/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

social

/VIDEO/ A murit după ce a născut. De trei luni, o femeie vrea să afle de ce a decedat fiica ei, la câteva zile de la externare

11 februarie 2023, ora 22:00

De mai bine de trei luni, o mamă din raionul Anenii Noi nu-și poate găsi liniștea. Vrea să afle răspunsuri la mai multe întrebări, cea mai dureroasă fiind cine se face responsabil de moartea fiicei sale. Fata, în vârstă de 19 ani, a murit după ce a făcut sepsis, la câteva zile de la nașterea primului ei copil. 

De la bun început, examinarea decesului a fost luată sub control personal al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. A fost dispusă o comisie specializată, misiunea experților fiind elucidarea circumstanțelor care au precedat decesul matern. Și Procuratura din Anenii Noi a pornit un proces penal pe faptul încălcării din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar cercetările continuă. Ministerul Sănătății, la solicitarea noastră, a precizat că, reieșind din complexitatea decesului, comisia și-a extins perioada de examinare.

Ca să reconstituim ultimele zile din viața Valeriei Nicolaev, ne întoarcem în timp. E 18 octombrie 2022. La spitalul din Anenii Noi, tânăra mamă aduce pe lume primul ei copil - un băiețel. Medicii decid să o externeze a doua zi. Prea repede, consideră mama ei. 

Ajunsă acasă, fata a tot acuzat dureri în regiunea abdominală. Femeile însă s-au gândit că e din cauza nașterii. Durerile însă, în loc să treacă, deveneau tot mai acute. I-a povestit despre asta medicului din sat, care a venit să o viziteze pe tânăra mamă și pe bebelușul ei. Doctorul s-a alertat imediat și le-a spus să cheme salvarea. Femeia însă a telefonat medicul la care a născut fiica ei. Acesta le-a invitat la un control medical.

„Anenii Noi, acolo ne-a întâmpinat chirurgul, până a venit dumneaei. Așteptând, chirurgul a vorbit frumos cu fata, o tot apăsa pe la burtă. Îi zic: ce o apăsați? Haideți să trecem un USG. Și el îmi spune: de unde să ți-l iau? Din buzunar? Apoi a venit ea. Am dus-o într-o cameră, se auzeau doar răcnete”, ne-a povestit mama tinerei decedate, Ana Nicolaev. 

Medicii de aici iau decizia să o transfere la Institutul de Medicină Urgentă: „Ne-am dus la spitalul de Urgență, ea deja pe drum era gata, la hopuri o durea tare, i-au pus o picurătoare, care ba curgea, ba nu curgea. Eu eram cu copilul la capul ei. Acolo, a ajuns conștientă. A ajutat-o o soră medicală. Au luat-o și au dus-o. Și mai departe nu știu nimic”. 

Valeria s-a aflat la Institutul de Medicină Urgentă circa o săptămână. În tot acest timp, mama ei și bebelușul au fost internați la Institutul Mamei și Copilului. Femeia luase legătura cu medicii care o tratau pe fiica ei, pentru a afla vești despre starea de sănătate. Însă, de la capătul celălalt al telefonului i se spunea că ei fac tot ce pot, cu aparate și medicamente moderne, însă doar o minune o poate salva. 

„Am intrat la dânsa, practic era moartă. Nici nu am văzut în jurul ei aparatele despre care mi-a spus medicul. Am ieșit de la dânsa, am ajuns la spital, am luat copilul. Toată săptămâna era liniștit, dar după ce am venit de la spital, de la fiica, el plângea mereu. Deja pe la vreo ora 16, soțul mă sună și-mi spune că inima ei s-a oprit și că a decedat”, a spus mama îndurerată.

Am cerut un comentariu de la Institutul de Medicină Urgentă, pe seama acestui caz. Am vrut să aflăm cât timp s-a aflat Valeria aici, cum a fost tratată și care este cauza decesului. Ni s-a răspuns să ne adresăm la Ministerul Sănătății. Totuși, în acea vreme, un director adjunct de la această instituție medicală a declarat pentru presă că Valeria a murit pe 1 noiembrie. Fata fusese transportată cu suspecție de abdomen acut, pe când s-a constatat că suferea de sepsis - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții. 

