Operațiunea planificată la protestele organizate de Partidul Șor, în scopul organizării dezordinilor în masă și a destabilizărilor, a fost coordonată de servicii specializate din Federația Rusă. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cei implicați urmau să fie repartizați în 10 grupuri de la 5 la 10 persoane.
Acestea trebuiau să fie cazate la anumite adrese din Chișinău, „iar o persoană venită pe 9 martie, din Rusia, trebuia să meargă la fiecare adresă, să facă instructaj, de a pregăti prin coordonare directă acțiunile de mai departe”. Persoanele implicate urmau să primească până la 10.000 de dolari fiecare.
„Organizatorii au avut obiective, unde trebuiau să fie antrenate diverse categorii de persoane în contextul destabilizării, unele legate de crearea haosului, altele cu implicarea persoanelor cu dizabilități, care în unele situații sunt și fără discernământ, care trebuiau să realizeze anumite acțiuni.
Cel mai grav este că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara țării, care urmau și urmează să creeze planuri de destabilizare a ordinii și securității statului. Ca informații operative în adresa Poliției, au ajuns informații despre faptul organizării de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul protestelor ce urmează să aibă loc, inclusiv azi”, a declarat Cernăuțeanu.
Un agent al Poliției a fost infiltrat în gruparea organizată și a comunicat direct cu persoană venită din Rusia ce urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizărilor și dezordinilor în masă.
„Agentul nostru sub acoperire, care a fost infiltrat în toată această grupare, a intrat în contact direct cu o persoană din Rusia, care se prezenta cu pseudonimul Mayan Sandu și care dirija acțiunile cu altă persoană cu cetățenie a Republicii Moldova și Rusiei, dar cu domiciliu în Rusia.
Acest cetățean venit din Rusia, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizărilor, a mai venit odată în ianuarie în Republica Moldova, unde și-a perfectat alt pașaport, fiind schimbate de nenumărate ori numele de familie pe care-l deținea. Fiind documentată conform măsurilor speciale de investigație, s-a reușit de a întreprinde acțiunile de urmărire”, a menționat șeful IGP.
Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, persoanele comunică „foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Republica Moldova”, ar urma să le asigure, în caz de necesitate, avocați, suport și acordul corespunzător.
Persoanele implicate în schemă erau racolate din rândul persoanelor cu antecedente penale și sportivilor.
Operațiunea de destructurare a schemei a avut loc sâmbătă, 11 martie. În urma acesteia, 25 de persoane au fost duse la Inspectoratul Național de Investigații. Majoritatea conlucrează cu forțele de ordine, iar 7 au fost reținute ca lideri ai grupărilor.
Șeful IGP a mai subliniat că gruparea avea posibilitatea „de a perfecta diferite de acte de identitate, vize de calitate superioară, prin aplicări de scanere specializate, anume pentru a veni pe teritoriul Republicii Moldova sub paravanul actelor, vizelor altor state.
Pe 11 martie și în noaptea zilei de 12 martie, grupările au fost destructurate, documentate și toate persoanele au fost interogate.