Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”

/VIDEO/ Intersecția morții, de la Aeroport, testată de echipa TV8. „Polițiștii urmăreau o mașină”

missing
29 octombrie 2023, ora 21:16

Un accident fatal și intens mediatizat a fost cel de lângă aeroport, în urma căruia au decedat două persoane - un motociclist și pasagera lui. Și în acest caz, la volanul mașinii de care s-a izbit motocicleta, se afla un om al legii. Este vorba de un polițist de la patrulare. Societatea moldovenească s-a împărțit, tradițional, în două tabere. Pe de-o parte sunt din cei care îi acuză pe polițiști că nu au oprit regulamentar la semnul STOP și nu au acordat prioritate, într-un loc unde ar fi trebuit să o facă. Alții dau vina și pe motociclist, pentru că ar fi circulat cu viteză mult prea mare pentru acea zonă. 

Am fost și noi la fața locului și am refăcut traseul echipajului de poliție, ca să vedem ce semne de circulație au fost încălcate. Am discutat cu experți auto, cu motocicliști, cu șefii polițistului, pentru a afla ce ar trebui schimbat astfel încât asemenea evenimente tragice să nu mai aibă loc și pentru ca pe drumurile țării să nu se mai scurgă atâta sânge. 

Acestea sunt imagini surprinse imediat după tragicul accident care a avut loc pe bulevardul Dacia, în fața Aeroportului Internațional Chișinău. Doi oameni au decedat, în urma coliziunii dintre un automobil al poliției și o motocicletă, care se deplasau din direcții opuse și pe segmente de drum diferite.

Am discutat cu un martor care se afla la fața locului. Ne-a confirmat ceea ce a menționat și pe Facebook: că echipajul de poliție a ieșit în intersecție fără să se asigure și fără semnalul sonor inclus. 

La scurt timp, poliția a publicat imagini de la o cameră de supraveghere din zona aeroportului. Se vede bine momentul impactului. Însă, zeci de oameni au criticat înregistrarea, pentru că se aude și sunet de sirenă pe video, contrar declarațiilor martorilor.

Pentru a răspunde acestor acuzații, șeful Inspectoratului General al Poliției a ieșit cu declarații la scurt timp după publicarea acestui video. S-a dispus o anchetă internă pentru a vedea cum a apărut acel sunet de sirenă pe video. 

„Camerele respective nu captează sunet audio. Sunetul respectiv, nu face parte din înregistrarea video originală care poate avea loc”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Pentru a vedea care sunt limitele legale și ce interdicții sunt pe porțiunea de drum de unde a ieșit echipajul poliției, am făcut un experiment.

„Acum intrăm pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a încerca să vedem, ce au văzut cei doi polițiști, sau șoferul echipajului care a produs accidentul de acum câteva zile de la aeroport. Și, în momentul în care vii dinspre aeroport către bulevardul Dacia, pe partea dreaptă ai niște indicatoare foarte mari. Pe unul dintre ele scrie „reduceți viteza”, pe celălalt scrie „atenție, trafic din stânga”, iar imediat după, avem un indicator STOP. Un indicator STOP la care au obligația să se oprească toți participanții la trafic. Iar mașinile cu destinație specială, să le spunem așa, au obligația de a se asigura atunci când trec prin intersecție, chiar dacă au luminile și semnalele acustice puse în funcțiune. 

Noi din câte am observat, echipajul de poliție avea luminile pornite, dar nu știm ce să spunem despre semnalele sonore. În momentul în care aceștia au ieșit din intersecție, nu am observat nici o dorință de a frâna. Au ieșit din intersecție, iar fix în acest loc au lovit motocicleta aruncând cei doi pasageri aici, în dreapta mea. Din păcate, aceștia n-au avut nici o șansă”. 

„Dacă vorbim despre regulile de circulație rutieră, atunci vedem că aici este semnul STOP, care obligă șoferii să oprească înainte de intersecție. Mai avem și așa o prevedere: șoferul mașinii de poliție, în timpul misiunii de serviciu, are dreptul să ignore regulile de circulație. Anume în acest moment apare acest moment critic: încălcarea nesemnificativă a regulilor de circulație reprezintă o încălcare gravă a condusului în siguranță. În acest caz a fost încălcată o regulă de bază a șofatului în siguranță: nu înaintez dacă nu văd ce se întâmplă”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

„În regulamentul circulației rutiere scrie că poți folosi prioritatea oferită de către un automobil special și de către semnalele speciale, doar atunci când te-ai asigurat că această prioritate ți-a fost oferită. Cred că aici a fost mărul discordiei, undeva, cineva și-a permis să folosească mai multă prioritate, fără ca să se asigure că aceasta i-a fost oferită”, a menționat instructorul auto și motociclistul Tudor Sirețeanu.

Cât despre acuzațiile care le sunt aduse polițiștilor referitor la faptul că aceștia conduc agresiv și, uneori, pun în pericol ceilalți participanți la trafic, expertul auto are o explicație. 

„Problema celor din domeniul Afacerilor Interne este pregătire slabă a șoferilor. Toată lumea cunoaște acest lucru, dar nu se face nimic pentru a lupta cu asta. De ce o spun cu atâta convingere? Pentru că, așa cum v-am spus, locuiesc prin preajmă și în fiecare dimineață pe plimb pe aici. În fiecare dimineață văd această mașină de poliție. Știu cum conduce. Treceam cu soția mea pe aici, într-o zi, și i-am spus că acest echipaj nu va termina cu bine. Anume acest Jeep, se afla în misiuni de serviciu, nu știu de care anume”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

Pe de altă parte, șeful polițistului implicat în accident afirmă că inspectorii de patrulare trec cursuri de șofat defensiv. 

Zona în care s-a produs accidentul este una destul de aglomerată, o zonă cu risc, unde s-au mai întâmplat accidente. 

„Dacă se conforma acestor reguli, trebuia să se deplaseze mai lent. De ce? Pentru că sunt trei zone critice, nu mai zic de intersecție. Este o benzinărie, unde mașinile se poziționează pe banda stângă. Este o trecere de pietoni. Este o oprire, cu mulți oameni, unde opresc autocare pentru a se duce în Odesa. Aici este un flux permanent de oameni. Și deja avem această intersecție. Situația în sine spune că aici trebuie de condus mai încet”, a precizat Stratan.

Am cerut detalii despre caz de la conducerea Inspectoratului Național de Securitate Publică. 

„Pe cazul de la aeroport se derulează urmărire penală condusă de către procurori, angajatul este în arest preventiv, toate măsurile de anchetă țin de organele de urmărire penală, așa că noi nu putem să ne expunem. Totodată este inițiată și o anchetă de serviciu internă, care va stabili anumite circumstanțe sau dacă sunt careva abateri disciplinare din partea angajatului nostru. Noi avem informații că erau încadrați într-o urmărire. Orice accident rutier este o situație neplăcută. E un caz tragic și noi regretăm ceea ce s-a întâmplat, nu dorim nimănui aceste cazuri să se întâmple”, a declarat șeful INSP, Grigore Guzun.

După acel tragic impact, polițistul care se afla la volan a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar avocatul său a refuzat să facă declarații. 

„- Puteți să ne spuneți, avea semnalul sonor aprins? - Avea semnalul sonor aprins. - Cum pledează? - Nevinovat”. 

De cealaltă parte, procurorul de caz ne-a spus că, anterior, polițistul a fost sancționat contravențional, dar în afara orelor de serviciu.

„Învinuitul a fost audiat, însă acesta nu-și recunoaște vinovăția. Declarații a depus. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 264, aliniat 5 din Cod Penal, care prevede o pedeapsă privativă de libertate de la șase la zece ani. Anterior nu a fost tras la răspundere penală, dar anterior a mai fost tras la răspundere contravențională în domeniul circulației rutiere. - Pentru ce? - Inclusiv pentru depășirea vitezei”, a spus procurorul Mihail Cebotari.

Revenim la locul unde s-a produs accidentul. În pofida indicatoarelor și marcajelor rutiere evidente, zeci de mașini le-au sfidat de parcă nici nu erau acolo. 

„Suntem de aproximativ 30 de minute, în fața Aeroportului Chișinău, fix la semnul STOP, la intersecția cu bulevardul Dacia, unde am încercat să vedem câte mașini se opresc la acest semn. Vreo 10 la sută din toate mașinile pe care le-am observat au oprit complet la semnul STOP, iar celelalte au oprit de nevoie, pentru că venea trafic de pe bulevard, ceea ce ne arată un lucru. Că șoferii nu prea țin cont de aceste indicatoare și preferă să-ți riște viața, doar pentru a trece mai rapid dincolo de intersecție”. 

Văzuți mai des drept un pericol pe străzi, din cauza vitezei excesive pe care unii o aplică în trafic sau a manevrelor periculoase, motocicliștii au și ei explicații ce merită a fi luate în calcul. 

„Atunci când încalci o normă a regulamentului circulației rutiere și o faci conștient e o situație, atunci când faci orice ar putea să-ți păstreze viața, eu consider că e o altă situație. Iarăși, din această lipsă de comunicare nonverbală care ar trebui să existe pe drumul public, câteodată ești nevoit, ca și motociclist, să eviți careva impacturi. De ce, pentru că se face manevra pe stânga fără ca să se asigure, sau să iasă în depășire, fără ca să se asigure”, a menționat Tudor Sirețeanu. 

Instructorul moto, Gheorghe Boaghi, ne-a explicat cum ar trebui să fie echipat corespunzător un motociclist, chiar dacă legislația Republicii Moldova nu are trasate reguli clare referitor la acest lucru. 

„Din punct de vedere al condusului în siguranță, merge vorba despre faptul că motocicleta nu poate prezenta ceva elemente de siguranță în momentul în care s-a întâmplat un oarecare impact. Deci unica soluție de a fi cât de cât în oarecare siguranță, este echipamentul. Deci sunt lucrurile pe care în nici un caz nu trebuie să economisești, ceea ce presupune faptul că trebuie să fii full echipat. Tot ce ține de cap, mâini, brațe, picioare, absolut full. Asta face ca să fii într-o oarecare măsură să fii în siguranță, și doar aceste lucruri. 

Regulamentul circulației rutiere din Moldova presupune faptul că, minimul necesar este casca de protecție, dar din păcate sunt câteva lucruri pe care, într-o oarecare măsură, regulamentul nu le pune la punct corect. Merge vorba de exemplu de certificarea căștii. O cască trebuie să fie certificată și asta face ca ea să lucreze. Dacă vorbim de căștile alea super ieftine, de câteva sute de lei, ele nu te ajută, au doar forma căștii și atât. - Dacă nu sunt certificate, în anumite situații ar putea să-ți facă mai mult rău, banuiesc. - Probabil că, dar oricum, ele absolut deloc nu te ajută, asta e realitatea”.

Tudor Sirețeanu este de părere că unul dintre factorii care duc la acest condus agresiv, ce uneori are urmări foarte grave, este lipsa cursurilor de conducere defensivă. El consideră că acestea ar trebui să fie obligatorii, așa cum este în unele state europene.

„Cu certitudine da. Eu sunt de părerea că acest lucru lipsește, pentru că nu se duce o evidență a faptului cum crește în timp, a conducătorilor care obțin permisul de conducere. Cu siguranță da, eu știu state și știu practici care sunt obligatorii pentru cetățenii altor state. În primele 6 luni de zile după căpătarea permisului de conducere, oamenii sunt obligați să treacă un curs de conducere defensivă”.

Recent, motocicliștii au marcat închiderea sezonului. Potrivit datelor oficiale, în țară sunt înregistrate peste 700 de mii de autoturisme, pe când numărul motocicletelor este de circa 50 de mii. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Tragedia nocturnă de la Bahmut, reconstituită: Ce spun rudele victimelor, dar și avocații procurorului

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Accident violent lângă Ialoveni: Un automobil a intrat într-un autocar. Sunt victime
/VIDEO/ Accident violent lângă Ialoveni: Un automobil a intrat într-un autocar. Sunt victime

/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne

missing
13 ianuarie 2025, ora 22:30

În primele două săptămâni ale anului, benzina s-a scumpit cu 1 leu și 12 bani, în timp ce motorina este cu 80 de bani mai scumpă. La a șasea scumpire în lanț, de la începutul acestui an, prețul la benzină va depăși de mâine pragul de 24 de lei. Majorarea accizelor la carburanți, ajustarea marjei comerciale, dar și deprecierea monedei naționale sunt principalele motive. Experții dau asigurări că în câteva zile, scumpirile vor încetini, iar prețurile se vor stabiliza.

În ultimele două săptămâni, prețul la carburanți a crescut în medie cu patru procente. De mâine intră în vigoare un nou val de scumpiri, așa că un litru de benzină va fi comercializat cu 24 de lei și 12 de bani, iar un litru de motorină va ajunge să coste la pompă 20 de lei și 88 de bani.

Dacă la începutul anului, un litru de benzină costa 23 de lei, acum șoferii vor scoate din buzunare cu un leu și 12 bani mai mult, în timp ce pentru motorină, conducătorii auto vor plăti un preț cu aproximativ 80 de bani mai mare. Scumpirile în lanț sunt cauzate de mai mulți factori, printre care se numără creșterea cu cinci procente a prețului la petrol la bursele internaționale, majorarea accizelor la carburanți cu șapte procente, ajustarea marjei comerciale de către companiile petroliere și deprecierea leului.

„La început de an ne confruntăm cu două fenomene, unul este majorarea accizelor, în fiecare an se indexează, în acest an, Guvernul le-a indexat cu șapte la sută. Motorina până la Anul Nou era importată cu acciza veche, dar acum se aduce cu acciza nouă și mai durează o lună până trec toți la acciza nouă. De regulă, la începutul anului are loc o ușoară depreciere a valutei naționale. Acest microșoc de depreciere a leului este doar în luna ianuarie, după aceasta intrăm într-o perioadă de stabilitate”,  a menționat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Sătui de șirul de scumpiri din ultima perioadă, șoferii spun că vor continua să-și alimenteze vehiculele, economisind din alte părți, pentru că nu au încotro.

„Evident că nu te poți bucura de scumpiri, eu în continuare voi merge, îmi este legat jobul de viteză, chiar dacă va fi și 35 de lei voi merge, dacă până acum umpleam rezervorul cu o mie de lei, acum voi avea nevoie de 1400”.

„Orice scumpire nu este în favoarea cetățeanului.- Dar cum vă afectează prețurile? - Direct la buzunar. - Cheltuiți mai mult atunci când umpleți rezervorul? - Sigur, cheltuielile sunt mai mari, va trebui să economisim, doar că nu știm de unde să o mai facem, pentru că tot economisim în ultima vreme''.

„Nu avem încotro, vom încerca să economisim, dar...”

„Cât vă costă să umpleți rezervorul? - Până la Bălți am nevoie de 600 de lei. Este mult, de mâine va fi și mai mult. - Cred că este prea mult. - Bate la buzunar? - Da. - Dar circulați des cu mașina? - Da”.

Angajații de la benzinării ne-au spus că, în ciuda scumpirilor, nu duc lipsă de clienți.

„- Oricât ar fi sunt dispuși să plătească? - Oamenii înțeleg, asta este situația în țară, nu au ce face. - Din ăștia care se plâng pe prețuri nu sunt? - Nu”.

„Noi nu suntem independenți, suntem dependenți de tot ce se întâmplă în toată lumea”.

„Nu depinde de țara noastră, asta este situația la nivel internațional, nu sunt vizați cei de la putere”.

Atât experții, cât și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică spun că, în perioada următoare, valoarea accizelor și a marjei comerciale specifice va rămâne neschimbată, iar fluctuațiile prețurilor se vor stabiliza parțial și vor depinde doar de cotațiile internaționale la carburanți și cursul de schimb al monedei naționale. 

Astăzi, ANRE a anunțat că prețul petrolului Brent a depășit pragul de 81 USD/baril, marcând cel mai înalt nivel din ultimele trei luni. Această creștere este atribuită sancțiunilor stricte impuse de SUA asupra sectorului petrolier al Rusiei. Noile restricții afectează exportatori cheie, peste 180 de nave și mai mult de 150 de tancuri petroliere, reducând semnificativ capacitatea Rusiei de a aproviziona piețele mari, cum ar fi China și India. Ca rezultat, aceste state sunt așteptate să-și diversifice sursele de petrol, orientându-se spre alte regiuni.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.