„Asta tot de la Anenii Noi, ea nu a fost curățită ca lumea. Când s-a spălat, i-am spus să ma uit să-i văd cusutura. Știam că nu i-a dat să ungă cu nimic. Când m-am uitat la cusutură, cum să vă zic: chiar și la un animal dacă făcea așa, tot îți era jale”, a relatat Ana Nicolaev.

Pe de altă parte, medicul care a fost responsabil de naștere, Maria Nastas, a declarat că a respectat toate protocoalele și că nu poartă vreo vină. Este gata să demonstreze acest fapt și în instanță, dacă se va ajunge la acest lucru. 

După ce Valeria a încetat din viață, mai multe autorități au lansat investigații. O anchetă internă a avut loc și la spitalul Anenii Noi. Directorul spitalului, Alexandru Nastas, care este și tatăl doamnei ginecolog, susține că protocolul clinic a fost respectat în cazul pacientei. 

„Asistența medicală a fost acordată conform cerințelor protocoalelor naționale și instituționale, în perioada nașterii, cât și după naștere, când a fost examinată în limitele existente în instituție și transferată la Institutul de Medicină Urgentă, după acordarea de asistență medicală urgentă”, a menționat directorul spitalului raional Anenii Noi, Alexandru Nastas.

Directorul susține că tânăra avusese o naștere cu leziuni minore. La externare, Valeria ar fi primit și câteva recomandări pentru a-și îngriji rana: „Am studiat toată documentația medicală care a fost ridicată, am făcut xerox, a fost ridicată în prima zi de către organele de drept. În baza documentației medicale, în baza de cum a decurs nașterea, cu leziuni neînsemnate, în baza lor s-au dat recomandări la domiciliu”. 

„- Mama ei spune că nu i s-au dat. - Eu am văzut în documentație, totul este stipulat”. 

Ca să putem lua acest interviu, a trebuit să-l așteptăm o oră pe holuri. „E la masă”, ne-a spus o angajată. „E la operație”, a declarat alta.

„- Vă trebuiește cine? Domnul director nu-i. - Nimeni din conducere nu-i? - Care e la masă, care... După ora unu o să fie. -Domnul director este la o cezariană, după ce se termină, cred că o să revină. - E la cezariană? - Da. - Colega dumneavoastră a spus că e la masă. - La operație cezariană dumnealui este. - Doamna a zis că a plecat la masă. - Înseamnă că deja s-a terminat cezariana și a plecat. Nu mai stau să văd pe unde e. - Cam pe la unu ar trebui să vină, da? - Pe la unu, unu și 15”.

De altfel, nu eram doar noi care voiam să discutăm cu directorul spitalului. Am surprins o situație, în care un bărbat se plângea că ar fi fost adus la condiția ca să dea bani unui doctor de aici. 

„- Eu nu am ce vinde, vacă, nu am ce vinde. - Spuneți-ne, vă rog, v-a cerut cineva vreo copeică? - Nu mi-a cerut, dar mă aduce la condiția ceea. - Așezați-vă și așteptați doctorul să primească pacienții care sunt. - M-a trimis să vin aici, la director. - Nu strigați, vă rog. Domnul director e la operație, la cezariană. Nu poate omul acesta să se ducă, el trebuie să vă aștepte pe dumneavoastră. - Eu, totuși, o să intru la director”. 

De la decesul Valeriei s-au scurs mai bine de trei luni, timp în care mama ei nu a reușit să înțeleagă cine este responsabil de moartea fetei. 

„S-au schimbat procurorii. A venit un procuror la poartă, m-a interogat. Apoi a venit altul. Mi-a zis că a trimis ceva la Ministerul Sănătății și așteaptă răspuns. Eu cred că ei singuri nu știu ce vor. O socot pe dânsa vinovată ori nu, nu am idee. Au trecut trei luni și niciun răspuns. E vinovată, nu-i vinovată. Fără judecată. Nimic”, spune mama Valeriei.

De la avocatul familiei am aflat că se așteaptă concluzia experților de la Centrul de Medicină Legală. 

„Așteptăm expertiza. - De la cine? - De la Medicina Legală. - De la Chișinău? - Da. - Ca să aflați ce? - Noi am pus 30 de întrebări, împreună cu organul de urmărire penală și așteptăm. De ce s-a întâmplat situația care s-a întâmplat. - Deocamdată nu există o claritate? - Așteptăm răspuns la întrebările care au fost înaintate. - Știți în cât timp va veni un eventual răspuns? - În dependență, aici e în comisie. Poate să dureze. - Sunt deja cam trei luni de la deces. Durează atât de mult? - Este o procedură... Trebuie să vă spun de la „A” până la „IA”. La moment, vă spun că s-a făcut autopsia, au fost mai multe investigații, nu se numește deodată expertiza”.

Am căutat răspunsuri și la Procuratura din Anenii Noi, cea care desfășoară procesul penal.

Procurorul ne-a vorbit în afara camerei, dar ne-a interzis să publicăm informațiile pentru a nu pereclita mersul investigațiilor. Cert este că cercetările continuă. După ce s-a aflat despre moartea Valeriei, femeia a fost abordată și de alți oameni care i-au spus că au avut și ei de suferit din cauza acțiunilor medicilor de aici: „Iată și la mine copilul a fost cazul acesta, și la mine, doar că am luat repede. Dar la noi s-a primit totul rapid. Ea marți a născut, și deja sâmbătă a dovedit să se ducă atât de repede infecția”. 

Nu sunt alte cazuri, a declarat directorul spitalului: „- Eu nu pot să comentez, înțeleg și rudele, că sunt într-o stare..., dar și medicii trebuie să-i înțelegeți. - Deci doamna ginecolog nu a mai avut așa cazuri? - Nu, nu”. 

Decesul Valeriei a fost comentat și de ministra Sănătății. Ala Nemerenco declarase pe rețelele sociale că a luat acest caz sub control personal. La trei luni distanță de la acea declarație, am abordat-o pe ministră, cerându-i un comentariu, în încercarea de a afla dacă există o finalitate în investigarea cazului. Iată ce ne-a declarat: „Da, a lucrat o comisie specială pe acest caz. Nu am văzut încă nota, nu cunosc dacă e finalizată. De obicei, durează mai mult, deoarece se așteaptă toate concluziile legiștilor și patomorfologice, or ele necesită mai mult timp”. 

Și Ministerul Sănătății ne-a expediat un răspuns, din care reiese că, din cauza complexității cazului de deces matern, comisia a extins perioada de examinare. Am încercat să aflăm câte anchete a lansat Ministerul în ultimii doi ani, în încercarea de a afla dacă asemenea cazuri reprezintă un fenomen în creștere. Însă, în răspunsul instituției nu există datele pe care le-am cerut. 

„În caz de reclamare a unor probleme cu privire la accesul și calitatea serviciilor medicale prestate, inclusiv soldate cu deces, alte situații ieșite din comun, Ministerul Sănătății instituie comisii pentru examinare, în componența cărora intră reprezentanți ai comisiilor de specialitate, asociațiilor medicale profesionale, etc. Notele informative despre rezultatele examinării, concluziile și recomandările de remediere a situației sunt transmise conducătorului instituției medicale, care este responsabil de aplicarea măsurilor corespunzătoare, inclusiv a celor de sancționare administrativă, în caz de necesitate. 

Astfel, Ministerul Sănătății, conform competenței, nu aplică și nu duce evidența sancțiunilor aplicate în legătură cu activitățile sau inactivitățile medicului/instituției, care s-au soldat cu moartea sau dauna cauzată sănătăţii pacientului din imprudenţă, neglijenţă sau lipsă de profesionalism”, se arată în răspunsul Ministerului pentru echipa „Moldova Gândește”. 

De-a lungul anilor, mai mulți lucrători medicali din Republica Moldova s-au pomenit în investigațiile procurorilor, pentru suspiciuni de încălcare din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Nu există o statistică generală, dar, de regulă, cele mai grave cazuri au fost aduse la cunoștința publicului. În mare parte, inculpații se aleg cu închisoare cu suspendare. 

Este și cazul unui terapeut, de 45 de ani, care activa de un an în cadrul Spitalului Raional Comrat. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, după ce nu a asigurat examinarea corespunzătoare și a refuzat spitalizarea unui copil de cinci luni care fusese transportat cu o infecție respiratorie virală acută. În consecință, băiețelul a decedat peste câteva ore, fiindu-i afectat sistemul respirator și cel cardiovascular. 

Chiar dacă în legislația Republicii Moldova lipsește noțiunea de „malpraxis”, în Codul Penal există un articol ce prevede încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale. Este vorba de articolul 213, din care aflăm că dacă eroarea medicală a cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori decesul pacientului, atunci lucrătorul medical riscă închisoare de până la 3 ani. 

