/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Ultima oră! Andronachi scapă de arestul la domiciliu: Măsura preventivă, înlocuită cu „garanția personală”. Ce presupune

missing
11 august 2023, ora 15:46

Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, nu va mai sta în arest la domiciliu. Această măsură preventivă i-a fost înlocuită cu „garanția personală”. Acest lucru înseamnă că deși este eliberat, Andronachi trebuie să respecte anumite condiții și restricții stabilite de către instanță, iar patru persoane garante se vor asigura că aceste condiții vor fi respectate.

Decizia a fost luată, pe 11 august, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Astfel, potrivit Procuraturii Anticorupție, „a fost respins demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive „arestarea la domiciliu” și respectiv a fost admisă cererea părții apărării privind înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală”.

În acest sens, măsura preventivă „garanția personală” s-a admis de către instanță la cererea a patru persoane garante.

Decizia nu poate fi atacată.

Potrivit articolului 179 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.

Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 1.000 la 6.000 de lei.

Vladimir Andronachi a ajuns pe mâna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Despre aceasta a anunțat, atunci, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă. Andronachi spunea atunci că ar fi fost pus sub învinuire la comandă politică. 

Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare câștigate de PAS. 

În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal. 

Vladimir Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram