Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1162: Oraș în ruine și planul B. Trump s-a răzgândit, Kievul ar semna acordul, iar Zelenski cere sancțiuni

investigații

/VIDEO/ Donatorii fictivi din liste! Cum au adunat bani pentru campania electorală partidele afiliate lui Șor și MAN-ul lui Ceban

17 decembrie 2023, ora 22:30

Alegerile locale din această toamnă au costat partidele politice peste 35 de milioane de lei. Lideri la capitolul cheltuieli au fost partidele cu cea mai mare reprezentativitate din Parlament - Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor. Banii au venit însă, în mare parte, din alocațiile de stat pentru rezultatele obținute la alegerile precedente. Pe de altă parte, partidele-lider la capitolul donații colectate de la cetățeni au fost  Partidul Șansa, Partidul Renașterii și Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban. Pentru acestea, la alegerile locale, au făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și o groază de studenți.  

Mișcarea Alternativă Națională condusă de edilul capitalei Ion Ceban a primit donații de la 400 de persoane pentru campania electorală de la ultimele alegeri locale. Contribuțiile, toate în numerar, s-au ridicat la 2,8 milioane de lei. Majoritatea donatorilor sunt angajați ai unor instituții aflate în subordinea Primăriei Chișinău.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat - în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu știau nimic despre donația făcută.

Subalternii unei consiliere MAN, cu donații generoase la partid

La școala primară-grădiniță „Antonin Ursu” din sectorul Buiucani al capitalei, aproape jumătate dintre cadrele didactice sunt susținători ai MAN-ului. Directorul instituției, 12 profesori și educatori și alți 3 angajați din personalul auxiliar au plătit cotizații de membru sau au făcut donații pentru partidul primarului.

    Lucia Pisarenco, director ȘPG „Antonin Ursu”

Școala este condusă de Lucia Pisarenco, ajunsă consilieră municipală pe lista MAN. Femeia a donat în campanie 3000 de lei partidului.

Pisarenco a fost urmată în gestul său de alți 7 angajați - directorii adjuncți și cinci profesoare. Toate donațiile au fost înregistrate în două zile -  pe 22 octombrie și 1 noiembrie. Unii dintre acești profesori s-au regăsit anterior și în lista plătitorilor de cotizații de partid, chiar dacă în dreptul donațiilor făcute în campanie scrie că nu sunt membri MAN.

În dimineața zilei de 7 decembrie, am mers la școala „Antonin Ursu” să dezlegăm misterul acestor donații. Am întâlnit-o pe hol pe directoarea adjunctă, Veronica Macarenco, care însă  a refuzat să vorbească despre donația de 3000 de lei făcută pentru MAN în campanie.

– Da, eu sunt în listă, dar până nu vine doamna director nu vorbim.

– Dar dvs din numele dvs ați donat bani. Dna directoare nu a luat din buzunarul dvs.

– Nu contează asta. Dna directoare când vine atunci vorbim.

Nici directoarea, care de asemenea a donat 3000 de lei pentru partidul lui Ion Ceban, nu a fost mai vorbăreață cu noi. Pentru toate întrebările, a avut un singur răspuns, direcționându-ne la serviciul de presă al partidului MAN.

Lucia Pisarenco:  - Alegerile au trecut. Am revenit la serviciu și orice gen de așa întrebare cu drag o puteți primi la serviciul de presă al partidului MAN.

Reporter TV8. – Ce are partidul MAN dacă dvs sunteți directorul unei instituții de învățământ municipale și angajații din subordinea dvs au făcut aceste donații?

Lucia Pisarenco:  – De aceea și zic. La serviciul de presă primiți răspuns la întrebări de așa gen.

Reporter TV: – Noi am aflat că în instituție s-a făcut o listă cu oameni și li s-a propus să doneze. Cine a vrut a donat. S-a făcut așa o listă?

Lucia Pisarenco: – Cu toată stima și respectul față de dvs, la serviciul de presă auziți răspuns la toate întrebările.

Existența listei ne-a fost confirmată chiar de una dintre adjunctele școlii, Claudia Mîrza. Reușisem să vorbim cu ea până la sosirea directoarei.

Reporter TV8: - Cui ați donat?

Claudia Mîrza:  - S-a făcut o listă și noi doritorii am donat.

Reporter TV8: - Dar câți bani ați donat?

Claudia Mîrza: - O mie.

Reporter TV8: - În listă dvs figurați cu 3000 de lei.

Claudia Mîrza: - Da, da, 3000 de lei.

Reporter TV8: - Dna directoare a făcut lista sau cine?

Claudia Mîrza: - Inclusiv dumneaei.

Reporter TV8: - Dvs ați dat banii cash?

Claudia Mîrza: – Da, cash a fost.

Reporter TV8: - Dar de ce ați decis să susțineți un concurent electoral?

Claudia Mîrza: - A fost o hotărâre comună.

Alți 8 angajați ai acestei instituții sunt membri ai MAN și au plătit cotizații partidului în ultimul an. Banii au fost virați în contul formațiunii în aceleași zile, la fel ca în cazul donațiilor. Două educatoare au plătit chiar de patru ori cotizații MAN-ului, iar doi bucătari au cotizat de 3 trei ori. De fiecare dată, sumele au fost mici, între 50 și 500 de lei.

Directoarea școlii s-a împotrivit discuției noastre cu angajații membri ai MAN.

Reporter TV8: - Am putea să vorbim cu angajații?

Lucia Pisarenco: - Ei toți sunt la serviciu.

Reporter TV8: – Noi așteptăm pauza.

Lucia Pisarenco: – Serviciul este până la orele 17.00, dar ei o să vă dea același răspuns.

Reporter TV8: – Nu vreți să ne chemați niciun angajat? Noi nu avem dreptul să mergem prin instituție să-i căutăm.

Lucia Pisarenco: – Eu vă repet și nu o să vă surprind cu nimic. Răspuns o să primiți la serviciul de presă MAN.

Directoarea unei grădinițe a uitat câți bani a dat partidului

O situație similară am găsit și la grădinița158 din capitală. Jumătate dintre cadrele didactice au susținut financiar MAN-ul. Directoarea și zece educatoare au donat în campania electorală între o mie și trei mii de lei. Alți 8 angajați, inclusiv asistenta medicală, conducătorul muzical, magazinierul, și-ar fi luat carnete de partid achitând cotizații. Plățile au fost făcute în aceleași zile.

       Natalia Alexei, director grădinița Nr.158                     sursa: Facebook.com

Directoarea grădiniței Natalia Alexei este și ea membră MAN, a plătit cotizații și a făcut și o donație de 3000 de lei în campanie. Întrebată câți bani totuși a virat în bugetul MAN-ului, aceasta cu greu și-a adus aminte.

Reporter TV8: - Cu cât ați susținut campania domnului primar? Cât ați donat?

Natalia Alexei: – Dacă îmi amintesc 2000 de lei, prin declarație, conform legii.

 Reporter TV8: – Și atât?

Natalia Alexei: – Da.

Reporter TV8:  – Dvs ați făcut mai multe donații partidului. Cel puțin în liste figurați cu mai multe donații.

Natalia Alexei: - Pot să fie ori 2000, ori 3000 de lei, nu mai mult. 

Reporter TV8: – O dată ați donat  3000 de lei. O dată în vară ați cotizat cu 250 de lei, iar o dată în septembrie ați cotizat cu 250 de lei.

Natalia Alexei:  – Ok! Și este o problemă în asta?

Reporter TV8: – Nu este o problemă, doar v-am întrebat cât ați donat și dvs spuneți că 2000 de lei.. Nu coincide nici suma, nici numărul de donații.

Natalia Alexei: – Pentru că sunt niște sume mici, neimportante și nu văd rostul să le memorizez pe toate.

La fel ca și prima directoare, administratoarea grădiniței s-a împotrivit discuției noastre cu angajații membri ai MAN. Numai una dintre educatoare a acceptat să ne vorbească, dar numai în prezența directoarei. Ulterior, educatoarea s-a răzgîndit și a cerut să-i blurăm imaginea și să nu-i publicăm numele. I-am respectat decizia.

Educatoare: - Atunci când sunt donații benevole și sunt din propria alegere, eu prefer să nu dau detalii.

Reporter TV8: - Dar câți bani ați donat?

Educatoare: – Asta este alegerea mea, pentru că a fost făcută o donație benevolă.

Reporter TV8: – Câți bani totuși ați donat, pentru că suma este publică pe site-ul CEC-ului, nu este un secret.

Educatoare: – Păi deschideți site-ul și vă uitați.

Reporter TV8: – Vrem să auzim și de la dvs.

Educatoare: – Asta este o informație doar pentru mine și nu o ofer nimănui absolut.

Reporter TV8: – Dar ați făcut mai multe donații sau doar una?

Educatoare: – Da, desigur și fac și acum.

Reporter TV8: – Mai multe?

Educatoare: – Da.

Potrivit listelor publicate de CEC, educatoarea a făcut o singură donație de 2 500 de lei MAN-ului.

Șefa grădiniței 158 neagă că și-ar fi mobilizat angajații să susțină MAN. 

Natalia Alexei: - Nu am mobilizat pe nimeni, dar cred că fiecare cine activează nu doar în grădinița mea, dar în Chișinău vede lucruri frumoase care s-au făcut în ultimii patru ani. Cred că fiecăruia îi aparține decizia pe cine să susțină, cum să susțină și când să susțină.

Reporter TV8: – Spuneți că nu a fost o listă comună la grădiniță, unde oamenii au fost întrebați dacă donează?

Natalia Alexei: – Exclus. Eu politică în orele de muncă nu fac.

Reporter TV8: – Dar angajații au făcut donațiile în aceleași zile. Ei au fost împreună? Nu-i posibil că au mers toți la sediul partidului în aceeași zi.

Natalia Alexei: – De ce credeți că nu poate fi în aceeași zi? Fiecare are ore de muncă diferite și fiecare face ce vrea în timpul liber. Eu nu pot să răspund despre ceilalți angajați din grădiniță.

Reporter TV8: - Mai mult de jumătate dintre educatori au donat pentru MAN. Știți?

Natalia Alexei: – Nu cunosc. Spuneți-mi vă rog, de unde să cunosc chestiuni personale ale fiecăruia.

Pe final de discuție, directoarea grădiniței ne-a reproșat că le-am trecut pragul doar pentru a documenta un subiect cu tentă negativă, nu și pentru a vorbi despre salariile mici ale angajaților.

Natalia Alexei: - De ce nu veniți să faceți un reportaj despre salariile angajaților?

Reporter TV8:  – Dacă vă permiteți să donați câte 3000 de lei înseamnă că salariile sunt bune.

Natalia Alexei:  – O campanie electorală este o dată în patru ani de zile.

Angajații unui liceu au donat câte 10 mii de lei

Cei mai generoși sponsori care au susținut financiar partidul primarului Ion Ceban  i-am găsit la Liceul Teoretic „Mihai Viteazu”. Directoarea liceului, adjuncta sa, secretara și doi profesori au donat în campania electorală câte 10 mii de lei. Alți șase angajați au plătit cotizații în sume mici la MAN, doar că unii nici nu știu despre asta. Am aflat când am vizitat instituția școlară.

                    Nelly Berezovschi, director LT „Mihai Viteazu”                          sursa: VIP Magazin

Liceul Teoretic „Mihai Viteazu” este condus de Nelly Berezovschi. Aceasta cochetează cu politicul de mai multă vreme. În 2021, chiar a candidat la alegerile parlamentare pe lista Partidului Democrat și spune că este și astăzi membră a formațiunii. Cu toate astea, Berezovschi a donat bani în campania electorală pentru MAN.

