Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 961: Alertă în 2025, tactica cârtiței și cadourile Papei. Expert: Kievul are 3 câștiguri la orizont

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale

27 noiembrie 2023, ora 07:30

Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Gagauzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. Cutia Neagră PLUS a urmărit traseele acestei istorii pline de necunoscute și a constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă.

Cu patru zile înainte de alegerile locale, bașcana Găgăuziei, afiliată lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, anunța cu mare fast într-un briefing că locuitorii din UTA Găgăuzia vor beneficia de gaz natural la preț de zece lei, față de 18 lei, cel din tariful Moldovagaz. Gaz la preț preferențial urma să ajungă și în raioanele Orhei și Taraclia - toate controlate de oamenii lui Șor.

„După cum am promis, în timpul campaniei electorale, noi am găsit posibilitatea de a asigura locuitorii autonomiei cu gaz natural la preț preferențial. Mult mai ieftin decât cel de pe piață. Acum gazul, pentru locuitorii Găgăuziei, va fi de două ori mai ieftin - 10 lei pentru un metru cub”, s-a lăudat Guțul într-un video postat pe pagina sa de facebook.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că un astfel de preț este ireal de mic și că în ultimul an, nicăieri în Europa nu s-a găsit gaz la un asemenea preț. 

„O ofertă care propune preț de 10 lei la contor. Dacă facem un calcul invers, atunci prețul de achiziție la hotar, adică cu tot cu transport, adus la graniță, trebuie să fie 160-180 de euro. Ceea ce se propune este un preț care iese din limitele adecvate a acelor discounturi, a celor reduceri care pot fi aplicate pe piața angro a Uniunii Europene”, ne-a spus șeful de la Moldovagaz.

Cutia Neagră PLUS a investigat traseul gazului de 10 lei promis de Evghenia Guțul și a descoperit în schemă mai multe companii dubioase din Turcia și Germania, conectate la oligarhi ucraineni, Federația Rusă și Gazprom.

Din așa-zisul contract, publicat de către bașcana Evghenia Gutul, aflăm că gazul de 10 lei va fi furnizat de către o companie moldovenească anonimă din Bălți, fondată cu trei ani în urmă. Nordgaz Furnizare SRL aparține de câteva luni avocatului Alexandru Grosu, cel care a reprezentat interesele companiei Horus Energy, partenerul celor de la „Silovîe Mașinî” din Rusia, companie aflată sub sancțiuni internaționale. Horus Energy a fost în centrul mai multor scandaluri publice în ultimul an, toate legate de aprovizionarea cu tehnică de la „Silovîe Mașinî” a companiei de stat Termoelectrica. 

Niciunul dintre joburile anterioare ale lui Grosu nu a avut vreo tangență cu piața energetică. Bărbatul a ajuns în ultimul an în atenția presei după ce mașina sa și a soției au fost incendiate intenționat de două ori în parcarea blocului în care locuiesc. 

Grosu ajunge administrator și beneficiar principal al Nordgaz Furnizare cu câteva zile înainte de anunțul Evgheniei Guțul despre gazul ieftin care urmează a fi adus în Găgăuzia de această companie. În ultimele patru luni, administratorii și acționarii Nordgaz Furnizare s-au schimbat de trei ori.

Alexandru Grosu a reacționat nervos atunci când l-am sunat pentru a-l întreba detalii despre cum a ajuns în posesia companiei. 

„Eu nu prea înțeleg, dumneavoastră ce investigați? Eu cu colegii dumneavoastră am vorbit, am dat toate scrisorile. Dumneavoastră sunteți din departamentul de investigații. Ce investigați? Investigați prețul actual la Chișinău Gaz? Sau ce investigați? Ce investigați eu vă întreb? Investigați de ce prețul este mare în cealaltă parte! La revedere!”, s-a revoltat Grosu și ne-a închis.

Am mers la adresa juridică din Bălți a Nordgaz Furnizare, în speranța că vom primi mai multe răspunsuri acolo, de la angajații companiei. Surpriză însă! Nordgaz Furnizare nu are un oficiu aici. Adresa indicată în acte pare a fi una fantomă. La adresa juridică indicată pe site-ul companiei Nordgaz Furnizare SRL nu am găsit nicio astfel de companie. Erau doar depozite și o fabrică de țesături. Oamenii pe care i-am întrebat, care muncesc acolo au spus că nu au auzit despre o asemenea companie.

Rapoartele financiare arată că de la înființare și până în prezent, Nordgaz Furnizare nu a avut activitate economică. În ciuda acestui fapt, compania bălțeană spune că a semnat un contract de 16 milioane de euro cu companie turcească, Zen Solar Enerji, cea de la care ar urma să cumpere gazul ieftin pentru Găgăuzia, Orhei și Taraclia.

Aceste detalii i-au făcut circumspecți pe experții energetici. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că acest pretins contract nu are nicio valabilitate juridică. 

„Hârtiile publicate de Guțul seamănă a fi o minciună. El nici nu se numește contract, dar „confirmation”. Nu este nici un cod fiscal al întreprinderilor: cine a semnat? poți să scrii aici orice literă vrei. Nici adresă, nici conturile bancare. Într-un contract normal, toată informația este. Telefoane de contact, e-mail - să poți suna, să poți verifica”, s-a întrebat Tofilat.

Evghenia Guțul și Alexandru Grosu au organizat un briefing pe 10 noiembrie, în care îi asigurau pe găgăuzi că acest contract este real. Cei doi au fluturat chiar cu o hârtie, care, spun ei, ar fi dovada achitării primei tranșe de 3,5 milioane de euro către compania turcească.

„Eu mă aflu aici pentru a vă informa că și compania e reală, și contractul e real și noi suntem reali. A fost prezentată și prima tranșă, care, de asemenea, este reală”, i-a asigurat administratorul Nordgaz pe locuitorii din Găgăuzia.

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, cataloghează acțiunile companiei Nordgaz Furnizare ca o încercare de manipulare a pieței. Așadar, Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței să investigheze acest caz. 

„Moldovagaz salută deschiderea pieței și intrarea pe piață a unor jucători noi. Doar că acest lucru trebuie să fie efectuat doar în condițiile legii, în condițiile de piață și în condițiile când toți participanții activează corect. Ceea ce noi vedem în ultimul timp - anumite declarații, anumite acțiuni care se întreprind, în esență nu sunt conforme cu bunele practici și legislația în domeniu, conform tratatelor la care Republica Moldova este parte. Noi vedem aceste acțiuni ca niște acțiuni de manipulare a pieței”, ne-a spus Vadim Ceban.

Răspunsurile la întrebările legate de misteriosul gaz de zece lei, le-am găsit însă nu în Moldova, ci în Turcia și Germania. Compania turcească de la care Nordgaz Furnizare își propune să aducă gaz ieftin este Zen Solar Energy. Firma a fost fondată în iunie 2022 și înregistrată într-un apartament din regiunea turistică Antalya. Oficial, Zen Solar Energy este specializată în comerțul sistemelor de energie solară, aparate de aer conditionat și cazane. În registrele fiscale internaționale Zen Solar Energy apare ca partener de afaceri a două firme rusești. Este vorba despre firma rusească OOO „SLUJBA-7”, cu un capital social de 10 mii de ruble și un singur angajat și OOO „Energhiciskie inovații”, cu un capital social de 16 mii de ruble și doi angajați. În toamna anului trecut, Zen Solar Energy a livrat către Slujba-7 șurubelnițe, clești și alte câteva fabricate din metal. Acestea sunt singurele informații despre exporturile realizate de firma turcească din momentul fondării, identificate în bazele de date deschise.  

Despre Cagdaș Avci, reprezentantul firmei care a apărut alături de Guțul și Grosu pentru a da credibilitate contractului semnat, nu am găsit nicio informație. 

„În presa străină au apărut informații că turcii (n.r. Zen Solar Enerji) nici licență nu au. Adică Șor vrea să cumpere gaz de la o firmă care nici licență nu are. Iată, să-l îndemnăm pe Șor să publice licența, să vedem dacă firma ceea într-adevăr există”, spune Tofilat.  

Și Victor Parlicov, ministrul Energiei, crede că toată această afacere cu gazul ieftin este o farsă, menită să creeze confuzie în societate. 

„Iată stă o companie turcească, care a cumpărat gaz ieftin în luna iunie. A stat și a așteptat până acum. Acum prețurile au crescut, iar ei nu vor să-l vândă scump pe piața internațională. Dar stau și așteaptă să-l vândă ieftin în Taraclia. Voi vă închipuiți așa companie și așa business turcesc?”, a spus Parlicov într-un briefing.

În schema de livrare a gazului, figurează un alt intermediar, din Germania. Conform bașcanului, compania turcească anonimă a semnat la rândul său un contract de furnizare a gazului cu o companie cu adresa juridică într-o clădire rezidențială din Heidelberg - Gas and Electricity Trading. Compania germană este deținută de Natalia Frenkel (Zaharova). La aceeași adresă din Heidelberg, Natalia Frenkel, alături de Olena Frenkel (Kompan) mai au înregistrată o altă companie în domeniul gastronomiei, MK Gastronomie Verwaltung. 

Cercetările noastre au scos la iveală o legătură strânsă între cele două doamne Frenkel și un magnat al gazului din Ucraina, apropiat de Gazprom și de fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, care în 2014 a fugit în Rusia.  

Proprietara companiei intermediare germane, Natalia Frenkel, este de asemenea administratorul companiei slovace Bulkcom. Ultima a fost fondată în 2022 de către doi ucraineni, Ilia Bondarenko și Artem Kompan.  

Artem Kompan este de fapt Artem Frenkel, dar și-a luat familia soției. Pe site-ul instanțelor de judecată din Ucraina, am găsit un proces de judecată civil de divorț, între Olena Frenkel și Arteom Kompan. Coincidență sau nu, dar Olena Frenkel (Kompan) este și numele partenerei de afaceri a proprietarei companiei germane care intermediază afacerea cu gaze ieftine promise de Evghenia Guțul.

