/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China

/FOTO/ Spectacole, concerte și premieră! Topul evenimentelor recomandate în acest weekend de toamnă

missing
15 septembrie 2023, ora 10:02

Alege calitatea în distracție! Caută evenimentele de top și asigură-ți locurile acum. Vrei să te distrezi și să-ți faci amintiri de neuitat? iTicket îți oferă acces la cele mai bune evenimente ale orașului. Descoperă-l pe blogul nostru și cumpără-ți biletele direct de pe site-ul iTicket.

Și restu-i tăcere 

Spectacolul "Și restu-i tăcere..." reprezintă un omagiu vibrant adus lui William Shakespeare și o pledoarie pentru puterea salvatoare a artei. Cu un decor auster, pe un fundal de cimitir, spectacolul explorează teme profunde precum iubirea, nașterea, violența și singurătatea. 

Prin imaginație și creație, el ne arată că putem găsi libertate chiar și în cele mai dificile situații. Este o experiență teatrală captivantă pe care nu trebuie să o ratați la festivalul "Reuniunea Teatrelor Naționale Românești".

Când? 15 septembrie 2023, ora: 17:00 

Unde? Teatrul fără nume 

Vezi detalii: aici 

Mastermind pentru Femei "Time Mastery - între Procrastinare și Burnout"

Descoperă arta gestionării timpului și evită burnout-ul la Mastermind-ul pentru Femei "Time Mastery". Un eveniment inspirat care te ajută să treci de la amânare la acțiune și să-ți păstrezi echilibrul. Află soluții practice, setează obiective și reîncarcă-ți energia într-un mediu de încredere. Obține instrumente esențiale pentru gestionarea timpului și beneficiază de un bonus special. Alătură-te și transformă-ți viața acum!

Când? 16 septembrie 2023, ora: 13:00 

Unde? Mojo Restobar, Strada Constantin Tănase 6

Vezi detalii: aici 

Revizorul 

Regizorul Petru Vutcărău aduce o reinterpretare modernă și captivantă a comediei satirice "Revizorul" de Nikolai Gogol. Intriga păstrează esența clasică a confuziei și a ipocriziei, dar este transpusă într-o lume contemporană afectată de corupție, abuzuri administrative și decadere morală. O privire amuzantă și provocatoare asupra societății actuale. Nu ratați această explorare a umorului și satirei sociale într-un spectacol de excepție!

Când? 17 septembrie 2023, ora: 19:00 

Unde? Teatrul Național ”Eugene Ionesco” 

Vezi detalii: aici 

Ave Maria

Pe 14 septembrie 2023, la ora 18:00, vă invităm la un concert extraordinar sub titlul „AVE MARIA”, parte a celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Festivalul „Maria Bieșu” este o tradiție culturală deosebită, iar această ediție promite să continue într-un mod strălucitor. Un eveniment ce celebrează arta lirică și baletul, aducând în prim-plan talente de înalt calibru și pasiunea pentru artă.

Nu ratați această oportunitate de a experimenta muzica și emoțiile la cel mai înalt nivel. Un moment de rafinament artistic în inima Republicii Moldova.

Când? 14 septembrie 2023, ora: 18:00 

Unde? Sala cu Orgă  

Vezi detalii: aici 

ФЭТ- ФРУМОС. ЛЕГЕНДА О ХРАБРОМ ВИТЯЗЕ (Făt-Frumos) 

În fascinanta lume a basmelor, fiecare țară are eroul său înzestrat cu putere și curaj, cel care se ridică împotriva răului și salvează situația.

(Re)Descoperă legenda captivantă cu Făt-Frumos, pusă în scenă în premieră la teatrul Cehov. Cu tăria tinereții și cu inima sa plină de curaj, Fat-Frumos se angajează într-o misiune epică, și reușește să îndeplinească sarcinile întunecate ale unei vrăjitoare malefice și înfruntă monstru înspăimântător. Totul pentru a-și elibera frumoasa iubită Ileana Cosânzeana  din ghearele captivității.

Când? 17 septembrie 2023, ora: 11:00 

Unde? Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”

Vezi detalii: aici 

Protocol Masterclass

Creste-ți cunoștintele despre protocol și etichetă la capacitate maximă. Vei explora subiecte precum: 

- Cunoștințe despre protocol și cum ne influențează imaginea

- Cunoștințe despre norme de salut, întâmpinare/conducere a oaspeților, etichetă și eleganță, arta conversațiilor mărunte, diferențele culturale în negocieri, comunicarea nonverbală, utilizarea cărților de vizită și multe alte sfaturi utile pentru domeniul privat/public

Investește în dezvoltarea ta și pregătește-te pentru succes! Înscrie-te acum la Protocol Masterclass!

Când? 16-17 septembrie 2023, ora: 14:00 

Unde? Online Zoom 

Vezi detalii: aici

Peripețiile lui Prepeleac 

Bucurați-vă de o aventură extraordinară în spectacolul "PERIPEȚIILE LUI PREPELEAC" alături de personajul emblematic Dănilă Prepeleac! Copiii sunt eroii principali, participând activ la poveste și interacționând cu personajele. Descoperiți autenticitatea, creativitatea și spiritul de echipă în acest spectacol captivant, perfect pentru întreaga familie. Gata să vă aventurați?

Când? 17 septembrie 2023, ora: 15:00 

Unde? Cinematograful „Odeon”

Vezi detalii: aici

Secret Show Cabaret 

Explorează misterul și strălucirea într-o noapte memorabilă la Secret Show Cabaret, pe 17 septembrie 2023, ora 20:00, la ORO.

Vei fi prins într-un spectacol exclusiv, cu artiști extraordinari, muzică live și dansuri seducătoare, într-o atmosferă de lux. 

Biletele se epuizează rapid, așa că asigură-ți acum locul la acest eveniment fabulos, unde glamul și strălucirea se întâlnesc într-o noapte specială!

Când? 17 septembrie 2023, ora: 20:00 

Unde? ORO, Bulevardul Decebal 34 

Vezi detalii: aici 

 TURANDOT 

Descoperă misterul și frumusețea operei "Turandot" de Giacomo Puccini la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu”, ediția a 31-a, pe 17 septembrie la ora 17:00.

Vei fi învăluit într-o poveste ce explorează iubirea și răzbunarea într-un cadru exotic, unde muzica lui Puccini cucerește sufletele. Cu artiști de talie internațională și o producție artistică de excepție, vei fi martorul unei experiențe remarcabile.

Fii parte dintr-o călătorie fascinantă prin Orientul misterios și lasă-te prins în intrigă!

Când? 17 septembrie 2023, ora: 17:00 

Unde? Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Vezi detalii: aici

 [ART]LEGIS. Connecting Creativity & Law

Ești un artist pasionat și dorești să-ți protejezi operele creative sau activezi în industria creativă și vrei să-ți maximizezi valoarea creațiilor? 

Alătură-te workshop-ului [ART]LEGIS!

Aici vei descoperi elementele esențiale ale Proprietății Intelectuale și ale Dreptului de Autor, într-un eveniment ce adună artiști, avocați și experți. Vei explora provocările și perspectivele actuale în ceea ce privește protejarea și gestionarea operelor artistice.

Speakeri de top: 

Andrei BRICEAC - Avocat, Managing Partner PB & Partners 

Eugeniu RUSU - Jurist Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) 

Eugen BOICO - Fondator & Director General Publicis Moldova

După workshop, te așteaptă o sesiune de networking pe acoperiș, însoțită de muzică și vin din partea CHATEAU CRISTI!

Cumpără-ți biletul acum și fii pregătit să-ți protejezi și să-ți valorifici creația artistică!

Când? 14 septembrie 2023, ora: 19:00 

Unde? Iusty Art Gallery, Bogdan Petriceicu Hașdeu nr.3  

Vezi detalii: aici

Premieră! 

Îți mai amintești titlurile știrilor în care o mașină a intrat într-un troleibuz? 

Acea scenă șocantă nu a fost nimic altceva decât o mică parte a efectelor speciale pe care le veți descoperi în filmul de acțiune ,,Puterea Probabilității”, regizat de Ivan Naniev.

Pe 23 septembrie veți fi martorii unei povești pline de acțiune, suspans și actori cunoscuți. Scenariul filmului redă cazul unor copii dispăruți, jocuri politice murdare, comploturi nebănuite și un secret care poate duce la o lovitură de stat.

Apropo, biletele pentru marea premieră sunt deja în vânzare, vreau la premieră. 

Îți mulțumim pentru că ai citit recomandările noastre de evenimente și sperăm că ai găsit ceva care să te inspire pentru weekendul ce vine. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele prezentate și pentru a cumpăra bilete, vizitează site-ul iTicket.md sau blogul iTicket unde poți afla și mai multe detalii interesante. 

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China

/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor

missing
22 mai 2024, ora 23:26

A refuzat de trei ori rolul la care visa, iar atunci când a simțit că e pregătită, s-a întâmplat magia. Mezzosoprana din Moldova, Lilia Istratii, și-a trăit visul pe un alt continent, debutând în rolul de Carmen la unul dintre cele mai mari teatre de operă din Brazilia. De la frica de necunoscut și povara responsabilității, la ovații, ropote de aplauze, autografe și chiar „furată” dintre fani, toate au fost scene parcă desprinse din telenovele. Într-un interviu exclusiv pentru TV8, Lilia ne-a povestit cum a „topit” inimile brazilienilor și cum a cucerit propriul Everest în cea mai „arzătoare” experiență din viața sa.

A fost foc și pară! Să debutez pe o scenă străină și atât de mare, parcă am fost aruncată într-un ocean fără să pot înota. Am simțit cum Carmen a mea s-a născut. A apărut o nouă Carmen! 

La mai bine de o săptămână de când s-a încheiat aventura braziliană, Lilia Istratii încă mai simte euforia clipelor în care și-a deschis sufletul pe scenă, iar publicul l-a inundat cu admirație și recunoștință. Deși, acum jumătate de an, totul părea doar un vis...

„Carmen” - rolul de vis

Ca majoritatea solistelor de operă, mezzosoprana Lilia Istratii își dorea într-o bună zi să fie în rol de Carmen...

„Da, a fost „dream role”, rolul meu de vis. Era pe lista mea de obiective, dar am refuzat de vreo trei ori să cânt și în Moldova și în România. Or, „Carmen” e un fel de șlagăr în operă, e arhicunoscută, practic fiecare arie e cunoscută. Sunt și foarte multe clișee, de aceea, am refuzat. Mă gândeam că e prea devreme să debutezi când încă nu ai ce spune”.

Recunoaște că atunci nu avea încă toate „ingredientele” pentru acest rol important.

„Carmen e toată dragoste și cum să povestesc lumii despre dragoste, dacă eu singură nu gustasem din ea. Ce să-i povestesc? Că dragostea e o pasăre rebelă și dacă nu o ții bine îți scapă (sunt versuri din arie)? Cum să spui ceea ce nu ai simțit? Dar mă mândresc că atunci am refuzat”.

Conștientiza că visul ei putea deveni realitate, dar timpul ei pentru Carmen încă nu venise. Lucrurile au luat o întorsătură bruscă în toamna anului 2023.

Când e pregătit elevul, apare și profesorul

„În septembrie, am simțit că aș fi pregătită, atunci a apărut și oportunitatea. Cum se spune: „Când e pregătit elevul, atunci apare și profesorul”.  Am copt acestă idee în minte și oferta a venit cam în două săptămâni”.

Atunci, agentul Liliei a anunțat-o despre un contract cu Teatrul Municipal din Sao Paulo, pentru rolul principal în opera Carmen. Noutatea a bucurat-o și a speriat-o în același timp, ținând cont de responsabilitatea pe care o purta. Însă acum avea toate „ingredientele”  necesare.

„Surprinderea a fost că oferta era de pe alt continent. A fost o magie că eu am fost invitată și chemată acolo, deoarece am încheiat un contract cu un agent fără să mă cunoască vreodată cântând live. A mers la risc și teatrul inclusiv, deoarece nu a fost un spectacol ordinar, ci o premieră. Opera „Carmen”, ultima dată la ei a fost cântată cu 10 ani în urmă și acum, au reluat-o într-o regie nouă și cheamă o moldoveancă care nu a pășit niciodată pe acel continent. Fiind un rol destul de complicat atât moral, cât și vocal, să debutez pe o scenă străină și atât de mare, parcă am fost aruncată într-un ocean fără să pot înota. A fost și un noroc și o provocare și fericire”.

Au urmat câteva luni de muncă asiduă și stres...

Dintr-un martie ploios, în canicula telenovelelor braziliene

Pe 24 martie ateriza deja pe un alt continent, în țara pe care o știa doar din telelnovele.

„Sunt copilul anilor 90, am crescut cu telenovele braziliene. Acum vedeam cu ochii mei acei munți deosebiți, acele peisaje. Eram uimită și speriată în același timp”.

Dar prima întâlnire cu echipa teatrului și regizorul Jorge Takla au degajat sistuația. Agentul o avertizase că va avea parte de o atmosferă caldă, dar nu și-a imaginat că într-atât.

„Brazilia se simte în aer și chiar în teatru. Nu însemnă că totul e relaxant sau trebuie să depui mai puțin efort. Nu, standardele sunt foarte înalte, dar nu se simte atât de mult raportul ăsta autoritar dintre dirijor și solist, de exemplu. Sunt toți la același nivel, se poartă respect pentru toți de la costumier până la solist și director de teatru și asta m-a făcut să mă calmez”.

Iar prima repetiție, la care toți membrii echipei urmau să prezinte ceea ce pregătise până la acel moment, a lăsat-o fără cuvinte:

„Prima repetiție a fost peste așteptările mele. După ce am terminat de cântat eu partiția, nu m-am așteptat la asemena ovații și ropote de aplauze, acolo fiind foarte mulți, corul, artiștii, m-am simțit ca la concert. Și apoi am înțeles că teatrul m-a primit, adică dacă așa ești aplaudat, înseamnă că sufletul teatrului te-a primit”.

A reacționat modest și cu recunoștință, credea că e un mod de a întîmpina artiștii, dar mai târziu, membrii echipei i-au explicat că de fapt a fost o recunoaștere a talentului ei.

„Coregrafia nu a fost o glumă, deși trebuia să cânt în același timp”

Până la început de mai, a avut un program plin de repetiții dificile, în care a îmbinat canto, coregrafie, dramaturgie...

„Coregrafia nu a fost o glumă, indiferent de faptul că trebuia să respirăm și să cântăm. Chiar am mers la sală ca să-mi antrenez respirația și rezistența. Coregrafia a fost pusă în scenă de două profesioniste una dintre care este coreograful principal al Braziliei. Dar, atât timp cât procesul de lucru era și distractiv, s-a mai redus din dificultate, era ca o sărbătoare nu o repetiție”.

Între timp, se făceau și costumele pentru fiecare din cei 700 de participanți la spectacol.

„A fost un designer arhicunoscut în Spania, Pablo Romires, care a venit cu noua sa colecție, gândită special pentru această operă. Toate au fost create individual pentru fiecare artist. Iar toată încălțămintea a fost pusă la dispoziție de două creatore din Armenia”. 

„Eu consider că debutul meu a fost la repetiția generală”

Deoarece biletele la cele trei spectacole planificate erau demult vândute, la solicitarea melomanilor, s-a decis vânzarea de bilete și pentru repetiția generală. Sala cu o capacitate de 2000 de oameni era arhiplină. Prin urmare, și emoțiile au fost pe măsură.

„Eu consider că debutul meu a fost anume la repetiția generală. A fost probabil cea mai frumoasă zi din toate spectacolele. Eu sunt foarte și foarte norocoasă și multumesc pentru oportunitatea de a debuta în Carmen pe așa o scenă mare, imensă”.

Recunoaște că a fost o responsabilitate dublă: propriul debut în rol de Carmen și premiera pentru Teatrul din Sao Paulo.

„Ideea în sine de a debuta în Carmen e foarte stresantă, fie la Chișinău, la Craiova sau într-o casă de cultură tot e stresantă, dar atâta timp cât ești într-un teatru foarte mare pe care trebuie să o umpli cu sunet fără microfon...” 

Am simțit cum Carmen a mea s-a născut... A apărut o nouă Carmen! Mi-am dezgolit sufletul în fața publicului și am venit cu propriul mesaj, probabil de asta am fost primită atât de cald. Sentimentele pure și trăirea adevărată e înțeleasă pe orice continent, dacă răzbați la sufletul omului, nu mai contează continentul sau limba”.

Iar reacția publicului a fost peste așteptări.

„A fost fatal pentru mine. La spectacol au fost ovații de care nu am mai auzit, tropăiau și din picioare, credeam că vine un val de cutremur. Am avut senzația că am cucerit Everestul”.

„Se uitau la mine ca la o divinitate”

În teatrul din Sao Paulo există tradiția ca după fiecare spectacol, soliștii să iasă în hol pentru a se întâlni cu spectatorii.

„Am ieșit în hol, știam tradiția. Am ieșit, toată lumea amabilă, politicoasă, aplaudau și se uitau la mine ca o divinitate, ceea ce m-a speriat, sunt și eu om”.

Dar ceea ce a urmat a fost asemenea unor scene rupte din film.

„A început nebunia, cineva din spectatori a vrut o poză și un autograf, i-am zâmbit, am zis da și deodată s-a format un rând imens de oameni și au început între ei să se certe care e primul. La un moment dat, m-au înconjurat, m-au înghesuit, mă simțeam ca într-un troleibuz din Chișinău. Mă trăgeau de mână, de haină, mi-au rupt un pic trena rochiei. A fost ca un comportament al fanilor pop, dar nu de operă. Iar când au văzut că vreau să plec, a început un soi de panică și în acel moment m-am simțit chiar un pic speriată”.

Cineva din staff-ul teatrului a încercat să o scoată din mulțime, dar nu a reușit și a fost nevoie să intervină cei din pază ca să o „fure” efectiv dintre fani.

Eu nu pot să joc, eu trebuie să trăiesc

După repetiția generală, care a făcut furori, a urmat premiera și încă două spectacole care au umplut până la refuz sala Teatrului Municipal din Sao Paolo.

„Fiecare spectacol a fost diferit. Trebuia să repornesc emoții și stări noi, pentru că celelalte erau expirate și nu le credeam nici eu. Eu nu pot să joc, eu trebuie să trăiesc. E un minus profesional, dar e un plus pentru public. A trebuit să trec printr-un maraton de patru spectacole, fără să ofer spațiu și timp vocii mele, de asta a fost o provocare”.

Dar a meritat fiecare emoție, pentru că ceea ce a trăit pe scena din Brazilia a fost „fierbinte”.

„A fost foc și pară. Probabil încă nu am găsit cuvintele potrivite. Încă sunt într-un vacuum, trebuie să analizez foarte bine, dar pot declara cu certitudine că e una dintre cele mai aprinse experințe din viața mea și cea mai frumoasă. Plus că e o treaptă nouă pentru mine, pentru cariera mea. Cu acest proiect am pășit și eu la alt nivel, într-un timp foarte scurt”.

Carmen din țara cu vin și mămăligă

Premiera „Carmen” la Theatro Municipal de São Paulo, cu o moldoveancă în rol principal a fost pe larg reflectată în presa de specialitate. Criticile au fost în mare parte pozitive și peste așteptări, dar au fost și unele mai speciale.

„Unul dintre critici s-a documentat bine și pe lângă comentariile profesionale, acesta a menționat că sunt din Moldova, a scris despre vin și mămăligă care ar fi faimoase în țara noastră, într-un mod amuzant”. 

Săptămâna trecută, Lilia a revenit în România, unde s-a mutat de aproape doi ani. Recunoaște că are nevoie de timp pentru a procesa experiența braziliană, dar în același timp trebuie deja să revină la note și partituri, deoarece curând o așteaptă o nouă premieră la Opera din București, dar și un proiect inedit în Italia. De altfel, spune că are contracte încheiate până în 2025.

Mezzosoprana Lilia Istratii a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, între 2013 și 2019, absolvind cu un master, specializarea bel canto. A debutat la Teatr Wielki Opera Narodowa (Polonia) în 2019 ca Olga în „Evghenii Onegin”. A fost angajată a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, până în 2022, după care a fost solistă la Opera din Craiova. Acum este stabilită la București.

*„Carmen” este o operă, compusă de Georges Bizet, după nuvela anonimă a lui Prosper Merimee. Acțiunea se petrece în fosta fabrica de tutun din Sevilla, unde subofițerul Don Jose Lizarrabengoa s-a îndrăgostit de frumoasa țigancă Carmen. 

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram