După decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Stoianoglo versus Republica Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la examinarea plângerii fostului procuror general și să „repare gafa”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, de către Victor Muntean, avocatul lui Alexandr Stoianoglo. În același timp, fostul procuror spune că dacă după decizia CEDO nu va ajunge la o soluția amiabilă cu autoritățile, atunci va cere încasarea atât a prejudiciilor morale cât și materiale.
„Suspendarea nu putea fi făcută fără dreptul contestării, în cazul lui Alexandr Stoianoglo a avut loc suspendarea în mod arbitrar și nu a existat un mecanism de contesta această suspendare. Statul trebuie să-și bată capul cum să remedieze și să repună persoana în funcție. Noi prevedem adresarea repetată la CSP să-și repare gafa, să revadă decizia și să reexamineze corect plângerea. Altă cale de a repara greșeala nu există”, a declarat Muntean.
La rândul lui, Alexandr Stoianoglo a spus că i-a fost încălcat dreptul de acces la instanță pentru a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021 prin care a fost suspendat din funcție. Acum Stoianoglo vrea ca CSP să revină la examinarea plângerii, dar se arată sceptic că acest lucru se va întâmpla. Mai mult el spune că va contesta și decretul președintelui prin care a fost demis fin funcție.
„Noi nu am urmărit să câștigăm bani de la stat. Este o sumă modestă pe care am cerut-o. Importantă este recunoașterea încălcării drepturilor noastre. Dacă după decizia respectivă nu găsim soluția amiabilă, atunci vom încasa de la stat și prejudiciu moral și material, de la cei care au falsificat dosare și probe. Puțini știu procedurile care au loc în cadrul Procuraturii. De exemplu procedura disciplinară, dacă în privința unui procuror este pornită această procedură, el vine la comisia disciplinară, la CSP cu avocat, are dreptul să aducă martori. În cazul meu acest lucru nu s-a întâmplat. Pe parcursul a 40 de minute au fost pornite 5 dosare penale. Nu suntem așa naivi, știind mentalitatea noastră moldovenească, că statul va executa, ca de obicei se vor căuta posibilități de ocolire a deciziei”, a spus Stoianoglo.
De menționat că în cazul lui Stoianoglo, Curtea a stabilit că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusive intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numirea și demiterea procurorilor.
Curtea a constatat și că reclamantului nu i-a fost acordată nici o formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau și l-a privat de salariu pentru mai mult de 2 ani.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie 2021 și tot atunci a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase.
După aproape doi ani, la 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general. Șefa statului și-a motivat decizia prin tergiversarea deciziei instanțelor judecătorești pe marginea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP. Sandu a făcut referire și la recomandările UE privind asigurarea suplinirii funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din domeniul justiției.