Încă mai mâncăm plăcinte cu brânză, dar fără brânză. În urma a 75 de controale realizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), aproximativ 35% din operatori încă mai folosesc compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale în calitate de umplutură pentru plăcinte, substituind astfel brânza proaspătă de vaci. Totuși, cifra este în scădere față de luna februarie curent, când 80% dintre unitățile de producție a plăcintelor recurgeau la aceste practici.
Pe de altă parte, ANSA a remarcat o reducere cu 30% a volumului importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi în perioada aprilie-octombrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din anii 2022, 2021 și 2020.
Cele mai frecvente încălcări identificate în timpul controalelor au inclus plăcintele nepreambalate care nu conțineau informații privind ingredientele, utilizarea incorectă a termenului „produs de brânză”, și liste incomplete sau incorecte de ingrediente.
Operatorii care au încălcat regulile au fost sancționați, cu 25 de procese verbale întocmite în valoare totală de 175 mii lei.
ANSA atrage atenția operatorilor asupra interzicerii folosirii denumirii „Plăcintă cu brânză” sau „Plăcintă cu produs de brânză” pentru produsele care nu conțin brânză de vaci autentică. Totodată, se subliniază obligativitatea indicării corecte a ingredientelor, mai ales în cazul produselor nepreambalate.
Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție etichetele produselor și să solicite informații detaliate de la comercianți. În cazul depistării unor abateri de la prevederile legislative, aceștia sunt încurajați să depună petiții la Subdiviziunile teritoriale ANSA sau să contacteze numărul unic: 022-511-511.
TV8.md reamintește că la începutul lunii martie 2023, ANSA a constatat că în medie 80% din produse denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, dar conțin un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale, compuse din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci.