Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

Război în Ucraina, ziua 539: Explozii la Odesa și porturi dunărene, „reforma” Wagner și minus un colonel rus. Rubla tot cade

missing
16 august 2023, ora 23:07

Armata rusă a atacat regiunea Odesa în noaptea de 16 august. Mai multe depozite și hambaruri cu cereale au fost avariate. Exploziile au ajuns și în apropiere de granița României, în porturile Reni și Ismail. Între timp, armata ucraineană continuă contraofensiva și a eliberat o localitate din regiunea Donețk. Iar rubla rusească a rămas aproape de nivelul de 97 de unități pentru un dolar, în ciuda majorării ratei dobânzilor de către Banca Centrală Rusă la 12%. Măsura de urgență a fost luată ca răspuns la prăbușirea rublei sub pragul de 100 față de dolar.

UPDATE Foşti prizonieri de război ucraineni afirmă că au fost supuşi torturilor, inclusiv bătăilor şi şocurilor electrice, în timp ce erau reţinuţi într-un centru de detenţie din sud-vestul Rusiei, ceea ce presupune încălcarea dreptului internaţional umanitar de către Moscova, dezvăluie miercuri postul BBC, potrivit Agerpres. Circa 12 deţinuţi, eliberaţi în schimburi de prizonieri, au denunţat abuzuri fizice şi psihologice din partea ofiţerilor şi gardienilor ruşi de la Centrul de Detenţie Preventivă nr. 2, din oraşul Taganrog, conform celor relatate în interviurile acordate BBC.

UPDATE Colonelul-general rus Gennady Zhidko a murit la Moscova „după o lungă boală”, a anunțat miercuri guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtyarev, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Comandantul avea 57 de ani. Zhidko a condus trupele ruse în Ucraina timp de mai multe luni în primăvara și vara anului 2022 (mai – iulie). În octombrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat oficial că generalul Serghei Surovikin (supranumit „generalul Armaghedon”) a preluat postul lui Zhidko.

UPDATE Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, scrie AFP, potrivit Agerpres. „Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său video despre evoluţia războiului cu Rusia, adresat națiunii și difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.

UPDATE Statele Unite condamnă atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina, a transmis miercuri Departamentul de Stat, care a cerut Moscovei să revină imediat la acordul privind cerealele, scrie Al Jazeera. Președintelui rus Vladimir Putin nu-i pasă de securitatea alimentară globală, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în contextul în care Ucraina a anunțat anterior în cursul zilei de miercuri că forțele ruse au atacat, în cursul nopții, facilitățile sale de depozitare a cerealelor.

UPDATE Forțele de frontieră belaruse au criticat miercuri decizia Lituaniei de a suspenda temporar operațiunile la două puncte de control de la frontieră dintre cele două țări din cauza îngrijorărilor legate de forțele Wagner, descriind-o drept „un alt pas neconstructiv și neprietenos al vecinilor noștri”, relatează CNN. „Partea lituaniană și-a fundamentat intenția pe o presupusă amenințare la adresa securității, provenind inclusiv din prezența PMC Wagner pe teritoriul Belarusului. În același timp, poziția exprimată de oficiali nu corespunde adevăratelor motive pentru o astfel de decizie”, a transmis poliția de frontieră din Belarus, într-un comunicat publicat pe Telegram.

UPDATE Statele Unite au ridicat problema furnizării de drone de atac din partea Iranului către Rusia în timpul discuțiilor cu Teheranul, ca parte a unui efort de „dezescaladare a tensiunilor”, relatează miercuri Financial Times (FT). Potrivit unor surse FT, Washingtonul a cerut Teheranului să nu mai vândă drone Rusiei, în cadrul discuțiilor indirecte care au avut loc în Qatar și Oman anul acesta, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri un pas în spate și și-a cerut scuze pentru declarațiile prin care a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriile aflate în prezent sub ocupația forțelor ruse în schimbul aderării la NATO, scrie Sky News. Jenssen a spus că afirmația sa „făcea parte dintr-o discuție mai amplă despre posibilele scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să mă exprim în acest mod”. „A fost o greșeală”, a mai declarat înaltul oficial NATO pentru ziarul norvegian VG, care a publicat comentariile sale inițiale.

UPDATE Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus, informează agenţia EFE.

UPDATE Gruparea rusă de mercenari Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizație educațională, potrivit informațiilor publicate în Registrul de stat unificat al entităților juridice și al întreprinzătorilor individuali din această țară, relatează CNN. Potrivit registrului, persoana juridică cu numele „Wagner Group” a fost înregistrată pe data de 3 august anul curent de către Comitetul executiv al districtului Osipovichi ca având sediul în satul Tsel. Satul face parte din districtul Osipovichi, parte componentă a regiunii Mogilev din Belarus.

UPDATE Un oficial militar rus acuză serviciul britanic de informații (Secret Intelligence Service – cunoscut în mod obișnuit ca MI6) că a colaborat cu Ucraina pentru înființarea unei „echipe de sabotaj” care să deruleze operațiuni pe continentul african, relatează miercuri Sky News. Agenția rusă oficială de presă TASS scrie că a discutat cu un oficial rus, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care susține că MI6 a „format și pregătit pentru desfășurare” o echipă „de sabotaj și asasinat, în încercarea de a împiedica cooperarea dintre țările africane și Rusia”. Sursa susține că, la cererea Londrei, guvernul ucrainean a găsit 100 de „militanți” din grupuri naționaliste și neonaziste pentru a participa la operațiunile din Africa.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că a semnat contracte de armament în valoare de peste 400 de miliarde de ruble (4,18 miliarde de dolari) la târgul de armament Army-2023, aflat în desfășurare în apropiere de Moscova, relatează agenția de presă TASS.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au furnizat CNN imagini exclusive care arată momentul în care, în luna iulie, au folosit o dronă maritimă experimentală, botezată „Sea Baby” pentru a ataca podul Kerci din Crimeea, cunoscut şi ca podul lui Putin, care face legătura între peninsula ucraineană anexată în 2014 şi Rusia continentală. SBU a oferit noi detalii despre atac şi a avertizat că vor urma mai multe astfel de atacuri. Este pentru prima dată când SBU revendică în mod deschis responsabilitatea pentru operaţiunea de la podul Kerci, notează CNN.

UPDATE Ministerul român al Apărării a transmis miercuri că „nu a identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național”, reacția MApN venind după un nou atac cu drone al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

UPDATE Guvernul lituanian a anunțat miercuri că a decis să închidă două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice”, anunțul venind la câteva săptămâni după ce mercenari ruși din Grupul Wagner s-au refugiat în Belarus. Cele două puncte de trecere rurale, care nu erau folosite de vehicule comerciale, vor fi închise începând de vineri, a anunțat Lituania.

UPDATE Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat miercuri că intenționează să ceară Chinei să adopte o poziție mai fermă în ceea ce privește Ucraina și să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin despre război. „Avem nevoie ca China să adopte o poziție mai hotărâtă”, a declarat Rasmussen pentru Reuters la Shanghai, la începutul vizitei sale de trei zile în China. „Putin nu îi ascultă pe liderii europeni, dar în mod clar ascultă ce spune China. Așa că vreau să susțin că China ar trebui să vorbească mai ferm”, a afirmat el.

UPDATE Ucraina a transportat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră în primele șapte luni ale anului, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters. Ritmul transporturilor a încetinit brusc după ce Rusia a atacat infrastructura din porturile interioare ale Ucrainei de lângă granița cu România, scrie HotNews.

UPDATE Rubla s-a menținut miercuri în apropierea valorii de 97 de unități pentru un dolar, la o zi după ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 12% în cadrul unei reuniuni de urgență și pe fondul speculațiilor cu privire la alte măsuri pe care le-ar putea lua Rusia pentru a-și susține moneda. Ședința extraordinară de marți și majorarea ratei cheie cu 350 de puncte de bază au venit ca răspuns la prăbușirea rublei peste pragul simbolic de 100 față de dolar la începutul săptămânii și la un apel public din partea Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă.

UPDATE Agenția pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a trimis scrisori companiilor care au fost incluse pe lista Kievului de sponsori internaționali ai războiului declanșat de Putin, invitându-i pe șefii unor astfel de companii să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lor consecințele agresiunii ruse și pentru a discuta despre retragerea afacerilor lor din Rusia. „Dacă cineva crede că războiul este undeva departe, atunci nu este așa. Acest război afectează pe toată lumea iar consecințele lui sunt resimțite de întreaga lume. Vrem să arătăm clar afacerile internaționale, unde și care sunt taxele exacte pe care le plătesc unui stat terorist. Prin urmare, invităm conducerea companiilor de pe lista sponsorilor războiului în Ucraina. Suntem gata să demonstrăm oroarea pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru și continuă să o facă”, a declarat Oleksandr Novikov, șeful agenției ucrainene. Apelul acesteia vine în contextul în care ea este responsabilă de redactarea listei privind companiile străine pe care Ucraina consideră că susțin efortul de război rusesc.

UPDATE Aproape 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, conform dpa. Potrivit cifrelor ONU, au murit 9.444 de civili, între care 500 de copii, iar 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev. Cifrele ONU mai arată că majoritatea celor ucişi - 7.339 - au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia şi apărate de armata ucraineană. În regiunile ocupate de trupe ruse au murit 2.105 de persoane. În regiunile Doneţk şi Lugansk, din est, s-au înregistrat semnificativ mai multe victime de ambele părţi ale frontului decât în capitala Kiev, în centrul şi vestul Ucrainei.

UPDATE O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineață portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul ucrainean, adăugând că aceasta folosește un nou coridor temporar către și dinspre porturile sale, transmite Reuters.

UPDATE Trupele ucrainene au eliberat localitatea Urozhaine din regiunea Donețk, notează Kyiv Independent. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat miercuri că satul Urozhaine din regiunea Donețk a fost eliberat, adăugând că operațiunile ofensive continuă.

UPDATE În noaptea de 16 august, armata rusă a atacat regiunea Odesa, lansând drone din Primorsko-Akhtarsk. Potrivit șefului administrației militare de la Odesa, Oleg Kiper, rușii au atacat regiunea de două ori, iar ținta a fost infrastructura portuară și cerealieră. Atacurile au ajuns în apropiere de granița României, la porturile Reni și Ismail. Kiper a mai declarat că depozitele și hambarele au fost avariate în urma loviturilor inamice asupra porturilor dunărene. Incendiile rezultate au fost eliminate rapid de către angajații Urgenței de Stat. Serviciu. Totodată, armata ucraineană a doborât 13 din cele 16 drone rusești.

UPDATE Republica Cehă a înghețat active rusești sancționate în valoare de 347,36 milioane de euro, a anunțat marți ambasadorul ceh în Ucraina, Radek Matula în timpul unei întâlniri cu șeful Agenției ucrainene pentru căutare și gestionare a activelor (ARMA). Cele două părți au discutat despre perspectivele viitoare de cooperare reciprocă, în special în ceea ce privește o colaborare consolidată între ARMA și omologii cehi în materie de depistare și gestionare a activelor. Matula a subliniat faptul că agențiile cehe de aplicare a legii monitorizează în mod activ informațiile despre rușii sancționați și a reafirmat sprijinul țării sale pentru integrarea Ucrainei în UE și NATO.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineață deasupra regiunii Kaluga, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Nu s-au înregistrat victime și nici pagube în tentativa de atac, care ar fi avut loc în jurul orei 5:00 dimineața, a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga este la sud-est de regiunea Moscova.

UPDATE Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei, ca parte a discuțiilor pentru o „înțelegere nescrisă” mai extinsă între Washington și Teheran, a relatat miercuri Financial Times, citând surse informate.

UPDATE „Obiectivul Ucrainei este clar: vom câștiga și vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă. Și le mulțumesc fiecărui războinic al nostru - tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Sunt recunoscător tuturor voluntarilor care ajută, fiecăruia dintre ei. Tuturor ucrainenilor care simt că sunt în război și, prin urmare, contribuie la apărare”, a spus Zelenski, în seara de 15 august.

Război în Ucraina, ziua 538: Măsură urgentă pentru salvarea rublei, spioni ruși arestați, vizita lui Zelenski și paradă în Polonia
Război în Ucraina, ziua 537: Expulzare din Moldova, mină în România și căderea rublei! Zelenski a vizitat soldați pe front

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial
/DOC/ Lumina și căldura, mai scumpe de astăzi! Deciziile privind noile tarife, publicate în Monitorul Oficial
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
Deconectările în evantai continuă: Oamenii din mai multe localități din stânga Nistrului, fără lumină vineri timp de 5 ore
Deconectările în evantai continuă: Oamenii din mai multe localități din stânga Nistrului, fără lumină vineri timp de 5 ore
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1052: Bilanț negru și lovitura hackerilor! Putin are soluția pentru Slovacia, dar nu o aplică Tiraspolului

„Operaţiunea specială” a poliţiei ucrainene: Vânează bărbaţii cu vârsta de mobilizare, care fug din ţară

missing
10 ianuarie 2025, ora 19:00

Autorităţile de la Kiev organizează o serie de „operaţiuni speciale”, cu scopul de a-i împiedica pe ucrainenii cu vârsta de mobilizare să mai fugă peste graniţă, scrie adevarul.ro.

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că efectuează „peste 600 de percheziţii” în cadrul unei „operaţiuni speciale” care vizează blocarea trecerii ilegale a frontierei de către bărbaţi cu vârsta necesară pentru a fi recrutaţi în armată

După aproape trei ani de război istovitor, în care mii de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost date dispărute, Ucraina trebuie să-şi reînnoiască forţele în cadrul armatei pentru a face faţă atacurilor continue ale forţelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara, cu unele excepţii, iar cei care vor să evite o posibilă mobilizare trec frontiera în mod ilegal.

„Peste 600 de percheziţii au loc simultan în toată ţara la organizatori şi membri ai unor grupări care au ajutat sute de bărbaţi să treacă graniţa ocolind punctele oficiale de control”, a transmis poliţia ucraineană într-un comunicat, anunţând, de asemenea, că „acesta este doar primul pas în cadrul unei operaţiuni speciale care vizează închiderea acestor filiere”.

Mii sau chiar zeci de mii de ucraineni, conform estimărilor neoficiale, ar fi putut să iasă ilegal din ţară cu ajutorul călăuzelor, a actelor false sau cu ajutorul mitei plătite poliţiştilor de frontieră.

De asemenea, sunt cunoscute zeci de cazuri în care aceştia şi-au pierdut viaţa încercând să traverseze înot râuri la graniţă sau rătăciţi prin păduri.

Sistemul de mobilizare militară, afectat de scandaluri, este criticat la scară largă în Ucraina ca fiind ineficient, corupt şi inechitabil, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să concedieze toţi oficialii regionali responsabili de mobilizare în 2023.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Explicație: Cine e vinovat de criza energetică și cum propaganda vrea să dezbine cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.