Artem Kompan este directorul companiei IE Energhia, care, înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, era cel mai mare furnizor de gaze din Ucraina. Principalul beneficiar al IE Energhia este miliardarul ucrainean Dmitri Firtash, fost partener de afaceri al gigantului rus Gazprom și un susținător al lui Viktor Ianukovici, președintele pro-rus al Ucrainei, care a fost înlăturat de la putere în 2014. 

După fuga lui Ianukovici în Rusia, Firtash a fugit în Austria. În 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) informa că activitatea companiilor lui Firtash au prejudiciat bugetul Ucrainei cu aproximativ 18 miliarde de grivne. Prin urmare, autoritățile ucrainene au confiscat mai multe proprietăți și active aparținând lui Fitash în valoare totală de peste 160 de milioane de lire sterline.

„Se primește că Șor vrea să aducă gaz rusesc printr-o firmă din Turcia și aceea să-l cumpere printr-o firmă din Germania. Șor este așa bun drug cu Putin și nu se duce să încheie direct contract cu Gazprom, dar are tocmai doi intermediari. Pentru ce?”, se întreabă retoric expertul în energie.

Deși la începutul lui noiembrie, Grosu și Guțul îi asigurau pe locuitorii celor trei regiuni că vor beneficia de gaz la preț preferențial din 1 decembrie, într-o conferință de presă din 10 noiembrie, Grosu a menționat că gazul ieftin pentru cetățeni se mai lasă așteptat. 

„Noi încă nu am deschis la Comrat oficiul acela despre care am stabilit alaltăieri. Am găsit încăperea, o să deschidem call-center. Și, vreau să atrag atenția că în primul rând vom livra gaz la obiectele sociale: grădinițe, școli și spitale. După asta, o să dăm și la persoane fizice”, s-a scuzat Grosu. 

Ministrul Energiei menționează însă că un astfel de scenariu este chiar mai dificil. 

„Ei au spus că de la 1 decembrie nu livrează la consumatorii casnici. Că acolo e ceva mai complicat. Pentru instituțiile publice este și mai complicat. Pentru ca o instituție să iasă de pe piața reglementată, trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziții. Procedural, ei nu reușesc nici până la începutul lui ianuarie să livreze gaz la instituțiile publice”, a precizat Parlicov. 

Pentru a putea vinde gaz consumatorilor din R. Moldova, Nordgaz Furnizare are nevoie de contracte de transportare și distribuție a gazelor semnate cu Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, dar și de contracte de furnizare semnate cu fiecare consumator în parte. Niciunul dintre aceste contracte nu a fost însă semnat. Vadim Ceban spune că până la moment pe adresa Moldovagaz nu a parvenit nici o cerere de schimbare a furnizorului. 

„Practic la toate companiile (n.r. din holdingul Moldovagaz) ei s-au adresat săptămâna trecută pentru a semna contractul de distribuție. Însă, noi nu avem la moment nici o cerere de la vreun consumator casnic sau instituție publică, care să își dorească să schimbe furnizorul. O astfel de solicitare până astăzi, 13 noiembrie, noi nu avem”, ne-a comunicat șeful de la Moldovagaz.

Ceban precizează că în cazul în care vor fi cereri de schimbare a furnizorului de gaze, aceștia vor trebui să achite toate devierile tarifare acumulate. 

„În cazul schimbului de furnizor trebuie să achite valoarea devierilor financiare care îi revine acestui consumator. Pentru fiecare consumator, acest lucru se calculează separat și i se prezintă factura de achitare”, crede Ceban că e necesar ca oamenii să cunoască. 

În septembrie 2023, o altă companie moldovenească fără activitate economică a anunțat că va aduce gaz din Turcia. Este vorba despre East Gas Energy Trading, deținută de oameni din anturajul fostului ministru și deputat democrat Vladimir Cebotari. Deși East Gas Energy Trading anunța că va livra gaze din Turcia de la 1 octombrie, până în prezent acest lucru nu s-a realizat. 

„Noi am informat că am semnat contract cu compania turcească Botaș. Fără livrări. Noi nu am spus de livrări nimic. - Dar ați intenționat să vindeți acest gaz și pe piața din Republica Moldova? - Respectiv, noi am venit cu o ofertă către Energocom la începutul lunii noiembrie. - Într-un final ați reușit să încheiați un acord cu Energocom? Nu! Către Energocom, către Moldovagaz noi nu livrăm gaze natural”, ne-a spus la telefon Vitalie Șaptefrați, administratorul East Gas Energy Trading. 

Nu este prima dată când politicianul fugar Ilan Șor promite locuitorilor Republicii Moldova gaz ieftin. 

În aprilie 2023, Ilan Șor anunța că locuitorii mai multor regiuni conduse de membrii Partidului Șor vor primi gaz și curent electric la preț preferențial. 

