Un accident fatal și intens mediatizat a fost cel de lângă aeroport, în urma căruia au decedat două persoane - un motociclist și pasagera lui. Și în acest caz, la volanul mașinii de care s-a izbit motocicleta, se afla un om al legii. Este vorba de un polițist de la patrulare. Societatea moldovenească s-a împărțit, tradițional, în două tabere. Pe de-o parte sunt din cei care îi acuză pe polițiști că nu au oprit regulamentar la semnul STOP și nu au acordat prioritate, într-un loc unde ar fi trebuit să o facă. Alții dau vina și pe motociclist, pentru că ar fi circulat cu viteză mult prea mare pentru acea zonă.
Am fost și noi la fața locului și am refăcut traseul echipajului de poliție, ca să vedem ce semne de circulație au fost încălcate. Am discutat cu experți auto, cu motocicliști, cu șefii polițistului, pentru a afla ce ar trebui schimbat astfel încât asemenea evenimente tragice să nu mai aibă loc și pentru ca pe drumurile țării să nu se mai scurgă atâta sânge.
Acestea sunt imagini surprinse imediat după tragicul accident care a avut loc pe bulevardul Dacia, în fața Aeroportului Internațional Chișinău. Doi oameni au decedat, în urma coliziunii dintre un automobil al poliției și o motocicletă, care se deplasau din direcții opuse și pe segmente de drum diferite.
Am discutat cu un martor care se afla la fața locului. Ne-a confirmat ceea ce a menționat și pe Facebook: că echipajul de poliție a ieșit în intersecție fără să se asigure și fără semnalul sonor inclus.
La scurt timp, poliția a publicat imagini de la o cameră de supraveghere din zona aeroportului. Se vede bine momentul impactului. Însă, zeci de oameni au criticat înregistrarea, pentru că se aude și sunet de sirenă pe video, contrar declarațiilor martorilor.
Pentru a răspunde acestor acuzații, șeful Inspectoratului General al Poliției a ieșit cu declarații la scurt timp după publicarea acestui video. S-a dispus o anchetă internă pentru a vedea cum a apărut acel sunet de sirenă pe video.
„Camerele respective nu captează sunet audio. Sunetul respectiv, nu face parte din înregistrarea video originală care poate avea loc”, a spus Viorel Cernăuțeanu.
Pentru a vedea care sunt limitele legale și ce interdicții sunt pe porțiunea de drum de unde a ieșit echipajul poliției, am făcut un experiment.
„Acum intrăm pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a încerca să vedem, ce au văzut cei doi polițiști, sau șoferul echipajului care a produs accidentul de acum câteva zile de la aeroport. Și, în momentul în care vii dinspre aeroport către bulevardul Dacia, pe partea dreaptă ai niște indicatoare foarte mari. Pe unul dintre ele scrie „reduceți viteza”, pe celălalt scrie „atenție, trafic din stânga”, iar imediat după, avem un indicator STOP. Un indicator STOP la care au obligația să se oprească toți participanții la trafic. Iar mașinile cu destinație specială, să le spunem așa, au obligația de a se asigura atunci când trec prin intersecție, chiar dacă au luminile și semnalele acustice puse în funcțiune.
Noi din câte am observat, echipajul de poliție avea luminile pornite, dar nu știm ce să spunem despre semnalele sonore. În momentul în care aceștia au ieșit din intersecție, nu am observat nici o dorință de a frâna. Au ieșit din intersecție, iar fix în acest loc au lovit motocicleta aruncând cei doi pasageri aici, în dreapta mea. Din păcate, aceștia n-au avut nici o șansă”.
„Dacă vorbim despre regulile de circulație rutieră, atunci vedem că aici este semnul STOP, care obligă șoferii să oprească înainte de intersecție. Mai avem și așa o prevedere: șoferul mașinii de poliție, în timpul misiunii de serviciu, are dreptul să ignore regulile de circulație. Anume în acest moment apare acest moment critic: încălcarea nesemnificativă a regulilor de circulație reprezintă o încălcare gravă a condusului în siguranță. În acest caz a fost încălcată o regulă de bază a șofatului în siguranță: nu înaintez dacă nu văd ce se întâmplă”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.
„În regulamentul circulației rutiere scrie că poți folosi prioritatea oferită de către un automobil special și de către semnalele speciale, doar atunci când te-ai asigurat că această prioritate ți-a fost oferită. Cred că aici a fost mărul discordiei, undeva, cineva și-a permis să folosească mai multă prioritate, fără ca să se asigure că aceasta i-a fost oferită”, a menționat instructorul auto și motociclistul Tudor Sirețeanu.
Cât despre acuzațiile care le sunt aduse polițiștilor referitor la faptul că aceștia conduc agresiv și, uneori, pun în pericol ceilalți participanți la trafic, expertul auto are o explicație.
„Problema celor din domeniul Afacerilor Interne este pregătire slabă a șoferilor. Toată lumea cunoaște acest lucru, dar nu se face nimic pentru a lupta cu asta. De ce o spun cu atâta convingere? Pentru că, așa cum v-am spus, locuiesc prin preajmă și în fiecare dimineață pe plimb pe aici. În fiecare dimineață văd această mașină de poliție. Știu cum conduce. Treceam cu soția mea pe aici, într-o zi, și i-am spus că acest echipaj nu va termina cu bine. Anume acest Jeep, se afla în misiuni de serviciu, nu știu de care anume”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.
Pe de altă parte, șeful polițistului implicat în accident afirmă că inspectorii de patrulare trec cursuri de șofat defensiv.
Zona în care s-a produs accidentul este una destul de aglomerată, o zonă cu risc, unde s-au mai întâmplat accidente.
„Dacă se conforma acestor reguli, trebuia să se deplaseze mai lent. De ce? Pentru că sunt trei zone critice, nu mai zic de intersecție. Este o benzinărie, unde mașinile se poziționează pe banda stângă. Este o trecere de pietoni. Este o oprire, cu mulți oameni, unde opresc autocare pentru a se duce în Odesa. Aici este un flux permanent de oameni. Și deja avem această intersecție. Situația în sine spune că aici trebuie de condus mai încet”, a precizat Stratan.
Am cerut detalii despre caz de la conducerea Inspectoratului Național de Securitate Publică.
„Pe cazul de la aeroport se derulează urmărire penală condusă de către procurori, angajatul este în arest preventiv, toate măsurile de anchetă țin de organele de urmărire penală, așa că noi nu putem să ne expunem. Totodată este inițiată și o anchetă de serviciu internă, care va stabili anumite circumstanțe sau dacă sunt careva abateri disciplinare din partea angajatului nostru. Noi avem informații că erau încadrați într-o urmărire. Orice accident rutier este o situație neplăcută. E un caz tragic și noi regretăm ceea ce s-a întâmplat, nu dorim nimănui aceste cazuri să se întâmple”, a declarat șeful INSP, Grigore Guzun.
După acel tragic impact, polițistul care se afla la volan a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar avocatul său a refuzat să facă declarații.
„- Puteți să ne spuneți, avea semnalul sonor aprins? - Avea semnalul sonor aprins. - Cum pledează? - Nevinovat”.
De cealaltă parte, procurorul de caz ne-a spus că, anterior, polițistul a fost sancționat contravențional, dar în afara orelor de serviciu.
„Învinuitul a fost audiat, însă acesta nu-și recunoaște vinovăția. Declarații a depus. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 264, aliniat 5 din Cod Penal, care prevede o pedeapsă privativă de libertate de la șase la zece ani. Anterior nu a fost tras la răspundere penală, dar anterior a mai fost tras la răspundere contravențională în domeniul circulației rutiere. - Pentru ce? - Inclusiv pentru depășirea vitezei”, a spus procurorul Mihail Cebotari.
Revenim la locul unde s-a produs accidentul. În pofida indicatoarelor și marcajelor rutiere evidente, zeci de mașini le-au sfidat de parcă nici nu erau acolo.
„Suntem de aproximativ 30 de minute, în fața Aeroportului Chișinău, fix la semnul STOP, la intersecția cu bulevardul Dacia, unde am încercat să vedem câte mașini se opresc la acest semn. Vreo 10 la sută din toate mașinile pe care le-am observat au oprit complet la semnul STOP, iar celelalte au oprit de nevoie, pentru că venea trafic de pe bulevard, ceea ce ne arată un lucru. Că șoferii nu prea țin cont de aceste indicatoare și preferă să-ți riște viața, doar pentru a trece mai rapid dincolo de intersecție”.
Văzuți mai des drept un pericol pe străzi, din cauza vitezei excesive pe care unii o aplică în trafic sau a manevrelor periculoase, motocicliștii au și ei explicații ce merită a fi luate în calcul.
„Atunci când încalci o normă a regulamentului circulației rutiere și o faci conștient e o situație, atunci când faci orice ar putea să-ți păstreze viața, eu consider că e o altă situație. Iarăși, din această lipsă de comunicare nonverbală care ar trebui să existe pe drumul public, câteodată ești nevoit, ca și motociclist, să eviți careva impacturi. De ce, pentru că se face manevra pe stânga fără ca să se asigure, sau să iasă în depășire, fără ca să se asigure”, a menționat Tudor Sirețeanu.
Instructorul moto, Gheorghe Boaghi, ne-a explicat cum ar trebui să fie echipat corespunzător un motociclist, chiar dacă legislația Republicii Moldova nu are trasate reguli clare referitor la acest lucru.
„Din punct de vedere al condusului în siguranță, merge vorba despre faptul că motocicleta nu poate prezenta ceva elemente de siguranță în momentul în care s-a întâmplat un oarecare impact. Deci unica soluție de a fi cât de cât în oarecare siguranță, este echipamentul. Deci sunt lucrurile pe care în nici un caz nu trebuie să economisești, ceea ce presupune faptul că trebuie să fii full echipat. Tot ce ține de cap, mâini, brațe, picioare, absolut full. Asta face ca să fii într-o oarecare măsură să fii în siguranță, și doar aceste lucruri.
Regulamentul circulației rutiere din Moldova presupune faptul că, minimul necesar este casca de protecție, dar din păcate sunt câteva lucruri pe care, într-o oarecare măsură, regulamentul nu le pune la punct corect. Merge vorba de exemplu de certificarea căștii. O cască trebuie să fie certificată și asta face ca ea să lucreze. Dacă vorbim de căștile alea super ieftine, de câteva sute de lei, ele nu te ajută, au doar forma căștii și atât. - Dacă nu sunt certificate, în anumite situații ar putea să-ți facă mai mult rău, banuiesc. - Probabil că, dar oricum, ele absolut deloc nu te ajută, asta e realitatea”.
Tudor Sirețeanu este de părere că unul dintre factorii care duc la acest condus agresiv, ce uneori are urmări foarte grave, este lipsa cursurilor de conducere defensivă. El consideră că acestea ar trebui să fie obligatorii, așa cum este în unele state europene.
„Cu certitudine da. Eu sunt de părerea că acest lucru lipsește, pentru că nu se duce o evidență a faptului cum crește în timp, a conducătorilor care obțin permisul de conducere. Cu siguranță da, eu știu state și știu practici care sunt obligatorii pentru cetățenii altor state. În primele 6 luni de zile după căpătarea permisului de conducere, oamenii sunt obligați să treacă un curs de conducere defensivă”.
Recent, motocicliștii au marcat închiderea sezonului. Potrivit datelor oficiale, în țară sunt înregistrate peste 700 de mii de autoturisme, pe când numărul motocicletelor este de circa 50 de mii.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae