Republica Moldova trebuie să adere la UE împreună cu regiunea din stânga Nistrului, a dat de înțeles vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. De la tribuna Parlamentului, acesta a mai subliniat că autoritățile de la Chișinău își doresc în continuare rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean.
„Decizia de a găsi o soluție pașnică conflictului transnistrean este irevocabilă ca și decizia noastră ca această regiune, cetățenii ei nu pot avea un alt viitor decât alături de malul drept, în cadrul UE”, a evidențiat Serebrian.
Viceprim-ministrul a reiterat că singurul format funcțional de dialog între Chișinău și Tiraspol rămâne 1+1 și grupurile sectoriale de lucru. Potrivit acestuia, pe parcursul anului 2022, au avut loc 9 reuniuni în formatul de negocieri și 1+1 și 17 ședințe de lucru ale grupurilor sectoriale, iar în 2023 - două 1+1 și 7 cu grupurile.
Oleg Serebrian a mai menționat că în ciuda unor provocări, mai multe probleme concrete pentru cetățenii din stânga Nistrului au fost rezolvate sau cel puțin evitate.
„În pofida disfuncționalităților pe care nu le negăm și care nu se datorează Chișinăului, în cadrul acestor formate de negocieri, am reușit să rezolvăm mai multe probleme concrete pentru cetățenii noștri din partea stângă a Nistrului și din zona de securitate sau cel puțin să evităm o deteriorare a stării de lucruri,” a spus vicepremierul pentru Reintegrare.
Reamintim că în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană fără regiunea transnistreană. Totuși, șefa statului a ținut să sublinieze că asta nu înseamnă că Chișinăul va renunța la teritoriul din stânga Nistrului, controlat în prezent de separatiști.
„Moldova nu poate sta pe loc, trebuie să devenim membri ai UE. UE nu pune problema integrării prin prisma soluționării problemei reintegrării... Oamenii din stânga Nistrului vor vedea ce înseamnă integrarea, pentru că calitatea vieții noastre va fi cu mult mai superioară decât acum, iar problema se va rezolva ulterior. Nu e un refuz, sigur că toți ne-am dori ca procesul să decurgă paralel, dar nu putem încă 30 de ani să rămânem în situația asta când nu avem nicio democrație consolidată, nici condițiile de trai nu sunt cele mai bune”, a declarat Sandu.
Anterior, comisarul european Josep Borrell a declarat că pentru a adera la UE, Republica Moldova ar trebui să soluționeze problema conflictului de la Nistru.