La toate zebrele periculoase vor sta polițiști, care îi vor ajuta pe pietoni să traverseze în siguranță. Asta a declarat azi ministra de Interne. Decizia este dictată de numărul imens de accidente din ultimele zile, în care au fost implicați pietonii. Doi oameni au murit, iar 32 s-au ales cu multiple traumatisme în mai puțin de două săptămâni. Iar pe 24 decembrie un copil de 10 ani a fost omorât pe o zebră din Chișinău, de un șofer care mergea cu viteză. Echipa TV8 a făcut un experiment, pentru a vedea cât de mult ne expunem pericolului atunci când traversăm pe trecerile neiluminate și cu marcaj necorespunzător.
„În special sărbătorile determină decizii privind o mai mare prezență a echipajelor de patrulă, o mai mare prezență în general a angajaților poliției în spațiile publice, fie că vorbim de comunități, șosele sau chiar în segmente sau tronsoane unde există un risc mai mare de producere a accidentelor”.
Ministra de interne a precizat că măsura a fost luată pentru a-i ajuta pe pietoni să traverseze în siguranță, însă nu a precizat cât timp va dura. Echipa TV8 a făcut un experiment pentru a vedea cât de sigure sau, mai curând nesigure sunt zebrele din capitală.
„Suntem pe strada Uzinelor, iar această trecere de pietoni este neiluminată. Din cauza lipsei iluminatului stradal, dar și a marcajului care practic este șters, în orice moment se poate întâmpla o tragedie”.
În această situație sunt zeci de zebre din capitală. Oamenii care locuiesc în apropiere spun că de fiecare dată când traversează, simt o mare frică și cred că autoritățile ar trebui să întreprindă măsuri de urgență, pentru a stopa tragediile:
„Ele nu sunt sigure. E foarte periculos să treceți, foarte. Eu nu știu care reguli să mai fie, poate să fie iluminate stradal sau semafoare inteligente de pus, dar șoferii merg și și cu frică treci strada. Este imposibil de trecut”.
„Aici chiar și când trece un matur este greu să traverseze trecerea de pietoni, pentru că practic nu se prea opresc. Șoferii sunt grăbiți și mai mult aici mașinile circulă, oameni nu pra și este foarte greu de traversat”.
„- Trebuie de pus o lampă aici ca să lumineze, dar ele nu sunt.
- Este destul de periculoasă această trecere de pietoni?
- Da”.
Cât despre cine se face vinovat de accidentele de pe trecerile de pietoni, părerile oamenilor sunt împărțite:
„- Care este cauza din care se produc tot mai multe accidente?
- Din neatenția șoferilor, din cauza lor. Dacă unul se oprește, trebuie să oprească și celălalt șofer. De obicei, eu când trrec trecerile mă uit dacă s-a oprit unul să fiu atentă ca și următorul să se oprească”.
„Șoferii trebuie să se asigure și după pietonii. Dacă vede mașina trebuie să se asigure să se uite într-o parte și în alta”.
„Mașina este grea, iar frânele se pot defecta. În primul rând pietonii ar trebui să fie mai atenți. Întotdeauna am fost învățați: priviți în stânga, apoi în dreapta și după traversați drumul”.
Potrivit expertului Constantin Mihalache, majoritatea accidentelor rutiere se produc fie din imprudență, fie din cauză că trecerile de pietoni nu sunt iluminate sau marcajul este șters.
„Da există problema de partea șoferilor, de partea pietonilor. Nu întotdeauna cedează nicio parte nici cealaltă. Dar dincolo de asta este despre cum sunt construite trecerile de pietoni care este o problemă la nivel de țară, nu doar de Capitală”.
Expertul auto susține că pentru a evita astfel de nenorociri, autoritățile ar trebui să preia modelele europene pentru amenajarea trecerilor de pietoni.
„Ele trebuie amenajate corect. Și autoritățile știu că ele trebuie făcute. Noi nu trebuie să inventăm roata. Sunt soluții la nivel de comunitate europeană, unde o trecere de pietoni este amenajată în așa mod încât un șofer care se apropie de ea o vede la orice timp, că e noapte sau zi, că ninge sau nu și oricum va încetini. Sunt soluții 1001, trebuie doar să vrem”.
În același timp, poliția recomandă purtarea hainelor cu elemente reflectorizante. Mai mult, autoritățile intenționează să oblige comercianții să vândă doar îmbrăcăminte cu astfel de elemente pentru copiii de până la 16 ani.
„Pe timp de noapte sau de vizibilitate redusă, pietonii care traversează strada trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. Astfel, aceștia vor fi observați mai ușor de șoferi, iar accidentele vor fi evitate”.
Autoritățile vor să urgenteze votarea în lectura finală a proiectului de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru șoferi, în special pentru cei care nu cedează trecerea pietonilor. Una dintre ele este privarea șoferilor de permisul de conducere. Potrivit Serviciului de urgență 112, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 39 de accidente, în care au fost implicați pietonii. Doi oameni au murit, iar 32 s-au ales cu traumatisme.