Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și probleme la Nipru. „NATO ar nimici armata Rusiei, dar cu un preț uriaș”

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

15 octombrie 2023, ora 23:05

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Pe 18 august 2023, cu două luni și jumătate până la alegerile locale generale, fugarul Ilan Șor aruncă marea momeală electorală. Promite să ofere 17 miliarde de lei pentru dezvoltarea localităților rurale într-un grandios program „Satul Moldovenesc”. Proiectul este lansat sub umbrela unei noi fundații „Visul Meu”. De-a lungul anilor, sponsorizarea prin intermediul fundațiilor a fost o tactică folosită pe larg de Ilan Șor.

„Alocăm 20 de milioane de lei pentru fiecare primărie pentru următorii trei ani. Deja anul acesta fiecare sat va primi cinci milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați o cerere din partea primarului vostru și personalul fondului va comunica. Scopul meu este ca în septembrie să primiți prima tranșă”, declara Ilan Șor într-o înregistrare video plasată pe 18 august, pe pagina sa de Facebook. 

În scurt timp, anunțul lui Ilan Șor a devenit viral. Procedura extrem de simplă de aplicare a atras zeci de primari, din diferite raioane. Timp de două săptămâni în care am documentat subiectul, numărul primăriilor care au aprobat aderarea la program a crescut de la șase la patruzeci.  

Sponsorul necunoscut al satelor moldovenești

În câteva zile de la aplicare, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la un generos sponsor din Israel (!). Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Pe 29 septembrie, s-au convocat într-o ședință extraordinară și consilierii din comuna Bucuria, raionul Cahul, pentru a aproba afilierea la Programul „Satul Moldovenesc”. Primarul a declarat în fața aleșilor locali că a scris 9 puncte în proiectul pe care l-a trimis fundației „Visul Meu” pentru finanțare. I s-au promis 17 milioane de lei. Din acești bani, urmează a fi reparate drumurile, sala de sport și gardul gimnaziului din sat. Va fi schimbat acoperișul Casei de Cultură în care își are sediul și Primăria. Va fi renovată fațada și curtea instituției. Va fi construit un apeduct și va fi cumpărat un tractor pentru necesitățile comunei Bucuria.

Primul proiect sponsorizat și aprobat de consiliu, în valoare de 4,2 milioane de lei, prevede reparația drumurilor. Nu a fost indicat concret care ulițe din sat vor fi reparate.

Dmitri Dermenji, primar al comunei Bucuria

Dmitri Dermenji:„La Cancelaria de Stat i-am convins că aici nu este spălare de bani și nu va fi. Vor veni banii.  În conformitate cu regulamentul, se face contract cu orice companie de construcție și ei încep lucrul. Primii bani care vor veni imediat la deschiderea contului valutar sunt 10% din această sumă. Asta înseamnă peste 400 de mii. Ne rămâne să sperăm  și dă Doamne ca asta să se împlinească. Nu e important cine va câștiga pe 5 octombrie. Asta e altă întrebare. Important este ca timp de trei ani să se vadă că se face ceva”. 

Fără nicio dezbatere, proiectul prezentat de primar a trecut rapid de votul consilierilor. Aleșii locali nu s-au interesat nici cine este enigmaticul sponsor din Israel, nici de unde provin banii.  

Reporter TV8: - Ați votat contractul de sponsorizare aici, la masă, la ședință? L-ați văzut cineva?

Consilier:  - Nu.

Reporter TV8: - Dar cine l-a văzut?

Consilier:  - Nu știu. Noi nu am acceptat nimic.

Consilier: - Banii ăștia vin în sat. Noi trebuie să ne folosim. Dacă noi ne refuzăm, trebuie să fim proști.

Reporter TV8:  - Dacă ăștia-s bani murdari?

Consilier: – Dar câți bani s-au furat? Erau bani curați? Noi de asta nu ne refuzăm. Dacă a furat, să se împartă. Care prost poate să refuze dacă banii ăștia nu se duc la mine în buzunar sau la dânsul, dar se duc pentru toți? Când iau de la toți, dar când vin la toți, noi să ne refuzăm trebuie să fim proști.

