Pazăde stat și salarii mai mari. Aceste ar fi garanțiile de securitate și financiare pe care este gata să le ofere guvernarea procurorilor și judecătorilor care vor examina dosare de rezonanță. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declară că așteaptă un proiect în acest sens de la Ministerului Justiției. De cealaltăparte, opoziția crede că măsurile nu vor fi decât o cheltuială inutilă de bani.
„ Trebuie să-i apărăm, va trebui să le oferim pază, protecție, da o să le oferim pază și protecție, va trebui să le oferim o remunerare mai deosebită decât în alte cazuri, da o să le oferim lucrul ăsta, ca oamenii să se simtă protejați. Repet, noi în campania asta electorală ne-am bătut cu Kremlinul, nu cu rozătoarele din prima linie, cu Kremlinul care a alocat surse enorme”.
Deputații PAS cred că, cel mai probabil, Consiliul Superior al Magistraturii dar și Consiliul Superior al Procuraturii vor decide pe fiecare dosar în parte dacă procurorul sau judecătorul întrunește toate criteriile de risc pentru a beneficia de pază și remunerare.
„ Încă nu există o prevedere foarte clară formulată în acest sens, dar urmează să analizăm această oportunitate. Logica intervenției ar fi asta, că trebuie să analizăm cazul în parte există sau nu riscuri și în cazul acesta se oferă sau nu se oferă și nu depinde neapărat dacă este o cauză notorie sau nu, există risc sau nu, dar nu neapărat notorie sau nu”.
Până atunci, liderul partidului de guvernarea face haz din situația în care a ajuns șefa Procuraturii Anticorupție, care recent a rămas fără bodyguarzi.
„ Probabil au analizat pericolele sau lipsa pericolelor și se ia o decizie în consecință. Iată pentru judecători noi vedem acum pericole, în partea ceia, nu știu. La volumul de lucru sau cât de mult a muncit de cine să o păzim? De anturaj, de cine să o păzim? "
De cealaltă parte, deputații din opoziție consideră că oferirea unor garanții suplimentare pentru cei care fac justiție ar fi un pas greșit.
„ Parcă salariile judecătorilor sunt relativ adecvate din majorările care au fost în trecut. Garanțiile sociale la fel Slavă Domnului sunt, acum ce trebuie să le mai facem, trebuie de aplicat legea asta e problema de bază. Sunt situații selective, nu putem să generalizăm, haideți să trimitem tot SPPS-ul pe lângă judecători să-i protejeze deoarece așa dorește cineva”.
„ Acele garanții care se oferă este un surplus sau este o mită din partea statului pentru a se manifesta într-un fel sau altul. Vetting-ul pentru asta a fost înaintat pentru ca să avem și judecători și procurori care au trecut toate testele de integritate și activitate profesională și creșterea salarială acordată este destul”.
Amintim că, premierul Dorin Recean a cerut garanții financiare și de securitate pentru judecătorii și procurorii care examinează dosare de corupție mari. Ministerul Justiției urmează să elaboreze un plan în acest sens. Până atunci, Guvernul a decis că în jur de 200 de judecători și procurori care fac naveta la o distanță mai mare de 20 de kilometri, dar și închiriază locuințe să primească compensații de până la 4.500 lei lunar. Precizăm că din ianuarie 2024, judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și celor de la Curțile de Apel care au trecut evaluarea externă li s-au majorat salariile cu 50 la sută.