/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

/EXCLUSIV/ Garanții lui Andronachi: 2 primari, o fostă directoare de liceu și un stareț. 3 din cei 4 sunt exponenți ai PDM

11 august 2023, ora 23:16

Cele patru persoane care au depus garanții pentru fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, pentru ca acesta să fie eliberat din arest la domiciliu, sunt doi primari din raionul Cahul, starețul unei mănăstiri și un fost director de liceu tot din raionul Cahul. Procuratura Anticorupție evită să dea numele celor patru „garanți”, menționând doar ocupațiile lor. Potrivit procurorilor anticorupție, la cererile celor patru garanți au fost anexate și patru ordine de plată în sumă totală de 22 de mii de lei, depuse pe contul instanței de judecată.

TV8 a reușit să afle cine sunt persoanele care au depus garanții pentru controversatul politician. Am descoperit astfel că trei dintre ei sunt exponenți ai Partidului Democrat și au fost candidați ai formațiunii la localele din anul 2019 și parlamentarele anticipate din 2010. 

Unul dintre cei patru garanți este primarul satului Găvănoasa din raionul Cahul, Vadim Ivanov, care a ocupat fotoliul în urma alegerilor din 2019. 

foto: calm.md

A „pus cuvântul” pentru Vladimir Andronachi și Nicolae Beju, primarul satului Zîrnești, raionul Cahul.

Ambii primari au participat în cursa electorală pentru alegerile locale din 2019 ca reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova.

foto: alegeri.md
foto: alegeri.md

Al treilea garant este Ala Gaidar, filolog de profesie, fost director al liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cahul. Potrivit PA, Ala Gaidar este deținătoare a Ordinului Gloria Muncii. 

foto: yt/ziuadeazi.md - ştiri din Cahul

Ala Gaidar s-a regăsit pe lista PDM la alegerile parlamentare anticipate din 2010.

foto: e-democracy.md

Cea de-a patra persoană care a depus garanție pentru Vladimir Andronachi este starețul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Căpriana, raionul Strășeni - Arhimandrit Filaret.

foto: yt/Consiliul raional Strășeni

Potrivit Procuraturii, în cadrul ședinței de judecată din 8 august, de către partea apărării în interesul inculpatului Andronachi Vladimir a fost formulată o cerere privind înlocuirea măsurii preventive din arestare la domiciliu în garanția personală. În acest sens, partea apărării a prezentat cele patru cereri în scris ale garanților. Decizia instanței a fost pronunțată vineri, 11 august, în persoana judecătorului Gheorghe Bălan. 

Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive - garanția personală, instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată. Procuratura Anticorupție nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova.  

Înlocuirea măsurii preventive de arest cu garanția personală presupune că deși este eliberat, Andronachi trebuie să respecte anumite condiții și restricții stabilite de către instanță, iar cei patru garanți se vor asigura că aceste condiții vor fi respectate.

Vladimir Andronachi a ajuns pe mâna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Despre aceasta a anunțat, atunci, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă. Andronachi spunea atunci că ar fi fost pus sub învinuire la comandă politică. 

Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare câștigate de PAS. 

În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal. 

Vladimir Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.

Ultima oră! Andronachi scapă de arestul la domiciliu: Măsura preventivă, înlocuită cu „garanția personală”. Ce presupune
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/FOTO/ Un moldovean care ar fi desenat Steaua lui David la Paris, implicat în „acțiuni de destabilizare dirijate de grupul Șor”
/FOTO/ Un moldovean care ar fi desenat Steaua lui David la Paris, implicat în „acțiuni de destabilizare dirijate de grupul Șor”
Finlanda anunță că închide toate vămile de la granița cu Rusia: Excepția admisă și termenul limită
Finlanda anunță că închide toate vămile de la granița cu Rusia: Excepția admisă și termenul limită
/VIDEO/ Guvernul planifică să majoreze salariul minim pe economie: Ar putea ajunge la 5.000 de lei din 1 ianuarie
/VIDEO/ Guvernul planifică să majoreze salariul minim pe economie: Ar putea ajunge la 5.000 de lei din 1 ianuarie
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei

/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei

28 noiembrie 2023, ora 23:28

După ce bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fugarul Ilan Șor au promis gaz de 10 lei locuitorilor din autonomie, Orhei și Taraclia, Cutia Neagră PLUS a investigat și dezvăluit că Nordgaz Furnizare, care ar urma să furnizeze gazul la casele oamenilor, este o companie moldovenească anonimă din Bălți, fondată cu trei ani în urmă. Rapoartele financiare arată că Nordgaz Furnizare nu a avut nicio activitate economică de la înființare, iar adresa juridică, indicată în documentele companiei, pare a fi o fantomă.

Nordgaz Furnizare SRL aparține de câteva luni avocatului Alexandru Grosu, cel care a reprezentat interesele companiei Horus Energy, partenerul celor de la „Silovîe Mașinî” din Rusia, companie aflată sub sancțiuni internaționale. Horus Energy a fost în centrul mai multor scandaluri publice în ultimul an, toate legate de aprovizionarea cu tehnică de la „Silovîe Mașinî” a companiei de stat Termoelectrica. 

Niciunul dintre joburile anterioare ale lui Grosu nu a avut vreo tangență cu piața energetică. Bărbatul a ajuns în ultimul an în atenția presei după ce mașina sa și a soției au fost incendiate intenționat de două ori în parcarea blocului în care locuiesc. 