Pentru a scăpa de gâlceavă, primarul s-a văzut nevoit să arate contractul de sponsorizare pe care l-a semnat mult mai devreme de această ședință a consiliului, încă pe 7 septembrie.  

Dmitri Dermenji: - Iată, contract de sponsorizare. Data de 7 septembrie 2023 că eu le-am trimis pe 5 septembrie.

Reporter TV8: -  Vedeți cine este parte a contractului? Igal Shved. Cine este persoana asta? De unde are banii?

Dmitri Dermenji: – Dar mie ce îmi pasă? Mie îmi este indiferent cine este el. Important să dea banii. De unde această persoană a luat acești bani, cred că Serviciul de Informații al Israelului tot lucrează asupra acestui fapt.

„Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod”

Nu s-au lăsat convinși doar doi consilieri din Bucuria care s-au abținut de la vot.  

Viorica Mocanu: Eu nu cred în tot proiectul ăsta al lor. Nu sunt de acord. Nu poate să fie atâția bani căzuți din pod degeaba”.

După ce au plecat consilierii, primarul  a acceptat să ne povestească în detalii despre cum a aplicat la Programul „Satul Moldovenesc”.  

 Dmitri Dermenji: - Iată, e scris că așteptăm datele pe poșta electronică satulbogat@shormd.com 

Reporter TV8: - Acolo ați comunicat?

Dmitri Dermenji: - Da. Iată, prima mea reacție pe 5 septembrie 2023 și deodată, ei îmi trimit pe 7 septembrie contractul.

Reporter TV8: - Deodată semnat, repede, în două zile, da?

Dmitri Dermenji: - Dar ce-i acolo, a împins la computer și gata. 

„În documentul anexat puteți găsi contractul oficial de sponsorizare. Cu acesta veți putea deschide un cont în valută euro la trezorerie. Ceea ce am și făcut. Vă rugăm să faceți cunoștință cu contractul și să completați toate spațiile. În afară de asta, este necesar, în cel mai scurt timp să convocați ședința extraordinară a consiliului cu includerea întrebării privind realizarea proiectului fondului „Visul meu”. Vă mulțumim și sperăm la o colaborare fructuoasă. Gata”, a cititi Dmitri Dermenji din corespondența pe care a avut-o cu reprezentanții fondului „Visul Meu”.

La alegerile locale din 2019, Dmitri Dermenji a fost ales primar din partea Partidului Democrat. S-a înscris și în actuala cursă electorală ca reprezentant al Partidului Democrat Modern. Aceasta este noua denumire a partidului Pro Moldova, fondat de fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Deși în spațiul public se vorbește despre faptul că Șor și Plahotniuc ar face front comun la viitoarele alegeri, Dmitri Dermenji neagă faptul că ar avea ceva în comun cu echipa lui Șor.   

Dmitri Dermenji: - Când fugi de la un partid în alt partid, asta deja e…

Reporter TV8:  - Dar nu aveți pretenții  de la colegii de partid că veți implementa proiectele lui Ilan Șor?

Dmitri Dermenji: - Nu. Am ajuns la așa concluzie: Să fie din Bangladesh, din Jamaica, din Argentina sau din Anglia, din Spania sau dintr-o oarecare țară africană, banii să vină pe cont.

Reporter TV8: – Ați discutat la partid asta, da?

Dmitri Dermenji:  - Da.

700 mii lei pentru o fântână arteziană la Susleni

De la Cahul mergem la Orhei, un raion condus încă din 2015 de exponenții Partidului Șor. Aici am identificat 14 primării care au semnat contracte de sponsorizare cu necunoscutul cetățean al Israelului, Igal Shved.

Primărița satului Susleni din Orhei a primit încă pe 7 septembrie pe e-mail un contract semnat de Igal Shved în valoare de 700 de mii de lei pentru proiectul numit „Castel de apă”.

Svetlana Sochirca, primar al comunei Susleni

Svetlana Sochirca:  - Pentru tot acest proiect avem un deviz de 17 milioane. Noi am divizat acest proiect în trei devize. Unul este fântâna arteziană și două sunt rețelele de aprovizionare și am depus ca să schimbăm anul acesta măcar această fântână arteziană ca ulterior să putem să aplicăm și următoarele devize pe care le avem ca să finisăm proiectul. Cu siguranță că și dvs. primiți sponsorizări de la persoane care vor să vă ajute. Nu cred că asta este ceva interzis. Cred că fiecare Primărie ar fi bucuroasă când ar veni oamenii să facă careva donații, să facă lucruri bune pentru sat.

Reporter TV8: - Cunoașteți cine este donatorul, cine este această persoană?

Svetlana Sochircă: - Nu cunosc, dar sunt bucuroasă că cineva vine în ajutor pentru locuitorii R. Moldova ca să ne dea aceste surse. Nu este neapărat să cunoști persoana la ochi”. 

Consiliul local din Susleni a aprobat condițiile contractului de sponsorizare pentru construcția unei fântâni arteziene în ședința desfășurată pe 22 septembrie.

Tot atunci, consilierii au votat o decizie cu privire la modificarea bugetului pentru anul 2023 prin care au suplinit partea de venituri cu suma promisă de sponsor. În document, se face referire însă la contractul din 7 septembrie.

Întrebată de ce a semnat contractul înainte ca acesta să fie aprobat de Consiliul local, primărița din Susleni a evitat să răspundă.

Reporter TV8: -Când a fost semnat totuși acest contract, pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Haideți toate întrebările în scris.

Reporter TV8: -  Uitați-vă, aceasta este decizia Consiliului luată de pe actelocale.gov.md 

Svetlana Sochirca: - În scris îmi adresați aceste întrebări și eu în conformitate cu contractul, cu decizia o să vă dau răspuns în scris. 

Reporter TV8: - Ați semnat dvs contractul pe 7 septembrie? 

Svetlana Sochirca: - Contractul l-am semnat, dar trebuie să deschid actele să văd pe ce dată l-am semnat. 

Reporter TV8: - Putem merge acum în biroul dvs să deschideți actele?

Svetlana Sochirca:  - Actele nu sunt în biroul meu. Toate actele ulterior se transmit. Haideți așa, nu mă provocați. Îmi dați în scris întrebările și eu vă răspund. 

Primărița nu ne-a putut spune ce va face Primăria dacă banii promiși de Igal Shved nu vor ajunge în cont până la finele anului curent, în condițiile în care Consiliul a aprobat deja rectificarea bugetului.

Reporter TV8: - Când va veni prima tranșă din sponsorizare?

Svetlana Sochirca: - Nu pot să vă spun. Când o să primesc în scris răspunsul de la cei care donează o să vă spun.

Reporter TV8: - Dar promisiunea care a fost? Până când ar urma să vină?

Svetlana Sochirca: - Nu avem termen.

Reporter TV8:  - Dar ați făcut modificări în buget pentru anul 2023. În mod normal ar trebui să vină banii până la finele anului.

Svetlana Sochirca: - Da, ar trebui.

Sponsorizarea a început în vară chiar din municipiul Orhei

Misteriosul sponsor din Israel și-a început acțiunile de caritate în Moldova cu orașul Orhei. Primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved a fost aprobat de Consiliul Municipal Orhei încă la începutul acestei veri. Potrivit documentului, sponsorul urma să ofere 5 milioane de lei pentru indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor.

În 2015, Ilan Șor a lansat Programul „Capital matern” în cadrul căruia familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Consilierul independent din Orhei, Sergiu Aga, ne-a povestit cum a fost aprobat la ședința Consiliului Municipal din 5 iunie contractul de sponsorizare și declară că banii au ajuns la Primăria Orhei.

Sergiu Aga:  -Din câte îmi aduc aminte, ei puseseră la urmă, cu câteva minute înainte de ședință, decizia dată.

Reporter TV8: - Și v-au spus atunci cine este acest Igal Shved?

Sergiu Aga: - Dar ce, ei dau explicații? Un mare filantrop sau mai știu eu ce au zis ei atunci. Lucrurile sunt într-atât de încâlcite în administrația publică locală din Orhei, încât nu-i dai de capăt. Aici trebuie efectiv o echipă de audit puternică ca să vadă de unde sunt banii, care e proveniența lor. Asta probabil e treaba structurilor statului.

Reporter TV8: - Dar nu știți, au ajuns cele 5 milioane la Primăria Orhei?

Sergiu Aga: - Chiar azi m-am interesat la Primărie dacă au venit în realitate banii pe proiectul dat. Cel mai interesant este că mi s-a spus că banii au venit prin Banca Națională. Ei au început a distribui banii către familii tinere. Cinci milioane s-au dat. După care au venit ăștia de la structurile statului și au stopat. Le-au dat voie și iarăși au stopat. Și acum am înțeles că au luat toate dosarele pe care s-au dat bani. Undeva la 800 de mii de lei au fost distribuiți și dosarele au fost înghețate.

Recent, chiar Ilan Șor a lăsat să se înțeleagă că a avut probleme cu sponsorizarea proiectului.

Ilan Șor:„A fost o pauză tehnică pentru că au fost mari probleme cu guvernarea, dar noi continuăm proiectul nostru și vă doresc la copiii dvs. multă sănătate și multă baftă”,a declarat Ilan Șor într-o intervenție video la un eveniment din 6 octombrie când s-au împărțit indemnizații pentru 70 de familii.

Evenimente cu tentă electorală

La eveniment a participat și primarul interimar Alexei Lungu, președintele Partidului Șansa. Formațiunea este un satelit al Partidului Șor, fiind creată după ce ultimul a fost scos în afara legii.

Alexei Lungu: „Atâta timp cât în R. Moldova și în orașul nostru Orhei sunt copii și o să fie copii, asta înseamnă că țara noastră are un viitor. Și eu vă promit că proiectele pe care le-a lansat Ilan Șor, Partidul Șansă le va continua”.

Tot către Primăria municipiului Orhei, sponsorul din Israel trebuia să transfere bani pentru reparația grădiniței „Albinuța”. Contractul de sponsorizare a fost semnat în luna iulie. Tot atunci, Partidul Șor se lăuda deja cu demararea noului proiect și prezenta într-un spot video cum va arăta grădinița după renovare.

Deși autoritățile municipiului Orhei au anunțat că micuții vor putea reveni în grupe până la sfârșitul lunii septembrie, deocamdată, aici lucrările sunt în plină desfășurare și nu se cunoaște când vor fi finalizate. 

Grădinița „Albinuța” din Orhei în plină reparație

Directoarea grădiniței nu ne-a putut spune de ce sunt tărăgănate lucrările.

Elena Boțoroga: - Sunt deja o mare parte a lucrărilor și dvs le vedeți. Și în interior merg lucrările, și în afară, după cum ați observat. După solicitare, copilașii toți au fost încadrați în instituțiile din municipiul Orhei. Nu este o problemă stringentă și putem să așteptăm până la finele lunii octombrie. Concret date nu cunosc. Ceea ce știu, vă spun.

Reporter TV8:  – Dar de ce au întârziat lucrările planificate?

Elena Boțoroga:  – Sunt oameni responsabili, sunt condiții tehnice care nu depind direct de persoana mea ca să vă pot da răspuns la această întrebare.

Reporter TV8:  – Cunoașteți ceva despre cine finanțează lucrările de renovare?

Elena Boțoroga: - Nu cunosc.

Nu este clar dacă lucrările de reparație au fost executate din banii proveniți din contractul de sponsorizare. În dimineața zilei de 4 octombrie am mers la Primăria Orhei pentru a afla mai multe detalii despre aceste proiecte și donatorul incognito. Dar am dat de procurori. Oamenii legii tocmai desfășurau percheziții în biroul viceprimarei Cristina Cojocari în cadrul unei cauze penale de finanțare ilegală a partidelor. Nu am putut intra în birou, ușa fiind blocată din interior.

La ieșire, procurorii au refuzat să facă declarații. Cristina Cojocari, împreună cu avocatul său au încercat să părăsească clădirea Primăriei pe ieșirea de rezervă, dar s-au pomenit că ușa era încuiată. Viceprimarul nu a vrut să răspundă la întrebări, iar avocatul său a precizat că în urma perchezițiilor a fost ridicat doar telefonul mobil al Cristinei Cojocari și câteva bilețele.

Primarul interimar Alexei Lungu nu era la serviciu în ziua în care am realizat filmările. Încuiat era și biroul lui Pavel Verejanu, fostul primar de Orhei care a semnat contractele de sponsorizare cu Igal Shved. În septembrie, Verejanu a fost numit consilier al bașcanei din Găgăuzia. Contactat telefonic, Pavel Verejanu nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu.

Primar de la PAS, aplicant la proiectul lui Ilan Șor

În satul Donici, din raionul Orhei, primarul de la PAS, Serghei Guzun, așteaptă peste jumătate de milion de euro promiși prin contract de generosul sponsor al lui Ilan Șor. Igal Shved a promis să doneze banii pentru construcția traseului turistic de la Casa Muzeu Alexandru Donici până la Izvorul Stanca.

Alesul local nu vede nicio problemă în faptul că și-a aplicat semnătura pe un contract de sponsorizare dubios al unui personaj din Israel. Primăria avea proiectul tehnic pregătit pentru amenajarea traseului turistic. L-a depus anterior pentru finanțare și  în cadrul unor programe de stat, dar nu a fost acceptat. Astfel, primarul a decis să-și încerce norocul și în proiectul lui Ilan Șor.

Serghei Guzun, primar al comunei Donici

Serghei Guzun, primar Donici: - Noi suntem interesați unde vedem că este posibilitate să aplicăm proiecte, acolo aplicăm. Pe noi nu ne interesează de unde provine, cine finanțează. Cu atât mai mult ne-a interesat că sunt finanțări de peste hotare cu o contribuție „0” și am aplicat la proiectul respectiv. Am făcut Consiliu extraordinar. Toți au luat decizia unanim.

Reporter TV8: - A pus cineva întrebarea cine este persoana asta Igal Shved din Israel care pur și simplu vrea să doneze Primăriei 9 milioane?

Serghei Guzun:  - M-au întrebat, dar eu tot am spus că nu cunosc. Nu am date absolut deloc.  Am văzut pe internet că dumnealui este finanțator. Mai sunt și alte Primării din raion și din republică, am înțeles că sunt multe și de ce să nu aplicăm și noi? 

Serghei Guzun candidează pentru un nou mandat de primar, tot din partea PAS, dar nu-și face nici o grijă dacă va fi certat pentru afilierea sa la programul lansat de Ilan Șor.

Reporter TV8: - Dvs. la partid nu credeți că veți avea neplăceri că ați aplicat la un proiect al lui Ilan Șor? Ei luptă totuși cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Las' să lupte, dar nu văd nimic de rău aici că am aplicat la proiectul respectiv că este finanțat de partidul ăsta. Absolut nu am nici o teamă.

Reporter TV8: – Ați avut discuții la partid?

Serghei Guzun: – Nu am avut, nici nu m-au întrebat. Dar eu fac ceva pe ascuns? Fac ceva pentru mine personal? Fac pentru comunitate, pentru locuitori.

Reporter TV8: – Dar actuala guvernare luptă cu spălarea banilor, cu banii murdari și cu Ilan Șor.

Serghei Guzun: – Dumnezeu cu dânșii. Lucrurile astea pe mine nu mă interesează. Pe mine mă interesează situația localităților pe care le administrez.