Deși în diferite cercuri de interese, inclusiv în rândurile cadrelor medicale, de mai bine de 10 ani se tot vorbește despre introducerea noțiunii de malpraxis, acest lucru bate pasul pe loc. 

Într-un studiu publicat recent de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, se spune că în Republica Moldova, este nevoie de un sistem nou de răspundere pentru erorile medicale și de despăgubire a pacienților. L-am întrebat pe directorul spitalului din Anenii Noi despre acest fenomen și dacă o lege a malpraxisului ar fi binevenită pentru angajații din sistemul medical. 

„Păi, demult se discută. Cu părere de rău, nu-i primită așa lege. Cazurile cu complicațiile, nu neapărat la maternitate, atunci doar medicul rămâne unul la unul cu toate comentariile. E necesară așa lege, dar cu regret, nu o avem. Pe când în România, Statele Unite este așa lege”, a precizat Alexandru Nastas.

Experții de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate mai atrag atenția la faptul că în Republica Moldova, fiecare cetățean are dreptul de a se adresa instanței de judecată și de a solicita despăgubiri de sănătate, în cazul în care se simt nedreptăți. Pe de altă parte, și angajații din domeniul medical au dreptul de a-și asigura voluntar activitatea profesională, dar în 99,9%, aceștia nu o fac. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/VIDEO/ Mamă pentru 19 copii: Povestea unei femei care crește și micuți greu încercați de soartă
/VIDEO/ Moldova, țară de refugiu: Povestea unei bătrâne din Odesa care locuiește de aproape un an în cort, la frontieră cu Ucraina
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

/VIDEO/ Doi noi martori ai acuzării, audiați în dosarul „kuliok”: Ce mărturii au făcut Octavian Țîcu și Dumitru Diacov

28 martie 2024, ora 21:49

Expertiza imaginilor video, din dosarul generic denumit „kuliok” , în care fostul președintele Igor Dodon primește o sacoșă neagră, va fi efectuată abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și cred că asta va tergiversa serios pronunțarea unei hotărâri. Ei spun că procedura poate fi urgentată, dar numai la solicitarea magistraților.

Centrul Național de Expertize Judiciare a notificat Curtea Supremă de Justiție că a recepționat cererea prin care se solicită punerea sub expertiză a imaginilor video, în care fostul șef al statului, Igor Dodon, primește o sacoșă neagră de la Vladimir Plahotniuc. Potrivit deciziei, analiza va fi efectuată de doi experți, însă va începe abia peste un an, adică în luna martie 2025.

Potrivit experților, expertiza va costa aproape 90 de mii de lei. Banii urmează să fie achitați de Igor Dodon, așa cum apărătorii săi au cerut efectuarea acesteia. 

Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, susține că întârzierea expertizei cu un an va tergiversa și mai mult pronunțarea unei decizii în acest dosar. El spune că procedura ar putea fi urgentată, dar numai la solicitarea magistraților.

În cadrul ședinței de astăzi, au fost audiați alți doi martori ai acuzării. Este vorba despre Octavian Țîcu, audiat în calitate de ex-deputat al Blocului ACUM, dar și Dumitru Diacov, fostul președinte de onoare al Partidului Democrat. Dumitru Diacov a declarat instanței că nu știe nimic despre discuțiile de atunci dintre Dodon și Plahotniuc, susținând că el nu era invitat la discuțiile importante ale fostului lider PD, așa cum nu erau în relații prea bune. Mai mult, Diacov spune că a aflat de înregistrările video din presă, ca și ceilalți colegi ai săi.

Iar fostul deputat, Octavian Țicu, a vorbit mai mult despre relațiile politice dintre Blocul ACUM și PSRM care formaseră o alianță Parlamentară. Țicu a declarat că și până la apariția imaginilor video, reprezentanții Blocului ACUM aveau suspiciuni că fostul președinte Igor Dodon ar purta discuții cu Plahotniuc. De cealaltă parte, liderul PSRM susține că martorii aduși de procurori depun mărturii mai mult în favoarea lui.

Totuși, procurorul Iarmaliuc susține că a obținut de la martorii aduși astăzi mai multe probe incriminatorii la adresa lui Dodon.

Amintim că în dosarul „kuliok”, fostul președinte, Igro Dodon, este acuzat că ar fi primit de la oligarhul Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari, pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon insistă că nu a acceptat acea sacoșă și nici nu știe ce conținea.

Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram