Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 20: Raid în Gaza și atac în Liban! Israelul promite invazia și are un mesaj dur pentru Hamas

26 octombrie 2023, ora 08:30

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

UPDATE Israelul nu are niciun interes să intre în război cu vreun alt inamic în afară de Hamas, iar invazia terestră în Gaza va avea loc atunci când vor fi condiţiile potrivite, a declarat joi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, relatează Reuters.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a publicat un document de 212 pagini care ar conţine numele şi numerele de identificare a peste 7.000 de palestinieni ucişi, relatează Sky News.

UPDATE Îngroziţi după atacul şoc al Hamas în aşezări din sudul ţării, în care au fost ucise în jur de 1.400 de persoane, şi îngrijoraţi de reacţia lentă a armatei, israelienii se înarmează acum în număr record, cu binecuvântarea guvernului, scrie joi Reuters.

UPDATE Gruparea islamistă Hamas le-a cerut, joi, palestinienilor să organizeze proteste în masă în teritoriile palestiniene şi în întreaga lume musulmană vineri şi duminică.

UPDATE Rusia şi China au respins, miercuri, prin veto un demers al SUA pentru ca Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze în conflictul dintre Israel şi Hamas, solicitând pauze în lupte pentru a permite accesul ajutorului umanitar, protejarea civililor şi oprirea înarmării Hamas şi a altor militanţi din Fâşia Gaza, conform Reuters.

UPDATE Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a efectuat o vizită surpriză în SUA, legat de conflictul din Gaza, relatează joi dpa, citând MAE de la Teheran.

UPDATE În timp ce urmăresc atacurile aeriene și obuzierele cu țevi fierbinți care lovesc ținte din Gaza, își verifică și reverifică armele personale și comunicațiile, sunt foarte puțini cei care, printre miile de soldați israelieni pregătiți pentru invazie, nu se întreabă în tăcere: „Este aceasta o capcană?”, scrie CNN.

UPDATE Armata israeliană a anunţat, joi dimineaţă, la postul său public de radio, că a efectuat în cursul nopţii o incursiune „relativ amplă” în Fâşia Gaza pentru a ataca poziţii ale Hamas.  Această operaţiune, din timpul căreia armata a postat imagini pe platforma X, a fost efectuată „în vederea pregătirii următoarelor etape ale bătăliei”, relatează AFP, citată de News.ro. Ea a implicat soldaţi la sol, precum şi tancuri, care au lovit „mai multe celule teroriste, infrastructuri şi puncte de lansare a rachetelor”.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden, în remarci care privesc dincolo de război, a declarat miercuri că viitorul ar trebui să includă statul israelian şi cel palestinian unul lângă celălalt. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că conflictul s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu, notează Mediafax.

UPDATE Armata israeliană a anunţat miercuri seară că avioanele sale au lovit Libanul ca măsură de represalii pentru lansarea unei rachete sol-aer, transmite AFP. „Recent, reţeaua de apărare aeriană a armatei israeliene a interceptat o rachetă sol-aer trasă din Liban asupra unei drone a armatei israeliene", a spus armata într-un comunicat.

UPDATE Agenţia ONU care se ocupă de acţiunile umanitare din Gaza (UNRWA) anunţă că va lua o decizie în orele următoare despre câtă asistenţă poate continua să asigure, pe fondul lipsei combustibilului, informează Rador

UPDATE Pentru că există atât de multe cadavre, palestinienii din Gaza îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu numere în loc de nume. Din acest motiv, unele familii din Fâșia Gaza au început să folosească brăţări în speranţa că îi vor putea identifica pe cei dragi dacă aceştia vor fi ucişi, scrie Reuters, informează Agerpres.

UPDATE Comunitățile israeliene din apropierea graniței cu Gaza spun că guvernul ar fi trebuit să fie conștient de o amenințare tot mai mare din partea Hamas. Sunt oamenii care au trăit momentele îngrozitoare din 7 octombrie, atunci când teroriştii au venit cu parapanta în comunităţile lor, scrie Antena3.

UPDATE Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că nu are „încredere în numărul pe care palestinienii îl folosesc" pentru bilanţul morţilor, dar nu a spus de ce este sceptic, relatează News.ro care citează The Guardian.

UPDATE Două rachete au aterizat în interiorul bazei aeriene din Irak Ain al-Asad, la vest de Bagdad, unde se află staţionate forţe americane şi alte forţe internaţionale, au declarat marţi două surse de securitate citate de Reuters.

UPDATE Premierul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că "toată lumea va trebui să dea răspunsuri", inclusiv el însuşi, cu privire la eşecurile care au dus la invazia sângeroasă a Hamas la 7 octombrie, fiind cel mai aproape de a-şi asuma responsabilitatea pentru că nu a anticipat atacul devastator, scrie Times of Israel.

UPDATE Kristalina Georgieva consideră agravarea conflictului dintre Israel și Hamas drept „un alt nor la orizontul unei perspective economice deja sumbre”. Efectele economice ale războiului vor fi „teribile” spune șefa FMI.

UPDATE Parlamentul instalat în estul Libiei a cerut miercuri plecarea imediată a ambasadorilor ţărilor care sprijină Israelul în războiul său împotriva Hamas, citând în special Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Italia, informează joi AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Se aşteaptă ca UE să susţină în unanimitate un apel la o "pauze umanitare" ale bombardamentelor din Gaza pentru a permite ca alimentele, apa şi medicamentele să ajungă la palestinieni. Proiecte anterioare ale unei declaraţii oficiale care urmează să fie semnată joi, în cadrul unui summit al liderilor de la Bruxelles, au propus un apel la "o pauză umanitară" pentru a permite "accesul umanitar rapid, sigur şi neîngrădit şi pentru ca ajutorul să ajungă la cei care au nevoie".

UPDATE Benjamin Netanyahu a promis miercuri seară că invazia terestră din Gaza va avea loc, în ciuda amânărilor repetate, în timp ce Joe Biden a subliniat că, deși Israelul are dreptul de a răspunde atacurilor Hamas, el trebuie să protejeze "viețile civililor nevinovați". "Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi - deasupra pământului, sub pământ, în Gaza şi în afara Gazei", a spus premierul Netanyahu. Israelul se află în mijlocul unei "lupte pentru existenţa sa", a adăugat el, potrivit DPA, citată de Agerpres. Pe de altă parte, experții avertizează că trupele israeliene s-ar putea confrunta cu unele dintre cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial în orașul Gaza și în alte zone dens aglomerate pentru a distruge Hamas.

UPDATE Israelul a fost de acord să amâne, pentru moment, ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ca urmare a unei cereri a SUA care vrea să aducă în zonă sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja trupele din regiune, potrivit Wall Street Journal, scrie RFI.

UPDATE Val de rachete lansat de Hamas asupra oraşelor din centrul Israelului. Şase oameni, printre care un băiat de 13 ani şi o fată de 14 ani, au fost răniţi în urma tirurilor teroriştilor, notează Antena3.

UPDATE Ura care a determinat atacul terorist al Hamas din Israel de pe 7 octombrie a fost una specifică – acesta a fost un pogrom antisemit -, însă, în avântul său letal, masacrul nu a mai ales. Victimele au fost în proporție copleșitoare evrei israelieni, dar printre cei peste 1.400 de oameni uciși s-au aflat deopotrivă evrei și non-evrei. Ei provin din zeci de țări, printre care Argentina, Brazilia, Regatul Unit, Canada, China, Portugalia, România, Africa de Sud, Tailanda și SUA, scrie The Washington Post, citată de Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 19: Costul unei zile de război și concluzie din SUA! Israelul cere demisia șefului ONU și atacă în Siria
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 18: Spitale copleșite, ostatici eliberați și moment periculos! Soluția Chinei pentru încetarea focului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.