Armata rusă a atacat regiunea Odesa în noaptea de 16 august. Mai multe depozite și hambaruri cu cereale au fost avariate. Exploziile au ajuns și în apropiere de granița României, în porturile Reni și Ismail. Între timp, armata ucraineană continuă contraofensiva și a eliberat o localitate din regiunea Donețk. Iar rubla rusească a rămas aproape de nivelul de 97 de unități pentru un dolar, în ciuda majorării ratei dobânzilor de către Banca Centrală Rusă la 12%. Măsura de urgență a fost luată ca răspuns la prăbușirea rublei sub pragul de 100 față de dolar.
UPDATE Foşti prizonieri de război ucraineni afirmă că au fost supuşi torturilor, inclusiv bătăilor şi şocurilor electrice, în timp ce erau reţinuţi într-un centru de detenţie din sud-vestul Rusiei, ceea ce presupune încălcarea dreptului internaţional umanitar de către Moscova, dezvăluie miercuri postul BBC, potrivit Agerpres. Circa 12 deţinuţi, eliberaţi în schimburi de prizonieri, au denunţat abuzuri fizice şi psihologice din partea ofiţerilor şi gardienilor ruşi de la Centrul de Detenţie Preventivă nr. 2, din oraşul Taganrog, conform celor relatate în interviurile acordate BBC.
UPDATE Colonelul-general rus Gennady Zhidko a murit la Moscova „după o lungă boală”, a anunțat miercuri guvernatorul regiunii Habarovsk, Mihail Degtyarev, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Comandantul avea 57 de ani. Zhidko a condus trupele ruse în Ucraina timp de mai multe luni în primăvara și vara anului 2022 (mai – iulie). În octombrie 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat oficial că generalul Serghei Surovikin (supranumit „generalul Armaghedon”) a preluat postul lui Zhidko.
UPDATE Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, scrie AFP, potrivit Agerpres. „Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său video despre evoluţia războiului cu Rusia, adresat națiunii și difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.
UPDATE Statele Unite condamnă atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina, a transmis miercuri Departamentul de Stat, care a cerut Moscovei să revină imediat la acordul privind cerealele, scrie Al Jazeera. Președintelui rus Vladimir Putin nu-i pasă de securitatea alimentară globală, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în contextul în care Ucraina a anunțat anterior în cursul zilei de miercuri că forțele ruse au atacat, în cursul nopții, facilitățile sale de depozitare a cerealelor.
UPDATE Forțele de frontieră belaruse au criticat miercuri decizia Lituaniei de a suspenda temporar operațiunile la două puncte de control de la frontieră dintre cele două țări din cauza îngrijorărilor legate de forțele Wagner, descriind-o drept „un alt pas neconstructiv și neprietenos al vecinilor noștri”, relatează CNN. „Partea lituaniană și-a fundamentat intenția pe o presupusă amenințare la adresa securității, provenind inclusiv din prezența PMC Wagner pe teritoriul Belarusului. În același timp, poziția exprimată de oficiali nu corespunde adevăratelor motive pentru o astfel de decizie”, a transmis poliția de frontieră din Belarus, într-un comunicat publicat pe Telegram.
UPDATE Statele Unite au ridicat problema furnizării de drone de atac din partea Iranului către Rusia în timpul discuțiilor cu Teheranul, ca parte a unui efort de „dezescaladare a tensiunilor”, relatează miercuri Financial Times (FT). Potrivit unor surse FT, Washingtonul a cerut Teheranului să nu mai vândă drone Rusiei, în cadrul discuțiilor indirecte care au avut loc în Qatar și Oman anul acesta, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri un pas în spate și și-a cerut scuze pentru declarațiile prin care a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriile aflate în prezent sub ocupația forțelor ruse în schimbul aderării la NATO, scrie Sky News. Jenssen a spus că afirmația sa „făcea parte dintr-o discuție mai amplă despre posibilele scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să mă exprim în acest mod”. „A fost o greșeală”, a mai declarat înaltul oficial NATO pentru ziarul norvegian VG, care a publicat comentariile sale inițiale.
UPDATE Comisia Europeană a anunţat miercuri transferul către cooperarea cu Ucraina şi cu Republica Moldova a unei sume de 135 de milioane de euro, prevăzută iniţial pentru programe cu Rusia şi Belarus, informează agenţia EFE.
UPDATE Gruparea rusă de mercenari Wagner a fost înregistrată în Belarus ca organizație educațională, potrivit informațiilor publicate în Registrul de stat unificat al entităților juridice și al întreprinzătorilor individuali din această țară, relatează CNN. Potrivit registrului, persoana juridică cu numele „Wagner Group” a fost înregistrată pe data de 3 august anul curent de către Comitetul executiv al districtului Osipovichi ca având sediul în satul Tsel. Satul face parte din districtul Osipovichi, parte componentă a regiunii Mogilev din Belarus.
UPDATE Un oficial militar rus acuză serviciul britanic de informații (Secret Intelligence Service – cunoscut în mod obișnuit ca MI6) că a colaborat cu Ucraina pentru înființarea unei „echipe de sabotaj” care să deruleze operațiuni pe continentul african, relatează miercuri Sky News. Agenția rusă oficială de presă TASS scrie că a discutat cu un oficial rus, al cărui nume nu a fost dezvăluit, care susține că MI6 a „format și pregătit pentru desfășurare” o echipă „de sabotaj și asasinat, în încercarea de a împiedica cooperarea dintre țările africane și Rusia”. Sursa susține că, la cererea Londrei, guvernul ucrainean a găsit 100 de „militanți” din grupuri naționaliste și neonaziste pentru a participa la operațiunile din Africa.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că a semnat contracte de armament în valoare de peste 400 de miliarde de ruble (4,18 miliarde de dolari) la târgul de armament Army-2023, aflat în desfășurare în apropiere de Moscova, relatează agenția de presă TASS.
UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au furnizat CNN imagini exclusive care arată momentul în care, în luna iulie, au folosit o dronă maritimă experimentală, botezată „Sea Baby” pentru a ataca podul Kerci din Crimeea, cunoscut şi ca podul lui Putin, care face legătura între peninsula ucraineană anexată în 2014 şi Rusia continentală. SBU a oferit noi detalii despre atac şi a avertizat că vor urma mai multe astfel de atacuri. Este pentru prima dată când SBU revendică în mod deschis responsabilitatea pentru operaţiunea de la podul Kerci, notează CNN.
UPDATE Ministerul român al Apărării a transmis miercuri că „nu a identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național”, reacția MApN venind după un nou atac cu drone al armatei ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.
UPDATE Guvernul lituanian a anunțat miercuri că a decis să închidă două dintre cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus din cauza „circumstanțelor geopolitice”, anunțul venind la câteva săptămâni după ce mercenari ruși din Grupul Wagner s-au refugiat în Belarus. Cele două puncte de trecere rurale, care nu erau folosite de vehicule comerciale, vor fi închise începând de vineri, a anunțat Lituania.
UPDATE Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat miercuri că intenționează să ceară Chinei să adopte o poziție mai fermă în ceea ce privește Ucraina și să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin despre război. „Avem nevoie ca China să adopte o poziție mai hotărâtă”, a declarat Rasmussen pentru Reuters la Shanghai, la începutul vizitei sale de trei zile în China. „Putin nu îi ascultă pe liderii europeni, dar în mod clar ascultă ce spune China. Așa că vreau să susțin că China ar trebui să vorbească mai ferm”, a afirmat el.
UPDATE Ucraina a transportat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră în primele șapte luni ale anului, a declarat autoritatea portuară pentru Reuters. Ritmul transporturilor a încetinit brusc după ce Rusia a atacat infrastructura din porturile interioare ale Ucrainei de lângă granița cu România, scrie HotNews.
UPDATE Rubla s-a menținut miercuri în apropierea valorii de 97 de unități pentru un dolar, la o zi după ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 12% în cadrul unei reuniuni de urgență și pe fondul speculațiilor cu privire la alte măsuri pe care le-ar putea lua Rusia pentru a-și susține moneda. Ședința extraordinară de marți și majorarea ratei cheie cu 350 de puncte de bază au venit ca răspuns la prăbușirea rublei peste pragul simbolic de 100 față de dolar la începutul săptămânii și la un apel public din partea Kremlinului pentru o politică monetară mai strictă.
UPDATE Agenția pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a trimis scrisori companiilor care au fost incluse pe lista Kievului de sponsori internaționali ai războiului declanșat de Putin, invitându-i pe șefii unor astfel de companii să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lor consecințele agresiunii ruse și pentru a discuta despre retragerea afacerilor lor din Rusia. „Dacă cineva crede că războiul este undeva departe, atunci nu este așa. Acest război afectează pe toată lumea iar consecințele lui sunt resimțite de întreaga lume. Vrem să arătăm clar afacerile internaționale, unde și care sunt taxele exacte pe care le plătesc unui stat terorist. Prin urmare, invităm conducerea companiilor de pe lista sponsorilor războiului în Ucraina. Suntem gata să demonstrăm oroarea pe care Rusia a adus-o pe pământul nostru și continuă să o facă”, a declarat Oleksandr Novikov, șeful agenției ucrainene. Apelul acesteia vine în contextul în care ea este responsabilă de redactarea listei privind companiile străine pe care Ucraina consideră că susțin efortul de război rusesc.
UPDATE Aproape 10.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a anunțat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, conform dpa. Potrivit cifrelor ONU, au murit 9.444 de civili, între care 500 de copii, iar 16.940 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Cifra reală este probabil mult mai ridicată. ONU notează că bilanţul nu este complet pentru că lipsesc date din mai multe regiuni, în special din Mariupol, Lîsîceansk şi Severodoneţk, ocupate de forţele ruse după lupte grele, dar şi din Kiev. Cifrele ONU mai arată că majoritatea celor ucişi - 7.339 - au murit în regiuni ucrainene bombardate de Rusia şi apărate de armata ucraineană. În regiunile ocupate de trupe ruse au murit 2.105 de persoane. În regiunile Doneţk şi Lugansk, din est, s-au înregistrat semnificativ mai multe victime de ambele părţi ale frontului decât în capitala Kiev, în centrul şi vestul Ucrainei.
UPDATE O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineață portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul ucrainean, adăugând că aceasta folosește un nou coridor temporar către și dinspre porturile sale, transmite Reuters.
UPDATE Trupele ucrainene au eliberat localitatea Urozhaine din regiunea Donețk, notează Kyiv Independent. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat miercuri că satul Urozhaine din regiunea Donețk a fost eliberat, adăugând că operațiunile ofensive continuă.
UPDATE În noaptea de 16 august, armata rusă a atacat regiunea Odesa, lansând drone din Primorsko-Akhtarsk. Potrivit șefului administrației militare de la Odesa, Oleg Kiper, rușii au atacat regiunea de două ori, iar ținta a fost infrastructura portuară și cerealieră. Atacurile au ajuns în apropiere de granița României, la porturile Reni și Ismail. Kiper a mai declarat că depozitele și hambarele au fost avariate în urma loviturilor inamice asupra porturilor dunărene. Incendiile rezultate au fost eliminate rapid de către angajații Urgenței de Stat. Serviciu. Totodată, armata ucraineană a doborât 13 din cele 16 drone rusești.
UPDATE Republica Cehă a înghețat active rusești sancționate în valoare de 347,36 milioane de euro, a anunțat marți ambasadorul ceh în Ucraina, Radek Matula în timpul unei întâlniri cu șeful Agenției ucrainene pentru căutare și gestionare a activelor (ARMA). Cele două părți au discutat despre perspectivele viitoare de cooperare reciprocă, în special în ceea ce privește o colaborare consolidată între ARMA și omologii cehi în materie de depistare și gestionare a activelor. Matula a subliniat faptul că agențiile cehe de aplicare a legii monitorizează în mod activ informațiile despre rușii sancționați și a reafirmat sprijinul țării sale pentru integrarea Ucrainei în UE și NATO.
UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus trei drone ucrainene miercuri dimineață deasupra regiunii Kaluga, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Nu s-au înregistrat victime și nici pagube în tentativa de atac, care ar fi avut loc în jurul orei 5:00 dimineața, a adăugat ministerul. Regiunea Kaluga este la sud-est de regiunea Moscova.
UPDATE Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei, ca parte a discuțiilor pentru o „înțelegere nescrisă” mai extinsă între Washington și Teheran, a relatat miercuri Financial Times, citând surse informate.
UPDATE „Obiectivul Ucrainei este clar: vom câștiga și vom oferi Ucrainei puterea de a garanta o pace durabilă. Și le mulțumesc fiecărui războinic al nostru - tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Sunt recunoscător tuturor voluntarilor care ajută, fiecăruia dintre ei. Tuturor ucrainenilor care simt că sunt în război și, prin urmare, contribuie la apărare”, a spus Zelenski, în seara de 15 august.