Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. Modificarea la Codul Electoral a fost adoptată de Parlament, pe 28 decembrie, cu votul a 58 de deputați PAS.
„Proiectul de lege are drept scop îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor”, se arată într-un comunicat al Legislativului.
Inițiativa a fost elaborată de un grup de deputați PAS, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală.
Potrivit autorilor, prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an: „Modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral”.
Deputații au votat și ajustarea noțiunilor din Codul electoral care se referă la agitația electorală și din Registrul funcționarilor electorali. Mai sunt propuse măsuri pentru transparentizarea informației privind finanțarea campaniei electorale și a activității partidelor politice.
Totodată, în privința aplicabilității prevederilor Codului electoral privind perioada de desfășurare a alegerilor prezidențiale, autorii menționează că este necesară efectuarea unei distincții sub aspectul criteriilor care determină organizarea acestora.
TV8.md reamintește că recent, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să aprobe organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Plebiscitul ar putea avea loc la toamnă.
Analiștii politici susțin că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale ar putea fi o strategie electorală a președintei, pentru a obține mai multe voturi, dar cred că aceasta poate fi și o capcană pentru Maia Sandu.
„Acest aspect nu îi va aduce mare folos Maiei Sandu din punct de vedere electoral și politic, inclusiv ar putea să prejudicieze ceea ce se numește cursul european al RM. - Ar putea fi un vot masiv împotrivă? - Masiv nu cred, dar anumite probleme ar putea să fie create. Dacă eu aș fi politehnologul care decide o asemenea formulă, cel puțin la această etapă eu nu aș fi riscat să vin cu o asemenea propunere”, crede Țăranu.
„Apare întrebarea, când va avea loc acest referendum. Dacă va avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale atunci posibil să fie un succes, dacă va avea loc aparte atunci prezența poate fi foarte, foarte mică. Guvernarea sau puterea politică joacă pe scenarii periculoase și mai degrabă scenariile astea vin dinspre Moscova. Nu întâmplător Șor și toți ăștia și politehnologii lor au vrut un astfel de referendum. Este interesant cine a consultat-o pe doamna președinte, să nu fie o capcană pentru ea”, a declarat Ion Tabîrță.