Salariile primarilor vor crește începând cu 2024. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, majorarea va fi de peste 50 la sută, iar banii vor fi alocați din bugetul de stat. Potrivit reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova, măsura a fost una așteptată de managerii de localități, însă i-ar neglija pe alți angajați ai primăriilor. În acest sens, urmează să fie aprobat un amendament la Legea bugetului, care va face posibilă creșterea salariilor pentru circa 2000 de angajați.
„Suntem în etapa de analiză, de fapt, de identificare a surselor suplimentare. Cu siguranță, acestea vor fi din bugetul de stat. De la anul, din 2024, da? Exact. Noi trebuie să analizăm să vedem care va fi majorarea exactă și atunci o să știm exact și costul acestei măsuri. Aproximativ măcar? Nu vreau să vă spun acum o sumă, o să o anunțăm între aceste două lecturi ale bugetului care este suma exactă”, a spus ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.
În prezent, salariul unui primar pornește de la 9 mii de lei pentru localitățile rurale mici și ajunge la 19 mii de lei pentru managerii de municipii. Potrivit reprezentanților autorităților locale, măsura este una binevenită, mai ales în contextul greutăților economice din ultima perioadă.
„Toate evenimentele din ultima perioadă, crizele, inflația au dus la o diminuare a veniturilor celor de la administrația locală. Plus, au avut loc creșteri salariale pe alte domenii, de exemplu la conducătorii de instituții educaționale, sociale ei sunt remunerați, practic, mai puțin decât cei care sunt în subordinea lor”, a menționat directorul executiv CALM, Viorel Furdui.
Totuși, măsura îi va viza doar pe primari, viceprimari și secretarii consiliilor locale. Respectiv, ceilalți angajați ai primăriilor vor rămâne în continuare cu lefuri apropiate salariului minim pe economie.
„Această măsură cumva a lăsat în umbră contabilii, perceptorii fiscali, inginerii cadastrali și alte categorii de funcționari care, de asemenea, sunt în situații foarte dificile. Practic, ei fiind angajați foarte calificați, cu studii, cu experiență, conform sistemului actual de salarizare au ajuns să fie plătiți ca un muncitor necalificat”.
Anul viitor vor crește salariile mai multor categorii de bugetari din țara noastră, asta pentru că valoarea referinței de bază, luată în calcul la stabilirea salariului, se va majora cu peste 10 la sută, de la 1900 la 2100 de lei.