Unicul contract de sponsorizare refuzat de consilierii locali

Analizând aplicațiile de grant la Programul „Satul Moldovenesc”, am găsit și o surpriză. O primărie din raionul Orhei, condusă de un primar al Partidului Șor, a respins contractul de sponsorizare semnat de Igal Shved. Se ofereau 1,6 milioane de lei pentru reparația unui drum din comuna Seliște.

Primarul localității a refuzat să ofere comentarii la subiect. Dar am reușit să aflăm că la ședința Consiliului comunei Seliște din 27 septembrie voturile s-au împărțit în jumătate. Cinci consilieri ai Partidului Șor au votat pentru sponsorizare, iar cinci aleși locali, reprezentanți ai altor partide, au fost împotrivă. Doi consilieri s-au abținut de la vot, iar unul a lipsit de la ședință.

O consilieră PAS din Seliște care a pus la îndoială legalitatea banilor oferiți de sponsorul lui Șor ne-a povestit cum au decurs dezbaterile la acea ședință a consiliului local.

Tatiana Pănuța, consilieră: „Timp de patru ani, toată perioada dintre alegeri, noi am avut parte de diferite proiecte finanțate de Europa, care nu ne-au creat niciun dubiu. Au fost îndeplinite lucrările cu succes. Acum, înainte de alegeri, iată că s-a găsit un finanțator din Israel. Dar având practica Israelului deja, fiind fripți și copți, nu mai vreau să ne mai frigem în continuare. Dacă așa sunt de buni la suflet, poftim după alegeri. Dar să folosească finanțarea asta, în ghilimele, filantropică, nu mai vrem. De aceea am votat împotrivă. Au fost pur și simplu dezbateri. Am vrut să văd cine este persoana dată, care este interesul altruismului. Ca până la urmă să înțeleg că este doar o persoană de la Șor. Asta ni s-a explicat. Și am spus că eu, nu că mă abțin, dar sunt împotrivă la așa finanțări. O bucățică de brânză dacă este în capcană, cum nu ai da, dar e în capcană. 

Potențial de corupere a alegătorilor și transferuri blocate

Experții asociației Promo-LEX care monitorizează campaniile electorale din R. Moldova au calificat Programul „Satul Moldovenesc”, anunțat de Ilan Șor, ca fiind cu potențial de corupere a alegătorilor.

Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX: „Tranzacțiile financiare ar urma a fi efectuate sub paravanul fondului deschis de Ilan Șor „Visul Meu”. Noi nu am găsit înregistrat în Registrul de stat al unităților de drept privind organizațiile necomerciale un astfel de fond și acest lucru ridică dubii cu privire la legalitatea în care va fi implementat un eventual program de acest gen. În condițiile în care Ilan Șor se află în lista de sancțiuni, iar proprietățile sale sunt sechestrate nu este clar care ar fi sursa legală a acestor donații pe care le promite populației, deși cum spuneam anterior a făcut referință la partenerii internaționali ai fostului lider de partid”.

Contractele de sponsorizare a satelor moldovenești, semnate de cetățeanul Israelului Igal Shved, au ajuns în vizorul autorităților. Mai multe încercări de a transfera bani către Primării au fost blocate, susține deputatul PAS Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Andrian Cheptonar, deputat PAS: „Trebuie să mărturisesc că pentru faptul că este o anchetă în curs, nu au venit serviciile executive să informeze comisia. Dar eu, în calitate de deputat din raion am fost întrebat de un primar de la PAS care mi-a arătat acest act pentru prima dată de ofertă a unei finanțări și eu am întrebat deja serviciile responsabile din țară despre ce este aceasta. Am înțeles că există o ploaie de asemenea oferte către toată lumea. Tentativele de sume pentru a fi transferate au fost blocate de Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor pentru că sursa acestor bani nu este deloc clară. La prima vedere, toată această schemă pare a fi un alt Laundromat și respectiv au fost blocate aceste transferuri pentru a înțelege ce de fapt se întâmplă, care este originea banilor și este o anchetă în curs de desfășurare în acest moment. Trebuie să prezinți  tot felul de studii de fezabilitate, proiecte tehnice, nimeni nu dă bani pur și simplu pe o decizie de consiliu. Este o schemă extrem de dubioasă și este firească reacția autorităților de a bloca asemenea bani pentru a nu intra într-o nouă schemă de spălare a banilor”.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Am reușit să aflăm că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Shved a fost fondatorul unei companii din Marea Britanie specializată în vânzări cu amănuntul în magazine și piețe. 

Potrivit documentelor consultate, firma a avut un capital inițial de numai 100 de lire sterline și a fost dizolvată în mai 2022. În registrele din Londra, scrie că Igal Shved ar fi fost rezident al Franței.

Din câte am aflat, Shved ar avea afaceri și la Moscova. În registrele agenților economici din Rusia am identificat o persoană cu numele Șved Igor Alexandrovici, ca fiind fondatorul unei companii specializată în vânzări angro - STAIL GRUPP. Firma a fost creată în 2007, iar in ultimii ani, nu a depus rapoarte financiare. În 2020, compania avea datorii la plata impozitelor în sumă de 1,6 milioane de ruble.  

Igor Shved a fost fondator și la alte 3 companii din Moscova care au fost lichidate între anii 2016-2019.

Transferuri către Primării de la o bancă din Kazahstan

Potrivit unui contract de sponsorizare semnat de Igal Shved, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, cetățeanul Israelului își păstrează banii într-un cont deschis la o bancă din Kazahstan de unde urmează să facă transferuri primăriilor din Moldova.

Datele de la Poliția de Frontieră arată că Igal Shved nu a intrat pe teritoriul Republicii Moldova niciodată în ultimii cinci ani.

Am încercat să aflăm de la Ilan Șor cine este misteriosul sponsor din Israel pe care l-a implicat în Programul „Satul Moldovenesc”. Politicianul fugar nu ne-a răspuns la mesajul pe care i l-am trimis pe Facebook.

Am contactat-o și pe deputata Marina Tauber, omul de încredere al lui Ilan Șor, dar a refuzat să ne dezvăluie cine este sponsorul din Israel.

Reporter TV8: - Dvs. cunoașteți cine este această persoană Igal Shved. De ce a decis să doneze milioane pentru satele R. Moldova?

Marina Tauber: - Eu cred că în situația aceasta, având în vedere că anume dl Șor a lansat acest proiect și cunoaște mai multe detalii inclusiv despre investitori și despre sponsori, este bine ca dvs. să formulați aceste întrebări și noi o să le transmitem domnului Șor.

Reporter TV8: - Dvs. nu cunoașteți cine este Igal Shved?

Marina Tauber: - Eu nu că nu cunosc, dar cred că în această situație comentariile trebuie să vină din partea domnului Ilan Șor.  

Nu am primit răspuns nici la întrebările expediate pe poșta electronică satulbogat@ilanshormd.com, acolo unde au aplicat proiecte primarii ademeniți de Ilan Șor cu Programul „Satul Moldovenesc”.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Imperiu loto și reputație dubioasă. Cine e americanul devenit moldovean prin decretul lui Dodon
/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ A plouat cu amendamente: Cum a fost aprobat bugetul de stat pentru 2025
/VIDEO/ A plouat cu amendamente: Cum a fost aprobat bugetul de stat pentru 2025
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor
/VIDEO/ Accident matinal în raionul Sîngerei cu implicarea a două microbuze: Starea pasagerilor

Falsuri grave din Rusia! Chișinăul: „Nu există temei de neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom”

missing
23 decembrie 2024, ora 11:24

„Dezinformări grave și periculoase”. Autoritățile de la Chișinău resping ferm noul fals, care circulă pe internet, despre un așa-zis plan de acțiuni militare în Transnistria. Președinția a subliniat că scopul acestor dezinformări este de a semăna panică și neîncredere, insistând că Republica Moldova rămâne angajată într-o soluționare pașnică a conflictului transnistrean.

„Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.

De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune. Precizăm există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom, care prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile”, a declarat șeful de Cabinet al președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.

Și Biroul politici de reintegrare a reacționat după ce Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a tirajat falsuri precum că șefa statului, Maia Sandu, ar fi cerut elaborarea unui plan de preluare în forţă a centralei de la Cuciurgan:

„Nu există niciun alt temei pentru neliniște în stânga Nistrului în afară de problemele generate de Gazprom, care vor conduce la adâncirea crizei economice și sociale în regiune. Chișinăul își menține ferm poziția privind modul de reglementare al dosarului transnistrean: pe cale pașnică, prin negocieri, fără a prejudicia stabilitatea în țară și în regiune. 

Isteria anti-moldovenească care se observă în ultimele zile la Tiraspol, încercarea Moscovei și acoliților săi de pe ambele maluri ale Nistrului de a responsabiliza guvernarea de la Chișinău pentru eventuala criză energetică și umanitară din raioanele de est ale țării, iar mai nou și răspândirea unor pretinse „informații operative” ale SVR despre o închipuită operațiune militară moldovenească în regiune, reconfirmă ipoteza că autoritățile ruse și „partenerii” lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, să disemineze frică și neîncredere în rândul cetățenilor și să extindă aria de nesiguranță și confruntare din zonă”.

Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să nu se lase ademenit „în acest joc periculos”:

„Criza energetică care se profilează poate afecta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului și trebuie să facem tot ce depinde de cei antrenați în procesul de negocieri ca să o gestionăm impecabil. Chișinăul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a conlucra cu toți partenerii de dialog în vederea diminuării riscurilor în acest dosar, atenuării, pe cât e posibil, problemelor ce pot afecta oamenii și economia din regiune în urma deciziei unilaterale, arbitrare și neîntemeiate a Gazprom de a sista livrările de gaz către regiunea transnistreană”.

Precizăm că Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a lansat acuzații false, susținând că președinta Maia Sandu ar pregăti un plan militar pentru preluarea controlului asupra Transnistriei. Potrivit SVR, Maia Sandu a avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a Guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvinte despre „necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune”. Comunicatul SVR, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS, a fost rapid preluat de mass-media rusă.

TV8.md amintește că deși agresiunea rusă a determinat Kievul să pună punct tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei, Tiraspolul inoculează locuitorilor din stânga Nistrului ideea că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate de criza gazelor ce s-ar putea declanșa în regiunea, după întâi ianuarie. Presa, controlată de regimul de la Tiraspol, a inițiat o adevărată campanie de manipulare, răspândind și falsuri precum că fără ei toată țara se va scufunda în beznă. Separatiștii, însă, nu spun nimic despre Moscova, care ezită să livreze gaz regiunii, ocolind Ucraina.

În timp ce Tiraspoul acuză Chișinăul de sabotaj, autoritățile constituționale caută bani în Occident pentru a interveni cu ajutoare umanitare în cazul în care în stânga Nistrului va rămâne fără căldură și lumină, fapt confirmat și de unul dintre emisarii SUA la Chișinău, în platoul emisiunii „Novaia Nedelea” de la TV8. 

„Noi mereu vom fi parteneri. Suntem interesați ca Moldova să fie o țară sigură, democratică și dinamică. Noi am oferit ajutoare și vom oferi ajutoare. Nu este clar în ce formă, dar suntem gata să ajutăm, de comun cu partenerii noștri europeni”, a subliniat însărcinatul cu afaceri, ambasada SUA din R.Moldova, Kevin Kobert.

Posibile deconectări de lumină din ianuarie. Sandu: Sper că e ultima iarnă în care mai suntem șantajați energetic
/VIDEO/ Criza energetică ar putea reîntregi Republica Moldova? Condiția primordială anunțată de Maia Sandu

Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.