Nelly Berezovschi: - Pe mine mă privește pe cine am susținut. Am susținut nu numai pe domnul Ceban. Dar de ce nu mă întrebați cum am susținut PAS-ul, cum am susținut alte partide?

Reporter TV8: - Era următoarea întrebare.

Nelly Berezovschi: - Dar la ce să mă interogați? Așteptați atâta timp să treacă ședința ca să puneți niște întrebări care nu au valoare? Ce ține de obiectivele educaționale eu le asigur, dar ce fac eu în afara orelor de muncă, asta e treaba mea.

Reporter TV8: - Dvs sunteți membră a partidului MAN?

Nelly Berezovschi:  - Nu. Eu întotdeauna am fost membră a Partidului Democrat. Și am rămas în Partidul Social Democrat European.

Reporter TV8: - Dacă ați rămas membră PD, de ce ați ales să susțineți campania domnului Ceban?

Nelly Berezovschi: - Dar de ce numai campania domnului Ceban? Mai studiați și alte partide. Poate și acolo veți găsi familia mea.

Reporter TV8: - Am căutat și nu am văzut.

Nelly Berezovschi: - Căutați, căutați mai bine!

În aceeași tonalitate și fără tragere de inimă ne-au vorbit despre donațiile pentru MAN și alți angajați ai liceului. Directoarea adjunctă Valentina Demerji a refuzat să fie filmată, dar ne-a răspuns scurt că e decizia ei de a dona MAN-ului 10 mii de lei. În luna iulie, femeia ar fi plătit și o cotizație de 350 de lei. Dar în lista donatorilor, în dreptul Valentinei Demerji scrie că nu este membră de partid.

Unul dintre angajații serviciului de pază al liceului, care și-ar fi luat carnet de partid, cotizând la MAN cu 90 de lei, a refuzat să vorbească.

Viorel Sirițanu: - Nu mă întrebați că nu răspund.

Reporter TV8: - De ce?

Viorel Sirițanu:- Pentru că nu vreau.

Reporter TV8: -  Dar sunteți vizat? Sunteți donator al unui partid politic. Știți despre asta?

Viorel Sirițanu :  - Eu nu dau interviuri, scuzați. 

A cotizat la partid, dar nu știe despre asta

Șefa de gospodărie a liceului, care potrivit registrelor prezentate la CEC este membră a partidului MAN și a plătit de două ori cotizații în sumă de 530 de lei, ne-a spus că nu a dat niciodată bani pentru partide.

Olga Țaga: - Nu am donat eu niciun ban nimic. Cum să donez?

Reporter TV8: – Dar sunteți în listă că ați dat bani și nu numai o dată, dar de mai multe ori. Nu știți nimic?

Olga Țaga: – Eu nu pot să răspund până nu vorbesc cu doamna director.

Reporter TV8: - V-am întrebat dacă ați donat bani pentru partid. Dvs ziceți că nu.

Olga Țaga: – Da cum adică, noi avem o pensie și un lucru acolo și încă să donăm? Pentru ce să donăm? Doamne ferește.

Reporter TV8: – Dar cum ați ajuns în lista asta?Administrația v-a pus? Cineva a folosit datele dvs fără să cunoașteți?

Olga Țaga: – Nu cred. La noi doamna director e atât de serioasă.

Nelly Berezovschi neagă faptul că și-ar fi convins colegii să susțină MAN în alegeri, sau să devină membri de partid.

Nelly Berezovschi: - Aici propagandă nu s-a făcut și nu se va face, pentru că oamenii își cunosc obligațiunile de serviciu. Ce au făcut după masă, sâmbete sau duminici, îi privește.

Reporter TV8:  - Credeți că au mers împreună în aceeași zi la sediul partidului și au donat?

Nelly Berezovschi: - Nu știu doamnă, că nu am fost cu ei. Nu a fost nicio organizare pe intern, niciodată, nu numai în anul acesta.

Reporter TV8: - Cum explicați faptul că angajați din această listă susțin în mod deschis că nu au făcut donații, nu au cotizat și nu știu despre faptul că sunt membri de partid?

- Întrebați-i pe dânșii.

Angajații unei firme care a câștigat licitații municipale, printre donatorii MAN

În lista donatorilor pentru campania electorală a MAN-ului apar și angajați ai unor companii private. Ne-a părut curioasă prezența în listă a unui grup de angajați ai firmei „Instel-Prim”. Când am mers la sediul companiei din orașul Ialoveni - surpriză. Proprietarul firmei declară că nu știe nimic despre banii donați de angajații săi.  

Compania „Instel-Prim” a fost înregistrată în anul 2004. Fondator și administrator al firmei este Nicolae Oprea, un om de afaceri din satul Bardar. Anul trecut, „Instel-Prim” a câștigat două licitații bănoase organizate de instituții municipale. 
 

În august 2022, firma a câștigat un tender de peste 6 milioane de lei pentru instalarea iluminatului decorativ pe bulevardul Dacia. Peste câteva luni, compania a mai câștigat o licitație de 1,6 milioane de lei pentru montarea unui generator electric la spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”.

Pe 8 octombrie curent, într-o zi de duminică, 7 angajați ai SRL-ului „Instel-Prim” au decis să făcă donații partidului MAN. Potrivit actelor publicate de CEC, persoanele au donat diferite sume, de la 2500 de lei până la 10000 de lei.

Pentru a afla detalii, am căutat sediul firmei în orașul Ialoveni și l-am găsit acolo pe Nicolae Oprea, proprietarul „Instel-Prim”. Acesta însă s-a arătat surprins când i-am prezentat lista angajaților care au făcut donații pentru partidul primarului de Chișinău. Unul dintre donatori este chiar fiul său, care lucrează în calitate de inginer în firmă și a donat MAN-ului 10 mii de lei.

Nicolae Oprea: - Nu, nu a fost așa lucru.

Reporter TV8: – Nu ați donat bani pentru partid?

Nicolae Oprea: – Niciun leu.

Reporter TV8: - Dar cum se face că ați ajuns în listă?

Nicolae Oprea: - Dă să vedem. Poate cineva din numele meu a semnat?

Reporter TV8: – Iată, Oprea Gheorghe - 10 000 de lei, Zalucean Andrian – 8 800 lei, Boldurescu Nadejda. Sunt angajații dvs aceștia?

Nicolae Oprea: – Da. Oprea Gheorghe ste feciorul meu.

Reporter TV8: Nu cunoașteți nimic despre asta?

Nicolae Oprea: – Nu, absolut. Eu o să mă interesez și o să vă spun, dar deocamdată nu cunosc lucrul ăsta.

Reporter TV8: – Poate sunați pe cineva din angajați și întrebați?

Nicolae Oprea: – Iată, Sava Nicolae nici nu era în Moldova în perioada ceea. El era plecat în concediu. A fost la fecior în America. Poiată este angajat la noi de două luni de zile și nu cred să fi fost el. Chiar nu cunosc. Vă spun sincer. 

Proprietarul „Instel Prim” declară că nu există nicio legătură între licitațiile câștigate și susținerea financiară a campaniei electorale a primarului de Chișinău de către angajații SRL-ului.

Nicolae Oprea: „ Nici într-un caz! Eu niciodată nu am susținut partidul lui Ceban și nu știu de unde s-a luat lucrul ăsta”.

Nicolae Oprea ne-a cerut un numărul de telefon și a promis că va reveni cu precizări după ce află cine a înregistrat donațiile la MAN din numele angajaților companiei sale, dar nu ne-a mai sunat până la publicarea materialului.

Șefa unei cantine municipale, prinsă cu minciuna

În listele prezentate de MAN la CEC, se regăsesc și zeci de angajați ai unor întreprinderi municipale. Am mers la una dintre instituții să verificăm dacă oamenii cunosc că  au făcut donații pentru un partid politic. Am ales întreprinderea de alimentație publică  „Adolescența -RC” care se ocupă de pregătirea hranei pentru copiii din instituțiile de învățământ și a prânzurilor calde pentru persoanele social vulnerabile pe care le asigură primăria.

Pe 14 octombrie, chiar de hramul orașului Chișinău, mai mulți ingineri, bucătari și brutari angajați ai întreprinderii municipale ar fi donat câte 5000 de lei partidului MAN, iar șefa cantinei - chiar 10 mii de lei. Reporterul Cutiei Negre a reușit să afle că un bucătar din listă, în vârstă de 73 de ani, nu mai lucrează demult la întreprinderea de alimentație publică.

Am cerut explicații la sediul întreprinderii. La insistența noastră, administratoarea a acceptat să o cheme la discuții pe șefa cantinei, cea care a donat cei mai mulți bani.[1]  Cele două femei au revenit împreună după vreo 15 minute. Evident pregătită ce să ne spună în fața camerei, bucătăreasa s-a blocat când reporterul i-a adresat întrebări de precizare despre modul în care a făcut donația către partid.

Anastasia Cuzin: - Eu cu familia mea am hotărât să donăm 10 mii de lei pentru partidul MAN. Mult lucru a făcut în oraș, în Cricova și ne-am gândit să susținem partidul.

Reporter TV8: - Și unde ați fost să donați banii? Zece mii de lei cui i-ați dat, unde i-ați dus?

Anastasia Cuzin: - În partidul ăsta, la secretar.

Reporter TV8: - Unde, la sediul partidului?

Anastasia Cuzin: - Da.

Reporter TV8: - Dvs ați fost personal?

Anastasia Cuzin: - Da! Am fost eu.

Reporter TV8: - Dar unde e sediul partidului? Dacă ați fost și ați dus 10 mii de lei înseamnă că știți unde i-ați dus?

- Eiiiiiii, așa întrebări... ( n.r. Femeia a plecat imediat supărată)

A intervenit imediat administratoarea întreprinderii Ghimpu.

Ala Ghimpu: - Dvs puneți întrebări provocatoare. Dvs nu sunteți corecți. Ce-i cu întrebările astea?

Reporter TV8. - Sunt întrebări strict la subiect. Unde a dus 10 mii de lei?  Se vede că s-a speriat când am întrebat-o. Înseamnă că dvs i-ați spus ce să ne răspundă.

Ala Ghimpu: - Nu. Este decizia personală a oamenilor. Sunt angajații mei. Eu am 306 angajați.

Reporter TV8:  - Noi înțelegem că oamenii nu au donat, dar pur fictiv au fost introduși în listă.

Ala Ghimpu: - Eu nu cunosc situația.

Reporter TV8: - De ce atunci omul nu știe unde a dus 10 mii de lei? 

Ala Ghimpu: - Cunoaște omul, dar s-a sfiat.

Acuzații de finanțare ilicită a MAN-ului, verificate de CNA

În timpul campaniei electorale, candidatul la funcția de primar Vasile Costiuc a semnalat despre donatorii fictivi ai MAN de la întreprinderea municipală „Liftservice”. Acesta a filmat discuția cu un angajat care ar fi cotizat de trei ori la partid, dar omul nu știa nimic despre asta.

Vasile Costiuc: - Dvs figurați în listele lui Ion Ceban că ați dat bani.

Valeriu Picereanu: - Nu, eu nimic nu cunosc despre asta.

Vasile Costiuc. Nu ați dat bani? Dar ați semnat careva acte că sponsorizați partidul MAN? - Nu. Nu am dat nimic. Nu am așa bani. Nu pot să dau la nimeni nimic. Eu singur am nevoie de bani.

Vasile Costiuc a depus și o contestație la CEC în care a descris suspiciunile de finanțare ilegală a MAN-ului și a cerut instituției să verifice toate formularele completate de persoanele fizice care au făcut donații. CEC-ul a direcționat contestația către Inspectoratul General al Poliției. Iar de acolo, plângerea a ajuns la Centrul Anticorupție, care a inițiat un proces penal. Pe 30 noiembrie, Costiuc a fost chemat la audieri la CNA.

Eu sper că anchetatorii CNA își vor face munca cinstit și în baza legii vor căuta și vor audia sute de persoane ca să demonstreze că Ivan Ceban a legalizat, a spălat banii proveniți nu știu de unde, asta trebuie să ne spună SIS-ul, pentru a-și finanța ilegal partidul, pentru a corupe electoratul din Chișinău și pentru a ajunge primar general. Cel mai important este că nimeni nu a donat prin transfer. Toți banii au fost cash, ca la Șor, ca la Dodon, ca la Ivan Ceban. Ăștia trei sunt frați”, a declarat Costiuc într-un live transmis pe Facebook după ce a ieșit din sediul CNA.

Ion Ceban a refuzat să vorbească despre donațiile înregistrate de MAN

Președintele MAN, primarul Ion Ceban, a refuzat să ofere un interviu pentru Cutia Neagră PLUS la tema finanțării campaniei electorale a partidului pe care l-a fondat. Ne-a trimis un răspuns în scris în care ne-a acuzat de manipulare și a dat asigurări că MAN a desfășurat o campanie electorală corectă.

„Considerăm că TV8 a ales să verifice donațiile în favoarea partidului  MAN cu scopul de a descuraja implicarea activă a membrilor și susținătorilor noștri (…) Declarăm că Partidul Politic MAN a avut campania electorală corectă și transparentă, inclusiv pe domeniul financiar, fapt confirmat de rapoartele CEC și ale misiunilor de observație atât naționale, cât și cele internaționale” susține Ceban.

Am mers și la sediul partidului în speranța de a obține totuși răspunsuri la întrebările ce vizează donațiile suspecte din listele MAN. Nici aici nu au vrut să ofere explicații. 

Donațiile concentrate făcute pentru MAN de către angajații instituțiilor subordonate Primăriei Chișinău, creează suspiciuni de utilizare a resurselor administrative. Dar o astfel de  încălcare poate fi sancționată doar de către organele de drept, precizează vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

                          Pavel Postică, vicepreședinte CEC                        sursa: anticoruptie.md

Pavel Postică: „Am atras atenția tuturor concurenților electorali să se abțină de la utilizarea resurselor administrative. Dar în cazul în care se confirmă că aceste situații sunt orchestrate și donațiile sunt fictive, atunci noi pe cazul donațiilor fictive am putea să ne pronunțăm. În cazul în care donațiile totuși au avut loc, dar au fost determinate de alte situații cum sunt utilizarea resurselor administrative, atunci aici este de competența organelor de drept. În cazul depășirii plafonului, ei poartă și răspundere contravențională individuală, adică persoana care a făcut donația riscă să fie sancționată. Dar evident și partidul politic poate fi sancționat și aplicate măsurile, începând de la avertisment, până la privarea de alocații de la bugetul de stat”.

Împrumut de 50000 lei de la stat. MAN va rambursa creditul parțial

În afară de donațiile primite de la 400 de persoane fizice, Mișcarea Alternativa Națională a încasat o singură donație în alegeri de la o persoană juridică. Pe 27 octombrie, SRL-ul Hold Estate Imobil a virat partidului 50 de mii de lei. Această companie a fost înregistrată în februarie anul curent și activează în domeniul imobiliar.

Alte 50 de mii de lei,  MAN-ul i-a obținut de la Ministerul Finanțelor sub formă de împrumut. Partidul lui Ion Ceban și formațiunea fostului premier Ion Chicu au fost singurii concurenți electorali care au profitat de prevederea legală ce permite contractarea unor credite fără dobândă de la stat pentru susținerea campaniei electorale.

Potrivit regulamentului, concurenții electorali întorc statului doar o parte din banii acordați prin credit, dacă înregistrează rezultate bune la alegeri.  Potrivit informației oferite de Ministerul Finanțelor la solicitarea Cutiei Negre, MAN-ul urmează să întoarcă în bugetul de stat doar 4680 de lei din cele 50 de mii de lei pe care le-a împrumutat. 

Pensionari și studenți, donatorii Partidului Renaștere

Dacă Partidul MAN și-a adunat banii pentru campania electorală de angajații unor instituții municipale, atunci Partidul Renaștere și-a strâns banii de campanie din pensii și burse studențești. O treime din sponsorii indicați de Renaștere la CEC sunt pensionari sau studenți, care au donat 400 de mii de lei din cele 2,2 milioane strânse din donații de la persoane fizice.

În satul Onițcani din raionul Criuleni, pensionarii și angajații din subordinea primăriei au făcut coadă la donații pentru Renaștere. Asta în condițiile în care partidul nici nu a avut aici candidat pentru funcția de primar. 

Fiodor Straistar, unul dintre pensionarii donatori ai Partidului Renaștere, a fost surprins să audă că figurează ca donator al acestui partid, mai ales că ar fi simpatizant PAS.

Reporter TV8: - Dvs ați făcut vreo donație la vreun partid politic în această campanie electorală?

Fiodor Străistar: - Nu!

Reporter TV8: - Nu ați dat niciun ban, la niciun partid politic? Dar noi vă avem pe listă și vrem să ne asigurăm că sunteți dumneavoastră. Sunteți născut în 1952?

Fiodor Străistar: - Da. Corect!

Reporter TV8: - Ați donat 2500 de lei. Cum credeți că ați ajuns pe listă? Aici sunt datele dumneavoastre personale.

Fiodor Străistar: - Nu știu, nu pot să vă spun. Nu am dat la nimeni niciodată datele. Reporter TV8: - Dar sunteți susținător al Partidului Renaștere? Dumneavoastră pentru Renaștere ați donat.

Fiodor Străistean: - Nu! Eu sunt la Partidul PAS

Reporter Tv8:  - Dar ați donat pentru Renaștere, pentru Șor.

Fiodor Străistean: - Doamne ferește!

Un alt pensionar donator al Renaștere de la Onițcani este Gheorghe Tirgola. Deși inițial a spus că nu ține minte, și-a amintit într-un final că și-a donat o pensie, din respect pentru Partidul Renaștere.

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație către partide?

Gheorghe Tirgola: - Nu mai țin mine.

Reporter TV8: - Asta a fost o lună în urmă.

Gheorghe Tirgola: Mătincă am făcut. Eu acum stimez un partid din Republica Moldova și cred că la dânsul am donat.

Reporter TV8: - Dar cât ați donat?

Gheorghe Tirgola: - O pensie.

Reporter TV8: - Asta cât este? Eu nu știu ce pensie aveți dumneavoastră.

Gheorghe Tirgola: - Vreo trei mii și ceva de lei.

 Reporter TV8: - Și vă permiteți să donați la partide din pensie?

GheorgheTirgola: - Dap` cum. Dacă luați camera, vă spun.

Medicul din Onițcani, care a uitat că a donat bani partidului, a ajuns consilier local

Unii dintre donatorii cu care am reușit să discutăm s-au încurcat în declarații. Spre exemplu, medicul de familie din localitate nu știa ce sumă a donat, chiar dacă acesta a ajuns consilier local pe lista Renaștere.  

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație pentru vreun partid în această campanie electorală?

- Nu! Sigur că nu! De unde ați luat-o?

Reporter TV8: - Noi avem numele dumneavoastră pe listă și voiam să ne asigurăm că ați donat.

- Aaaa! Aveți în vedere la Renaștere? Da!

Reporter TV8: - Puteți să ne spuneți cât ați donat?

- 5000 lei

Reporter TV8: - Nu e adevărat. Nu ați donat 5000.

- Nu țin minte.

Reporter TV8: - Ați donat 3500.

- Aaaa! Da, da, 3500. Era vorba despre 5000, dar am zis că nu am. E un partid nou și am vrut și eu să văd. Mă gândesc dacă partidul ăsta este Renaștere, poate ceva s-a schimba, de ce nu?

Și Andrei Bordian, angajat al Casei de Cultură din Onițcani, s-a încurcat în declarații. 

 Reporter TV8: - Aveți salarii atât de mari la Casa de cultură, încât vă permiteți să donați?

Andrei Bordian: - Dar ce, nu știți ce salarii avem?

Reporter TV8: - Nu!

Andrei Bordian: - Când donezi 1000-2000 de lei asta îi catastrofă?

Reporter TV8: - Nu e catastrofă, dar sunt bani importanți. Dumneavoastră ați donat mai mult.

Andrei Bordian: - Dar de unde știți dumneavoastră cât am donat?

Reporter TV8: - Iată, domnul Bordian, ați donat 4000 de lei. Măcar știți pentru ce partid ați donat?

Andrei Bordian: - Aceștia 4000 de lei sunt catastrofă?

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați donat sau nu?

Andrei Bordian: - Încă ați găsit și foaia.

O altă angajată a Casei de cultură din Onițcani, Nina Ciubuc, s-a arătat deranjată de întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și a refuzat categoric să vorbească.

Reporter TV8: - Dumneavoastră ați făcut vreo donație pentru vreun partid politic în aceste alegeri?

Nina Ciubuc: - Da

Reporter TV8: - Pentru ce partid?

Nina Ciubuc: - Nu vreau să vorbesc. Dumneavoastră sunteți de la Procuratură?

Tot la Onițcani pentru Renaștere a donat și femeia de serviciu de la primărie. Aceasta de asemenea  a fost deranjată de întrebările noastre și s-a ascuns în unul dintre cabinetele primăriei.

Donatori fictivi la Comrat

Pe listele de sponsori ai partidului Renaștere am găsit și mai mulți locuitori ai orașului Comrat.  Printre aceștia sunt și angajați ai instituțiilor de stat. Spre exemplu, Ivan Ichizli, șeful de gospodărie la un gimnaziu din Comrat, nu cunoaște că a donat bani pentru Partidul Renaștere.

Reporter TV8: - Ați făcut vreo donație pentru vreun partid?

Ivan Ichizli: - Nu!

Reporter TV8: Dumneavoastră sunteți din 1985? Iată, dumneavoastră ați donat 4000 de lei.

Ivan Ichizli:  - Eu am fost pe lista partidului la consilieri, dar nu am făcut donație.

Reporter TV8: Dar cine ar fi putut să vă includă pe această listă?

Ivan Ichizli: - Nu știu.  

Una dintre persoanele cu care am discutat la Comrat și care ne-a rugat să nu-i divulgăm identitatea ne-a spus cum ajung de fapt aceste persoane pe listele de finanțatori ai partidelor. 

„Omul nu face donație, dar altcineva. Aici avem o astfel de situație. Eu știu, că cineva doar a folosit numele ei. Dar ea nu vrea să declare asta”.

Firma care a donat la PP Renaștere aproape tot profitul pentru un an

Pe lângă cele aproape 400 de persoane, pentru Partidul Renaștere au mai făcut donații și două companii. 

SRL Autogrup-Com cu adresa juridică în satul Cimișeni, raionul Criuleni a donat Partidului Renaștere aproape întregul profit pe care l-a avut în 2022. Din cele 134 de mii de lei pe care i-a câștigat anul trecut, „Autogrup-Com” a donat pentru Renaștere 100 de mii de lei.

Și compania VLADION TEHNO  cu sediul în capitală a donat 100 de mii de lei pentru Renaștere, care înseamnă jumătate din profitul firmei acumulat pentru anul 2022.

L-am apelat repetat pe Vasile Bolea, unul din liderii Renaștere, pentru a-i acorda mai multe întrebări în legătură cu sponsorii partidului, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje. Am sunat și la numărul indicat pe site-ul partidului, dar acest număr este nefuncțional.

Angajații companiilor afiliate lui Șor, principalii donatori ai PP „Șansă”

 Partidul Șansă, o altă formațiune afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a strâns din donații peste șase milioane de lei. O treime dintre donatori sunt angajați ai companiilor afiliate lui Ilan Șor: magazine sociale, Duty Free, Avia Invest, Aeroport Headling, Aerofood. Curios este că toți angajații acestor companii au donat aproape concomitent, iar donațiile sunt toate în valoare de 3000 de lei. Spre exemplu, pe 24 noiembrie, 38 de angajați ai companiei Aeroport Headling, care se ocupă cu deservirea la sol a navelor aeriene pe Aeroportul Internațional Chișinău, au donat câte 3000 de lei.

Am mers la Băcioi și Sângera pentru a discuta cu mai mulți angajați ai acestei companii, care au donat pentru Partidul Șansă, dar nu i-am găsit acasă. Am reușit totuși să vorbim la telefon cu o angajată a companiei Aeroport Headling.

Reporter TV8: - Ați donat?

Donatoare: - Da !

Reporter TV8: - Dar ce sumă ați donat?

Donatoare: - 3000 de lei!

Reporter TV8: - Dar cui ați donat? Cum are loc acest proces?

Donatoare: - Îmi pare că pe Armeană (n.r. strada) am fost, acolo, la contabilitate. Reporter TV8: - Dumneavoastră sunteți membru de partid? Noi am observat că toată lumea de la Aeroport Headling a donat câte 3000 de lei. Este asta întâmplător?

Donatoare: - Cred că e întâmplător. Eu nu mai vreau să discut pe această temă. Pentru mine asta este o temă închisă .

Într-o discuție confidențială, un angajat dintr-o firmă afiliată lui Șor ne-a spus că cei care lucrează la aeroport sunt incluși pe listele de donatori frecvent, fără însă ca aceștia să doneze. Ei acceptă, deoarece altfel ar risca să-și piardă locul de muncă.

L-am sunat pe liderul partidului Șansă, Alexei Lungu, pentru a-i solicita o replică. Acesta ne-a rugat însă să revenim peste două ore. Ulterior, Lungu nu a mai răspuns la telefon.

Tractoristul cu donație de 9000 lei pentru partidul  colegului de clasă

Tot pe lista de donatori ai Partidului Șansă i-am găsit pe Mihail Navin și Dumitru Muntenița din satul Vișniovca, raionul Cantemir. Cei doi lucrează tractoriști la o gospodărie țărănească din localitate și au donat pentru Partidul Șansă câte 9000 de lei.  

Mihail Navin:Da susținem partidul acesta, pentru că este colegul meu de clasă, am învățat împreună, îl știu tare bine. Eu mai tare mi-am dorit să ajungă primar și nu m-a interesat cu ce partid este el. Dar, dacă a fost vorba că este Partidul Șor, atunci Partidul Șor, „какая разница” (n.r. ce importanță are)? Dacă e colegul meu de clasă. Am învățat împreună, l-am ajutat cu niște bani. M-a rugat. Poftim! Nici o problemă”.

Televiziunile afiliate lui Șor au susținut financiar PP „Șansă”

Printre donatorii din campanie ai Partidului Șansă am regăsit și două companii deținătoare ale licențelor posturilor de televiziune ORIZONT TV, Accent TV și Primul în Moldova. Toate trei posturi au acum licențele suspendate printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. În total, ele au donat peste 34 de mii de lei.

Compania „Archidoc Group”, fondată de Cristina și Roman Gușan, a donat 24 de mii de lei. Compania soților Gușan este fondatoarea postului de televiziune Orizont Tv, căruia Comisia pentru Situații Excepționale i-a reatras licența în octombrie 2023.

Alte 9600 de lei au fost donate către Șansă de compania „Media Contact” din Hîncești administrată de Arina Corșicova. Corșicova a fost candidatul susținut de Șor la Bălți, dar a fost eliminată din campania electorală înainte de turul II. În septembrie 2022 „Media Contact” a ajuns proprietara canalelor Accent TV și Primul în Moldova. În ultimii patru ani, firma din Hîncești a declarat pierderi de peste un milion de lei.

Jurnalista postului public de televiziune din Comrat fuge de întrebări

Și o jurnalistă a postului de televiziune public GRT TV din Găgăuzia a donat pentru Șansă 10 mii de lei. Am mers la Comrat pentru a o întreba despre legătura sa cu partidul, aceasta însă a luat-o la fugă atunci când ne-a văzut.  

Irina Caraman a fost implicată în ultimul an în mai multe scandaluri publice. În februarie 2023 în cadrul emisiunii moderată de Irina Caraman au fost lansate mai multe atacuri la persoană și denigrări în adresa jurnalistului Mihail Sirkeli.[5]  Atunci, ONG-urile de media au cerut sancționarea jurnalistei. Recent, Caraman a închis microfonul unui radioascultător care a criticat activitatea bașcanei Găgăuziei. 

Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor locale generale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să excludă toți candidații Partidului Șansă din cursa electorală. Decizia a fost luată după prezentarea raportului SIS despre finanțarea ilegală a partidului din Federația Rusă și riscuri pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a decis să verifice minuțios rapoartele prezentate de Șansă. Iar partidul a refuzat să prezinte actele suplimentare solicitate de CEC.

Pavel Postică, vicepreședinte CEC: „În privința partidului Șansa, având suficiente suspiciuni în ceea ce privește finanțarea acestui concurent electoral, CEC a inițiat un control și în cazul acestui partid politic vor fi verificate absolut toate donațiile, absolut toate persoanele care au făcut aceste donații. Din perspectiva provenienței surselor, au posibilitate financiară să facă aceste donații, nu au posibilitate. Vom încerca să contrapunem aceste informații cu informațiile pe care le vom primi de la organele de drept. Acum este devreme să ne pronunțăm pentru că suntem în plin proces de control care urmează să fie finalizat, dacă nu greșesc eu pe la mijlocul lunii ianuarie”.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Preoți sancționați verbal pentru mesajele pro-război. Continuă „discursul agresiv”, vor fi altfel pedepsiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Soluție la ambuteiajele din Capitală: Proiectul care se prăfuiește de 5 ani la Primăria Chișinău
/VIDEO/ Soluție la ambuteiajele din Capitală: Proiectul care se prăfuiește de 5 ani la Primăria Chișinău
/VIDEO/ Bahmut, de la normalitate la ruine și dezastru: Istoria unui oraș ucrainean „eliberat” de ruși
/VIDEO/ Bahmut, de la normalitate la ruine și dezastru: Istoria unui oraș ucrainean „eliberat” de ruși
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1162: Oraș în ruine și planul B. Trump s-a răzgândit, Kievul ar semna acordul, iar Zelenski cere sancțiuni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1162: Oraș în ruine și planul B. Trump s-a răzgândit, Kievul ar semna acordul, iar Zelenski cere sancțiuni
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Deținutul evadat din Penitenciarul Taraclia, prins după o zi de căutări: Unde se ascundea
/VIDEO/ Deținutul evadat din Penitenciarul Taraclia, prins după o zi de căutări: Unde se ascundea

/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean

missing
13 aprilie 2025, ora 23:24

Vă invităm într-o excursie în laboratorul politic al celui mai odios personaj al mometului din politica moldovenească, Ilan Șor. Din investigația pe care v-o prezentăm astăzi aflați cine sunt tehnicienii folosiți de Șor pentru a crea partide și a le pune pe roate. Cum acești oameni s-au perindat prin diferite partide - PLDM, CUB, LOC, ALDE. Vă spunem cât costă lansarea unui partid marca Șor. Aflați lista cu prețuri pentru coruperea demnitarilor. Vă dezvăluim visul fugarului de la Moscova de a-și încropi partide proeuropene și unioniste. Toate astea le-am aflat grație câtorva persoane care, în virtutea unor împrejurări, au acceptat să coopereze cu procurorii în operațiunea de deconspirare a lui Șor. Probele acumulate în cadrul acestei operațiuni au stat la bazele dosarului în care a fost condamnat deputatul Alexandr Nesterovschi la 12 ani de închisoare. 

Arina Spătaru a intrat în politică în decembrie 2015, fiind aleasă președintă a Organizației Teritoriale Bălți a Platformei Demnitate și Adevăr. În perioada 2019-2021 a fost deputată. A candidat de două ori, dar fără succes, la funcția de primar al municipiului Bălți. Ultima tentativă a fost în 2021, după care a anunțat că se retrage din politică. Spătaru a fost un martor important în dosarul de anulare a alegerilor din Bălți, câștigate de Marina Tauber.

În perioada august-octombrie 2023 Arina Spătaru a fost agent sub acoperire cu numele Victoria Bogatu. A avut misiunea să documenteze câți bani va pompa Ilan Șor pentru a-și construi un partid cu fațadă proeuropeană, care să ajungă în Parlament. Operațiunea a început însă cu 4 luni mai devreme, pe 14 aprilie 2023, chiar în apropierea sărbătorilor de Paști.

Arina Spătaru: „Au venit colegii din CNA, mi-au adus dispozitivele pentru video și audio înregistrare. M-au însoțit. S-au ascuns în garaj, ca în filme de acțiune, pentru că eu mă temeam să nu fiu deconspirată. Uite așa, Vinerea Mare, în ajun de Paște. Țin minte foarte bine că Vinerea Mare am petrecut-o în investigare, în discuția cu Șor.

Totul a pornit de la insistența deputatului Alexandr Nesterovschi, care o lună mai devreme plecase din Partidul Socialiștilor și se alăturase protestelor organizate de Ilan Șor. Deputatul a sunat-o și a vizitat-o de mai multe ori pe Spătaru încercând să o convingă să discute cu Șor.       

Arina Spătaru: „Eu atunci lui Nesterovschi i-am refuzat categoric, dar așa cum pot ei mai bine, ăștia din grupările criminale, tot timpul lasă ușa deschisă. Mi-a zis să mă mai gândesc un pic, să mă sfătui cu familia. Ei niciodată nu închid ușa când vor să te racoleze și să te convingă”. 

S-a sfătuit însă cu un fost coleg de partid, președintele Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plângău, care i-a recomandat să scrie un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA).

Dinu Plîngău: „Am convins-o prin faptul că i-am spus că voi comunica personal cu conducerea organelor de drept de la Chișinău, pentru că sunt anumite particularități. Dacă vrei să depui un denunț, trebuie să depui în raza teritorială, de exemplu la CNA din Bălți. Acolo fiecare se cunoaște unul pe altul și implicarea mea a fost prin a convinge conducătorii Procuraturii Anticorupție și CNA să delege oameni de la Chișinău ca să fie mai puțină scurgere de informații. Al doilea argument pentru a o convinge pe dns Spătaru a fost că-i va fi asigurată consultarea juridică de care va fi nevoie, pentru că e o chestie nu chiar atât de plăcută. În seara când am discutat cu dna Spătaru, imediat l-am contactat pe dl Rusu (n.r. Iulian Rusu, ex director CNA), l-am informat și cred că a doua zi dimineață ofițerii CNA erau la dna Spătaru.

Arina Spătaru: „Dinu m-a ajutat. Eu eram la Bălți și el era la Chișinău. M-a ajutat să compun și o adresare, acest denunț bazat pe niște argumente legale. El știa mai bine. Aveam încredere. Am citit. M-am gândit că este un denunț bun. L-am semnat și l-am trimis scanat pe numele șefului CNA, Iulian Rusu.

Prima vizită a lui Nesterovschi, înregistrată video

În aceeași zi, ofițerii CNA din Bălți au fost trimiși să o audieze pe Arina Spătaru și i-au propus o colaborare. Aceasta a căzut de acord să înregistreze audio și video următoarea interacțiune cu Nesterovschi. Chiar în aceeași seară, deputatul a venit în ospeție. L-a contactat la telefon pe Ilan Șor și i-a transmis receptorul Arinei Spătaru. A urmat o discuție de o oră, înregistrată cap-coadă de oamenii legii.

Arina Spătaru: „El încerca să mă convingă că eu aș fi liderul ideal pentru echipa lui proeuropeană și că el mai caută o echipă de unioniști. Eu îi puneam niște întrebări normale, evidente. De ce eu? Cum poți să te adresezi la mine când știi că eu sunt din Platforma DA, că eu am exclus-o pe Marina Tauber? El spunea că este sigur că nimeni nu o să creadă, având în vedere profilul meu. Nu o să aibă nimeni niciun argument că tu „mutești” cu mine. Atunci când eu îi puneam întrebări de furtul miliardului, el încerca să mă convingă că el e atât de bun și hai colaborează cu mine că nu o să ai întrebări. Chiar din prima el a insistat să plec în Israel, să avem o discuție personală că nu toate detaliile le poate da la telefon.  Discuția asta a fost destul de agresivă din partea mea. Eu i-am pus întrebări destul de multe și el mi-a dat toate cărțile pe față și asta pentru investigatori a fost o capodoperă de argumente și de dovezi.

El a recunoscut că o să fie finanțat partidul din banii prietenilor săi ruși, oligarhilor ruși. El a recunoscut că Kremlinul caută un înlocuitor pentru Dodon. El a recunoscut că vrea să revină acasă. A recunoscut că planifică să formeze mai multe partide și așa cum se zice în popor să pună mai multe ouă în diferite coșuri și să vină la guvernare.

M-am gândit că această discuție va dezlega mâinile oamenilor legii să poată căuta pe mai multe ipoteze și să se poată agăța de mai multe lucruri. Iată de ce, după ce a plecat Nesterovschi, am înmânat utilajele și tot ce trebuia oamenior legii și mi-am luat de o grijă. La moment eu eram sigură că mi-am făcut datoria de cetățean și mă duc să sărbătoresc Paștele”.

Deplasarea în Israel și vizita în vila lui Șor

După sărbători, Nesterovschi a revenit cu propunerea să-i organizeze Arinei Spătaru o deplasare în Israel, pentru o discuție tet-a-tet cu Șor. Deputatul fusese până atunci de câteva ori la Șor. Prima dată a zburat din București la Tel Aviv pe 18 martie 2023, la trei zile după ce își anunțase plecarea din PSRM și se declara deputat independent în Parlament. Pentru deplasări în Israel, Nesterovschi folosea întotdeauna pașaportul diplomatic.

Arina Spătaru: „El mi-a povestit prin propria experiență. Uite, eu am fost și nu am pățit nimic. Am fost cu escală, pentru că e unul dintre secrete. Mai puțini oameni, jurnaliști pot să verifice deplasarea ta. Doi la mână, el a zis că Șor organizează absolut tot: zbor și hotel, o să-mi organizeze o excursie în Ierusalim și la Marea Moartă. El încerca să mă convingă și să mă impresioneze că am doar de câștigat. Chiar dacă o să refuzi, asta nu te obligă la nimic. Totuși ar fi bine să mergi. Noi am discutat de mai multe ori la subiectul ăsta”.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție ne-a dezvăluit cum a fost organizată deplasarea Arinei Spătaru în Israel.

Veronica Dragalin: „Noi în acel moment nu aveam suficient timp la dispozitie să o putem trimite în Israel ca agent sub acoperire cu utilaj pentru a înregistra. Dacă voiam să facem așa ceva, asta ar fi necesitat o comisie rogatorie cu autoritățile din Israel. Era o procedură care avea să dureze foarte mult timp. Atunci am discutat cu ea, dacă este gata să-și asume să meargă acolo ca un simplu cetățean care ulterior poate veni să ne spună ca martor ce s-a întâmplat. Pentru noi era foarte important să obținem informații, să vină ea înapoi și să ne povestească despre ce s-a discutat, unde anume a fost, era important locul exact unde anume stă Ilan Șor și asta am reușit să facem, să identificăm exact locul. Am încercat să-i explic din punctul meu de vedere cât de semnificativă era munca ei in efortul de a-l extrăda pe Ilan Șor. Noi la acel moment asta voiam, să acumulăm aceste probe. Eu eram în comunicare cu procurorii din Israel. Intenția era ca el să fie arestat în Israel sau pe un caz penal pornit de autoritățile din Israel sau pe mandatul de arest care exista din Moldova, dar scopul era ca Ilan Șor să fie adus fizic în Moldova”.  

Călătoria Arinei Spătaru și a soțului ei în Israel pe 19 mai 2023 a fost pusă la punct de Nesterovschi, care a fost prezent a doua zi și în oficiul lui Șor.

Arina Spătaru: „El mi-a cerut copiile la pașapoarte. El mi-a trimis biletele online. Mi-a dat explicații cum trebuie să mă îmbrac, ce trebuie să spun în aeroport, pentru că mi-a organizat o deplasare prin Viena. Mi-a zis că ținuta mea trebuie să fie una de business, să arăt ca o antreprenoare. Dacă voi fi întrebată la aeroport,  să spun că eu plec la o întâlnire cu afaceristul Ilan Șor.

Nesterovschi nu mi-a spus că și el va fi acolo în oficiul lui Ilan Șor. Ne-am întâlnit, am schimbat niște replici și după asta a plecat și noi am rămas cu Șor, probabil pentru 10 min. El a insistat că locuiește nu departe, este vremea cinei și hai să mergem să vă fac cunoștință cu familia,  casa, câinele. Împreună cu alaiul de bodygarzi am mers într-o plimbare în Caesarea, nu departe la casa care a apărut în investigațiile jurnaliștilor.

În prima seară noi am discutat lucruri generale cu Șor. El a insistat să ne cunoaștem mai bine, să-mi mai povestească o dată istoria lui cu furtul miliardului, adevărul lui cum s-ar spune. Eu l-am întrebat la ce bun îi mai trebuie Moldova dacă este bine aici. El a zis că vrea justiție și dreptate. Deja a doua zi, după ce am fost impresionată de organizarea excursiilor, de un sejur de câteva ore la un salon într-un hotel de pe malul Mării Moarte, în acea seară noi am discutat la subiect. Atunci locația a schimbat-o într-un alt centru comercial, într-un alt oficiu. Pentru că eram cu soțul meu, atunci Șor a insistat să fiu doar eu. Am ieșit la o terasă, cu vedere frumoasă către mare, eram doar noi doi și m-a rugat să las telefonul soțului în birou unde mă aștepta.

Șor îmi spunea că are foarte mulți oameni de afaceri din R. Moldova, că sunt niște petroliști în România, că are niște contacte cu antreprenori care sunt gata să finanțeze din Europa, dar desigur că mizează mult pe prietenii lui din Rusia, oligarhi, prietenii lui apriopiați care i-au fost mereu aproape la cauze. El înțelegea foarte bine că pentru a fi convinsă, trebuie să caute niște surse mai puțin obscure de finanțare și mai mult legale. Mă asigura că totul o să fie corect și eu nu o să am de suferit”.

50 mii dolari și 100 mii lei, aduși de Nesterovschi la poartă

La acea discuție din Israel, Arina Spătaru susține că nu i-a dat un răspuns pozitiv lui Șor privind o viitoare colaborare. Însă, peste o săptămână, s-a pomenit cu bani de la Șor, livrați de Nesterovschi la miez de noapte - 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei.

Arina Spătaru: „Nesterovschi m-a telefonat și m-a rugat să ies până la poartă. Când am deschis poarta, l-am văzut pe el stând în față și la roțile mașinei mele, pentru că lângă poartă era parcat microbuzul meu „Ford”, era o pungă din carton frumoasă. Și-mi zice că asta pentru mine cadou. Eu întreb ce fel de cadou, pentru că pe 26 a fost ziua de naștere a unuia dintre băieții mei. Eu m-am uitat la dânsul și el probabil a înțeles și a luat-o de fugă. Eu strig: Sașa, acolo sunt bani? El nu mi-a răspuns absolut nimic.  Eu mă uit la pungă și ce să fac? O iau. Ce este acolo? Am început să scot dolari, lei și un telefon cu aplicația „Bria”. În noaptea aceea eu am documentat, pentru că fiecare dolar trebuia fotografiat. Peste o zi, nu mai țin minte detalii, am predat și utilajul pe care am înregistrat discuția noastră cu Nesterovschi și banii, și telefonul, și toate celelalte. Eu pe urmă l-am telefonat pe Nesterovschi și l-am dat la socoteală ce înseamnă banii ăștia. El mi-a zis că banii sunt personal pentru tine și este un început”.

În instanța de judecată, Alexandr Nesterovschi a avut o altă versiune. A declarat că a aflat mai târziu că banii au fost donați de Ilan Șor pentru biserica la care este preot soțul Arinei Spătaru și pentru serviciile avocaților care o ajută pe aceasta într-un litigiu cu CET-Nord.

„Nu cunoșteam persoana care mi-a dat pachetul. A venit cu un automobil de culoare albă la intersecția străzii unde trăiește Arina Spătaru. M-a rugat să-i transmit Arinei un cadou. Eu am sunat-o, ea a ieșit și i-am transmis pachetul. M-a rugat Ilan Șor să o felicit pe Arina cu ziua de naștere a fiului ei. Am aflat ulterior, din cuvintele Arinei, ce era în pachet și pentru ce erau acei bani”, a mărturisit Nesterovschi în fața judecătorilor.

Primele indicații primite de la Șor

Peste trei zile de la recepționarea așa-numitului cadou, Arina Spătaru, la indicația oamenilor legii, a testat telefonul primit de la Șor. Primul pe care l-a sunat a fost Nesterovschi, înregistrat în aplicația BRIA cu numele „Teeko”.

În următoarea zi a vorbit la telefon cu Șor, înregistrat în BRIA cu inițialele „IM”, probabil Ilan Mironovici, cum îl numesc subalternii săi. Au discutat despre fondarea noului partid pe care să-l conducă Arina Spătaru. Șor i-a dat indicații să anunțe public despre crearea grupului de inițiativă până la 15 iunie 2023. De asemenea, i-a recomandat să ceară consultanță politică de la Igor Volnițchi, fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat. Iar pentru servicii de PR să-l contacteze pe Doru Petruți, șeful Institutului de sondaje IMAS. Acesta avuse anterior colaborări cu Ilan Șor. Un an mai devreme, Jurnal TV a publicat imagini cu Petruți de la o ședință online cu Șor. Petruți le recomanda participanților cum să organizeze proteste și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze Partidul Șor.

Totuși, Arina Spătaru susține că oamenii recomandați de Șor nu știau despre legătura partidului pe care urma să-l conducă cu fugarul din Israel.

Arina Spătaru: „Eu primeam indicații de la Șor și trebuia să intru în încrederea lui, să-l conving că eu totuși ascult și-i îndeplinesc toate sarcinile. Oamenii pe care mi-i recomanda Șor, eu mergeam la ei, intram în contact, stabileam niște activități, dacă asta mi se cerea și pe urmă cred că era domeniul organelor de urmărire penală să se clarifice care este esența acestui om în cadrul acestei investigații. Asta deja eu nu mă pot expune. Am colaborat și cu Doru Petruți și cu dl Volnițchi, dar este important să înțelegeți că oamenii ăștia nu știau că eu vin de la Șor. Oamenii ăștia și-au făcut datoria așa cum știau ei mai bine. Eu nu aș putea să spun că oamenii ăștia erau puși de Șor să lucreze numele meu”. 

Politicienii trimiși de Șor să pună pe roate un nou partid

În aceeași perioadă, Ilan Șor a informat-o pe Arina Spătaru că va trimite câteva persoane care să o ajute la organizarea muncii în partid. Unul din primii a fost Iancu Țurcanu,  fost membru PLDM,  fost șef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat și fost consilier al primăriței Siviei Radu în 2017. Șor îl recomanda pe Țurcanu pentru că „are oameni peste tot”.

Arina Spătaru: „Șor își dorea foarte mult ca eu să nu mă prea implic și să nu umblu cu mâna pe bani, să existe persoanele lui de încredere în preajma mea. Aceste persoane să se ocupe de plicuri, de pungi de bani, de transmisiune. Șor explica că vrea să mă protejeze. Erau bani ilegali și probabil el înțelegea că acestea sunt niște lucruri pe care eu nu ar trebui să le cunosc”.

Pentru funcția de secretar general al viitorului partid, Ilan Șor i-a spus că are câțiva candidați, printre care Adrian Culai, un fost exponent al PLDM. Culai s-a lansat în politică în 2011, când a candidat la alegerile locale pentru un mandat de consilier în municipiul Chișinău pe lista PLDM, dar nu a ajuns în CMC. În 2014 a candidat la parlamentare, dar nu a ajuns deputat. În următorul an a obținut un mandat de consilier în municipiul Chișinău. În 2019 a condus consiliul întreprinderii „Apă Canal Chișinău”, iar în 2022 a revenit în politică, find membru al Coliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Bagas l-a atras pe Culai în schema lui Șor

În iunie 2023, Adrian Culai a fost în Israel la Ilan Șor împreună cu Mihail Bagas, care era pe atunci candidatul desemnat de Liga Orașelor și Comunelor (LOC) pentru funcția de primar al capitalei la alegerile locale din toamnă. Bagas a fost coleg de clasă cu Ilan Șor, erau prieteni buni și ultimul îi solicitase ajutorul pentru a pune pe roate un nou partid proeorupean cu oameni integri în față.

 Adrian Culai: - Eu am avut o conversație cu dl Mihail Bagas care mi-a propus de două ori să merg în Israel cu el să vorbesc cu Ilan Șor pentru crearea unei formațiuni politice. De două ori am refuzat și a treia oară am înțeles că este un lider foarte integru și foarte interesant și am vrut să-l cunosc cine este. Mihai Bagas nu știa cine este liderul ăsta. El știa că este un lider și hai să-l aflăm. Am zburat împreună în Israel, am cumpărat bilete, ne-am întâlnit cu Șor. De acolo am aflat că liderul cooptat de Șor este Arina Spătaru. Pentru mine a fost un șoc, o noutate că acest om integru deja colaborează cu Ilan Șor. Mi-a fost interesant acest lucru.

Reporter TV8: - Dvs ați mers doar din curiozitate sau totuși ați avut intenții să munciți în acest partid știind de unde urmează a fi finanțat?

Culai: - Eu am zburat acolo pentru curiozitate, dar ideea mea a fost de când mă țin minte să creez o forță politică proeuropeană veritabilă în R. Moldova. Eu am încercat să folosesc această oportunitate în folosul meu.

Reporter TV8: - Știind cine este Ilan Șor și ce se vorbește despre el?

Culai: - Nu are importanță. Pentru mine Ilan Șor era din start un obiect pe care eu voiam să-l las cum a lăsat el poporul fără un miliard de dolari, să rămână fără banii pe care el o să-i dea. Asta era intenția mea și eu să continui mai departe activitatea politică. Noi când discutam, el vorbea despe finanțare din partea Uniunii Europene și despre finanțarea oamenilor de afaceri din România. Oficial așa trebuia să fie.  

Reporter TV8: - V-a zis și numele oamenilor de afaceri concreți?

Culai: - Trebuia să avem și o întâlnire cu oamenii de afaceri care trebuiau să vină la Chișinău, dar nu s-a ajuns. Asta este realitatea. El mi-a promis că nu se implică în activitatea partidului. El a zis că nu-l interesează că vrea Moldova să fie în relații bune și cu rușii, și cu România, și cu Europa și Moldova să fie membră a UE. Să fie un partid pe care el ulterior să poată să-l controleze. Asta eu nu am putut permite.

Reporter TV8: - Dvs personal ce v-a propus Șor?

Culai: - Salariul meu a fost vociferat de dumnealui - 10 mii de euro lunar și un bonus pentru 5%, dacă noi intrăm în alegeri locale -  100 mii de dolari.

Reporter TV8: - Dacă veți obține 5% la alegeri?

- Da. Noi de fapt nu aveam scopul să participăm la alegerile locale. Scopul lui Șor a fost complet altul, deoarece el joacă multilateral. Scopul lui era de lungă durată. Noi trebuia să participăm la parlamentare, nu la locale.

Misiunea de a prelua Partidul Acțiunea Democratică (PAD)

La întoarcerea din Israel, Adrian Culai și Mihai Bagas și-au făcut apariția la atelierul din Bălți al Arinei Spătaru. Atunci au vorbit în premieră despre opțiunea de a prelua un partid existent, fiind în criză de timp să formeze unul de la zero până la alegerile locale. Întâlnirea a fost documentată video.

Arina Spătaru: „Filtrul ăsta pentru Șor era să fie un partid credibil ca Doamne ferește să nu se afle că în spatele acestui partid urmează să lucreze Șor cu gruparea lui criminală și se căutau soluții de partid cu profil proeuropean.

Reporter TV8: - Ce partide se luau în calcul?

Arina Spătaru: – Eu nu mai țin minte. Paremi-se și Partidul Verde Ecologist, și Conservator, și Acțiunea Democratică. S-a discutat despre mai multe. S-a discutat despre profilul acestor partide, acestor președinți de partide și din câte am înțeles primul la care s-a adresat Adrian Culai și a acceptat a fost PAD”.

Fondatorul Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea și el fost membru PLDM, s-a lăsat ușor convins să renunțe la formațiune în favoarea noului lider credibil Arina Spătaru.

Adrian Culai: „Eu am mers la el să-i propun să reînviem acest partid care pur și simplu nu avea activitate. I-am spus: este un lider, noi putem partidul tău să-l punem pe roate, să alegem alt președinte. Rămâi tu în Consilu, dă să lucrăm, tu vii cu propuneri, tu ești omul care poți să scrii programe, statute, să vorbești la mass-media. Noi am făcut un plan de acțiuni. Mihai s-a entuziasmat și a spus că vrea să se întâlnească cu liderul. I-am zis să nu ia o decizie pripită. Hai să ne întâlnim cu dna președinte și a vorbit cu Arina”.

Pe 5 august 2023 a avut loc Congresul PAD. Formațiunea politică a fost redenumită în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Arina Spătaru a fost aleasă președintă a partidului, iar Adrian Culai a fost inclus în Consiliul Național Politic al formațiunii și a ocupat funcția de secretar general al partidului. 

Adrian Culai: „Congresul a fost finanțat din banii mei personali și de la compania mea. Asta este demonstrat prin datele contabile, frumos. Dl Godea mi-a scris o scrisoare, eu am dat oficial la contabilitate și noi am făcut congresul. Totul a fost transparent și oficial”.

Ulterior s-a aflat că Mihai Godea a fost plătit cu 47 de mii de dolari pentru servicii de consultanță oferite noului partid. Banii i-au fost transmiși cash de către Culai, în urma unei înțelegeri prietenești.

Adrian Culai: „Noi am convenit că pentru servicii de lungă durată el să primească asemenea sumă. Asta pentru serviciile lui Godea nu este mare.

Reporter TV8: - De ce nu ați făcut un contract oficial cu dl Godea de prestări servicii, consultanță?

Culai: - Nu pot să vă răspund la această întrebare. Banii nu au venit oficial.

Reporter TV8: - Cele 47 de mii erau din banii pe care i-a adus Bagas de la Șor?

Culai: - Da.

Arina Spătaru declară că a aflat mai târziu despre plățile făcute lui Godea.

Arina Spătaru: „Am aflat în contextul când se plăteau salariile, pentru că erau organizatori politici de rangul unu, de rangul doi și ei între ei se împărțeau. Din câte am înțeles, Godea primea bani pentru expertiză, pentru recomandări, pentru faptul că s-a preocupat și a scris statutul nou, pentru că asta era responsabilitatea lui. Eu am înțeles că el primește salariu ca toți ceilalți.

- Și ați întrebat atunci de ce nu aveți contract? Dvs în calitate de președinte nu semnați?

Arina Spătaru: - Eu atunci nu eram președintă. El toți banii ăștia i-a primit în context, până la congres și în proces. Cum s-au întâlnit ei, cum au discutat, cum s-au înțeles pentru ce servicii să primească Godea bani eu nu cunosc. Eu pot să vă spun cu încredere că dl Godea nu cunoștea proveniența acestor bani. Dl Godea foarte tare s-a supărat  când a aflat despre investigație, că s-a întâmplat toată istoria asta  și s-a aflat sub lupa organelor de urmărire penală.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Mihai Godea a refuzat să vorbească despre acele evenimente. Fiind interogat în instanța de judecată, Godea a precizat că a primit pentru consultanță 44 de mii de euro de la Culai și pe toți i-a declarat la FISC, plătind impozite la stat.

Statut oficial de agent sub acoperire și finanțarea ALDE

După ce a a fost aleasă președintă ALDE, Arina Spătaru a primit oficial statut de agent sub acoperire cu numele Victoria Bogatu, pentru a documenta în continuare cum va finanța și va dezvolta Șor noua formațiune proeuropeană.

Arina Spătaru: „Repartizarea responsabilităților era foarte clară. Adrian Culai urma să formeze și să gestioneze echipele, să aibă grijă de gestionarea echipelor în cadrul partidului, iar Bagas era omul de încredere care urma să primească bani de la Șor și să-i trimită pentru folosire acești bani cu scopul ca partidul să acționeze”.

În total, Miahil Bagas i-a transmis lui Culai pentru ALDE 450 de mii de dolari, dintre care 170 au fost livrați înainte de preluarea partidului PAD.

Reporter TV8: -Șor într-o intervenție video vorbea că a transmis și a finanțat ALDE cu 1,4 milioane de dolari. Unde s-a pierdut diferența de la 450 de mii? 

Adrian Culai:- Știți cum în târg poți să spui orice. Orice ban pe care dvs îl vedeți, suma de 427 mii este argumentată la organe. Suma poate și a transfert-o lui Mihai de un milion și unde au dispărut 700 de mii eu nu știu.

Arina Spătaru: - Eu cred că Șor a încercat să se victimizeze și să redirecționeze spre mine, să lovească în imaginea mea și să zică că de fapt eu am luat. Eu cred că acesta a fost scopul lui.  

În fața judecătorilor, Mihail Bagas a descris experiența lui de cărăuș. Se întâlnea cu persoane necunoscute în anumite locații. Circula cu motocicleta. Se oprea rapid, lua punga, o ascundea sub haină și ulterior i-o ducea lui Culai.

Adrian Culai: - El primea sume de bani și mi le transfera mie.

Reporter TV8: - Dvs vă povestea vreodată cine îi aduce banii, de unde îi ia?

Culai: - Nu. Noi nu discutam despre asta și pe mine lucrul asta nu mă interesa.

Reporter TV8: - Dar cum vă transmitea dvs banii?

Culai: - Pe la benzinării ne întâlneam. Erau într-o pungă neagră cu calendar. Noi discutam, deschideam mașina, aruncam suma de bani în mașină și discutam mai departe. Beam câte o cafea și plecam, el într-o parte, iar eu în alta.

Decizia judecătorească în dosarul Nesterovschi dezvăluie și sume concrete plătite de Șor pentru ALDE. Iancu Ţurcanu era salarizat cu 8800 de euro pe lună, pentru a demara activitatea organizațiilor partidului. Liderii organizațiilor raionale primeau din start plăți unice de 10 mii de euro şi ulterior salarii a câte o mie de euro lunar, plus cheltuieli de benzină şi amortizarea maşinii. Pentru secretarii de oficii teritoriale se plăteau 500 de euro lunar.

Adrian Culai: - Ca să înțelegeți dvs nu erau luați oameni cu grămada. Erau oameni plătiți care erau profesioniști în lucrul lor  și cooptau oameni și făceau organizații.

Reporter TV8: - I-ați găsit dvs sau dl Șor v-a propus oameni concreți care să se ocupe de asta?

Culai: - O parte au fost găsiți de mine, o parte de colegii mei pe care eu îi cunoșteam foarte bine. Șor mi-a sugerat niște persoane.

Reporter TV8: - Puteți să ne dați nume pe care dl Ilan Șor le-a sugerat ca să-i cooptați în echipă?

Culai: - Eu nu vreau să … Toată lumea primea cash de la mine personal. Nimeni nu știa că banii ăștia provin de la Ilan Șor. Omenii erau deschiși să creeze într-adevar un partid proeuropean. Erau și 5000 de euro pentru crearea unei organizații, și 7 mii până la 8000 de euro. Oamenii primeau, curatorul de exemplu, câte 2000 de euro pe lună. Ei făceau lucrul lor. Nu cumpărau oameni. Ei făceau organizarea, ceea ce puteau face.

Reporter TV8: - Cât de rapid se făceau transferurile?

Culai: - Erau cu întârziere, foarte des cu întârziere. Eu salariile care trebuia să le primesc le dădeam ca oamenii să lucreze. Eu am lucrat așa. Eu trăiam din sursele mele.

Reporter TV8: - Câte persoane au primit la mână cash câte 10 mii de dolari?

Culai: - Sunt multișoare, de ordinul zecilor. Oamenii ăștia sunt deja în alte partide care acum se dau mari și tari.

Reporter TV8: - Dvs ați furnizat întreaga listă organelor de drept?

Culai: - Da, ei cunosc bine cine și în ce partide.

Arina Spătaru: „Eu știu că acest buget l-a făcut Iancu Țurcanu, încă un om despre care Șor vorbea cu foarte mult pozitivism și încredere. Din câte am înțeles, Iancu Țurcanu a mai lucrat în echipa lui Șor cea inițială. Vreau să înțelegeți că Șor are deja niște oameni bine învătați în domeniul de organizare politică. Pe lângă faptul că are rețele până la ultimul om, ultima patratistă, are niște capi care se pricep foarte bine. Iată Iancu Țurcanu a fost omul care a fost recomandat în calitate de organizator politic. Iancu știa la cine să se adreseze, pe cine să pună la treabă, cui să-i dea indicații. Ei cumva și-au creat un stat paralel. Era Arina Spătaru și era efectiv echipa lui Șor.

Reporter TV8: - Această sumă de 10 mii de dolari despre care se tot vehiculează că vă era plătită dvs ca salariu era oferită deschis? Se știa?

Arina Spătaru: - Poate acolo undeva la ei în contabilitate pe ciornă figura că ei dădeau bani, dar eu personal nu am luat niciodată bani de la Șor și ăsta e lucru dovedit.

Cât timp a lucrat aparent pentru Șor, acesta i-a închiriat Arinei Spătaru un apartament în Chișinău și i-a pus la dispoziție un automibil, la fel închiriat. În instanța de judecată, Mihail Bagas a declarat că Spătaru urma să-și cumpere un apartament și o mașină

Arina Spătaru: - Șor m-a întrebat pe mine dacă eu am mașină să mă deplasez prin oraș. Atunci eu aveam un „Ford Tranzit” și i-am spus că eu nu pot să-mi permit să-mi cumpăr altă mașină. Atunci Bagas a venit cu propunerea că el are niște cunoștințe la niște parcări și putem să ne înțelegem să dăm Fordul meu și să mai achităm niște bani și să-mi iau o mașină mai bună. Asta e tot, teoretic am discutat.

Reporter TV8: - Un apartmanet totuși v-ați procurat în 2023, am văzut în declarația dvs de avere.

 Arina Spătaru:  - Da, Slava Domnului, tare greu.

 Reporter TV8: - Să facem claritate. Are vreo legătură cu cele spuse de Bagas?

Arina Spătaru: - Nu are absolut legătură, pentru că eu nu sunt femeie nebună la cap. Eu am ajutat organele, dar să mă leg eu cu Șor și să mă apuc să-mi cumpăr apartamente nu are cum. Eu mi-am vândut atelierul, spațiul meu în care am activat la Bălți și mi-am cumpărat un apartament cu două odăi în Chișinău. 

 Culai s-a dus la CAN cu un autodenunț

Operațiunea de demascare a lui Șor ce privește finanțarea obscură a partidului ALDE a luat o altă întorsătură după ce fugarul din Israel i-a spus cu text deschis lui Culai că banii urmează să vină din Rusia. Ultimul a decis să scrie un autodenunț la CNA și să colaboreze cu procurorii.

Adrian Culai: - Discuția despre Federația Rusă pe mine m-a pus în gardă că deja nu vorbim despre europeni, dar despre bani rusești și finanțare din Rusia.

Reporterul TV8:  - Unde s-a petrecut discuția asta?

Culai: - Noi vorbeam pe BRIA. S-a discutat că este un oligarh rus care vrea să finanțeze. Eu am înțeles lucrul ăsta. Am discutat cu Arina pe tema asta. Într-o discuție destul de serioasă eu am spus să facem ceva că intrăm în altă situație și eu nu vreau să particip. Atunci Arina mi-a spus: Adrian, du-te și fă un autodenunț și gata.

Reporter TV8: - Deci, ea v-a determinat pe dvs, dar nu știați la acel moment că ea este agent sub acoperire?

Culai: - Nu știam. Am plecat și am denunțat. Am dat banii. 20 mii de dolari erau la mine și i-am transferat organelor de drept. Am denunțat. Proba video este cum eu vorbesc, ce explic și cum spun totul.

Reporter TV8: - Vă referiți la autodenunțul filmat?

Culai: - Da și după asta s-a început. Eu am jucat mi departe pe regulile mele pe care eu le-am considerat de cuviință. Lumea nu m-a înțeles poate, dar dacă rămâneau în joc mai departe toți ăștia care au plecat, noi…

Reporter TV8: - V-ați gândit mult dacă să depuneți autodenunțul?

Culai: - Nu, pentru că eu am înțeles care este pericolul pentru țară și asta e realitatea. Nu este vorba despre un partid pro Europa veritabil.

Veronica Dragalin: „A colaborat și Culai.  Nu țin minte dacă a avut și el sarcina de a înregistra întâlniri cu alte persoane, dar știu că a cooperat foarte mult. Și-a dat acordul pentru a fi examinat telefonul lui care conține informație foarte importantă. Ne-a dat acces la unele lucruri, documente la care probabil altfel noi nu am fi putut avea acces. A cooperat deplin cu autoritățile.

Adrian Culai:„Eu am avut un telefon „Bria” în care au fost absolut toți oamenii de legătură ai lui Șor, inclusiv Tauber.

Reporter TV8:– Și dvs ați comunicat cu ei sau doar îi aveați în contacte?

Culai: – Dacă trebuia noi deja puteam comunica. Eu am avut un telefon amplu cu toate contactele din rețeaua care a fost. Eu am depus tot asta și eu cred că asta a ajutat foarte mult la anchetă.

Reporter TV8: - Deputații care au mai plecat din PSRM Bolea și Suhodolschi erau?  Contactele  lor erau în acel telefon „Bria”?

Culai: – Nu țin minte. Ei erau mulți și sub alte denumiri. Ideea este că noi am avut din start în partid oameni care erau de la Renaștere. Ei credeau că eu nu știu. Eu știam foarte bine că ei duceau toată informația de la noi la Renaștere și dădeau darea de seamă lui Șor ce face Culai.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție susține că Adrian Culai nu a primit careva garanții că va scăpa de pedeapsă dacă va colabora cu anchetatorii.

Veronica Dragalin: „Înțelegeri nu existau, pentru că nu este așa posibilitate. Unica metodă de a avea o înțelegere era să semneze un acord de vinovăție cu cooperare. Asta ar permite să ajungem la o careva întelegere despre care ar fi pedeapsa care o recomandă Procuratura Anticorupție în schimb pentru cooperare. La acea etapă să fie semnat așa un acord nu s-a ajuns, dar de discutat care anume ar fi beneficiile pentra a denunța, pentru a colabora în continuare. Clar lucru că fiecare om vrea să înțeleagă cum poate mai departe, dacă a comis unele greșeli sau infractiuni, să ajungă la o soluție cât mai favorabilă pentru dânsul, pentru familia lui. Discuții au avut loc, dar până la urmă știu că nu a fost semnat așa un acord concret și mai departe colegii urmează să ajungă la o conlcuzie corectă și legală”.

Procuratura tace despre dosarele lui Bagas și Culai

Pe 21 septembrie 2023, Mihail Bagas a fost reținut de CNA, fiind învinuit de complicitate la spălare de bani și finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Peste o lună a fost eliberat din arest, cu interdicția de a părăsi localitatea. De atunci, Procuratura nu a mai anunțat nimic despre mersul anchetei în cazul lui Bagas.

Reporter TV8: - Vreau să facem o claritate pe dosarul Bagas. Până la urmă e aceeași strategie? A ajuns ca dl Culai peste o perioadă să colaboreze cu oamenii legii sau în cazul lui cum au derulat lucrurile?

Veronica Dragalin: - Nu o să comentez. Am răspuns la întrebările despre dl Culai, pentru că el singur le-a confirmat și vorbește despre ele. În rest, nu o să comentez statutul unei persoane la faza de urmărire penală”.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Mihail Bagas a refuzat să răspundă la întrebări, motivând că are interdicție de la Procuratură să vorbeească despre dosar.

Nici despre soarta dosarului lui Adrian Culai, aflat la faza de urmărire penală, nu am reușit să aflăm detalii. Era acuzat de complicitate la finanțarea ilegală de către Șor a unui partid.

Reporter TV8: - În această perioadă ați fost chemat la audieri? V-a fost schimbat statutul?

Adrian Culai: - Cred că urmeza să fiu chemat la audieri. Nu știu care e procedura.

Reporter TV8: - Doi ani de zile ce s-a întâmplat pe dosarul ăsta?

Culai: - Eu nu cunosc.

Veronica Dragalin susține că e vorba de strategia procurorilor, care decid pe ce își concentrează munca cu prioritate și în ce ordine transmit dosarele în judecată.

Veronica Dragalin: „Urmează procurorii cu noua conducere să ajungă la concluzia care și la ce timp o să fie soluționate, dar real am avut atunci și în continuare PA are resurse limitate. Sunt grupuri foarte mici de procurori și ofițeri care au lucrat la aceste cazuri. Dacă PA ar avea mai multe resurse lucrurile ar merge mult mai repede”.

Lista cu prețuri a lui Șor pentru Partidul Renaștere

Revenim la sentința de condamnare a lui Nesterovchi. În hotărârea judecătorilor se face trimitere și la înregistrări video și audio care ar proba finanțarea ilegală a Partidului Renaștere. Este indicat faptul că Șor plătea deputaților socialiști, atrași în echipa sa, câte 5 mii de dolari pe lună, un fel de „salariu pentru loialitate”.

Arina Spătaru: „Referitor la salarizarea deputaților, Nesterovschi mi-a recunoscut că Șor plătea câte 5000 de dolari. De fiecare dată când îl întrebam de sume concrete el încerca să ascundă, să vocifereze cumva în șoaptă, sau prin gesturi sau lua telefonul mobil și forma suma în telefon ca să nu vorbească. Eu înțeleg foarte bine că se temea să vorbească despre lucrul ăsta. El explica că suma varia după omul care-și pune prețul. Dacă un deputat era mulțumit cu 5000 dolari, per general acesta era tariful. Dar mă convingea că eu aș putea să cer și 10 mii de dolari, pentru că palierul european, profil european este mai scump de obicei.

Vasile Bolea, unul dintre deputații care a aderat la Partidul Renaștere, neagă faptul că primea 5000 de dolari de la Șor.

„Nu a existat niciun fel de plată. Întrebarea respectivă mi-a fost acordată și de procurorul pe caz atunci când am fost în calitate de martor din partea apărării pe dosarul Irinei Lozovan. Lucrul ăsta este o confuzie și se vede că a fost un joc în care ambii jucători, cei care discutau amabil despre unele chestii s-au încâlcit. Ceea ce-i spunea atunci dl Nesterovschi agentului sub acorperire probabil era un joc, o încercare de a o ademeni sub diferite pretexte. Să fi fost careva întrebări la mine personal, să mă credeți că în această perioadă de 2 ani de zile, de mult urma să fiu invitat sau să mi se dea careva intrebări”.

În iunie 2023, Nesterovschi îi mai povestea Arinei Spătaru că duce tratative cu deputata socialistă Elena Beleacova pentru a o atrage în echipă.  Despre asta recunosc că au știut și alți membri ai Partidului Socialiștilor.

Grigore Novac, deputat PSRM:  -Asta mai degrabă este o zvonistică. Dacă lucrul ăsta era adevărat, mai degrabă că trebuia să se întâmple. Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun care ar fi putut impiedica plecarea altor colegi. Doamna Beleacova este o persoană integră și nu avea cum. Noi cunoșteam despre faptul că ei umblă prin fracțiunea noastră, nu pe la toți, desigur.

Reporter TV8: - Dumneaei v-a povestit că i s-a propus?

Novac:- Da, ne-a povestit la diferite etape și noi cunoșteam despre acest fapt. Exact așa alți colegi din teritoriu, mă refer la președinti de organizații teritoriale, ne povesteau că sunt curtați sau vizitați  de reprezentanții lui Șor cu anunmite propuneri.

Tentativele de cumpărare a unor deputați sau remunerarea acestora „pentru loialitate” cu 5000 de euro pe lună au fost în vizorul organelor de drept, dar nu au putut fi probate, susține Veronica Dragalin.

„Când cineva pur și simplu spune că așa este fără să-ți arate ceva concret, unde asta are loc și cine face asta e mult mai dificil să poți acumula probe cum am acumulat în cazul Lozovan și Nesterovschi, plus cazul Guțul și președinții de organizații teritoriale care deja au fost trimiși în judecată. Aceste lucruri au fost și pot fi în continuare investigate în cadrul acestui dosar, dar până la moment, până să plec eu din funcție, pe 3 martie 2025, nu au fost  suficiente probe. Asta nu înseamnă că nu se lucrează. Poate vin alți martori și ne spun, poate cineva a înregistrat ceva. Întotdeauna e posibil de investigat. Dosarul acoperă și aceste fapte, aceste suspiciuni de corupție și finanțare ilegală”.

Din aceeași decizie de judecată în dosarul Nesterovschi aflăm și despre alte cheltuieli pentru activitatea Partidului Renaștere pe care le acoperea Șor. Un primar racolat din altă formațiune era plătit inițial cu sume unice între 5 mii și 10 mii de dolari, plus un salariu lunar de la 10 la 20 de mii de lei.  Pentru întreținerea unei organizații teritoriale se cheltuiau circa 35 de mii de lei pe lună. Președintele unei organizații și vicepreședinții aveau câte 10 mii de lei salariu. Pentru chiria oficiului lui Nesterovschi, Ilan Șor plătea o mie de euro pe lună, dar se declarau oficial doar 5000 de lei. Juristul primea 5000 de lei pentru două ore de lucru pe zi. Protestatarii erau plătiți cu 200 de lei pe zi, chiar dacă Șor era gata să achite 400 de lei.

Arina Spătaru: „Desigur că îmi povestea în detalii cât ar costa o organizație teritorială, întreținerea unei organizații. Îmi spunea că Șor mereu achită sediile, birotica și toate celelalte. - Și în cazul ăsta sumele erau cu text deschis vociferate de el? - Erau cazuri când spunea niște sume, dar în mare parte atunci când eu  apelam la o discuție mai serioasă, el încerca pe telefon să formeze niște cifre să explice. Eu întrebam cât ar costa intreținerea. El scria. Cât ar costa un primar să-l aduci, să-l cumperi? El scria. Cât ar costa un deputat să-l aduci, să-l cumperi. Lucrurile astea el le formula sau arăta cu degetele. Încerca să nu spună.

De asemenea, în timpul unei percheziții din septembrie 2023, efectuate în mașina lui Nesterovschi, au fost găsite câteva foi cu înscrisuri de ciornă ce ar confirma faptul că deputatul se ocupa de racolarea și achitarea aleșilor locali din nordul țării pentru a crește Partidul Renaștere.

Pe foițe erau scrise în limba rusă mai multe raioane și numărul de aleși locali racolați. De exemplu, era pomenit raionul Drochia: 4 primari cu mențiunea 20;  președinte de raion - 10 și 3 consilieri cu mențiunea 10.

În mai 2023, Nesterovschi se lăudase pe Facebook că i-a atras în echipă pe președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, pe câțiva consilieri raionali și  primari de sate care au părăsit Partidul Socialiștilor.

Nesterovschi i-a descris Arinei Spătaru și modalitatea în care primea banii transmiși de Șor pentru activitatea Partidului Renaștere.

Arina Spătaru:Formula era următoarea: el își lasă mașina lui undeva parcată, locația era discutată în prealabil. O lăsa deschisă. Poate să iasă până la WC sau să servească o cafea și când revenea în mașină, de obicei pe ușa soferului, el găsea acest pachet cu bani”.

Nesterovschi, Lozovan și Tauber - fugari

Dosarul lui Nesterovschi este doar un episod din ancheta procurorilor ce vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost primul condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reușit să fugă în regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a fost ascuns pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău și apoi transportat în stânga Nistrului cu o mașină a misiunii diplomatice.

Pe 31 martie a primit 6 ani de închisoare și deputata Irina Lozovan, care a migrat împreună cu Nesterovschi de la PSRM la Partidul Renaștere. Aceasta a fost acuzată de coruperea primarului din Ocnița, care urma să primească un milion de lei pentru a trece la Renaștere. Și Irina Lozovan a fugit în Transnistria înainte de a-și afla sentința.

Veronica Dragalin: „E un dosar masiv. Eu nu știu dacă vreodată în Moldova au avut loc așa investigații unde un număr așa mare de persoane au cooperat, ne-au permis să facem măsuri speciale nu doar cu dna Spătaru, dar cu mulți alții care au înregistrat transmiteri de bani, ne-au deconspirat cum lucrează întreaga rețea. Noi avem înregistrări de la zeci de telefoane și multe alte lucruri. Noi am reușit să acumulăm foarte multe probe, inclusiv de la ședințe unde Șor vorbește prin „Zoom” și dă instrucțiuni la toată lumea. Au fost multe persoane care au cooperat și ulterior au înregistrat mai multe lucruri. E un volum de lucru enorm de mare. foarte puține persoane care au lucrat la aceste dosare și sunt în continuare la PA și pot lucra la acest dosar. Dacă-i dai acest dosar la o persoană nouă o să-i trebuiască 8 luni să înțeleagă ce și cum. Asta e realitatea în care noi trebuie să lucrăm. Din păcate, avem resurse limitate. R. Moldova investește foarte puține resurse în tot ce înseamnă Procuratura Anticorupție  și atunci lucrurile durează cu mult mai mult”.

Pe masa judecătorilor se mai află dosarele deputatei Marina Tauber și bașcanei Eugenia Guțul, acuzate de finanțare ilegală a partidelor. Tauber a fugit din R. Moldova pe 7 ianuarie curent. Bașcana Găgăuziei era cât pe ce să plece și ea din țară, fiind reținută la aeroport  pe 25 martie. În prezent, aceasta se află în arest la domiciliu.  

Într-o primă reacție publică după ce a fost acuzat că și-a agresat fizic soția, deputatul Vasile Bolea a declarat că nevasta sa ar fi avut o criză de nervi și că el nu a agresat-o ci încerca doar să o imobilizeze tinând-o de mâini și de picioare. /Deținutul din Taraclia care a evadat duminică seara din penitenciar s-a bucurat de libertate doar o zi. Oamenii legii l-au găsit pe individ în timp ce se ascundea într-o locuință din Cadîr-Lunga. Ce riscă bărbatul pentru isprava sa. /În timp ce propune un armistițiu cu ocazia zilei de 9 mai, Rusia atacă cu drone kamikaze regiunile ucrainene. Un copil a murit, iar peste 50 de oameni au fost răniți în urma mai multor explozii produse la Harkiv și la Dnipro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile impuse pe numele a 16 persoane, printre care Șor, Cavcaliuc, Tauber și Plahotniuc în baza acuzațiilor de subminare a suveranității și independenței țării noastre. /Alertă la Taraclia. Un deținut încarcerat în penitenciarul din localitate a evadat aseară. /Toată Spania și o parte din Portugalia și Franța au rămas ieri fără electricitate din cauza unei pene masive de curent la rețeaua electrică spaniolă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
La o săptămână după Înviere, creștinii ortidocși din Republica Moldova i-au pomenit pe cei răposați. Oamenii vizitează mormintele celor apropiați, împart pomeni de sufletul celor adormiţi, iar preoții oficiază slujbe speciale. /Inteligența Artificială poate îmbunătăți nu doar calitatea muncii, dar și siguranț. Astăzi este marcată Ziua Mondială pentru Securitate și Sănătate în Muncă. În acest an, discutăm despre cum inteligența artificială și digitalizarea pot salva vieți, dar și despre riscurile pe care le aduce. /Cel puțin 11 oameni au fost uciși, după ce o mașină a intrat în mulțime, la un festival care celebra cultura filipineză, în orașul canadian Vancouver. Șoferul mașinii a fost reținut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Generală anunță că a transmis în judecată dosarul, în care Alexei Cotorobai, fratele ucigașului gravidei de la Orhei, este acuzat că a omorât un bebeluș, acum 14 ani, la Telenești. /Avertisment de călătorie pentru ruși în Moldova. Kremlinul acuză Chișinăul de „politică discriminatorie” față de călătorii ruși care intră în țară. Care este replica Ministerului de Externe de la Chișinău. /După Kiev, rușii au atacat cu drone și rachete un oraș din Dnipropetrovsk. 3 oameni, între care și un copil au fost uciși, iar 10 civili s-au ales cu răni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.

/VIDEO/ Kaja Kallas, la TV8: „Securitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru UE”
/VIDEO/ Kaja Kallas, la TV8: „Securitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru UE”
/VIDEO/ Bahmut, de la normalitate la ruine și dezastru: Istoria unui oraș ucrainean „eliberat” de ruși
/VIDEO/ Bahmut, de la normalitate la ruine și dezastru: Istoria unui oraș ucrainean „eliberat” de ruși
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.