În fiecare an, în Moldova, în jur de 50 de fete cu vârste de până la 15 ani devin mame, iar fiecare a șasea adolescentă care a născut anul trecut era la o naștere repetată. Potrivit specialiștilor, opt din zece mame adolescente sunt din mediul rural, iar majoritatea își au părinții în străinătate.
Deși numărul fetelor din Moldova care nasc copii până la vârsta de 20 de ani este într-o ușoară descreștere, cifra rămâne încă îngrijorător de mare. Numai anul trecut, peste 1.500 de adolescente au devenit mame. Fiecare are povestea sa, plină de drame.
„Însărcinată am rămas la 15 ani. A fost un pic greu pentru că părinții și frații nu au acceptat.”
„Am rămas însărcinată la 17 ani, la început m-am speriat, am rămas singură, cu părinții nu vorbeam, doar cu mama dar foarte rar. Mama a aflat că sunt însărcinată când aveam opt, nouă săptămâni și mi-a spus să fac avort, dar am refuzat. Mama mi-a spus că trebuie să aleg între ea și copil.”
Tinerele care au devenit mame când și ele erau practic niște copii, spun că cea mai chinuitoare perioadă a fost după ce și-au adus pe lume micuții. E o etapă extrem de dificilă pentru toate femeile, dar pentru ele a fost un adevărat calvar, deoarece n-au avut parte de ajutorul și susținerea celor dragi.
„-De un an de zile ești mămică, cum a fost această perioadă, cât de greu a fost, mai ales că nu ai avut nicio susținere?
- A fost greu pentru că eu îmi doream ca mama să fie cea care îmi explică, să-mi fie alături, însă ea nu a fost.”
Dacă mamele lor le-au întors spatele, la centrul maternal „În brațele mamei”, tinerele au găsit alinare. Aici au primit căldură, susținere și au învățat cum să-și îngrijească micuții.
„Aici în centru mamele beneficiază de găzduire, asistență materială, ghidare și acompaniere 24/24. Cele mai multe dintre ele sunt la primul copil, prima naștere și chiar au nevoie de cineva care să le fie alături și să le arate totul.”
Galina Leșco, șefa unui centru de sănătate pentru tineri spune că a constatat, din experiența sa, că cele mai multe tinere care devin mame la vârste fragedă sunt cele care nu-și au părinții aproape, iar majoritatea sunt din mediul rural.
„Fetele care au rămas însărcinate la o vârstă precoce au avut acces mai puțin la educație sexuală adecvată, mai puțină comunicare cu părinții. Foarte des observăm că în aceste cazuri mama sau persoanele apropiate sunt plecate, iar ele rămân cu cineva din rude și este mai greu. 85% din cazuri de nașteri la adolescente se întâmplă în mediul rural.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, unul din 16 copii veniți pe lume anul trecut în Moldova au fost născuți de o mamă adolescentă. Și mai trist este faptul că 6% dintre cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost printre adolescente. Explicația este că sarcina la o vârstă fragedă presupune mai multe complicații, iar riscul de mortalitate este de câteva ori mai mare decât în celelalte cazuri.
„Sarcina la o așa vârstă fragilă poate genera o mulțime de complicații, din cauza faptului că organismul este imatur, este în perioada de dezvoltare. Riscul de mortalitate este de patru ori mai mare, comparativ cu persoanele care rămân însărcinate după 20 de ani. Trebuie să înțelegem că un organism imatur care trebuie să nască un copil este predispus la naștere prematură. ”
Tocmai de aceea, specialiștii îi îndeamnă pe tineri să se informeze și să-și cântărească acțiunile, pentru a evita probleme care îi pot marca pentru întreaga viață.
„Faceți niște pași simpli și verificați-vă, sfătuindu-vă cu un specialist dintr-un anumit domeniu, dacă ține de sexualitate, veniți la un centru de sănătate prietenos tinerilor, discutați cu un medic ginecolog, sau un dermatovenerolog, sau chiar cu un psiholog despre cum să vă pregătiți pentru o familie fericită, să aveți numai copii doriți și evitați sarcinile neplanificate.„
Și nu doar tinerii au nevoie de informare, spun specialiștii.
„Adulții sunt ghidați de anumite stereotipuri și prejudecăți vizavi de sarcină în adolescență și deseori vina este pasată pe umerii fetelor, din discuțiile pe care le purtăm cu tineri și cu adulți, responsabilitatea o poartă atât fetele, cât și băieții și există riscuri pentru ambele părți.„
Psihologii susțin că orele de educație sexuală sau cele de dezvoltare personală în școli, dar și în familii, ar preveni aceste riscuri.
„Cursurile de Dezvoltarea personală sunt foarte utile în instituțiile de învățământ în cazul în care acestea sunt desfășurate într-o manieră prietenoasă copiilor și există și alte oportunități de a aborda subiecte sensibile, delicate, tabu în cadrul cursurilor.”
Recent, în mediul online a fost lansată o campanie de sensibilizare a tinerilor cu genericul „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”, care va dura până la zece decembrie. Scopul acesteia este de a preveni sarcina în rândul adolescentelor, dar și alte comportamente sexuale riscante.