Partidul „Șansă” este suspectat de coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a campaniei electorale, cu bani ce ar veni din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai spus că tranzacțiile de bani sunt gestionate de o grupare criminală organizată.
„Organele de drept constată un fenomen amplu, pe întreg teritoriul Republicii Moldova și anume legat de finanțarea ilegală a campaniei electorale, legat de coruperea alegătorilor, legat de falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea așa-numitor candidați independenți, dar care de fapt sunt promovați de partid politic.
Vreau să afirm că marea majoritate a tranzacțiilor vin din afara Republicii Moldova și există bănuiala rezonabilă că acestea vin din Rusia și sunt gestionate de o grupare criminală organizată, în interesul unui partid politic și aici, în mare parte, bănuiala rezonabilă de finanțare vine asupra Partidului Șansă”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.
Șeful Poliției a precizat că banii aduși ilegal în țară ar fi fost camuflați drept donații.
„Acești bani sunt pentru cumpărarea alegătorilor și fraudarea procesului electoral. Modul de camuflare a finanțării unui partid - acolo unde persoana doar participa cu semnătura. Persoana era rugată să aducă veniturile legale ca să aibă acoperire în listele de finanțare pentru partidul politic respectiv.
În cazul pensionarilor, aceste sume declarate ca donații figurau până la 2000 de lei, în cazul persoanelor angajate în câmpul muncii suma indicată ca donație depășea 9.000 de lei. Acest lucru de fapt este o curată amăgire, camuflare și o formă de spălare a banilor prin intermediul acestor persoane, fapt probat prin acțiunile de documentare”, a declarat Cernăuțeanu.
Concluziile vin după ce poliția a descins cu percheziții în 3 municipii și 19 raioane ale țării. Oamenii legii au făcut publice și noi interceptări telefonice.
„O serie de candidați numiți independenți s-a demonstrat implicarea directă și subordonată Partidului „Șansă” unde listele și completarea semnăturilor prin falsificare demonstrată în urma ridicării probelor date, probele fiind realizate inclusiv de reprezentanții acestui partid în interesului așa-numitului candidat independent”, a mai spus șeful Poliției.
Viorel Cernăuțeanu a menționat că „persistă și în continuare aspecte din fenomenul coruperii alegătorilor și fraudare a campaniei” și a îndemnat cetățenii „să nu fie subiecții acestui proces infracțional, altfel vor fi și ei subiecți ai documentărilor”.
Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, a reacționat într-o postare pe Facebook și a catalogat acuzațiile drept o farsă.
„Nu este altceva decât o găselniță și un fake rușinos”, a fost reacția lui Alexei Lungu.
Reamintim că pe 26 octombrie, trei persoane au fost reținute după o serie de percheziții care au avut loc la mai multe sedii ale Partidului „Șansă”. Oamenii legii au anunțat că au efectuat 65 de percheziții în mai multe localități din țară și au acumulat probe privind finanțarea ilegală a oficiilor teritoriale ale unei formațiuni politice.
Mai mult, s-a descoperit că cei care erau de acord să voteze pentru candidații acestui partid și să „corupă integral” alegătorii unor localități, primeau între 500 și 3000 de lei.
Din imaginile făcute publice de Inspectoratul General de Poliție se vede cum mai multe persoane primesc bani, iar acestea spun că sunt gata să facă agitație electorală în favoarea Partidului „Șansă”.
Liderul formațiunii, Alexei Lungu, a venit cu o reacție pe rețelele de socializare și a confirmat că oamenii legii au descins cu percheziții la sediile Partidului „Șansă” din mai multe raioane ale țării, inclusiv la candidatul pentru funcția de primar în Comrat, Serghei Chiulaflî. Lungu a calificat acțiunile oamenilor legii drept o încercare de intimidare a candidaților electorali.
Percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice din partea unui grup criminal, condus de Ilan Șor, au avut loc și la începutul lunii curente. La 4 octombrie, oamenii legii au descins acasă la mai mulți membri ai partidelor „Șansă” și „Renaștere”, dar și în biroul viceprimarului Cristina Cojocari din Orhei. A doua zi, Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct de pe atunci al CNA, Alexandr Pînzari, au declarat că a fost descoperită o nouă formă de spălare a banilor, pentru finanțarea partidelor politice, realizată de exponenții unei „grupări criminale”.