„Astăzi eu am o altă veste bună. Pe parcursul ultimelor luni, noi am dus negocieri pentru a obține prețuri preferențiale la gaz și energie electrică, pentru acele regiuni pe care noi le conducem. Da, dragi prieteni! Astăzi este o zi fericită. Deoarece eu am obținut confirmarea finală. Eu garantez, pentru consumatorii noștri, un tarif nu mai mare de 12 lei la gaz și nu mai mare de 1,5 lei la energie electrică”, anunța cu mare fast Ilan Șor în primăvara acestui an.  

În septembrie 2022, același Șor promitea locuitorilor raionului Orhei gaz la preț mic. 

„Săptămâna viitoare, deputații Partidului Șor vor pleca la Moscova unde vor duce tratative pentru a obține un preț preferențial la gaz”, spunea Șor într-un video de pe pagina sa de facebook.  

Pentru a fi mai credibil, politicianul a înregistrat și o discuție online cu deputatul rus Leonid Sluțchi, care îl asigura pe Șor că problema gazului va fi soluționată curând. 

„Cu referire la cea de-a doua solicitare a dumneavoastră, de importanță globală pentru Republica Moldova, cea legată de gaz. Noi deja ne aflăm într-un proces serios de analiză a acestei probleme - o problemă mai veche. Vreau să mă adresez dumneavoastră și, prin intermediul dumneavoastră, miilor de cetățeni că vom lucra, împreună cu dumneavoastră, ca problema gazului să fi rezolvată”, îl asigura liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia.

Dintr-un raport al Serviciului de Informații și Securitate rezultă că, în ultimii aproape doi ani, Rusia și-a intensificat acțiunile hibride de destabilizare a Republicii Moldova. Iar Ilan Șor este vârful de lance al războiul hibrid dus de Kremlin. Din același raport, reiese că Rusia încearcă, prin orice mijloace, să eclavizeze Republica Moldova. 

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontraliere s-a intensificat în 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, aplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în partea de sud a Republicii Moldova, în special Găgăuzia”, a spus Alexandru Musteață, directorul SIS.

/VIDEO/ Alerta procurorului general, la Cutia Neagră PLUS: Procuratura riscă să ajungă în blocaj total
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/FOTO/ Spectacol pe cer! Aurora boreală, văzută în mai multe localități din Republica Moldova
/FOTO/ Spectacol pe cer! Aurora boreală, văzută în mai multe localități din Republica Moldova
/PROMO/ Copiii, în capcana pedofililor. Cum prevenim abuzurile - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Copiii, în capcana pedofililor. Cum prevenim abuzurile - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Interese de sabotare a referendumului? Expert: „Putem să ne așteptăm la acțiuni neordinare”
Interese de sabotare a referendumului? Expert: „Putem să ne așteptăm la acțiuni neordinare”
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ De ce Europa susține financiar țara noastră? „Să reducem din divergența de dezvoltare dintre Moldova și țările UE”
/VIDEO/ De ce Europa susține financiar țara noastră? „Să reducem din divergența de dezvoltare dintre Moldova și țările UE”

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună

missing
07 octombrie 2024, ora 08:24

Ce au în comun Vasile Tarlev și  Natalia Morari? Automobilele pe care le folosesc cei doi candidați la funcția de președinte ne-au deschis ușa spre o parte a vieții fostului premier din perioada regimului Voronin, pe care acesta a reușit să o țină în mare secret până acum. Vă spunem astăzi la Cutia Neagră PLUS despre afacerile profitabile din UE și cetățenia europeană a pro-rusului Vasile Tarlev. Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește, cine stă în spatele fostei procurore Victoria Furtună și cine sunt preoții care i-au făcut campanie electorală?

Afaceri prospere în Uniunea Europeană

Vasile Tarlev este candidatul la funcția de președinte al Partidului “Pentru Viitorul Moldovei”, înregistrat cu 5 luni în urmă. 

În cursa pentru fotoliu de președinte, el se bucură însă și de susținerea lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor. ”Eu am să fiu alături, eu îl susțin. Nu numai în campania electorală, dar am să-l susțin și pe parcurs, după ce va fi ales președinte. Am să împărtășesc experiența pe care eu am avut-o ca președinte timp de opt ani”, l-a asigurat Voroni pe Tarlev.

Partidul Comuniștilor, care îl sprijină pe Tarlev, s-a înregistrat în campania pentru referendum cu opțiunea “Nu”. Aceeași opțiune a expus-o public și fostul premier. „Având în vedere toate argumentele interne și externe, voi vota împotriva acestui referendum. Asta este spălare de bani, este praf în ochi și o încercare de manipulare” a declarat Tarlev în cadrul unei emisiuni televizate.

Chiar dacă Tarlev nu vrea în Uniunea Europeană, familia acestuia s-a cuibărit în România, stat membru UE. Soția candidatului, Greta Tarlev, și-a luat anul trecut salariul de la o companie de transport rutier de mărfuri, înregistrată în Iași. 

TAROGOTRANSPORT a fost înființată în 2022 de fiica cea mai mare a lui Vasile Tarlev, Corina. Afacerea familiei a devenit rapid profitabilă. În primul an de activitate, firma de transport a declarat venituri de peste 10 milioane de roni, adică peste 2 milioane de euro. 

În exact aceeași perioadă, tot la Iași, și-a deschis firmă și cealaltă fiică a familiei Tarlev - Cristina. Compania CUN AUTO RENTALS oferă în chirie, în România și în R. Moldova,  mașini de lux, în mare parte Mercedesuri și BMW-uri.

Soțul Cristinei este Nicolai Usatîi, fiul lui Mihai Usatîi, patronului clubului de fotbal Petrocub Hâncești. La ultimile alegeri parlamentare, Mihai Usatîi a candidat pe listele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, condus de Ion Chicu.

Întreaga familie Tarlev dețin și cetățenia Bulgariei, un alt stat membru UE. 

Și dacă soția și fiicele și-au găsit norocul peste Prut, atunci Vasile Tarlev îl caută la Moscova. „R: Dumneavoastră totuși suntem mai mult pro-est, în condițiile în care copii dumneavoastră s-au realizat în vest, în România.

VT: Dacă copii mei au companie înregistrată în România, asta nu contravine legii. MUSCA  Că au unii business - un copil sau un prieten sau un frate, să fie sănătoși. Dacă le este convenabil, nu este o problemă”, ne-a spus Tarlev.

Familia în UE, el cu gândul la Moscova

În primăvara acestui an, Tarlev, alături de mai mulți reprezentanți ai grupului Șor, au participat, la Moscova, la evenimentul de lansare a organizație Evrazia, asociată Kremlinului și lui Ilan Șor. „Nouă ne-au spus povești frumoase: “Haideți să distrugem Uniunea Sovietică. Va veni o altă uniune - acolo vom trăi mai bine, vom fi mai bogați”. Dar noi am căzut în capcană. Toți. Și înțelegem că bine nu avem de unde aștepta”, a declarat fostul prim-ministru la lansarea Evrazia. 

Pentru Cutia Neagră Plus, Tarlev declară că însă că nu este împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dar, consideră fostul prim-ministru, nu suntem încă pregătiți. „Eu nu sunt împotriva Uniunii Europene, sunt însă împotrivă ca să aderăm la o uniune sau alta nepregătiți. Să ne dezicem de Vest, e o greșeală națională. De aceea, eu sunt pentru o colaborare echilibrată, folosind la maxim potențialul, pentru a pregăti țara de aderare la Uniunea Europeană. Când va fi? vom trăi și vom vedea”, a spus acesta.

La Moscova, Tarlev spune că a fost delegat de Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor.

„VT: Eu îndeplinesc nu inițiativele mele, nu indicațiile moldovenești, dar, ca președinte (nr. al ICIE), eu îndeplinesc decizia consiliului acestei organizații și particip la diferite forumuri.

R: Pe dumneavoastră nu vă deranjează că această organizație (nr. Evrazia) este folosită de Ilan Șor în scop electoral și de destabilizare a Republicii Moldova?.

VT: Asta nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Dacă eu acolo era funcționar, dacă eram membru fondator sau angajat, vă răspundem la această întrebare.

R: Deci vă deranjează sau nu că Ilan Șor folosește această organizație?

VT: Da ce am eu cu Ilan Șor? Dacă vă deranjează pe dumneavoastră și aveți alergeie, clarificați-vă”, ne-a spus Vasile Tarlev.

Candidatul susținut de comuniști este și președintele Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor, cu sediul în capitala rusă. Președinte al acestei organizații este Artiom Ciaika, fiul fostului procuror general al Rusiei Iurie Ciaika. Fratele lui Artiom, Igor Ciaika, este fostul partener de afaceri al lui Igor Dodon. 

În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, Vasile Tarlev a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu “Ordinul Prieteniei”. La acele alegeri, Tarlev a depus actele pentru a fi înscris în cursa electorală, dar CEC a refuzat să-l înregistreze, pe motiv că pachetul de acte nu corespundea cerințelor.  În CV-ul depus la CEC în calitate de candidat la prezidențialele din acest an, Tarlev notează că a fost decorat cu Ordinul Republicii de către Vladimir Voronin, dar uită să menționeze că a primit un ordin și de la președintele rus.”Îl am și mă mândresc cu el. Sunt primul cetățean care a primit acest ordin. Nu l-am scris că nu am vrut. Nu a încăput. Eu le-am pus doar pe cele mai principale”, se apără acesta.

Afacerile din Moldova

În Republica Moldova, Vasile Tarlev este co-fondator al câtorva afaceri. Tarus International SRL este prima companie fondată de Tarlev, după ce și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Firma, specializată în producerea și transportul energiei electrice și a gazelor, nu a înregistrat niciun venit oficial în ultimii 9 ani. Partenerii săi în afacere sunt Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei în Guvernul Tarlev, și Virgiliu Rusu, adjunctul lui Tarlev din Congresul Industriașilor si Antreprenorilor. Rusu a fost în trecut director al mai multor companii vinicole din Crimeea, de până la anexare.