Grosu a ajuns administrator și beneficiar principal al Nordgaz Furnizare cu câteva zile înainte de anunțul Evgheniei Guțul despre gazul ieftin care urmează a fi adus în Găgăuzia de această companie. În ultimele patru luni, administratorii și acționarii Nordgaz Furnizare s-au schimbat de trei ori.

Alexandru Grosu a reacționat nervos atunci când l-am sunat pentru a-l întreba detalii despre cum a ajuns în posesia companiei. 

„Eu nu prea înțeleg, dumneavoastră ce investigați? Eu cu colegii dumneavoastră am vorbit, am dat toate scrisorile. Dumneavoastră sunteți din departamentul de investigații. Ce investigați? Investigați prețul actual la Chișinău Gaz? Sau ce investigați? Ce investigați eu vă întreb? Investigați de ce prețul este mare în cealaltă parte! La revedere!”, s-a revoltat Grosu și ne-a închis.

Am mers la adresa juridică din Bălți a Nordgaz Furnizare, în speranța că vom primi mai multe răspunsuri acolo, de la angajații companiei. Surpriză însă! Nordgaz Furnizare nu are un oficiu aici. Adresa indicată în acte pare a fi una fantomă. 

La adresa juridică indicată pe site-ul companiei Nordgaz Furnizare SRL nu am găsit nicio astfel de companie. Erau doar depozite și o fabrică de țesături. Oamenii pe care i-am întrebat, care muncesc acolo au spus că nu au auzit despre o asemenea companie.

Rapoartele financiare arată că de la înființare și până în prezent, Nordgaz Furnizare nu a avut activitate economică. În ciuda acestui fapt, compania bălțeană spune că a semnat un contract de 16 milioane de euro cu companie turcească, Zen Solar Enerji, cea de la care ar urma să cumpere gazul ieftin pentru Găgăuzia, Orhei și Taraclia.

Aceste detalii i-au făcut circumspecți pe experții energetici. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că acest pretins contract nu are nicio valabilitate juridică. 

„Hârtiile publicate de Guțul seamănă a fi o minciună. El nici nu se numește contract, dar „confirmation”. Nu este nici un cod fiscal al întreprinderilor: cine a semnat? poți să scrii aici orice literă vrei. Nici adresă, nici conturile bancare. Într-un contract normal, toată informația este. Telefoane de contact, e-mail - să poți suna, să poți verifica”, s-a întrebat Tofilat.

Evghenia Guțul și Alexandru Grosu au organizat un briefing pe 10 noiembrie, în care îi asigurau pe găgăuzi că acest contract este real. Cei doi au fluturat chiar cu o hârtie, care, spun ei, ar fi dovada achitării primei tranșe de 3,5 milioane de euro către compania turcească.

„Eu mă aflu aici pentru a vă informa că și compania e reală, și contractul e real și noi suntem reali. A fost prezentată și prima tranșă, care, de asemenea, este reală”, i-a asigurat administratorul Nordgaz pe locuitorii din Găgăuzia.

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, cataloghează acțiunile companiei Nordgaz Furnizare ca o încercare de manipulare a pieței. Așadar, Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței să investigheze acest caz. 

„Moldovagaz salută deschiderea pieței și intrarea pe piață a unor jucători noi. Doar că acest lucru trebuie să fie efectuat doar în condițiile legii, în condițiile de piață și în condițiile când toți participanții activează corect. Ceea ce noi vedem în ultimul timp - anumite declarații, anumite acțiuni care se întreprind, în esență nu sunt conforme cu bunele practici și legislația în domeniu, conform tratatelor la care Republica Moldova este parte. Noi vedem aceste acțiuni ca niște acțiuni de manipulare a pieței”, ne-a spus Vadim Ceban.

Reamintim că înainte de alegerile locale, bașcana Găgăuziei, afiliată lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, anunța cu mare fast într-un briefing că locuitorii din UTA Găgăuzia vor beneficia de gaz natural la preț de zece lei, față de 18 lei, cel din tariful Moldovagaz. Gaz la preț preferențial urma să ajungă și în raioanele Orhei și Taraclia - toate controlate de oamenii lui Șor.

„După cum am promis, în timpul campaniei electorale, noi am găsit posibilitatea de a asigura locuitorii autonomiei cu gaz natural la preț preferențial. Mult mai ieftin decât cel de pe piață. Acum gazul, pentru locuitorii Găgăuziei, va fi de două ori mai ieftin - 10 lei pentru un metru cub”, s-a lăudat Guțul într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că un astfel de preț este ireal de mic și că în ultimul an, nicăieri în Europa nu s-a găsit gaz la un asemenea preț. 

„O ofertă care propune preț de 10 lei la contor. Dacă facem un calcul invers, atunci prețul de achiziție la hotar, adică cu tot cu transport, adus la graniță, trebuie să fie 160-180 de euro. Ceea ce se propune este un preț care iese din limitele adecvate a acelor discounturi, a celor reduceri care pot fi aplicate pe piața angro a Uniunii Europene”, ne-a spus șeful de la Moldovagaz.

Gazul de 10 lei ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. Cutia Neagră PLUS a urmărit traseele acestei istorii pline de necunoscute și a constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă. Mai multe detalii, vezi în investigație.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram