Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1157: Alertă de călătorie în Moldova și două condiții din SUA. Kaja Kallas, la TV8: „Rusia vrea război”

/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean

missing
13 aprilie 2025, ora 23:24

Vă invităm într-o excursie în laboratorul politic al celui mai odios personaj al mometului din politica moldovenească, Ilan Șor. Din investigația pe care v-o prezentăm astăzi aflați cine sunt tehnicienii folosiți de Șor pentru a crea partide și a le pune pe roate. Cum acești oameni s-au perindat prin diferite partide - PLDM, CUB, LOC, ALDE. Vă spunem cât costă lansarea unui partid marca Șor. Aflați lista cu prețuri pentru coruperea demnitarilor. Vă dezvăluim visul fugarului de la Moscova de a-și încropi partide proeuropene și unioniste. Toate astea le-am aflat grație câtorva persoane care, în virtutea unor împrejurări, au acceptat să coopereze cu procurorii în operațiunea de deconspirare a lui Șor. Probele acumulate în cadrul acestei operațiuni au stat la bazele dosarului în care a fost condamnat deputatul Alexandr Nesterovschi la 12 ani de închisoare. 

Arina Spătaru a intrat în politică în decembrie 2015, fiind aleasă președintă a Organizației Teritoriale Bălți a Platformei Demnitate și Adevăr. În perioada 2019-2021 a fost deputată. A candidat de două ori, dar fără succes, la funcția de primar al municipiului Bălți. Ultima tentativă a fost în 2021, după care a anunțat că se retrage din politică. Spătaru a fost un martor important în dosarul de anulare a alegerilor din Bălți, câștigate de Marina Tauber.

În perioada august-octombrie 2023 Arina Spătaru a fost agent sub acoperire cu numele Victoria Bogatu. A avut misiunea să documenteze câți bani va pompa Ilan Șor pentru a-și construi un partid cu fațadă proeuropeană, care să ajungă în Parlament. Operațiunea a început însă cu 4 luni mai devreme, pe 14 aprilie 2023, chiar în apropierea sărbătorilor de Paști.

Arina Spătaru: „Au venit colegii din CNA, mi-au adus dispozitivele pentru video și audio înregistrare. M-au însoțit. S-au ascuns în garaj, ca în filme de acțiune, pentru că eu mă temeam să nu fiu deconspirată. Uite așa, Vinerea Mare, în ajun de Paște. Țin minte foarte bine că Vinerea Mare am petrecut-o în investigare, în discuția cu Șor.

Totul a pornit de la insistența deputatului Alexandr Nesterovschi, care o lună mai devreme plecase din Partidul Socialiștilor și se alăturase protestelor organizate de Ilan Șor. Deputatul a sunat-o și a vizitat-o de mai multe ori pe Spătaru încercând să o convingă să discute cu Șor.       

Arina Spătaru: „Eu atunci lui Nesterovschi i-am refuzat categoric, dar așa cum pot ei mai bine, ăștia din grupările criminale, tot timpul lasă ușa deschisă. Mi-a zis să mă mai gândesc un pic, să mă sfătui cu familia. Ei niciodată nu închid ușa când vor să te racoleze și să te convingă”. 

S-a sfătuit însă cu un fost coleg de partid, președintele Platformei Demnitate și Adevăr Dinu Plângău, care i-a recomandat să scrie un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA).

Dinu Plîngău: „Am convins-o prin faptul că i-am spus că voi comunica personal cu conducerea organelor de drept de la Chișinău, pentru că sunt anumite particularități. Dacă vrei să depui un denunț, trebuie să depui în raza teritorială, de exemplu la CNA din Bălți. Acolo fiecare se cunoaște unul pe altul și implicarea mea a fost prin a convinge conducătorii Procuraturii Anticorupție și CNA să delege oameni de la Chișinău ca să fie mai puțină scurgere de informații. Al doilea argument pentru a o convinge pe dns Spătaru a fost că-i va fi asigurată consultarea juridică de care va fi nevoie, pentru că e o chestie nu chiar atât de plăcută. În seara când am discutat cu dna Spătaru, imediat l-am contactat pe dl Rusu (n.r. Iulian Rusu, ex director CNA), l-am informat și cred că a doua zi dimineață ofițerii CNA erau la dna Spătaru.

Arina Spătaru: „Dinu m-a ajutat. Eu eram la Bălți și el era la Chișinău. M-a ajutat să compun și o adresare, acest denunț bazat pe niște argumente legale. El știa mai bine. Aveam încredere. Am citit. M-am gândit că este un denunț bun. L-am semnat și l-am trimis scanat pe numele șefului CNA, Iulian Rusu.

Prima vizită a lui Nesterovschi, înregistrată video

În aceeași zi, ofițerii CNA din Bălți au fost trimiși să o audieze pe Arina Spătaru și i-au propus o colaborare. Aceasta a căzut de acord să înregistreze audio și video următoarea interacțiune cu Nesterovschi. Chiar în aceeași seară, deputatul a venit în ospeție. L-a contactat la telefon pe Ilan Șor și i-a transmis receptorul Arinei Spătaru. A urmat o discuție de o oră, înregistrată cap-coadă de oamenii legii.

Arina Spătaru: „El încerca să mă convingă că eu aș fi liderul ideal pentru echipa lui proeuropeană și că el mai caută o echipă de unioniști. Eu îi puneam niște întrebări normale, evidente. De ce eu? Cum poți să te adresezi la mine când știi că eu sunt din Platforma DA, că eu am exclus-o pe Marina Tauber? El spunea că este sigur că nimeni nu o să creadă, având în vedere profilul meu. Nu o să aibă nimeni niciun argument că tu „mutești” cu mine. Atunci când eu îi puneam întrebări de furtul miliardului, el încerca să mă convingă că el e atât de bun și hai colaborează cu mine că nu o să ai întrebări. Chiar din prima el a insistat să plec în Israel, să avem o discuție personală că nu toate detaliile le poate da la telefon.  Discuția asta a fost destul de agresivă din partea mea. Eu i-am pus întrebări destul de multe și el mi-a dat toate cărțile pe față și asta pentru investigatori a fost o capodoperă de argumente și de dovezi.

El a recunoscut că o să fie finanțat partidul din banii prietenilor săi ruși, oligarhilor ruși. El a recunoscut că Kremlinul caută un înlocuitor pentru Dodon. El a recunoscut că vrea să revină acasă. A recunoscut că planifică să formeze mai multe partide și așa cum se zice în popor să pună mai multe ouă în diferite coșuri și să vină la guvernare.

M-am gândit că această discuție va dezlega mâinile oamenilor legii să poată căuta pe mai multe ipoteze și să se poată agăța de mai multe lucruri. Iată de ce, după ce a plecat Nesterovschi, am înmânat utilajele și tot ce trebuia oamenior legii și mi-am luat de o grijă. La moment eu eram sigură că mi-am făcut datoria de cetățean și mă duc să sărbătoresc Paștele”.

Deplasarea în Israel și vizita în vila lui Șor

După sărbători, Nesterovschi a revenit cu propunerea să-i organizeze Arinei Spătaru o deplasare în Israel, pentru o discuție tet-a-tet cu Șor. Deputatul fusese până atunci de câteva ori la Șor. Prima dată a zburat din București la Tel Aviv pe 18 martie 2023, la trei zile după ce își anunțase plecarea din PSRM și se declara deputat independent în Parlament. Pentru deplasări în Israel, Nesterovschi folosea întotdeauna pașaportul diplomatic.

Arina Spătaru: „El mi-a povestit prin propria experiență. Uite, eu am fost și nu am pățit nimic. Am fost cu escală, pentru că e unul dintre secrete. Mai puțini oameni, jurnaliști pot să verifice deplasarea ta. Doi la mână, el a zis că Șor organizează absolut tot: zbor și hotel, o să-mi organizeze o excursie în Ierusalim și la Marea Moartă. El încerca să mă convingă și să mă impresioneze că am doar de câștigat. Chiar dacă o să refuzi, asta nu te obligă la nimic. Totuși ar fi bine să mergi. Noi am discutat de mai multe ori la subiectul ăsta”.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție ne-a dezvăluit cum a fost organizată deplasarea Arinei Spătaru în Israel.

Veronica Dragalin: „Noi în acel moment nu aveam suficient timp la dispozitie să o putem trimite în Israel ca agent sub acoperire cu utilaj pentru a înregistra. Dacă voiam să facem așa ceva, asta ar fi necesitat o comisie rogatorie cu autoritățile din Israel. Era o procedură care avea să dureze foarte mult timp. Atunci am discutat cu ea, dacă este gata să-și asume să meargă acolo ca un simplu cetățean care ulterior poate veni să ne spună ca martor ce s-a întâmplat. Pentru noi era foarte important să obținem informații, să vină ea înapoi și să ne povestească despre ce s-a discutat, unde anume a fost, era important locul exact unde anume stă Ilan Șor și asta am reușit să facem, să identificăm exact locul. Am încercat să-i explic din punctul meu de vedere cât de semnificativă era munca ei in efortul de a-l extrăda pe Ilan Șor. Noi la acel moment asta voiam, să acumulăm aceste probe. Eu eram în comunicare cu procurorii din Israel. Intenția era ca el să fie arestat în Israel sau pe un caz penal pornit de autoritățile din Israel sau pe mandatul de arest care exista din Moldova, dar scopul era ca Ilan Șor să fie adus fizic în Moldova”.  

Călătoria Arinei Spătaru și a soțului ei în Israel pe 19 mai 2023 a fost pusă la punct de Nesterovschi, care a fost prezent a doua zi și în oficiul lui Șor.

Arina Spătaru: „El mi-a cerut copiile la pașapoarte. El mi-a trimis biletele online. Mi-a dat explicații cum trebuie să mă îmbrac, ce trebuie să spun în aeroport, pentru că mi-a organizat o deplasare prin Viena. Mi-a zis că ținuta mea trebuie să fie una de business, să arăt ca o antreprenoare. Dacă voi fi întrebată la aeroport,  să spun că eu plec la o întâlnire cu afaceristul Ilan Șor.

Nesterovschi nu mi-a spus că și el va fi acolo în oficiul lui Ilan Șor. Ne-am întâlnit, am schimbat niște replici și după asta a plecat și noi am rămas cu Șor, probabil pentru 10 min. El a insistat că locuiește nu departe, este vremea cinei și hai să mergem să vă fac cunoștință cu familia,  casa, câinele. Împreună cu alaiul de bodygarzi am mers într-o plimbare în Caesarea, nu departe la casa care a apărut în investigațiile jurnaliștilor.

În prima seară noi am discutat lucruri generale cu Șor. El a insistat să ne cunoaștem mai bine, să-mi mai povestească o dată istoria lui cu furtul miliardului, adevărul lui cum s-ar spune. Eu l-am întrebat la ce bun îi mai trebuie Moldova dacă este bine aici. El a zis că vrea justiție și dreptate. Deja a doua zi, după ce am fost impresionată de organizarea excursiilor, de un sejur de câteva ore la un salon într-un hotel de pe malul Mării Moarte, în acea seară noi am discutat la subiect. Atunci locația a schimbat-o într-un alt centru comercial, într-un alt oficiu. Pentru că eram cu soțul meu, atunci Șor a insistat să fiu doar eu. Am ieșit la o terasă, cu vedere frumoasă către mare, eram doar noi doi și m-a rugat să las telefonul soțului în birou unde mă aștepta.

Șor îmi spunea că are foarte mulți oameni de afaceri din R. Moldova, că sunt niște petroliști în România, că are niște contacte cu antreprenori care sunt gata să finanțeze din Europa, dar desigur că mizează mult pe prietenii lui din Rusia, oligarhi, prietenii lui apriopiați care i-au fost mereu aproape la cauze. El înțelegea foarte bine că pentru a fi convinsă, trebuie să caute niște surse mai puțin obscure de finanțare și mai mult legale. Mă asigura că totul o să fie corect și eu nu o să am de suferit”.

50 mii dolari și 100 mii lei, aduși de Nesterovschi la poartă

La acea discuție din Israel, Arina Spătaru susține că nu i-a dat un răspuns pozitiv lui Șor privind o viitoare colaborare. Însă, peste o săptămână, s-a pomenit cu bani de la Șor, livrați de Nesterovschi la miez de noapte - 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei.

Arina Spătaru: „Nesterovschi m-a telefonat și m-a rugat să ies până la poartă. Când am deschis poarta, l-am văzut pe el stând în față și la roțile mașinei mele, pentru că lângă poartă era parcat microbuzul meu „Ford”, era o pungă din carton frumoasă. Și-mi zice că asta pentru mine cadou. Eu întreb ce fel de cadou, pentru că pe 26 a fost ziua de naștere a unuia dintre băieții mei. Eu m-am uitat la dânsul și el probabil a înțeles și a luat-o de fugă. Eu strig: Sașa, acolo sunt bani? El nu mi-a răspuns absolut nimic.  Eu mă uit la pungă și ce să fac? O iau. Ce este acolo? Am început să scot dolari, lei și un telefon cu aplicația „Bria”. În noaptea aceea eu am documentat, pentru că fiecare dolar trebuia fotografiat. Peste o zi, nu mai țin minte detalii, am predat și utilajul pe care am înregistrat discuția noastră cu Nesterovschi și banii, și telefonul, și toate celelalte. Eu pe urmă l-am telefonat pe Nesterovschi și l-am dat la socoteală ce înseamnă banii ăștia. El mi-a zis că banii sunt personal pentru tine și este un început”.

În instanța de judecată, Alexandr Nesterovschi a avut o altă versiune. A declarat că a aflat mai târziu că banii au fost donați de Ilan Șor pentru biserica la care este preot soțul Arinei Spătaru și pentru serviciile avocaților care o ajută pe aceasta într-un litigiu cu CET-Nord.

„Nu cunoșteam persoana care mi-a dat pachetul. A venit cu un automobil de culoare albă la intersecția străzii unde trăiește Arina Spătaru. M-a rugat să-i transmit Arinei un cadou. Eu am sunat-o, ea a ieșit și i-am transmis pachetul. M-a rugat Ilan Șor să o felicit pe Arina cu ziua de naștere a fiului ei. Am aflat ulterior, din cuvintele Arinei, ce era în pachet și pentru ce erau acei bani”, a mărturisit Nesterovschi în fața judecătorilor.

Primele indicații primite de la Șor

Peste trei zile de la recepționarea așa-numitului cadou, Arina Spătaru, la indicația oamenilor legii, a testat telefonul primit de la Șor. Primul pe care l-a sunat a fost Nesterovschi, înregistrat în aplicația BRIA cu numele „Teeko”.

În următoarea zi a vorbit la telefon cu Șor, înregistrat în BRIA cu inițialele „IM”, probabil Ilan Mironovici, cum îl numesc subalternii săi. Au discutat despre fondarea noului partid pe care să-l conducă Arina Spătaru. Șor i-a dat indicații să anunțe public despre crearea grupului de inițiativă până la 15 iunie 2023. De asemenea, i-a recomandat să ceară consultanță politică de la Igor Volnițchi, fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat. Iar pentru servicii de PR să-l contacteze pe Doru Petruți, șeful Institutului de sondaje IMAS. Acesta avuse anterior colaborări cu Ilan Șor. Un an mai devreme, Jurnal TV a publicat imagini cu Petruți de la o ședință online cu Șor. Petruți le recomanda participanților cum să organizeze proteste și cu ce politicieni ar fi bine să se asocieze Partidul Șor.

Totuși, Arina Spătaru susține că oamenii recomandați de Șor nu știau despre legătura partidului pe care urma să-l conducă cu fugarul din Israel.

Arina Spătaru: „Eu primeam indicații de la Șor și trebuia să intru în încrederea lui, să-l conving că eu totuși ascult și-i îndeplinesc toate sarcinile. Oamenii pe care mi-i recomanda Șor, eu mergeam la ei, intram în contact, stabileam niște activități, dacă asta mi se cerea și pe urmă cred că era domeniul organelor de urmărire penală să se clarifice care este esența acestui om în cadrul acestei investigații. Asta deja eu nu mă pot expune. Am colaborat și cu Doru Petruți și cu dl Volnițchi, dar este important să înțelegeți că oamenii ăștia nu știau că eu vin de la Șor. Oamenii ăștia și-au făcut datoria așa cum știau ei mai bine. Eu nu aș putea să spun că oamenii ăștia erau puși de Șor să lucreze numele meu”. 

Politicienii trimiși de Șor să pună pe roate un nou partid

În aceeași perioadă, Ilan Șor a informat-o pe Arina Spătaru că va trimite câteva persoane care să o ajute la organizarea muncii în partid. Unul din primii a fost Iancu Țurcanu,  fost membru PLDM,  fost șef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat și fost consilier al primăriței Siviei Radu în 2017. Șor îl recomanda pe Țurcanu pentru că „are oameni peste tot”.

Arina Spătaru: „Șor își dorea foarte mult ca eu să nu mă prea implic și să nu umblu cu mâna pe bani, să existe persoanele lui de încredere în preajma mea. Aceste persoane să se ocupe de plicuri, de pungi de bani, de transmisiune. Șor explica că vrea să mă protejeze. Erau bani ilegali și probabil el înțelegea că acestea sunt niște lucruri pe care eu nu ar trebui să le cunosc”.

Pentru funcția de secretar general al viitorului partid, Ilan Șor i-a spus că are câțiva candidați, printre care Adrian Culai, un fost exponent al PLDM. Culai s-a lansat în politică în 2011, când a candidat la alegerile locale pentru un mandat de consilier în municipiul Chișinău pe lista PLDM, dar nu a ajuns în CMC. În 2014 a candidat la parlamentare, dar nu a ajuns deputat. În următorul an a obținut un mandat de consilier în municipiul Chișinău. În 2019 a condus consiliul întreprinderii „Apă Canal Chișinău”, iar în 2022 a revenit în politică, find membru al Coliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Bagas l-a atras pe Culai în schema lui Șor

În iunie 2023, Adrian Culai a fost în Israel la Ilan Șor împreună cu Mihail Bagas, care era pe atunci candidatul desemnat de Liga Orașelor și Comunelor (LOC) pentru funcția de primar al capitalei la alegerile locale din toamnă. Bagas a fost coleg de clasă cu Ilan Șor, erau prieteni buni și ultimul îi solicitase ajutorul pentru a pune pe roate un nou partid proeorupean cu oameni integri în față.

 Adrian Culai: - Eu am avut o conversație cu dl Mihail Bagas care mi-a propus de două ori să merg în Israel cu el să vorbesc cu Ilan Șor pentru crearea unei formațiuni politice. De două ori am refuzat și a treia oară am înțeles că este un lider foarte integru și foarte interesant și am vrut să-l cunosc cine este. Mihai Bagas nu știa cine este liderul ăsta. El știa că este un lider și hai să-l aflăm. Am zburat împreună în Israel, am cumpărat bilete, ne-am întâlnit cu Șor. De acolo am aflat că liderul cooptat de Șor este Arina Spătaru. Pentru mine a fost un șoc, o noutate că acest om integru deja colaborează cu Ilan Șor. Mi-a fost interesant acest lucru.

Reporter TV8: - Dvs ați mers doar din curiozitate sau totuși ați avut intenții să munciți în acest partid știind de unde urmează a fi finanțat?

Culai: - Eu am zburat acolo pentru curiozitate, dar ideea mea a fost de când mă țin minte să creez o forță politică proeuropeană veritabilă în R. Moldova. Eu am încercat să folosesc această oportunitate în folosul meu.

Reporter TV8: - Știind cine este Ilan Șor și ce se vorbește despre el?

Culai: - Nu are importanță. Pentru mine Ilan Șor era din start un obiect pe care eu voiam să-l las cum a lăsat el poporul fără un miliard de dolari, să rămână fără banii pe care el o să-i dea. Asta era intenția mea și eu să continui mai departe activitatea politică. Noi când discutam, el vorbea despe finanțare din partea Uniunii Europene și despre finanțarea oamenilor de afaceri din România. Oficial așa trebuia să fie.  

Reporter TV8: - V-a zis și numele oamenilor de afaceri concreți?

Culai: - Trebuia să avem și o întâlnire cu oamenii de afaceri care trebuiau să vină la Chișinău, dar nu s-a ajuns. Asta este realitatea. El mi-a promis că nu se implică în activitatea partidului. El a zis că nu-l interesează că vrea Moldova să fie în relații bune și cu rușii, și cu România, și cu Europa și Moldova să fie membră a UE. Să fie un partid pe care el ulterior să poată să-l controleze. Asta eu nu am putut permite.

Reporter TV8: - Dvs personal ce v-a propus Șor?

Culai: - Salariul meu a fost vociferat de dumnealui - 10 mii de euro lunar și un bonus pentru 5%, dacă noi intrăm în alegeri locale -  100 mii de dolari.

Reporter TV8: - Dacă veți obține 5% la alegeri?

- Da. Noi de fapt nu aveam scopul să participăm la alegerile locale. Scopul lui Șor a fost complet altul, deoarece el joacă multilateral. Scopul lui era de lungă durată. Noi trebuia să participăm la parlamentare, nu la locale.

Misiunea de a prelua Partidul Acțiunea Democratică (PAD)

La întoarcerea din Israel, Adrian Culai și Mihai Bagas și-au făcut apariția la atelierul din Bălți al Arinei Spătaru. Atunci au vorbit în premieră despre opțiunea de a prelua un partid existent, fiind în criză de timp să formeze unul de la zero până la alegerile locale. Întâlnirea a fost documentată video.

Arina Spătaru: „Filtrul ăsta pentru Șor era să fie un partid credibil ca Doamne ferește să nu se afle că în spatele acestui partid urmează să lucreze Șor cu gruparea lui criminală și se căutau soluții de partid cu profil proeuropean.

Reporter TV8: - Ce partide se luau în calcul?

Arina Spătaru: – Eu nu mai țin minte. Paremi-se și Partidul Verde Ecologist, și Conservator, și Acțiunea Democratică. S-a discutat despre mai multe. S-a discutat despre profilul acestor partide, acestor președinți de partide și din câte am înțeles primul la care s-a adresat Adrian Culai și a acceptat a fost PAD”.

Fondatorul Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea și el fost membru PLDM, s-a lăsat ușor convins să renunțe la formațiune în favoarea noului lider credibil Arina Spătaru.

Adrian Culai: „Eu am mers la el să-i propun să reînviem acest partid care pur și simplu nu avea activitate. I-am spus: este un lider, noi putem partidul tău să-l punem pe roate, să alegem alt președinte. Rămâi tu în Consilu, dă să lucrăm, tu vii cu propuneri, tu ești omul care poți să scrii programe, statute, să vorbești la mass-media. Noi am făcut un plan de acțiuni. Mihai s-a entuziasmat și a spus că vrea să se întâlnească cu liderul. I-am zis să nu ia o decizie pripită. Hai să ne întâlnim cu dna președinte și a vorbit cu Arina”.

Pe 5 august 2023 a avut loc Congresul PAD. Formațiunea politică a fost redenumită în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Arina Spătaru a fost aleasă președintă a partidului, iar Adrian Culai a fost inclus în Consiliul Național Politic al formațiunii și a ocupat funcția de secretar general al partidului. 

Adrian Culai: „Congresul a fost finanțat din banii mei personali și de la compania mea. Asta este demonstrat prin datele contabile, frumos. Dl Godea mi-a scris o scrisoare, eu am dat oficial la contabilitate și noi am făcut congresul. Totul a fost transparent și oficial”.

Ulterior s-a aflat că Mihai Godea a fost plătit cu 47 de mii de dolari pentru servicii de consultanță oferite noului partid. Banii i-au fost transmiși cash de către Culai, în urma unei înțelegeri prietenești.

Adrian Culai: „Noi am convenit că pentru servicii de lungă durată el să primească asemenea sumă. Asta pentru serviciile lui Godea nu este mare.

Reporter TV8: - De ce nu ați făcut un contract oficial cu dl Godea de prestări servicii, consultanță?

Culai: - Nu pot să vă răspund la această întrebare. Banii nu au venit oficial.

Reporter TV8: - Cele 47 de mii erau din banii pe care i-a adus Bagas de la Șor?

Culai: - Da.

Arina Spătaru declară că a aflat mai târziu despre plățile făcute lui Godea.

Arina Spătaru: „Am aflat în contextul când se plăteau salariile, pentru că erau organizatori politici de rangul unu, de rangul doi și ei între ei se împărțeau. Din câte am înțeles, Godea primea bani pentru expertiză, pentru recomandări, pentru faptul că s-a preocupat și a scris statutul nou, pentru că asta era responsabilitatea lui. Eu am înțeles că el primește salariu ca toți ceilalți.

- Și ați întrebat atunci de ce nu aveți contract? Dvs în calitate de președinte nu semnați?

Arina Spătaru: - Eu atunci nu eram președintă. El toți banii ăștia i-a primit în context, până la congres și în proces. Cum s-au întâlnit ei, cum au discutat, cum s-au înțeles pentru ce servicii să primească Godea bani eu nu cunosc. Eu pot să vă spun cu încredere că dl Godea nu cunoștea proveniența acestor bani. Dl Godea foarte tare s-a supărat  când a aflat despre investigație, că s-a întâmplat toată istoria asta  și s-a aflat sub lupa organelor de urmărire penală.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Mihai Godea a refuzat să vorbească despre acele evenimente. Fiind interogat în instanța de judecată, Godea a precizat că a primit pentru consultanță 44 de mii de euro de la Culai și pe toți i-a declarat la FISC, plătind impozite la stat.

Statut oficial de agent sub acoperire și finanțarea ALDE

După ce a a fost aleasă președintă ALDE, Arina Spătaru a primit oficial statut de agent sub acoperire cu numele Victoria Bogatu, pentru a documenta în continuare cum va finanța și va dezvolta Șor noua formațiune proeuropeană.

Arina Spătaru: „Repartizarea responsabilităților era foarte clară. Adrian Culai urma să formeze și să gestioneze echipele, să aibă grijă de gestionarea echipelor în cadrul partidului, iar Bagas era omul de încredere care urma să primească bani de la Șor și să-i trimită pentru folosire acești bani cu scopul ca partidul să acționeze”.

În total, Miahil Bagas i-a transmis lui Culai pentru ALDE 450 de mii de dolari, dintre care 170 au fost livrați înainte de preluarea partidului PAD.

Reporter TV8: -Șor într-o intervenție video vorbea că a transmis și a finanțat ALDE cu 1,4 milioane de dolari. Unde s-a pierdut diferența de la 450 de mii? 

Adrian Culai:- Știți cum în târg poți să spui orice. Orice ban pe care dvs îl vedeți, suma de 427 mii este argumentată la organe. Suma poate și a transfert-o lui Mihai de un milion și unde au dispărut 700 de mii eu nu știu.

Arina Spătaru: - Eu cred că Șor a încercat să se victimizeze și să redirecționeze spre mine, să lovească în imaginea mea și să zică că de fapt eu am luat. Eu cred că acesta a fost scopul lui.  

În fața judecătorilor, Mihail Bagas a descris experiența lui de cărăuș. Se întâlnea cu persoane necunoscute în anumite locații. Circula cu motocicleta. Se oprea rapid, lua punga, o ascundea sub haină și ulterior i-o ducea lui Culai.

Adrian Culai: - El primea sume de bani și mi le transfera mie.

Reporter TV8: - Dvs vă povestea vreodată cine îi aduce banii, de unde îi ia?

Culai: - Nu. Noi nu discutam despre asta și pe mine lucrul asta nu mă interesa.

Reporter TV8: - Dar cum vă transmitea dvs banii?

Culai: - Pe la benzinării ne întâlneam. Erau într-o pungă neagră cu calendar. Noi discutam, deschideam mașina, aruncam suma de bani în mașină și discutam mai departe. Beam câte o cafea și plecam, el într-o parte, iar eu în alta.

Decizia judecătorească în dosarul Nesterovschi dezvăluie și sume concrete plătite de Șor pentru ALDE. Iancu Ţurcanu era salarizat cu 8800 de euro pe lună, pentru a demara activitatea organizațiilor partidului. Liderii organizațiilor raionale primeau din start plăți unice de 10 mii de euro şi ulterior salarii a câte o mie de euro lunar, plus cheltuieli de benzină şi amortizarea maşinii. Pentru secretarii de oficii teritoriale se plăteau 500 de euro lunar.

Adrian Culai: - Ca să înțelegeți dvs nu erau luați oameni cu grămada. Erau oameni plătiți care erau profesioniști în lucrul lor  și cooptau oameni și făceau organizații.

Reporter TV8: - I-ați găsit dvs sau dl Șor v-a propus oameni concreți care să se ocupe de asta?

Culai: - O parte au fost găsiți de mine, o parte de colegii mei pe care eu îi cunoșteam foarte bine. Șor mi-a sugerat niște persoane.

Reporter TV8: - Puteți să ne dați nume pe care dl Ilan Șor le-a sugerat ca să-i cooptați în echipă?

Culai: - Eu nu vreau să … Toată lumea primea cash de la mine personal. Nimeni nu știa că banii ăștia provin de la Ilan Șor. Omenii erau deschiși să creeze într-adevar un partid proeuropean. Erau și 5000 de euro pentru crearea unei organizații, și 7 mii până la 8000 de euro. Oamenii primeau, curatorul de exemplu, câte 2000 de euro pe lună. Ei făceau lucrul lor. Nu cumpărau oameni. Ei făceau organizarea, ceea ce puteau face.

Reporter TV8: - Cât de rapid se făceau transferurile?

Culai: - Erau cu întârziere, foarte des cu întârziere. Eu salariile care trebuia să le primesc le dădeam ca oamenii să lucreze. Eu am lucrat așa. Eu trăiam din sursele mele.

Reporter TV8: - Câte persoane au primit la mână cash câte 10 mii de dolari?

Culai: - Sunt multișoare, de ordinul zecilor. Oamenii ăștia sunt deja în alte partide care acum se dau mari și tari.

Reporter TV8: - Dvs ați furnizat întreaga listă organelor de drept?

Culai: - Da, ei cunosc bine cine și în ce partide.

Arina Spătaru: „Eu știu că acest buget l-a făcut Iancu Țurcanu, încă un om despre care Șor vorbea cu foarte mult pozitivism și încredere. Din câte am înțeles, Iancu Țurcanu a mai lucrat în echipa lui Șor cea inițială. Vreau să înțelegeți că Șor are deja niște oameni bine învătați în domeniul de organizare politică. Pe lângă faptul că are rețele până la ultimul om, ultima patratistă, are niște capi care se pricep foarte bine. Iată Iancu Țurcanu a fost omul care a fost recomandat în calitate de organizator politic. Iancu știa la cine să se adreseze, pe cine să pună la treabă, cui să-i dea indicații. Ei cumva și-au creat un stat paralel. Era Arina Spătaru și era efectiv echipa lui Șor.

Reporter TV8: - Această sumă de 10 mii de dolari despre care se tot vehiculează că vă era plătită dvs ca salariu era oferită deschis? Se știa?

Arina Spătaru: - Poate acolo undeva la ei în contabilitate pe ciornă figura că ei dădeau bani, dar eu personal nu am luat niciodată bani de la Șor și ăsta e lucru dovedit.

Cât timp a lucrat aparent pentru Șor, acesta i-a închiriat Arinei Spătaru un apartament în Chișinău și i-a pus la dispoziție un automibil, la fel închiriat. În instanța de judecată, Mihail Bagas a declarat că Spătaru urma să-și cumpere un apartament și o mașină

Arina Spătaru: - Șor m-a întrebat pe mine dacă eu am mașină să mă deplasez prin oraș. Atunci eu aveam un „Ford Tranzit” și i-am spus că eu nu pot să-mi permit să-mi cumpăr altă mașină. Atunci Bagas a venit cu propunerea că el are niște cunoștințe la niște parcări și putem să ne înțelegem să dăm Fordul meu și să mai achităm niște bani și să-mi iau o mașină mai bună. Asta e tot, teoretic am discutat.

Reporter TV8: - Un apartmanet totuși v-ați procurat în 2023, am văzut în declarația dvs de avere.

 Arina Spătaru:  - Da, Slava Domnului, tare greu.

 Reporter TV8: - Să facem claritate. Are vreo legătură cu cele spuse de Bagas?

Arina Spătaru: - Nu are absolut legătură, pentru că eu nu sunt femeie nebună la cap. Eu am ajutat organele, dar să mă leg eu cu Șor și să mă apuc să-mi cumpăr apartamente nu are cum. Eu mi-am vândut atelierul, spațiul meu în care am activat la Bălți și mi-am cumpărat un apartament cu două odăi în Chișinău. 

 Culai s-a dus la CAN cu un autodenunț

Operațiunea de demascare a lui Șor ce privește finanțarea obscură a partidului ALDE a luat o altă întorsătură după ce fugarul din Israel i-a spus cu text deschis lui Culai că banii urmează să vină din Rusia. Ultimul a decis să scrie un autodenunț la CNA și să colaboreze cu procurorii.

Adrian Culai: - Discuția despre Federația Rusă pe mine m-a pus în gardă că deja nu vorbim despre europeni, dar despre bani rusești și finanțare din Rusia.

Reporterul TV8:  - Unde s-a petrecut discuția asta?

Culai: - Noi vorbeam pe BRIA. S-a discutat că este un oligarh rus care vrea să finanțeze. Eu am înțeles lucrul ăsta. Am discutat cu Arina pe tema asta. Într-o discuție destul de serioasă eu am spus să facem ceva că intrăm în altă situație și eu nu vreau să particip. Atunci Arina mi-a spus: Adrian, du-te și fă un autodenunț și gata.

Reporter TV8: - Deci, ea v-a determinat pe dvs, dar nu știați la acel moment că ea este agent sub acoperire?

Culai: - Nu știam. Am plecat și am denunțat. Am dat banii. 20 mii de dolari erau la mine și i-am transferat organelor de drept. Am denunțat. Proba video este cum eu vorbesc, ce explic și cum spun totul.

Reporter TV8: - Vă referiți la autodenunțul filmat?

Culai: - Da și după asta s-a început. Eu am jucat mi departe pe regulile mele pe care eu le-am considerat de cuviință. Lumea nu m-a înțeles poate, dar dacă rămâneau în joc mai departe toți ăștia care au plecat, noi…

Reporter TV8: - V-ați gândit mult dacă să depuneți autodenunțul?

Culai: - Nu, pentru că eu am înțeles care este pericolul pentru țară și asta e realitatea. Nu este vorba despre un partid pro Europa veritabil.

Veronica Dragalin: „A colaborat și Culai.  Nu țin minte dacă a avut și el sarcina de a înregistra întâlniri cu alte persoane, dar știu că a cooperat foarte mult. Și-a dat acordul pentru a fi examinat telefonul lui care conține informație foarte importantă. Ne-a dat acces la unele lucruri, documente la care probabil altfel noi nu am fi putut avea acces. A cooperat deplin cu autoritățile.

Adrian Culai:„Eu am avut un telefon „Bria” în care au fost absolut toți oamenii de legătură ai lui Șor, inclusiv Tauber.

Reporter TV8:– Și dvs ați comunicat cu ei sau doar îi aveați în contacte?

Culai: – Dacă trebuia noi deja puteam comunica. Eu am avut un telefon amplu cu toate contactele din rețeaua care a fost. Eu am depus tot asta și eu cred că asta a ajutat foarte mult la anchetă.

Reporter TV8: - Deputații care au mai plecat din PSRM Bolea și Suhodolschi erau?  Contactele  lor erau în acel telefon „Bria”?

Culai: – Nu țin minte. Ei erau mulți și sub alte denumiri. Ideea este că noi am avut din start în partid oameni care erau de la Renaștere. Ei credeau că eu nu știu. Eu știam foarte bine că ei duceau toată informația de la noi la Renaștere și dădeau darea de seamă lui Șor ce face Culai.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție susține că Adrian Culai nu a primit careva garanții că va scăpa de pedeapsă dacă va colabora cu anchetatorii.

Veronica Dragalin: „Înțelegeri nu existau, pentru că nu este așa posibilitate. Unica metodă de a avea o înțelegere era să semneze un acord de vinovăție cu cooperare. Asta ar permite să ajungem la o careva întelegere despre care ar fi pedeapsa care o recomandă Procuratura Anticorupție în schimb pentru cooperare. La acea etapă să fie semnat așa un acord nu s-a ajuns, dar de discutat care anume ar fi beneficiile pentra a denunța, pentru a colabora în continuare. Clar lucru că fiecare om vrea să înțeleagă cum poate mai departe, dacă a comis unele greșeli sau infractiuni, să ajungă la o soluție cât mai favorabilă pentru dânsul, pentru familia lui. Discuții au avut loc, dar până la urmă știu că nu a fost semnat așa un acord concret și mai departe colegii urmează să ajungă la o conlcuzie corectă și legală”.

Procuratura tace despre dosarele lui Bagas și Culai

Pe 21 septembrie 2023, Mihail Bagas a fost reținut de CNA, fiind învinuit de complicitate la spălare de bani și finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Peste o lună a fost eliberat din arest, cu interdicția de a părăsi localitatea. De atunci, Procuratura nu a mai anunțat nimic despre mersul anchetei în cazul lui Bagas.

Reporter TV8: - Vreau să facem o claritate pe dosarul Bagas. Până la urmă e aceeași strategie? A ajuns ca dl Culai peste o perioadă să colaboreze cu oamenii legii sau în cazul lui cum au derulat lucrurile?

Veronica Dragalin: - Nu o să comentez. Am răspuns la întrebările despre dl Culai, pentru că el singur le-a confirmat și vorbește despre ele. În rest, nu o să comentez statutul unei persoane la faza de urmărire penală”.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, Mihail Bagas a refuzat să răspundă la întrebări, motivând că are interdicție de la Procuratură să vorbeească despre dosar.

Nici despre soarta dosarului lui Adrian Culai, aflat la faza de urmărire penală, nu am reușit să aflăm detalii. Era acuzat de complicitate la finanțarea ilegală de către Șor a unui partid.

Reporter TV8: - În această perioadă ați fost chemat la audieri? V-a fost schimbat statutul?

Adrian Culai: - Cred că urmeza să fiu chemat la audieri. Nu știu care e procedura.

Reporter TV8: - Doi ani de zile ce s-a întâmplat pe dosarul ăsta?

Culai: - Eu nu cunosc.

Veronica Dragalin susține că e vorba de strategia procurorilor, care decid pe ce își concentrează munca cu prioritate și în ce ordine transmit dosarele în judecată.

Veronica Dragalin: „Urmează procurorii cu noua conducere să ajungă la concluzia care și la ce timp o să fie soluționate, dar real am avut atunci și în continuare PA are resurse limitate. Sunt grupuri foarte mici de procurori și ofițeri care au lucrat la aceste cazuri. Dacă PA ar avea mai multe resurse lucrurile ar merge mult mai repede”.

Lista cu prețuri a lui Șor pentru Partidul Renaștere

Revenim la sentința de condamnare a lui Nesterovchi. În hotărârea judecătorilor se face trimitere și la înregistrări video și audio care ar proba finanțarea ilegală a Partidului Renaștere. Este indicat faptul că Șor plătea deputaților socialiști, atrași în echipa sa, câte 5 mii de dolari pe lună, un fel de „salariu pentru loialitate”.

Arina Spătaru: „Referitor la salarizarea deputaților, Nesterovschi mi-a recunoscut că Șor plătea câte 5000 de dolari. De fiecare dată când îl întrebam de sume concrete el încerca să ascundă, să vocifereze cumva în șoaptă, sau prin gesturi sau lua telefonul mobil și forma suma în telefon ca să nu vorbească. Eu înțeleg foarte bine că se temea să vorbească despre lucrul ăsta. El explica că suma varia după omul care-și pune prețul. Dacă un deputat era mulțumit cu 5000 dolari, per general acesta era tariful. Dar mă convingea că eu aș putea să cer și 10 mii de dolari, pentru că palierul european, profil european este mai scump de obicei.

Vasile Bolea, unul dintre deputații care a aderat la Partidul Renaștere, neagă faptul că primea 5000 de dolari de la Șor.

„Nu a existat niciun fel de plată. Întrebarea respectivă mi-a fost acordată și de procurorul pe caz atunci când am fost în calitate de martor din partea apărării pe dosarul Irinei Lozovan. Lucrul ăsta este o confuzie și se vede că a fost un joc în care ambii jucători, cei care discutau amabil despre unele chestii s-au încâlcit. Ceea ce-i spunea atunci dl Nesterovschi agentului sub acorperire probabil era un joc, o încercare de a o ademeni sub diferite pretexte. Să fi fost careva întrebări la mine personal, să mă credeți că în această perioadă de 2 ani de zile, de mult urma să fiu invitat sau să mi se dea careva intrebări”.

În iunie 2023, Nesterovschi îi mai povestea Arinei Spătaru că duce tratative cu deputata socialistă Elena Beleacova pentru a o atrage în echipă.  Despre asta recunosc că au știut și alți membri ai Partidului Socialiștilor.

Grigore Novac, deputat PSRM:  -Asta mai degrabă este o zvonistică. Dacă lucrul ăsta era adevărat, mai degrabă că trebuia să se întâmple. Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun care ar fi putut impiedica plecarea altor colegi. Doamna Beleacova este o persoană integră și nu avea cum. Noi cunoșteam despre faptul că ei umblă prin fracțiunea noastră, nu pe la toți, desigur.

Reporter TV8: - Dumneaei v-a povestit că i s-a propus?

Novac:- Da, ne-a povestit la diferite etape și noi cunoșteam despre acest fapt. Exact așa alți colegi din teritoriu, mă refer la președinti de organizații teritoriale, ne povesteau că sunt curtați sau vizitați  de reprezentanții lui Șor cu anunmite propuneri.

Tentativele de cumpărare a unor deputați sau remunerarea acestora „pentru loialitate” cu 5000 de euro pe lună au fost în vizorul organelor de drept, dar nu au putut fi probate, susține Veronica Dragalin.

„Când cineva pur și simplu spune că așa este fără să-ți arate ceva concret, unde asta are loc și cine face asta e mult mai dificil să poți acumula probe cum am acumulat în cazul Lozovan și Nesterovschi, plus cazul Guțul și președinții de organizații teritoriale care deja au fost trimiși în judecată. Aceste lucruri au fost și pot fi în continuare investigate în cadrul acestui dosar, dar până la moment, până să plec eu din funcție, pe 3 martie 2025, nu au fost  suficiente probe. Asta nu înseamnă că nu se lucrează. Poate vin alți martori și ne spun, poate cineva a înregistrat ceva. Întotdeauna e posibil de investigat. Dosarul acoperă și aceste fapte, aceste suspiciuni de corupție și finanțare ilegală”.

Din aceeași decizie de judecată în dosarul Nesterovschi aflăm și despre alte cheltuieli pentru activitatea Partidului Renaștere pe care le acoperea Șor. Un primar racolat din altă formațiune era plătit inițial cu sume unice între 5 mii și 10 mii de dolari, plus un salariu lunar de la 10 la 20 de mii de lei.  Pentru întreținerea unei organizații teritoriale se cheltuiau circa 35 de mii de lei pe lună. Președintele unei organizații și vicepreședinții aveau câte 10 mii de lei salariu. Pentru chiria oficiului lui Nesterovschi, Ilan Șor plătea o mie de euro pe lună, dar se declarau oficial doar 5000 de lei. Juristul primea 5000 de lei pentru două ore de lucru pe zi. Protestatarii erau plătiți cu 200 de lei pe zi, chiar dacă Șor era gata să achite 400 de lei.

Arina Spătaru: „Desigur că îmi povestea în detalii cât ar costa o organizație teritorială, întreținerea unei organizații. Îmi spunea că Șor mereu achită sediile, birotica și toate celelalte. - Și în cazul ăsta sumele erau cu text deschis vociferate de el? - Erau cazuri când spunea niște sume, dar în mare parte atunci când eu  apelam la o discuție mai serioasă, el încerca pe telefon să formeze niște cifre să explice. Eu întrebam cât ar costa intreținerea. El scria. Cât ar costa un primar să-l aduci, să-l cumperi? El scria. Cât ar costa un deputat să-l aduci, să-l cumperi. Lucrurile astea el le formula sau arăta cu degetele. Încerca să nu spună.

De asemenea, în timpul unei percheziții din septembrie 2023, efectuate în mașina lui Nesterovschi, au fost găsite câteva foi cu înscrisuri de ciornă ce ar confirma faptul că deputatul se ocupa de racolarea și achitarea aleșilor locali din nordul țării pentru a crește Partidul Renaștere.

Pe foițe erau scrise în limba rusă mai multe raioane și numărul de aleși locali racolați. De exemplu, era pomenit raionul Drochia: 4 primari cu mențiunea 20;  președinte de raion - 10 și 3 consilieri cu mențiunea 10.

În mai 2023, Nesterovschi se lăudase pe Facebook că i-a atras în echipă pe președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean, pe câțiva consilieri raionali și  primari de sate care au părăsit Partidul Socialiștilor.

Nesterovschi i-a descris Arinei Spătaru și modalitatea în care primea banii transmiși de Șor pentru activitatea Partidului Renaștere.

Arina Spătaru:Formula era următoarea: el își lasă mașina lui undeva parcată, locația era discutată în prealabil. O lăsa deschisă. Poate să iasă până la WC sau să servească o cafea și când revenea în mașină, de obicei pe ușa soferului, el găsea acest pachet cu bani”.

Nesterovschi, Lozovan și Tauber - fugari

Dosarul lui Nesterovschi este doar un episod din ancheta procurorilor ce vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost primul condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reușit să fugă în regiunea transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a fost ascuns pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău și apoi transportat în stânga Nistrului cu o mașină a misiunii diplomatice.

Pe 31 martie a primit 6 ani de închisoare și deputata Irina Lozovan, care a migrat împreună cu Nesterovschi de la PSRM la Partidul Renaștere. Aceasta a fost acuzată de coruperea primarului din Ocnița, care urma să primească un milion de lei pentru a trece la Renaștere. Și Irina Lozovan a fugit în Transnistria înainte de a-și afla sentința.

Veronica Dragalin: „E un dosar masiv. Eu nu știu dacă vreodată în Moldova au avut loc așa investigații unde un număr așa mare de persoane au cooperat, ne-au permis să facem măsuri speciale nu doar cu dna Spătaru, dar cu mulți alții care au înregistrat transmiteri de bani, ne-au deconspirat cum lucrează întreaga rețea. Noi avem înregistrări de la zeci de telefoane și multe alte lucruri. Noi am reușit să acumulăm foarte multe probe, inclusiv de la ședințe unde Șor vorbește prin „Zoom” și dă instrucțiuni la toată lumea. Au fost multe persoane care au cooperat și ulterior au înregistrat mai multe lucruri. E un volum de lucru enorm de mare. foarte puține persoane care au lucrat la aceste dosare și sunt în continuare la PA și pot lucra la acest dosar. Dacă-i dai acest dosar la o persoană nouă o să-i trebuiască 8 luni să înțeleagă ce și cum. Asta e realitatea în care noi trebuie să lucrăm. Din păcate, avem resurse limitate. R. Moldova investește foarte puține resurse în tot ce înseamnă Procuratura Anticorupție  și atunci lucrurile durează cu mult mai mult”.