Provis Prim SRL este cea de-a doua afacere a fostului premier. A fost lansată în 2010 și este de fapt o companie de pază. Tarlev este acționar minoritat aici, iar principalul acționar este Constantin Boeștean, fost rector al Academiei de Poliție și membru al Biroului Politic al Platformei DA. La fel ca și prima companie, nici asta nu declară niciun venit în ultimii 10 ani.

A candidat fără succes

În spațiul public moldovenesc, Vasile Tarlev este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de prim-ministru, în perioada regimului comuniștilor. A fost cel mai longeviv premier al Moldovei. A condus guvernul timp de 7 ani, iar în 2008 a cedat funcția Zinaidei Greceanu, unul dintre actualii lideri ai PSRM.

Nu a renunțat la politică. În vara lui 2008, înființează organizația “Prietenii Rusiei în Republica Moldova”, iar la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 îl găsim în capul listei de candidați ai Uniunii Centriste din Moldova.

La alegerile anticipate din 29 iulie 2009, a făcut echipă cu un alt fost prim-ministru, Dumitru Braghiș, pe care l-a secundat pe lista Partidului Social-Democrat. 

Își încearcă din nou norocul în 2014. De această dată deschide lista de candidați ai Partidul Renaștere. De fiecare dată rezultatele sunt modeste și nu reușește să ajungă în Parlament.   

Omul lui Șor?

Dispare din peisajul politic și reapare peste 10 ani, în februarie 2024. Este ales președinte al „Partidul pentru Viitorul Moldovei”. La câteva luni, Tarlev ajunge în centrul unui scandal politic. Vasile Mereuță, vicepreședinte al partidului, l-a acuzat pe fostul premier că s-a vândut lui Șor. „Când a plecat la Moscova, eu am simțit că el are legături cu Șor. După asta am avut informații că el partidul l-a vândut lui Șor. Ei spun că nu e corect. Dar fondatorul la forumul Evrazia este Șor”, a spus Mereuță într-un video posta pe facebook.

„VT:Nu știm așa ceva. Nu mă interesează acuzațiile nefondate a cuiva. Lasă să se ducă să se adreseze în judecată, eu cu bârfele nu mă ocup.

R: Dumneavoastră sunteți unul dintre canidații lui Ilan Șor?

VT: Nu! Categoric”, ne-a spus candidatul al președinție.

Până să intre în politică, Vasile Tarlev a deținut funcția de director al companiei Bucuria. Chiar în ajunul numiri în funcția de premier, conducerea Bucuria a depus o plângere penală pe numele lui Tarlev. Era acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 1,8 milioane de dolari, faptă pentru care a fost poreclit “Bombonel”. Procurorul General a refuzat atunci să deschidă un dosar penal. 

Două apartamente și mașina fiicei

În declarația de avere depusă la CEC pentru 2023, Tarlev indică salariul de 2300 de lei românești al soției, 7 mii de lei din arenda pământurilor și 360 de mii de euro din vânzarea unui imobil. 

Soții Tarlev deține două apartamente - de 53 și 70 de metri pătrați și o casă. Unul dintre apartamente a intrat în proprietatea soților Tarlev anul trecut. Vasile Tarlev mai declară că deține aproape 35 de mii de euro în mai multe conturi bancare din Republica Moldova și România.

Deși Tarlev nu declară niciun automobil, Cutia Neagră Plus a aflat că acesta conduce un Mercedes cu numere românești. Mașina aparține companiei CUN AUTO RENTALS, fondată de Cristina și Nicolae Usatîi, fiica și ginerele acestuia. Mașinile sunt ușor de indentificat, deoarece sunt înmatriculate în București și folosesc pe numere de înmatriculare literele CUN. 

Apartamentul fiului și bitcoinul

O mașină de la aceeași companie conduce și o altă candidată la funcția de președinte - Natalia Morari. Aceasta a fost văzută de mai multe ori la volanul unui Mercedes GlE 4MATIC cu numere de București și aceeași serie CUN. Morari indică acest automobil și în declarația sa de avere depusă la CEC. 

Exceptând automobilul, candidata menționează că deține în uz un apartament de 176 de m.p. Este apartamentul despre care a declarat anterior că îi aparține copilului său de trei ani. „R: Dar acum unde locuiți dacă v-ați vândut apartamentul. NM: Hm? Acum unde locuiți. În apartament care este al fiului meu”, a spus Morai într-un interviu recent.

Luxosul penthouse, situat în sectorul Botanica al Capitalei, chiar la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor, a aparținut controversatului businessman Veaceslav Platon, tatăl copilului Nataliei Morari. După ce a fost eliberat din închisoare în 2020, urmare a deciziei de revizuire, anunțate de procurorul general Alexandr Stoianoglo, Platon a locuit în acest apartament până în momentul în care a fugit din țară la Londra.

Natalia Morari a deținut anterior propriul apartament în sectorul Buiucani al Capitalei. L-a vândut însă câțiva ani în urmă și, spune ea, a investit banii în cripto valută.  „Eu ca să am această publicitate, posibilitate să fac mai multă publicitate pentru că am majorat bugetele. Eu am vândut bitcoin. Aveam eu un bitcoin, cine va asculta si cine pricepe la asta, eu am reușit să investesc în bitcoin... eu mi-am vândut apartamentul in 2021, și în 2022 eu am investit banii care au mai rămas eu am investit în bitcoin când el costa 16 sau 18 mii de dolari, dar pe urma el a crezut la 70”, spune aceasta.

Chiar dacă afirmă că investiția în bitcoin, făcută la sfârșitul anului 2022, i-a adus un venit de 70 de mii de euro, în declarația de avere de la CEC pentru 2023, Morari nu indică venituri din vânzarea criptovalutei. 

O analiză rapidă a informațiilor de pe o platformă de schimb a criptomonedei confirmă în mare parte explicațiile oferite de Natalia Morari. În mod surprinzător, candidata, care pentru prima dată în viață a cumpărat cripto valută, a făcut achiziția în cea mai bună zi din an, atunci când bitcoinul costa cel mai ieftin. Mai mult ca atât, l-a vândut, aparent, în momentul în care criptovaluta ajunsese la cel mai mare preț. Da, înțeleg că pentru voi faptul că un jurnalist moldovean își investește banii liber în criptemomonede vi se pare incredibil, prea intelectual și irealist și prin urmare, amuzant. Înțeleg foarte bine că toate icoanele voastre de la harvard abia se descurca cu tabla inmulțirii”, le-a spus Natalia Morari pe criticii săi.

Campania electorală pe banii din bitcoin și genți

Bitcoinul, o geanta Chanel de 10 mii de dolari și două ceasuri Rolex și Chanel, cu valoare comună de 15 mii de dolari, sunt aparent toate proprietățile pe care le deține Natalia Morari. În declarația sa de avere, nu se regăsesc alte genți de lux cu care a fost surprinsă anterior în poze. 

Candidata notează în declarația de la CEC că a vândut anul trecut mai multe accesorii și haine de brand pe care le deținea, unor magazine care le vând ulterior la mâna a doua. Aceste tranzacții i-au adus însă venituri modeste - în jur de 20 de mii de lei. 

Alte 84 de mii de lei, Natalia Morari, notează că le-a obținut din darea în arendă a echipamentului TV pe care îl deține. 

Fiul său a obținut venituri mai bune, de 36 de mii de euro, prin donație. Într-un interviu, fugarul Veaceslav Platon, aflat sub sancțiuni internaționale, a dezvăluit că el este cel care îl întreține financiar pe copil. 

Întrecut pro-europa, astăzi împotriva referendumului

Natalia Morari a fost în trecut o faimoasă jurnalistă tv, cunoscută pentru discursul său pro-european și antioligarhi. 

Din 2021, după ce și-a afișat relația amoroasă cu Veaceslav Platon, a adoptat însă un discurs rezervat față de UE. Este un critic deschis al referendumului privind integrarea R. Moldova în UE și pledează pentru boicotarea plebiscitului. ”NM: Asta nu are nicio legătură cu integrarea europeană. Asta nu ne va apropia nicidecum de UE. Nu am de gând să particip la acest „banchet”.

R: Pledați PENTRU BOICOT?

NM: Pledez pentru boicot prin neparticipare”, a declarat canidata în cadrul unei emisiuni televizate. 

Înaintea lansării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Morari a încercat să joace rolul unui mediator între partidele politice de opoziție pentru alegerea unui candidat unic. La discuțiile organizate de ea au participat însă în mare parte partide cu viziuni de stânga și pro-rusești. 

De numele Nataliei Morari sunt legate mai multe controverse, cea mai importantă se referă la rolul pe care l-a jucat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. 

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Natalia Morari o are alături pe fosta judecătoare Tamara Chișcă-Doneva, bănuită în trecut de colaborare cu Veaceslav Platon,  și de un avocat al controversatului businessman fugar.

Am apelat-o pe Natalia Morari pentru o reacție. Candidata a fost de acord să se întâlnească cu echipa Cutiei Negre Plus. Când am revenit pentru a stabili detaliile, aceasta nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre. 

Favorita preoțimii

Victoria Furtună s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent. În atenția publică, Furtună a intrat în martie 2024, când și-a dat demisia, cu scandal, de la Procuratura Anticorupție. Atunci, ea a acuzat Serviciul de Informații și Securitate de presiuni. Acuzații similare a lansat public și Natalia Morari, în momentul când a anunțat despre relația sa amoroasă cu Veaceslav Platon. SIS a respins acuzațiile în ambele cazuri.

La sfârșitul lui iulie, Victoria Furtună a anunțat că urmează să candideze la funcția de președinte. Fosta procuroare a făcut anunțul de la Tiraspol, pe fundalul drapelelor separatiste și cu un porumbel alb în mână. Atunci, Furtună declara pe un ton sumbru că vrea să salveze Republica Moldova de război. Nu a menționat însă cine și de ce ar vrea să ne atace.

Necunoscută până mai ieri, Victoria Furtună a ajuns favorita la Președinție a mai multor fețe bisericești. Unul dintre admiratori este chiar Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești. În cadrul unei întâlniri preoțești de la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel îi îndemna pe cei prezenți să o susțină pe fosta procuroare la alegeri. „Ați privit pe ecran o femeie firavă, creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită. Victoria Furtună totuși s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i dorim și la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i dorim să ajungă factor decizional în țară”, a spus Marchel.

Se întâmplă după ce mai mulți preoți care aparțin de Mitropolia Moldovei au călătorit la Moscova cu un scop necunoscut.

Oamenii lui Șor îi fac campanie electorală

Potrivit portalului deschide.md, Furtună este însoțită mereu la întâlnirile electorale din țară de activiștii Blocului Victoria, coordonat de fugarul Ilan Șor. Mai exact, la lansarea în campanie, care a avut loc în Hâncești, de organizare s-au ocupat Nicolai Vornicov, Ion Gliga și Olesea Baciu, coordonatorii activiștilor Șor din raionul Hîncești.

Zilele trecute deschide.md a publicat o înregistrare audio din care reiese că Victoria Furtună ar fi candidatul Blocului Victoria în aceste alegeri. Vocea ar aparține liderului organizației teritoriale „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, care le spune activiștilor de partid că acestea sunt indicați venite direct de la Șor. „Este rugămintea să ducem informația către activiști, cuva prin șoaptă, să nu se observe că în spatele Victoriei Furtună stă Blocul electoral Pobeda. Adică că Șor are o legătură cu Victoria Furtună. Dacă doamna o să ajungă până atunci și nu va fi scoasă, atunci trebuie de votat pentru dânsa. Mai sunt candidați înregistrați - planul B,C,D,E, cum am zis și... dar la moment informația e asta”, le-a spus aceasta colegilor săi.

Victoria Furtună a ignorat apelurile și mesajele noastre, dar într-un comentariu pe canalul său de Telegram, candidata răspunde acuzațiilor cu o întrebare: „De când susținerea unui candidat a devenit o infracțiune? Oamenii nu mai au dreptul al opinie sau statul democratic e doar o inscripție în Constituție?”, a scris Furtună pe Telegram.

În 2021, Victoria Furtună a candidat la funcția de procuror general interimar. A pierdut însă în fața lui Dumitru Robu. Atunci, Furtună promitea să fie un procuror integru și o aducea drept exemplu pe președinta Maia Sandu. „Eu cred că Procuratura are nevoie de o reformă, iar această reformă trebuie să înceapă de la procurorul general. Chiar dacă consider că procurorul trebuie să fie apolitic și am optat mereu pentru asta, noi avem un exemplu demn de respect și anume președinta țării”, spune aFurtună atunci. Astăzi aceasta este unul dintre cei mai mari critici ai Maiei Sandu.

Donații de sute de mii de euro de la părinți

În 2023, familia Victoriei Furtună a avut venituri de peste un milion de lei. Aproape jumătate din sumă provine din donații. 64 mii de lei i-a câștigat la diferite evenimente de familie, iar alte 160 de mii de lei și 10 mii de euro reprezintă donații din partea părinților celor doi soți. De altfel, donațiile generoase sunt o obișnuință în familia Victoriei și a lui Sergiu Furtună. În ultimii 4 ani, ei au obținut astfel de venituri în valoare de circa 100 de mii de euro. 

Donațiile generoase au intrat în 2023 și în atenția Autorității Naționale de Integritate. În urma verificărilor, ofițerii ANI au stabilit că acestea provin în mare parte de la tatăl și soacra candidatei. Ultima este stabilită de mai mulți ani în Italia. ANI nu a găsit nicio încălcare.  

În prezent, Victoria Furtună conduce o Skoda Superb, din 2021, procurată în 2021 cu 24 mii de euro prin leasing. Pe lângă această datorie, soții Furtună au mai împrumutat 19 mii de euro cu zero dobândă și alte peste 80 de mii de lei.

Din 2017, soții Furtună locuiesc într-o casă de lux din orașul Durlești. Casa aparține din 2013 Zinaidei Furtună, mama soțului procuroarei. Femeia locuiește de peste 20 de ani în Umbria, Italia. 

Sergiu Furtună figurează ca fondator al companie Sigur Vogs SRL, înregistrată la adresa casei mamei lui. Firma, specializată în exploatarea și închirierea imobilelor, nu declară activitate financiară în cei șase ani de la fondare.

Inițial, Victoria Furtună a fost de acord să ofere o reacție Cutiei Negre Plus. Ulteriror, aceasta nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre. 

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ Copiii, în capcana pedofililor. Cum prevenim abuzurile - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Copiii, în capcana pedofililor. Cum prevenim abuzurile - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
/VIDEO/ „Votând pentru UE, votați pentru război”: Cine seamănă falsuri și pune semnul „egal” între UE și NATO
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.