Virușii și infecțiile respiratorii acute au umplut spitalele din capitală. Majoritatea bolnavilor sunt copii cu vârsta de până la doi ani care ajung să fie internați cu pneumonie sau gripă. Din lipsă de locuri libere și din motiv că la secția primiri urgențe, fluxul de pacienți continuă să crească, unele instituții au improvizat saloane în camera de jocuri sau în alte încăperi. Potrivit autorităților din sănătate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de pacienți cu boli respiratorii s-a dublat în acest an.
„Secția numărul trei de la spitalul numărul 1 din capitală este arhiplină. Toate paturile din saloane sunt ocupate, așa că medicii au fost nevoiți să adauge câteva și în camera de joacă a copiilor. Aici sunt internate două mămici, micuții cărora au fost diagnosticați cu infecții respiratorii acute”.
„Tu ești bravo, fluturașul tău vrea să bea apă, lui i-a fost foarte cald. Ia, privește cum el bea apă”.
Aceasta este rutina zilnică pentru micuții internați în secția boli respiratorii acute de la Spitalul Clinic M Municipal nr.1 din capitală - injecții, pastile și vizite permanente ale medicilor. Majoritatea sunt internați cu pneumonii, infecție care trebuie ținută sub supraveghere medicală.
Oxana are cinci copii și spune că niciunul dintre ei nu a avut simptome atât de agresive.
„Am venit pentru că fata se simțea foarte rău, nu avea poftă de mâncare, nu voia să ia sânul, vomita și m-am speriat, am venit la spital, ne-a internat pentru că avem pneumonie”.
În aceeași situație sunt și alte mămici care stau în spital deja de câteva zile.
„E mai complicat, copilul a fost bolnav și acum două săptămâni, avea febră foarte mare, dar nu s-a tratat până la final și s-a agravat boala. Acum câteva zile am fost la policlinică, am făcut radiografia și acolo am aflat că are bronhopneumonie”.
„Simptomele au fost simple, dar foarte repede s-au agravat. După ce am făcut radiografia, am identificat că ne-am reinfectat cu pneumonie, anterior am fost bolnavi. Suntem internați de vineri, deja avem șapte zile de când suntem aici”.
Medicii spun că 70 la sută din cei internați sunt copii mici, cu vârsta de până la un an și jumătate, ei fiind cei mai vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii. Durata tratamentului variază de la caz la caz.
„Deseori prima întrebare a mamelor este cât vor sta internate în spital, nimeni însă nu cunoaște, fiecare copil este tratat în mod individual. Fiecare copil reacționează diferit, contează cât de agresivă este infecția și cât de bună este imunitatea copilului. De exemplu, dacă are febră care este foarte mare și nu scade cu nimic, se sufocă, nu poate respira, refuză să mănânce, nu se urinează la timp, pierde în greutate, este foarte somnolent, sau din contră foarte agitat, trebuie să bată alarma, trebuie să știe că lucrurile sunt grave și trebuie să se adreseze”, a punctat medic pediatru, Cotorobai Mariana.
Între timp, în secția de primiri urgențe, fluxul mare de pacienți nu le dă medicilor niciun moment de respiro.
„Noaptea a făcut febră și de urgență am bătut alarma, am venit aici. Este totul bine, o simplă viroză”.
Dacă anul trecut, în luna februarie, la secția de primiri urgențe nu existau mai mult de 30 de adresări în 24 de ore, anul acesta cifra s-a dublat.
„Dacă ne referim la aceeași perioadă de anul trecut, cazurile de forma grave de infecții respiratorii sunt în creștere. La moment avem internați 120 de copii, zilnic se adresează în jur de 50-65 de copii, adresabilitatea este în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a subliniat vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Liuba Neamțu.
Săptămâna trecută, în toată țara au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea fiind la copii. Tot în aceeași perioadă au fost depistate aproape 400 de cazuri de gripă sezonieră, ceea ce înseamnă o creștere cu 20 la sută a numărului de îmbolnăviri față de săptămâna precedentă. Din cauza numărului mare de bolnavi, farmaciile din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de anumite antivirale. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că peste o săptămână, rezervele ar urma să fie suplinite.