Un medic care susține că corpul său este biologic cu 20 de ani mai tânăr decât vârsta lui reală, a dezvăluit cele cinci alimente pe care le consumă în fiecare zi pentru a ajuta la longevitatea organismului. Mark Hyman, în vârstă de 64 de ani, din Massachusetts (SUA), este un expert în medicina funcțională și autorul cărții „Tânăr pentru totdeauna: Secretele pentru a trăi cea mai lungă și sănătoasă viață”.
Doctorul are peste 286.000 de urmăritori pe TikTok, unde își împărtășește sfaturile pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, notează Daily Mail.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/3079a578-62db-47ee-854d-e67bea1d76ff_63efce43ce407400194344ab.webp)
Cele cinci alimente recomandate de Dr. Hyman
- Legume crucifere
- Ulei de măsline
- Nuci
- Fructe de pădure
- Ceai verde
Legume crucifere
În această categorie se încadrează broccoli, varza albă, varza de Bruxelles, verdețurile și conopida
„Toate aceste lucruri conțin compuși care activează căile de detoxifiere celulară și îți optimizează starea minerală”, spune doctorul.
Legumele crucifere sunt de obicei bogate în vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic și vitamina K. Doctorul Hyman a remarcat că acidul folic este important pentru metilare, un proces biochimic cheie. El a explicat că metilarea ajută la repararea ADN-ului zilnic, la reciclarea moleculelor necesare pentru detoxifiere, la menținerea stării de spirit și la ținerea sub control a inflamației.
De asemenea, ajută la controlul homocisteinei, care poate deteriora vasele de sânge și crește riscul de cheaguri de sânge dacă este prea mare.
„Deci, este important să mănânci cel puțin 200 - 400 de grame din această clasă de legume în fiecare zi”, a spus expertul.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/b2528962-6d98-431d-aa6e-3ec43a56af94_1-cruciferoase.jpg)
Ulei de măsline
Doctorul Hyman susține că măslinele sunt una dintre sursele sale preferate de grăsimi bune, spunând că „s-a demonstrat că conține tot felul de compuși antiinflamatori”.
El a citat cercetări care au arătat că uleiul de măsline extravirgin proaspăt presat acționează ca un antiinflamator natural, într-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul. Uleiul de măsline este, de asemenea, bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase și conține cantități mari de antioxidanți. Hyman a subliniat că „are și un gust bun”.
„Grăsimile bune sunt bune pentru tine”, a spus el. „Trebuie să vă asigurați că obțineți o mulțime de grăsimi bune, iar uleiul de măsline este o modalitate excelentă de a face acest lucru”.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/2515bd2e-ac47-4cae-9f63-86a461ef53fa_ulei-de-masline.jpg)
Nuci
„Sunt pline de minerale, grăsimi, proteine și fibre”. Expertul a explicat că nucile s-a dovedit că măresc speranța de viață și durata sănătății, precum și reduc diabetul.
Hyman recomandă gustarea cu nuci și semințe, inclusiv migdale, nuci, nuci pecan, alune de pădure, nuci de macadamia, semințe de dovleac, semințe de cânepă, semințe de chia și semințe de susan.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/31f6bf6a-3a77-4500-854e-541842ffb79f_Nuci-alune-seminte.webp)
Fructe de pădure
Merișoarele, afinele, murele și căpșunile sunt o „sursă mare de antioxidanți” și „fitochimice” (compuși care sunt produși de plante).
„Aceste substanțe fitochimice activează căile de longevitate de care avem cu toții nevoie pentru a ne activa sistemele de vindecare, care este cheia pentru a rămâne tânăr pentru totdeauna”, a spus el.
„Acestea sunt încărcate cu antioxidanți puternici numiți antociani despre care se crede că protejează împotriva bolilor de inimă prin prevenirea cheagurilor de sânge”, a scris el.
De asemenea, pot întârzia îmbătrânirea celulelor din organism. Există unele dovezi că pot ajuta la întârzierea debutului bolii Alzheimer.
Medicul a spus că îi place să-și înceapă dimineața cu un smoothie plin de antioxidanți. Rețeta sa preferată include fructe de pădure, colagen, unt de migdale sau nuci, semințe de chia, semințe de cânepă și dovlecel.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/f0f17165-fbac-4da1-af9f-61b9464a650f_FRUCTE-DE-PADURE.jpg)
Ceai verde
Al cincilea lucru pe care Doctor Hyman îl consumă zilnic este ceaiul verde.
„Conține toate aceste fitochimice și catechine, care s-a dovedit că activează comutatoarele de longevitate și căile din corpul nostru care ne mențin tineri și ne mențin sănătoși”, a explicat el.
Studiile au arătat că compușii din ceaiul verde pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă, precum și pot crește durata de viață. Dr. Hyman a remarcat că în Ikaria, Grecia, o regiune din zonă albastră din lume, unde oamenii trăiesc cel mai mult, se beau ceai de salvie sălbatică.
„Ceaiul verde ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a bolilor hepatice, a colesterolului crescut și a inflamației și întărește sistemul imunitar”, a scris doctorul pe Facebook în 2018.
A bea ceai verde este, de asemenea, una dintre cele mai ușoare moduri de a arde grăsimile. Asta pentru că conține o abundență de catechine, care cresc termogeneza (arderea caloriilor) și previn efectele dăunătoare ale radicalilor liberi asupra metabolismului tău.
„Ceaiul verde devine și mai benefic sub formă de matcha – frunze de ceai pudră pe care le puteți amesteca cu apă sau le puteți adăuga la smoothie-uri, care este una dintre modurile mele preferate de a-l consuma”.
![](https://tv8.md/resources/2023/11/24/2f1fd3ba-58e1-4b54-be97-2e33b7c8d48e_shutterstock251566309.jpg)