială „să ia în unanimitate o decizie corectă” cu privire la situația din Palestina.

UPDATE Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și-a exprimat îngrijorarea, luni, privind lipsa unui sistem de repatriere a copiilor ucraineni deportați în Rusia după invadarea Ucrainei. OHCHR a precizat totodată că unii din copiii reveniți din Rusia s-au plâns de modul în care au fost tratați acolo, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Autorităţile ucrainene afirmă că au identificat şi verificat aproape 20.000 de copii care au fost duși în Rusia de la declanșarea invaziei, la 24 februarie anul trecut. Până acum, au fost repatriați doar 400 din acești copii şi nu se știe exact câți au mai fost luați din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, notează Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a aprobat deciziile Consiliului de Securitate Națională și Apărare privind asigurarea securității alimentare. Decretul corespunzător a fost publicat pe site-ul șefului statului. Documentul conține instrucțiuni către departamentele și organizațiile relevante pentru a dezvolta și completa planurile de acțiune existente în acest domeniu. Guvernul a fost instruit să intensifice cooperarea cu Programul Alimentar Mondial al ONU, în special „în ceea ce privește primirea de asistență pentru segmentele vulnerabile ale populației, în special pentru cele afectate de război și de distrugerea barajului acumulării hidroelectrice Kahovka”. În plus, departamentele relevante au fost însărcinate să asigure alimentarea cu apă a populației și a întreprinderilor agroindustriale, să dezvolte măsuri pentru creșterea eficienței sectorului agricol - de la subvenții pentru fermieri până la introducerea de noi metode și tehnologii, precum și informare și sprijin legal pentru fermieri. De asemenea, guvernul a fost însărcinat să elaboreze un set de măsuri antiepizootice, precum și să creeze noi mijloace de protecție a animalelor de fermă, notează Adevărul.

UPDATE Kremlinul a declarat marți că sugestia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia ar fi în interesul Rusiei să alimenteze un război în Orientul Mijlociu pentru a slăbi unitatea globală, nu are nicio bază reală, informează Reuters.

UPDATE Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a avut o şedinţă cu şefii spionajului şi cu diplomaţii privind situaţia din Israel şi din regiune, precum şi din Orientul Mijlociu. ”Este de importanţă fundamentală pentru noi – nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă. Potrivit informaţiilor disponibile - unele foarte clare - Rusia este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. Îi vedem pe propagandiştii ruşi exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o ameninţare mai mare decât realizează lumea acum. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale. Ştim cum să contracarăm această ameninţare. Pregătim paşii potriviţi. Şi, cel mai important, apărăm nevoie de maximă unitate în lume”, a subliniat el. Preşedintele Ucrainei a adăugat că s-a adresat Adunării Parlamentare a NATO, în primul rând pe tema unităţii.

Război în Ucraina, ziua 593: Taxi-spion în Moldova și atac masiv! Putin crede că va câștiga, iar Zelenski compară Rusia cu Hamas
Război în Ucraina, ziua 592: „Cadou” lui Putin, planul cu războiul din Israel și cifră record! Lukașenko îl laudă pe Zelenski
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
Oleg Melniciuc: Unul dintre cei mai controversați magistrați din Moldova. Al treilea dosar penal pe rol, în judecată
Oleg Melniciuc: Unul dintre cei mai controversați magistrați din Moldova. Al treilea dosar penal pe rol, în judecată
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
Vetting: Începe evaluarea Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat
Vetting: Începe evaluarea Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat

/VIDEO/ Un spital oncologic din Zaporojie și un bloc de locuit, atacate cu bombe: 4 morți și 18 răniți! Printre victime, un copil de un an

missing
07 noiembrie 2024, ora 19:08

Cel puțin patru oameni și-au pierdut viața, iar alți 18 au fost răniți în urma unui nou atac rusesc masiv asupra orașului ucrainean Zaporojie. 

Rușii au lovit un spital oncologic, case și un bloc de locuit cu patru etaje. Printre victime se regăsește și un copil de doar un an, scos mort de sub dărâmături.

„Atac masiv asupra Zaporojie. Inamicul a efectuat cinci lovituri, care au afectat „clădiri rezidenţiale şi un spital”, a indicat guvernatorul regional Ivan Fedorov pe Telegram.

„Trupele ruse au atacat oraşul cu bombe aeriene. Un imobil rezidenţial obişnuit, case şi clădirea unui spital oncologic au fost avariate”, a confirmat preşedintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

El a cerut din nou aliaţilor occidentali ai Ucrainei să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană pentru a face faţă bombardamentelor ruseşti.

Oraşul Zaporojie, capitala regiunii cu acelaşi nume, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, este vizat frecvent de forţele ruse.

Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
1,8 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană în proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova. Noul pachet de asistență financiară a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. /Trei persoane au fost reținute, după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor. /Ultimii moldoveni din Liban, care au solicitat să fie evacuați în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău. În total, 38 de cetățeni moldoveni au fost aduși acasă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comandant nou la Armata Națională. Guvernul îi solicită președintei Maia Sandu numirea colonelului Vitalie Micov în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale. /Bașcana Gagauziei, Evghenia Guțul, dar și alți lideri găgăuzi, au fost incluși în lista de sancțiuni a Uniunii Europene. /Un nou caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat în Republica Moldova. Este al patrulea din acest an. Femeia a revenit recent din Italia.

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.