Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Gagauzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu companii interpuse din Turcia și Germania, care duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom. Cutia Neagră PLUS a urmărit traseele acestei istorii pline de necunoscute și a constatat că toate drumurile duc în Federația Rusă.
Cu patru zile înainte de alegerile locale, bașcana Găgăuziei, afiliată lui Ilan Șor, Evghenia Guțul, anunța cu mare fast într-un briefing că locuitorii din UTA Găgăuzia vor beneficia de gaz natural la preț de zece lei, față de 18 lei, cel din tariful Moldovagaz. Gaz la preț preferențial urma să ajungă și în raioanele Orhei și Taraclia - toate controlate de oamenii lui Șor.
„După cum am promis, în timpul campaniei electorale, noi am găsit posibilitatea de a asigura locuitorii autonomiei cu gaz natural la preț preferențial. Mult mai ieftin decât cel de pe piață. Acum gazul, pentru locuitorii Găgăuziei, va fi de două ori mai ieftin - 10 lei pentru un metru cub”, s-a lăudat Guțul într-un video postat pe pagina sa de facebook.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că un astfel de preț este ireal de mic și că în ultimul an, nicăieri în Europa nu s-a găsit gaz la un asemenea preț.
„O ofertă care propune preț de 10 lei la contor. Dacă facem un calcul invers, atunci prețul de achiziție la hotar, adică cu tot cu transport, adus la graniță, trebuie să fie 160-180 de euro. Ceea ce se propune este un preț care iese din limitele adecvate a acelor discounturi, a celor reduceri care pot fi aplicate pe piața angro a Uniunii Europene”, ne-a spus șeful de la Moldovagaz.
Cutia Neagră PLUS a investigat traseul gazului de 10 lei promis de Evghenia Guțul și a descoperit în schemă mai multe companii dubioase din Turcia și Germania, conectate la oligarhi ucraineni, Federația Rusă și Gazprom.
Din așa-zisul contract, publicat de către bașcana Evghenia Gutul, aflăm că gazul de 10 lei va fi furnizat de către o companie moldovenească anonimă din Bălți, fondată cu trei ani în urmă. Nordgaz Furnizare SRL aparține de câteva luni avocatului Alexandru Grosu, cel care a reprezentat interesele companiei Horus Energy, partenerul celor de la „Silovîe Mașinî” din Rusia, companie aflată sub sancțiuni internaționale. Horus Energy a fost în centrul mai multor scandaluri publice în ultimul an, toate legate de aprovizionarea cu tehnică de la „Silovîe Mașinî” a companiei de stat Termoelectrica.
Niciunul dintre joburile anterioare ale lui Grosu nu a avut vreo tangență cu piața energetică. Bărbatul a ajuns în ultimul an în atenția presei după ce mașina sa și a soției au fost incendiate intenționat de două ori în parcarea blocului în care locuiesc.
Grosu ajunge administrator și beneficiar principal al Nordgaz Furnizare cu câteva zile înainte de anunțul Evgheniei Guțul despre gazul ieftin care urmează a fi adus în Găgăuzia de această companie. În ultimele patru luni, administratorii și acționarii Nordgaz Furnizare s-au schimbat de trei ori.
Alexandru Grosu a reacționat nervos atunci când l-am sunat pentru a-l întreba detalii despre cum a ajuns în posesia companiei.
„Eu nu prea înțeleg, dumneavoastră ce investigați? Eu cu colegii dumneavoastră am vorbit, am dat toate scrisorile. Dumneavoastră sunteți din departamentul de investigații. Ce investigați? Investigați prețul actual la Chișinău Gaz? Sau ce investigați? Ce investigați eu vă întreb? Investigați de ce prețul este mare în cealaltă parte! La revedere!”, s-a revoltat Grosu și ne-a închis.
Am mers la adresa juridică din Bălți a Nordgaz Furnizare, în speranța că vom primi mai multe răspunsuri acolo, de la angajații companiei. Surpriză însă! Nordgaz Furnizare nu are un oficiu aici. Adresa indicată în acte pare a fi una fantomă. La adresa juridică indicată pe site-ul companiei Nordgaz Furnizare SRL nu am găsit nicio astfel de companie. Erau doar depozite și o fabrică de țesături. Oamenii pe care i-am întrebat, care muncesc acolo au spus că nu au auzit despre o asemenea companie.
Rapoartele financiare arată că de la înființare și până în prezent, Nordgaz Furnizare nu a avut activitate economică. În ciuda acestui fapt, compania bălțeană spune că a semnat un contract de 16 milioane de euro cu companie turcească, Zen Solar Enerji, cea de la care ar urma să cumpere gazul ieftin pentru Găgăuzia, Orhei și Taraclia.
Aceste detalii i-au făcut circumspecți pe experții energetici. Unul dintre ei, Sergiu Tofilat, crede că acest pretins contract nu are nicio valabilitate juridică.
„Hârtiile publicate de Guțul seamănă a fi o minciună. El nici nu se numește contract, dar „confirmation”. Nu este nici un cod fiscal al întreprinderilor: cine a semnat? poți să scrii aici orice literă vrei. Nici adresă, nici conturile bancare. Într-un contract normal, toată informația este. Telefoane de contact, e-mail - să poți suna, să poți verifica”, s-a întrebat Tofilat.
Evghenia Guțul și Alexandru Grosu au organizat un briefing pe 10 noiembrie, în care îi asigurau pe găgăuzi că acest contract este real. Cei doi au fluturat chiar cu o hârtie, care, spun ei, ar fi dovada achitării primei tranșe de 3,5 milioane de euro către compania turcească.
„Eu mă aflu aici pentru a vă informa că și compania e reală, și contractul e real și noi suntem reali. A fost prezentată și prima tranșă, care, de asemenea, este reală”, i-a asigurat administratorul Nordgaz pe locuitorii din Găgăuzia.
Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, cataloghează acțiunile companiei Nordgaz Furnizare ca o încercare de manipulare a pieței. Așadar, Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței să investigheze acest caz.
„Moldovagaz salută deschiderea pieței și intrarea pe piață a unor jucători noi. Doar că acest lucru trebuie să fie efectuat doar în condițiile legii, în condițiile de piață și în condițiile când toți participanții activează corect. Ceea ce noi vedem în ultimul timp - anumite declarații, anumite acțiuni care se întreprind, în esență nu sunt conforme cu bunele practici și legislația în domeniu, conform tratatelor la care Republica Moldova este parte. Noi vedem aceste acțiuni ca niște acțiuni de manipulare a pieței”, ne-a spus Vadim Ceban.
Răspunsurile la întrebările legate de misteriosul gaz de zece lei, le-am găsit însă nu în Moldova, ci în Turcia și Germania. Compania turcească de la care Nordgaz Furnizare își propune să aducă gaz ieftin este Zen Solar Energy. Firma a fost fondată în iunie 2022 și înregistrată într-un apartament din regiunea turistică Antalya. Oficial, Zen Solar Energy este specializată în comerțul sistemelor de energie solară, aparate de aer conditionat și cazane. În registrele fiscale internaționale Zen Solar Energy apare ca partener de afaceri a două firme rusești. Este vorba despre firma rusească OOO „SLUJBA-7”, cu un capital social de 10 mii de ruble și un singur angajat și OOO „Energhiciskie inovații”, cu un capital social de 16 mii de ruble și doi angajați. În toamna anului trecut, Zen Solar Energy a livrat către Slujba-7 șurubelnițe, clești și alte câteva fabricate din metal. Acestea sunt singurele informații despre exporturile realizate de firma turcească din momentul fondării, identificate în bazele de date deschise.
Despre Cagdaș Avci, reprezentantul firmei care a apărut alături de Guțul și Grosu pentru a da credibilitate contractului semnat, nu am găsit nicio informație.
„În presa străină au apărut informații că turcii (n.r. Zen Solar Enerji) nici licență nu au. Adică Șor vrea să cumpere gaz de la o firmă care nici licență nu are. Iată, să-l îndemnăm pe Șor să publice licența, să vedem dacă firma ceea într-adevăr există”, spune Tofilat.
Și Victor Parlicov, ministrul Energiei, crede că toată această afacere cu gazul ieftin este o farsă, menită să creeze confuzie în societate.
„Iată stă o companie turcească, care a cumpărat gaz ieftin în luna iunie. A stat și a așteptat până acum. Acum prețurile au crescut, iar ei nu vor să-l vândă scump pe piața internațională. Dar stau și așteaptă să-l vândă ieftin în Taraclia. Voi vă închipuiți așa companie și așa business turcesc?”, a spus Parlicov într-un briefing.
În schema de livrare a gazului, figurează un alt intermediar, din Germania. Conform bașcanului, compania turcească anonimă a semnat la rândul său un contract de furnizare a gazului cu o companie cu adresa juridică într-o clădire rezidențială din Heidelberg - Gas and Electricity Trading. Compania germană este deținută de Natalia Frenkel (Zaharova). La aceeași adresă din Heidelberg, Natalia Frenkel, alături de Olena Frenkel (Kompan) mai au înregistrată o altă companie în domeniul gastronomiei, MK Gastronomie Verwaltung.
Cercetările noastre au scos la iveală o legătură strânsă între cele două doamne Frenkel și un magnat al gazului din Ucraina, apropiat de Gazprom și de fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, care în 2014 a fugit în Rusia.
Proprietara companiei intermediare germane, Natalia Frenkel, este de asemenea administratorul companiei slovace Bulkcom. Ultima a fost fondată în 2022 de către doi ucraineni, Ilia Bondarenko și Artem Kompan.
Artem Kompan este de fapt Artem Frenkel, dar și-a luat familia soției. Pe site-ul instanțelor de judecată din Ucraina, am găsit un proces de judecată civil de divorț, între Olena Frenkel și Arteom Kompan. Coincidență sau nu, dar Olena Frenkel (Kompan) este și numele partenerei de afaceri a proprietarei companiei germane care intermediază afacerea cu gaze ieftine promise de Evghenia Guțul.
Artem Kompan este directorul companiei IE Energhia, care, înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei, era cel mai mare furnizor de gaze din Ucraina. Principalul beneficiar al IE Energhia este miliardarul ucrainean Dmitri Firtash, fost partener de afaceri al gigantului rus Gazprom și un susținător al lui Viktor Ianukovici, președintele pro-rus al Ucrainei, care a fost înlăturat de la putere în 2014.
După fuga lui Ianukovici în Rusia, Firtash a fugit în Austria. În 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) informa că activitatea companiilor lui Firtash au prejudiciat bugetul Ucrainei cu aproximativ 18 miliarde de grivne. Prin urmare, autoritățile ucrainene au confiscat mai multe proprietăți și active aparținând lui Fitash în valoare totală de peste 160 de milioane de lire sterline.
„Se primește că Șor vrea să aducă gaz rusesc printr-o firmă din Turcia și aceea să-l cumpere printr-o firmă din Germania. Șor este așa bun drug cu Putin și nu se duce să încheie direct contract cu Gazprom, dar are tocmai doi intermediari. Pentru ce?”, se întreabă retoric expertul în energie.
Deși la începutul lui noiembrie, Grosu și Guțul îi asigurau pe locuitorii celor trei regiuni că vor beneficia de gaz la preț preferențial din 1 decembrie, într-o conferință de presă din 10 noiembrie, Grosu a menționat că gazul ieftin pentru cetățeni se mai lasă așteptat.
„Noi încă nu am deschis la Comrat oficiul acela despre care am stabilit alaltăieri. Am găsit încăperea, o să deschidem call-center. Și, vreau să atrag atenția că în primul rând vom livra gaz la obiectele sociale: grădinițe, școli și spitale. După asta, o să dăm și la persoane fizice”, s-a scuzat Grosu.
Ministrul Energiei menționează însă că un astfel de scenariu este chiar mai dificil.
„Ei au spus că de la 1 decembrie nu livrează la consumatorii casnici. Că acolo e ceva mai complicat. Pentru instituțiile publice este și mai complicat. Pentru ca o instituție să iasă de pe piața reglementată, trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziții. Procedural, ei nu reușesc nici până la începutul lui ianuarie să livreze gaz la instituțiile publice”, a precizat Parlicov.
Pentru a putea vinde gaz consumatorilor din R. Moldova, Nordgaz Furnizare are nevoie de contracte de transportare și distribuție a gazelor semnate cu Vestmoldtransgaz și Moldovagaz, dar și de contracte de furnizare semnate cu fiecare consumator în parte. Niciunul dintre aceste contracte nu a fost însă semnat. Vadim Ceban spune că până la moment pe adresa Moldovagaz nu a parvenit nici o cerere de schimbare a furnizorului.
„Practic la toate companiile (n.r. din holdingul Moldovagaz) ei s-au adresat săptămâna trecută pentru a semna contractul de distribuție. Însă, noi nu avem la moment nici o cerere de la vreun consumator casnic sau instituție publică, care să își dorească să schimbe furnizorul. O astfel de solicitare până astăzi, 13 noiembrie, noi nu avem”, ne-a comunicat șeful de la Moldovagaz.
Ceban precizează că în cazul în care vor fi cereri de schimbare a furnizorului de gaze, aceștia vor trebui să achite toate devierile tarifare acumulate.
„În cazul schimbului de furnizor trebuie să achite valoarea devierilor financiare care îi revine acestui consumator. Pentru fiecare consumator, acest lucru se calculează separat și i se prezintă factura de achitare”, crede Ceban că e necesar ca oamenii să cunoască.
În septembrie 2023, o altă companie moldovenească fără activitate economică a anunțat că va aduce gaz din Turcia. Este vorba despre East Gas Energy Trading, deținută de oameni din anturajul fostului ministru și deputat democrat Vladimir Cebotari. Deși East Gas Energy Trading anunța că va livra gaze din Turcia de la 1 octombrie, până în prezent acest lucru nu s-a realizat.
„Noi am informat că am semnat contract cu compania turcească Botaș. Fără livrări. Noi nu am spus de livrări nimic. - Dar ați intenționat să vindeți acest gaz și pe piața din Republica Moldova? - Respectiv, noi am venit cu o ofertă către Energocom la începutul lunii noiembrie. - Într-un final ați reușit să încheiați un acord cu Energocom? Nu! Către Energocom, către Moldovagaz noi nu livrăm gaze natural”, ne-a spus la telefon Vitalie Șaptefrați, administratorul East Gas Energy Trading.
Nu este prima dată când politicianul fugar Ilan Șor promite locuitorilor Republicii Moldova gaz ieftin.
În aprilie 2023, Ilan Șor anunța că locuitorii mai multor regiuni conduse de membrii Partidului Șor vor primi gaz și curent electric la preț preferențial.
„Astăzi eu am o altă veste bună. Pe parcursul ultimelor luni, noi am dus negocieri pentru a obține prețuri preferențiale la gaz și energie electrică, pentru acele regiuni pe care noi le conducem. Da, dragi prieteni! Astăzi este o zi fericită. Deoarece eu am obținut confirmarea finală. Eu garantez, pentru consumatorii noștri, un tarif nu mai mare de 12 lei la gaz și nu mai mare de 1,5 lei la energie electrică”, anunța cu mare fast Ilan Șor în primăvara acestui an.
În septembrie 2022, același Șor promitea locuitorilor raionului Orhei gaz la preț mic.
„Săptămâna viitoare, deputații Partidului Șor vor pleca la Moscova unde vor duce tratative pentru a obține un preț preferențial la gaz”, spunea Șor într-un video de pe pagina sa de facebook.
Pentru a fi mai credibil, politicianul a înregistrat și o discuție online cu deputatul rus Leonid Sluțchi, care îl asigura pe Șor că problema gazului va fi soluționată curând.
„Cu referire la cea de-a doua solicitare a dumneavoastră, de importanță globală pentru Republica Moldova, cea legată de gaz. Noi deja ne aflăm într-un proces serios de analiză a acestei probleme - o problemă mai veche. Vreau să mă adresez dumneavoastră și, prin intermediul dumneavoastră, miilor de cetățeni că vom lucra, împreună cu dumneavoastră, ca problema gazului să fi rezolvată”, îl asigura liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia.
Dintr-un raport al Serviciului de Informații și Securitate rezultă că, în ultimii aproape doi ani, Rusia și-a intensificat acțiunile hibride de destabilizare a Republicii Moldova. Iar Ilan Șor este vârful de lance al războiul hibrid dus de Kremlin. Din același raport, reiese că Rusia încearcă, prin orice mijloace, să eclavizeze Republica Moldova.
„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontraliere s-a intensificat în 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, aplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în partea de sud a Republicii Moldova, în special Găgăuzia”, a spus Alexandru Musteață, directorul SIS.