Republica Moldova are toate șansele să-și restabilească integritatea teritorială, mai ales în cazul unei eventuale victorii a Ucrainei în războiul pornit de Rusia. Cel puțin asta crede fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Și actualul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că războiul din țara vecină a schimbat în totalitate formatul de negocieri în soluționarea conflictului transnistrean. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Доброго вечора, ми з України”.
„Rusia și Ucraina au acum alte priorități. S-a schimbat situația geopolitică, procesul reintegrării a luat un alt făgaș. Adică, reintegrarea nu are loc pe calea negocierilor, ca pe timpuri. Lent, dar se întâmplă ceva. Grație acestei conjuncturi favorabile Republicii Moldova, are loc implementarea treptată a legilor moldovenești în regiunea transnistreană, răspândirea lor”, a declarat Oleg Serebrian.
Potrivit acestuia, formatul de negocieri 5+2 a fost înghețat din cauza războiului din Ucraina, deși, spune Serebrian, acesta nu era funcțional încă din 2019.
Iar fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, crede că formatul 5+2 nu mai este actual.
„Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a distrus pacea și securitatea în Europa, iar aceasta înseamnă că la finele acestui război, în Europa va fi o nouă realitate, o altă formă de securitate. În cadrul acestor realități noi, țara noastră are toate șansele și suntem obligați să nu rămânem pe dinafara procesului și să ne restabilim integritatea țării”, a subliniat Flenchea.
Anterior, și președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru France24, a declarat că o victorie a Ucrainei în războiul cu Rusia va fi o oportunitate geopolitică pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Șefa statului recunoștea atunci că problema conflictului separatist pe care Chişinăul îl are cu Tiraspolul este o piedică în calea aderării ţării la UE, deşi au fost voci care au vorbit despre precedentul Cipru. Până atunci, spune Maia Sandu, Republica Moldova trebuie să-şi pună la punct toate reformele şi să fie pregătită de aderare.
„Am spus că ar trebui să fim pregătiţi pentru a deveni parte a Uniunii Europene până în 2030 şi avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe merit, nu cerem scurtături şi în plus avem în faţă şi unele provocări interne, de exemplu în domeniul justiţiei, consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să prevină şi să combată corupţia, toate acestea sunt probleme importante. În plus faţă de aceasta, desigur, este vorba de problema conflictului transnistrean şi discuţiile noastre cu UE au fost că trebuie să ne concentrăm asupra reformelor.
Desigur, trebuie să încercăm să rezolvăm conflictul, iar în cel mai bun scenariu, ar trebui să fim capabili să devenim un stat membru UE ca stat reintegrat. Dar nu există o discuţie pe care să o facem acum şi dacă nu există o soluţie la conflict, atunci nu există nicio posibilitate pentru integrare în UE. Noi credem că atunci când Ucraina va câştiga războiul, ar putea exista o situaţie geopolitică, o oportunitate de a rezolva conflictul, dar condiţia este să îl rezolvăm pe cale paşnică. Iar între timp, bineînţeles că lucrăm, ne pregătim pentru această oportunitate geopolitică”, a declarat Maia Sandu.