Cetățenii europeni au păreri împărțite în ceea ce privește o posibilă extindere a Uniunii Europene. Cel puțin asta arată un sondaj publicat recent de Consiliul European pentru Relații Externe. Ucraina se bucură de cel mai mult sprijin pentru aderare (37%) din toate țările candidate sau potențial candidate la UE.
Iar câte 30% din respondenți sunt pro integrării europene a Republicii Moldova și Muntenegrului. 28 la sută din participanți sunt contra intrării Moldovei în UE.
Integrarea Turciei și Kosovo în UE este cel mai puțin susținută.
Republica Moldova se bucură de cea mai multă susținere din partea cetățenilor români. 55% sunt pentru aderarea țării noastre la UE.
Câte 25% din respondenții austrieci, germani și danezi văd Moldova în UE.
36% din cetățenii polonezi, care au luat parte la sondaj, optează pentru integrarea țării noastre în UE. Cei care ar susține cel mai puțin aderarea Moldovei la UE sunt respondenții francezi - 15%.
Datele sondajului sugerează existența unei diviziuni clare în privința modului în care cetățenii privesc subiectul extinderii. Cei din statele membre „mai vechi” ale UE: Austria, Franța, Danemarca și Germania sunt mai predispuși să se opună extinderii membrilor, în timp ce cei din statele membre „mai noi”: Polonia și România privesc expansiunea într-o lumină mai favorabilă.
Totodată, cetățenii, în medie, sunt împărțiți în trei în ceea ce privește momentul extinderii UE: cei care cred că extinderea ar trebui să aibă loc astăzi (35%), cei care nu cred că UE ar trebui să se extindă în acest moment (37%) și cei care sunt indiferenți în această privință sau nu au știu (28%).
Sondajul a fost realizat în perioada 7-19 noiembrie, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. La el au participat 6.153 de respondenți din 6 state membre UE: Austria, Danemarca, Franța, Germania, Polonia și România. Marja de eroare este de +/-3%.