A fost mare agitație la Piața Centrală în ajun de Crăciun. Mulți dintre cei care sărbătoresc pe stil nou au lăsat cumpărăturile pentru masa de sărbătoare pe ultima sută de metri. Cât au cheltuit moldovenii și ce gustoșenii vor pregăti pentru mâine, aflați din reportajul ce urmează.
„- Dumneavoastră sărbătoriți mâine Crăciunul? - Da, demult. - Cum sărbătoriți, cu cine sărbătoriți? - În familie.- Mergeți în ospeție sau vin la dumneavoastră?- Mergem la biserică.”
„- Da, dar cum să nu, fără o gustare fără de mâncare în ziua de Crăciun? Îmi pare rău că-l sărbătorim de două ori, nu reușești să ieși dintr-o răcitură și dai în cealaltă.- Și cum o să sărbătoriți mâine?- Cu ai mei apropiați, cu nepoții, cu vecinii, cu neamurile, încă și e ziua mea poimâine.”
Iar pentru că are un motiv dublu de sărbătoare, femeia a venit tocmai de la Corjova cu lista de cumpărături și cu meniul pentru masa de sărbătoare în gând.
„- Iată chiar acum mi-am luat și mă duc să mai caut pepeni, mai caut vreo două roșii, că am mai cumpărat de la Dubăsarii Vechi, că eu sunt din Corjova, Dubăsarii Vechi, Criuleni și de toate celea facem câte oleacă.- Dar care este masa tradițională? Feluri de mâncare care nu lipsesc? - Friptura și răcitura, acestea și sărmăluțele, acestea sunt neînlocuite, nelipsite.”
Dacă unii sărbătoresc pe stil nou, alții planifică să marcheze Crăciunul pe 7 ianuarie, iar mâine este o zi obișnuită pentru ei.
„- Sărbătoriți mâine Crăciunul? - Nu - Dar când sărbătoriți? Pe stil vechi? - Nu știu de ce spuneți pe stil vechi, el e Crăciunul, pe șapte ianuarie. - Și cum ce planuri aveți de sărbători? Cum o să sărbătoriți ? - Cu familia, cu soțul, cu copilul.”
„ - Dar când sărbătoriți? - Pe șapte - Ce planuri aveți de sărbători? Cum o să sărbătoriți Crăciunul? - Ne ducem la Sfânta Biserică, ne rugăm la Dumnezeu, stăm la masă, bem câte un pahar de vin și gata. - Ca întotdeauna, cum am văzut la părinții noștri așa și sărbători, facem crăciunei, răciturele, găluci, sarmale adică. - O să aveți oaspeți sau mergeți dumneavoastră în ospeție?- Încă nu știm, ne-au venit copiii, cred că cu ei o să mă întâlnesc.”
Masa de Crăciun le cam scutură buzunarele moldovenilor.
„- Cam câți bani cheltuiți dumneavoastră pentru o masă de Crăciun?- La două mii se duc, dar mai am în gospodărie ouă, carne, vin, ulei, din astea toate, mai sunt jumări în beci- Dar cheltuiți anul acesta mai mult decât anul trecut sau mai puțin? - Nu, depinde când și cum”.
„- Hai să spunem o mie de lei. - Cheltuiți mai mult decât anul trecut, sau mai puțin? - Da, da.”
„- Dar anul acesta plănuiți să cheltuiți mai mult sau mai puțin decât anul trecut? - Nu aș spune că mai mult că noi tot aceleași guri le avem și tot aceleași suflete, așa că...”
„- Cam câți bani ați cheltuit pentru masa de Crăciun? - Nu mulți. - Mai mulți decât anul trecut sau mai puțini?”
„Cât o să avem o să cheltuim, dacă nu o să avem, nu o să cheltuim.”
Deși oamenii ieșeau din piață cu pungile pline de produse, unii comercianți ni s-au plâns că vânzările au mers prost.
„- Ce cumpără oamenii care vin de obicei nu știu, care își fac cumpărături pentru sărbători, ce cumpără cel mai des? - Cumpără câte un pic, nu știu, morcov pentru salată olivie, cartofi, așa, câte un kilogram de aia, un kilogram de aia, nu cumpără așa mult, anul trecut cumpărau mai mult, cumpărau câte trei kilograme, câte cinci kilograme, dar anul acesta câte un kilogram de fiecare.”
Comercianților de fructe, însă, nu le-au lipsit cumpărătorii.
„- Vedeți? Toți cumpără. Apropiați-vă, vă rog! - Ce cumpără cel mai des de la dumneavoastră? - Mandarine, rodie și banane. - Sunt zilele de revelion deja, cumpărători sunt.”
„- Ce cumpără oamenii cel mai des? - De toate cele, și roșii și pepeni.”
Mâine, 25 decembrie, mai mulți moldoveni sărbătoresc Nașterea Domnului pe stil nou, după calendarul gregorian. Oamenii merg de dimineață la biserică ,apoi se întâlnesc cu familiile la masa festivă, pentru a sărbători nașterea lui Iisus.