Pe masa judecătorilor se mai află dosarele deputatei Marina Tauber și bașcanei Eugenia Guțul, acuzate de finanțare ilegală a partidelor. Tauber a fugit din R. Moldova pe 7 ianuarie curent. Bașcana Găgăuziei era cât pe ce să plece și ea din țară, fiind reținută la aeroport  pe 25 martie. În prezent, aceasta se află în arest la domiciliu.  

Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.

Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Ciocolata Dubai a aruncat în aer piața fisticului: Scumpiri de peste 30% în câteva luni
Ciocolata Dubai a aruncat în aer piața fisticului: Scumpiri de peste 30% în câteva luni

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Băieții deștepți din energie”. Avizele pentru parcuri solare sau eoliene, de vânzare pe piața neagră

missing
23 martie 2025, ora 22:52

Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva businessmani. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.

Omul de afaceri Vladislav Papanaga, cunoscut opiniei publice în calitate de proprietar al parcului de distracții „Vara Vara” și al câtorva companii din domeniul sistemelor de securitate, a devenit în ultimii doi ani unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de producere a energiei solare. Printr-o rețea de firme înregistrate pe rude și interpuși, businessman-ul a obținut zeci de avize pentru construcția unor parcuri fotovoltaice și eoliene cu o capacitate de circa 120 MW. Pentru aproape 200 MW stă la coadă în lista de așteptare de la Moldelectrica. Însă în loc să se apuce singur de construit parcurile pentru care a obținut avize, Papanaga a creat o întreagă piramidă financiară, în care a ademenit mai mulți participanți.

Piramida a luat forma comunității energetice „Q-Group”. Papanaga propune oamenilor să investească în parcurile fotovoltaice pe care compania sa le va construi și le va administra. Anunțurile care au invadat rețelele sociale sunt tentante. Se promit venituri de 10 mii de euro pe lună fără să faci nimic. Asta după ce vei investi circa 300 de mii de euro într-un parc solar.

Explicată mai simplu, afacerea lui Papanaga funcționează cam așa: El cu ideea, avizele de racordare la rețea și administrarea viitorului parc solar, iar partenerii pescuiți pe rețele și la traininguri - cu banii, inclusiv din credite de la bănci.

Actul de bază pentru un parc solar sau eolian

Avizele de racordare la rețea reprezintă cel mai important element al piramidei. Capacități libere astăzi nu mai sunt, de aceea celor care vor să investească nu le rămâne decât să apeleze la cei care au avizele la mână. O recunoaște chiar Papanaga.

Vladislav Papanaga / sursa: Facebook.com

„Dacă doi ani în urmă, eu aș fi spus că este foarte ușor să obții un aviz, acum este aproape imposibil. Astăzi nu se mai eliberează avize noi de racordare la rețea. Asta înseamnă că numărul este limitat. Sunt companii care dezvoltă proiecte. Poți sta în rând, dar poți investi astăzi într-o comunitate energetică, pentru a câștiga bani peste șase luni”, declara Papanaga într-un reportaj comercial..

Ce reprezintă de fapt un aviz de racordare la rețea? Este practic cel mai important document fără de care nu poți construi un parc fotovoltaic sau eolian, pentru că nu vei putea conecta la final parcul la rețeaua electrică. Pentru capacități mai mari, avizele sunt oferite de întreprinderea de stat Moldelectrica. Când se depune o cerere pentru obținerea avizului, solicitantul trebuie să prezinte obligatoriu un set de acte. În primul rând, trebuie să demonstreze dreptul de proprietate sau arendă asupra terenurilor pe care urmează să fie construit parcul. De asemenea, solicitantul trebuie să prezinte un așa-numit studiu de soluție. Acesta estimează potențialul energetic în funcție de locația viitoarei construcții și conține detaliile tehnice de infrastructură și conectare a stației electrice  la rețea.

Companii înregistrate pe mamă

În februarie anul trecut, Valentina Șevcenco, mama lui Vladislav Papanaga, a înregistrat la Agenția Servicii Publice două companii specializate în producție de energie. În vară, într-o singură zi, una dintre firme a fondat alte 5 companii. Peste doar două luni, aceste firme au reușit să obțină avize de la Moldelectrica pentru 38 MW. Pentru alți 10 MW stă la coadă în lista de așteptare la Moldelectrica.

Din pozele postate pe rețelele de socializare, mama lui Papanaga pare a fi o pensionară departe de business-ul mare, care își ocupă timpul confecționând obiecte de decor hand-made pe care le propune la vânzare.

Valentina Șevcenco a figurat în acte și în calitate de fondatoare a unei alte companii „VINDESEC”, transferată oficial pe numele lui Papanaga în mai 2024. SRL-ul a fondat ulterior alte 7 companii care, de asemenea, au solicitat avize de racordare pentru 9 MW. Deocamdată, nu le-a primit, dar firmele au fost incluse în lista de așteptare.  

Papanaga mai deține prin alte două companii capacități de 54 MW pentru două parcuri mari fotovoltaice. Unul în satul Pelivan din raionul Orhei, iar altul în comuna Purcari din raionul Ștefan Vodă. Recent, businessmanul a anunțat că dă start proiectului din Purcari. A și lansat o campanie agresivă de promovare pentru a identifica investitori cu bani mari.

Terenurile, cumpărate în această iarnă

Pentru a afla dacă au început  lucrările la viitorul parc fotovoltaic din Purcari, am urcat în mașină și ne-am dus la fața locului. Am reușit să identificăm locația în extravilanul satului Purcari. Deocamdată, acolo nu este nimic.

În baza de date de la Cadastru nu am reușit să găsim informații despre majoritatea terenurilor din zonă. Doar câteva loturi au fost cumpărate de compania lui Papanaga, dar tranzacția a avut loc la începutul anului curent, adică cu mult timp după ce a fost obținut avizul de racordare de la Moldelectrica. Asta contrar regulamentului care spune că, în momentul în care soliciți avizul, trebuie să prezinți deja dovada de proprietate sau arendă a pământului pe care urmează a fi instalate bateriile solare.

Am încercat să aflăm detalii de la autoritățile locale despre marea investiție planificată la Purcari. Însă primarul localității nu știe nimic despre proiect. Agentul economic încă nu a solicitat niciun act pentru începerea lucrărilor de construcție a parcului solar.

„Eu nu am avut nicio discuție cu investitorul. Nu este oficial nicio cerere.  Se vorbește de parcul fotovoltaic care ar fi unul dintre cele mai mari din Moldova, dar nu am avut o întâlnire oficială cu persoanele, investitorul care vrea să construiască așa parc. Clar că ar fi binevenit și Primăria ar depune efort să-i susțină, pentru că avem și noi interesele noastre locale. În primul rând, cred că s-ar ieftini careva tarife la energia electrică pentru iluminatul stradal, grădiniță, școală”, ne-a spus Nicolae Damian, primarul comunei Purcari.

Mai târziu, reprezentantul companiei Q-Group, delegat de Papanaga să ne răspundă la întrebări, a explicat situația legată de proiectul din Purcari. Ideea a fost schimbată din mers. În loc de un parc eolian, va fi construit unul solar.

Alexandru Costandoglo, director de proiect „Q-GROUP”:  - Noi aveam în plan să construim turbine eoliene. Pentru acestea noi am avut în arendă teren și pe baza lui am depus pentru aviz de racordare. După ce am găsit și am putut procura terenul dat, a apărut deja oportunitatea și ne-am gândit să schimbăm pe un parc solar. Am depus cererea la Moldelectrica să schimbăm proiectul și am făcut alt studiu de soluție, tot după regulament. Pentru o eoliană e nevoie de 0,6 ha.

Reporter TV8: – Dvs ați obținut un aviz pentru 30 MW. Asta ar însemna vreo 10 eoliene și vreo 5 ha de teren?

Costandoglo: – Vreo 4,5 ha.

Reporter TV8: – Aveați acest teren când ați obținut avizul?

Costandoglo: - Da, în arendă. Asta nu e mult. Terenurile nu trebuie să fie consolidate, pentru că eolienele nu se instalează una lângă alta. Acum s-au cumpărat terenurile și s-au înregistrat la Primărie. S-a făcut toată procedura. S-a făcut topografia, geodezia, s-au invitat companii, pentru că terenurile trebuie îndreptate. Acolo sunt copaci care trebuie de curățit. Este un proces de lucru și în luna mai se preconizează începerea lucrărilor  de instalație.

Există riscuri pentru potențialii investitori?

Vicepreședintele Asociației Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile „ECOENERGETICA” privește sceptic noul trend de atragere a investitorilor în așa-numitele comunități energetice, cum este cea de la Purcari.

Vasile Chirica, vicepreședinte „ECOENERGETICA”: „Noi am fost contactați de către companiile care se poziționează ca niște comunități energetice. Ni s-au făcut niște oferte care aparent sunt foarte generoase, dar desigur că sunt și niște riscuri atunci când tu vii într-o afacere și deții doar utilajele pe care urmează să le procuri. Nu ai nici drept de proprietate a terenului, nu ai nici cotă parte în companie. Depinzi total de compania care deține avizul ca să obții profitul în  5-7 ani cum sunt făcute astăzi calculele. O problemă tehnică pe care eu o văd. Comunitățile date sunt racordate la instalațiile de racordare, la liniile de transport de 110 kw. Respectiv, însăși instalațiile de racordare, de exemplu pentru 20 MW, costă peste două milioane de euro. Parcul urmează să fie construit într-un termen mai mare de un an sau doi ani. După punerea în funcțiune, trebuie de transmis cu titlu gratuit către Moldelectrica. Respectiv, proiectul ăsta, dacă nu este dus la bun sfârșit, ar fi cumva compromis când tu nu aduni un număr „X” de doritori de a participa ca să-ți acoperi și cheltuielile astea. Riscuri sunt și eu aș sfătui persoanele care vor să investească în domeniul dat să fie foarte atente”.

De cealaltă parte, reprezentantul Q-Group susține că au fost luate în calcul toate riscurile și investitorii își vor răscumpăra investițiile în termenii stabiliți. Nu-și pot pierde banii ca într-o piramidă financiară.

„Risc nu există, pentru că noi ne-am bazat pe cifra de generare pentru zona dată. Este un soft specializat și licențiat prin care se poate de făcut simularea la generare, având anume panoul dat, invertoarele date și anume locația dată. De la simulare, noi am făcut minus 10-15%. Am luat o variantă mai pesimistă și generarea dată am înmulțit-o cu prețul care a fost statistic în 2024 la energia electrică. Noi știm că energia se scumpește și mai ieftin decât a fost anul trecut nu o să mai fie. În dependență de ce credit o să ia clientul, pentru că unii pot să ia un credit mai ieftin, alții pot lua un credit mai scum, în dependență de dobânda creditului, deja între 6-7 ani se vor răscumpăra investițiile. Noi am studiat toate riscurile posibile, chiar căderi de grindină, alte situații de avarie care pot să fie.  Parcul va fi asigurat. Noi am făcut un tender cu companiile de asigurări și deja am găsit o companie cu care vom conlucra”.

Păienjeniș de firme în jurul angajaților „Q-Group”

Imperiul de megawați creat de Vladislav Papanaga nu se mărginește aici. Am descoperit o rețea mult mai mare de companii, înregistrate pe angajații săi, doi dintre care sunt foști ofițeri SIS.

Pe 11 octombrie 2023, Cătălin Guțu, un tânăr care face parte din echipa lui Vladislav Papanaga, a înregistrat la ASP cinci companii. Toate au primit, în august anul trecut de la Moldelectrica, avize de racordare la rețea pentru 20 MW, pentru a construi parcuri solare în diferite raioane ale țării.

În septembrie anul trecut, într-o singură zi, Cătălin Guțu a mai înregistrat la ASP șapte companii cu gen de activitate în domeniul energiei. Deocamdată, aceste firme nu se regăsesc în lista solicitanților de avize de la Moldelectrica.

Compania SOLARISTECH, fondată de Guțu, a primit 15 MW pentru construcția unui parc fotovoltaic, dar și instalarea unor turbine eoliene în satul Bobeica din raionul Hîncești.

Alexandru Costandoglo: - Noi avem 3 investitori pentru Bobeica. Nu vă spun companiile, dar sunt holdinguri mari care se gândesc să investească în energia verde. Deja am identificat terenul și este procedura de procurare și consolidare a loturilor.

Reporter TV8: – Dar nu trebuia pământul să fie identificat și cumpărat înainte de obținerea avizului de racordare la rețea?

Costandoglo: – Avizul putea să fie doar pe un contract de arendă. Noi deja avem 23 ha pentru care acum merge procurarea și pentru alte 9 ha deja ne-am înțeles cu întreprinderea. O să fie în total aproximativ 32-33 ha.

Reporter TV8: – Acest teren l-ați avut până acum în arendă și acum îl cumpărați?

Costandoglo: – Era alt teren în arendă. Din cauza că investitorul solicită cumpărarea, l-am schimbat. Zona unde era arenda, proprietarul nu dorește să vândă și deja am găsit alături alte terenuri unde oamenii doresc să vândă. Mutăm locația. Depunem deja la Moldelectrica cererea pentru modificarea numărului cadastral.

Alți doi oameni din echipa lui Papanaga - Artur Tamciuc și Ruslan Sergheev au fondat câte șapte companii pe 5 septembrie 2024. Firmele au solicitat avize de racordare la rețea pentru 59 MW, iar în următoarea lună au ajuns în lista de așteptare de la Moldelectrica.

Suspiciuni de favorizare a unor companii

Rapiditatea cu care firmele proaspăt fondate reușesc să obțină avize de racordare la rețea sau ajung în lista de așteptare de la Moldelectrica stârnește nedumerire celor care activează în acest domeniu.

Vasile Chirica, vicepreședinte „ECOENERGETICA”: „Este puțin probabil ca un muritor de rând să obțină un aviz de racordare într-o lună sau două. Este o procedură legală care trebuie urmată: înregistrezi compania, procuri un teren sau închiriezi un teren, te adresezi după asta la operatorul sistemului de distribuție sau transport, pentru a obține niște date, cu privire la puterea din rețea, le transmiți unui proiectant care-ți elaborează un studiu de soluție. Deci, tu soliciți informația o săptămână, studiu de soluție se face iar într-o săptămână, două, trei. Te adresezi către operator și el îți dă aviz în termen de 30 de zile. Deci, tot ce am spus eu deja depășește două luni. Un fenomen straniu care s-a întâmplat anul trecut, când  o companie înregistrată în august a obținut includerea în lista de așteptare în termen record de 20 de zile. Urmează să depui tot pachetul de acte pentru a obține un aviz de racordare, după care operatorul sistemului de transport îți dă refuz și tu iarăși depui cerere în care rogi să fii inclus în lista de așteptare. Acest ping-pong mai durează încă vreo lună. Acesta este cadrul legal. Astfel cum au derulat lucrurile pentru anumite companii, am dubii că s-a respectat întocmai legea”.

Pe de altă parte, reprezentantul Q-GROUP,â susține că la ei totul se desfășoară după o altă cronologie. „ Noi mai întâi analizăm zona, terenurile care sunt, potențialii proprietari ai pământului, ne înțelegem cu ei despre diferite metode de colaborare. Când adunăm acest puzzle și avem toate înțelegerile, atunci deschidem o companie și imediat aplicăm pentru aviz”, a explicat Alexandru Costandoglo.

Foști angajați ai SIS, interpușii lui Papanaga în domeniul energetic

Cutia Neagră a identificat o legătură a lui Vladislav Papanaga și cu doi foști angajați ai Serviciului de Informații și Securitate care s-au avântat în afaceri pe piața energiei regenerabile.

În august 2024, Vadim Jardan și Vladimir Bordea, au deschis două companii. Ambele aveau adresa juridică pe strada Alexandru Hâjdeu 66. Aici se află și firmele lui Papanaga, iar clădirea aparține rudelor sale. Ulterior, companiile celor doi foști angajați SIS au fost trecute pe alte adrese.

La nici o lună de la fondare, în aceeași zi, au fost deschise alte 14 companii, care în scurt timp au cerut avize de racordare la rețea pentru o capacitate de 110 MW și au fost incluse de Moldelectrica în lista de așteptare.

Vadim Jardan mai deține două companii care au obținut avize pentru 5 MW cu intenția de a construi parcuri solare la Micăuți, raionul Strășeni și în satul Mingir din Hîncești. Jardan a fost anterior angajatul lui Papanaga în compania „Video Security”, după cum indică chiar el pe profilul său de Linkedin.

I-am contactat pe cei doi foști angajați SIS, dar niciunul nu a vrut să ne răspundă la întrebări. Mai târziu. Alexandru Costandoglo ne-a confirmat că foștii ofițeri SIS sunt acum în echipa lui Papanaga.

Costandoglo: „Acestea sunt persoanele cu care noi lucrăm și sunt în echipa noastră. Ce au avut anterior, că sunt foști angajați SIS asta e o istorie a lor și acum asta este o altă istorie. Dl Papanaga este directorul nostru general și este destul de ocupat. După ce depui actele pentru aviz, este o procedură. E nevoie de semnături, de dus, de adus documente. Dl Papanaga nu poate fizic să le ducă  pe toate. Noi avem echipa și deja toate persoanele lucrează unde trebuie de obținut aviz, certificat de urbanism, de semnat contractele.

Reporter TV8: – Dl Papanaga s-a declarat beneficiar final al acestor companii?

Costandoglo: – Puteți să verificați, desigur.

Reporter TV8: - A fost aceasta o practică a grupului dvs să obțineți avize pe zeci de firme, în diferite raioane ale țării, pentru a bloca aceste capacități în rețea, pentru ca ulterior să nu aibă alții șansa să intre pe această piață?

Costandoglo: – Dvs cred că ați intrat la Moldelectrica și ați văzut companiile noastre care au obținut avize. Astea nu sunt puterile celea care să blocheze ceva. Acestea sunt puterile pentru care sunt investitori și care vor fi construite.

Directorul Moldelectrica susține că nu știe nimic despre rețeaua de firme a lui Papanaga care a beneficiat de zeci de avize de racordare.  

Sergiu Aparatu, director ÎS Moldelectrica: „Evident că eu mă întâlnesc cu mediul de afaceri și aud un nume, aud alt nume. Sunt multe persoane care dezvoltă proiecte. Cineva le face așa cum spuneți, face publicitate. Și mie mi s-a nimerit publicitate pe Facebook că este ca un fond de investiții și noi împreună o să investim nu știu unde. Sunt organe specializate care se ocupă de aceste tipuri de cazuri, să spunem așa. Eu vă propun să sesizați organele de drept și acolo o să fie mai multă claritate”.

Un fost exponent PDM, conducătorul celei mai mari comunități energetice

De la Papanaga, mergem la un alt jucător de pe piața regenerabilelor. Este vorba despre Veaceslav Moldovan, un fost exponent al PD, din epoca de aur a lui Plahotniuc. În timpul guvernării PD, a fost șef la FEE Nord, iar mai târziu a dezvoltat afacerea lui Vladimir Andronachi de pe piața energetică. Astăzi, bărbatul administrează un mare grup energetic, este proprietarul unor instalații eoliene și are în portofoliu avize pentru construcția unor parcuri fotovoltaice și eoliene cu o capacitate de 55 MW.

Veaceslav Moldovan

Veaceslav Moldovan a făcut carieră în companiile de stat din domeniul energetic în perioada guvernării Partidului Democrat. A fost director comercial al RED-Nord, iar ulterior șef al FEE-Nord. În 2015, Moldovan a candidat pe lista PDM pentru un mandat de consilier în municipiul Chișinău.  

În aprilie 2017, Moldovan a fost reținut de ofițerii CNA în dosarul penal în care fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi era învinuit de abuz de putere.

După FEE-Nord, Moldovan a fost director comercial la compania FURNIZARE ENERGIE, asociată cu numele fostului deputat democrat Vladimir Andronachi.  Câțiva ani în urmă v-am arătat într-o investigație cum firma a câștigat pe bandă rulantă licitații publice de livrare a energiei în instituții de stat și private. Iată ce povestea Veaceslav Moldovan într-un interviu despre  succesul companiei.

Veaceslav Moldovan: „Noi eram 5 persoane în management. Fondatorii erau ucraineni. Sarcina era ca noi să atragem consumatori și după asta să aducem energie din Ucraina direct la consumatori, pentru că era mai ieftină decât cea care se oferea. Atunci când am luat 5% din piață, au apărut primele semnale. Furnizorii de ultimă opțiune au început să bată alarma. Ei s-au temut. În cinci luni, dacă se mai păstrau așa tendințe, noi am fi putut să acaparăm jumătate de piață într-un an”.

În prezent, Veaceslav Moldovan este administratorul celei mai mari comunități energetice din Moldova -  ML ENERGY-GROUP. În această companie s-au asociat 19 producători de energie verde. Grupul gestionează o capacitate de peste 170 MW, fiind vorba în mare parte de energie produsă de turbine eoliene. Compania este și furnizor de energie electrică, dar și trader internațional de energie.

Reporter TV8: - Cum ați ajuns să administrați această companie?

Moldovan: - Ideea îmi aparținea mie și băieților care au stat la baza acestei companii. Fiecare și-a luat partea lui de responsabilitate. Cel care poate construi - construiește. Cel care poate vinde - vinde. Asta e pur și simplu o divizare. Fiecare se ocupă cu ceea ce știe mai bine.

Reporter TV8: - Dvs ați propus tuturor celor implicați să creați compania?

Moldovan: - Da, pentru că noi trebuie să avem concurență pe piață.

Companiile lui Moldovan

În afară de ML ENERGY, Veaceslav Moldovan are  propriile companii energetice. SRL DANLEX a instalat deja două turbine eoliene în raionul Ocnița cu o capacitate de 2,8 MW, iar compania MEGAWATT PLUS oferă servicii de proiectare, construcție și mentenanță a parcurilor solare și deține un mic parc fotovoltaic în satul Cinișeuți pe un teren arendat de la un oarecare Vitalie Motîcailo.

Veaceslav Moldovan: „Măcar că eu am avut și am terenuri până în prezent în segmentul respectiv, am încercat să construim parcul într-o zonă ca să nu afectăm toată agricultura, să nu-l punem în mijloc. De aceea am avut o colaborare cu el, am discutat că anume pe terenurile respective va fi cel mai rațional de construit acest parc. Pe 1 iulie parcul a fost dat în exploatare și acum funcționează pe deplin, generând energie electrică în perioada de vară.  Chiar și în perioada de iarnă am livrat puțin în timpul ecestei crize energetice”.  

Moldovan este asociat cu Vitalie Motîcailo într-o companie care deține alți 4,5 MW, pentru a construi un parc solar în extravilanul orașului Rezina, în apropiere de satul Ciorna.

Moldovan: - Aici a fost nevoie de experiență și el (n.r. Vitalie Motîcailo) mi-a propus să realizăm proiectul împreună. Acum suntem la etapa că am făcut proiectul, l-am coordonat la operatorii de sistem și conform proiectului acum facem deja comanda utilajului.

Reporter TV8: -  Dl Motîcailo este și proprietarul terenurilor din Rezina?

Moldovan: - Nu, acolo a fost inițial drept de superficie pe o companie, dar după ce am intrat și am analizat cu echipa noastră  acest proiect, am identificat terenuri mai interesante și acum deja proiectul l-am coordonat reieșind din amplasament mai avantajos.

O altă firmă MALISUN-ENERG, înregistrată pe numele soției lui Moldovan, a obținut în iunie 2023, un aviz de racordare la rețea pentru o capacitate de 50 MW, pentru a produce energie solară și eoliană tot în satul Cinișeuți din Rezina. Peste 3 luni, avizul expiră, dar compania încă nu a construit nimic.

Parc solar, planificat pe terenuri care nu le aparțin

Cutia Neagră a identificat un acord de mediu eliberat firmei pentru construcția a 10 MW din acest proiect. Documentul, eliberat toamna trecută, indică numerele cadastrale ale unor terenuri pe care ar urma să fie construit parcul fotovoltaic.

După consultarea registrului cadastral am constatat că  majoritatea loturilor aparțin unor locuitori din Cinișeuți. Am cutreierat satul în căutarea proprietarilor și i-am găsit pe câțiva dintre ei. Oamenii ne-au spus că nu și-au dat acordul pentru instalarea panourilor solare pe pământul lor.

Proprietar 1

- Dvs v-a propus cineva să vindeți aceste pământ sau să-l dați în arendă pe 25 de ani?

- Da, ne-au propus dar noi nu vindem.

- Este un act care  arată că el vrea pe terenul dvs să amplaseze baterii solare. Știți despre asta?

- Da, știm dar am refuzat, cu atât mai mult că Grigore este consilier.

- Dar restul oamenilor tot nu vor?

- Nu prea vor.

- Dar de ce? Vă propun puțin sau de ce nu vreți să vindeți?

- Acum sunt așa vremuri că toți se străduie să nu vândă.

 Proprietar 2

- Eu la nimeni nu dau și nu vând nimic. Eu am o gospodărie țărănească și singură prelucrez terenul. Mă scuzați, dar aici ceva nu este în regulă.

- Dar dvs îl cunoașteți pe domnul Motîcailo?

- Nu, nu-l știu.

- Dar pe dl Veaceslav Moldovan?

- La mine nimeni nu s-a adresat.

Proprietar 3

- Da, aici sunt pământurile mele.

- Dvs știți că pe pământurile astea s-au făcut acte că o să fie baterii solare? Dvs v-au propus în general să le vindeți sau să le dați în arendă?

- Da, mi-au propus.

- Vreți să le vindeți?

- Încă nu m-am gândit la treburile astea.

Proprietar 4  

- Nu v-au propus să vindeți terenul?

- Nu.

- Nu știți că acolo se pun baterii solare?

- Au făcut mai încolo, dar la mine terenul e mai încoace.

- La dvs pe teren încă nu s-au pus baterii. Nu v-a propus nimeni să-l vindeți?

- Nu.

Neclarități cu Acordul de mediu. Cine minte?

La rândul său, Moldovan explică că nu știe cum în avizul de mediu au ajuns să fie scrise aceste numere cadastrale, pentru că firma a indicat în cerere doar sectorul.

Moldovan: - Noi am indicat sectorul. Ceea ce a apărut în aviz de mediu cu numere cadastrale și ceea ce este în cerere sunt… Noi am indicat sectorul care include și zona aceasta și zona de peste iaz. Iată cererea, fără indicarea numerelor concrete. 

Reporter TV8:  - Puteți să ne explicați cum intenționați să construiți un parc, ați obținut un aviz, fără ca să ajungeți la un compromis cu oamenii, cu proprietarii loturilor?

Moldovan: - Când dvs mă întrebați despre aviz, spuneți despre ce aviz discutați - cel de racordare sau cel de mediu?

Reporter TV8: - Locația e aceeași. Eu înțeleg că numerele cadastrale indicate aici, trebuiau să fie indicate și acolo, la Moldelectrica.

Moldovan: - Nu! Absolut nu! În momentul depunerii cererii, tu trebuie să ai acte de proprietate pe terenurile unde intenționezi să construiești. S-a prezentat un contract pentru prima etapă de 10 MW. Plus au fost alte contracte între mine ca persoană fizică și compania respectivă. SRL MEGAWATT a făcut studiul de soluție și acolo am fost nevoiți să prevedem unde și cum va fi amplasat parcul. Și în studiul de soluție amplasamentul a fost altfel decât cel care este actualmente. Inițial s-a discutat despre alt tip de turbine eoliene decât cele care vor fi folosite acum. În dezvoltare, când înțelegi că ai dreptul de conexiune, începi să te aprofundezi în teren. Verifici unde poți amplasa, unde nu poți amplasa.

Reporter TV8: - Dl Moldovan, astea sunt detalii tehnice. Terenul, locația, era aici din start?

Moldovan:  - Era aici și pe alt segment. De aceea noi și am întrebat sectorul. Toate locațiile erau în sectorul 103, nu doar aici.

Am contactat ulterior Agenția de Mediu pentru clarificări. După ce au verificat dosarul cu acte, reprezentanții instituției ne-au declarat că MULISAN ENERG a indicat în cerere exact numerele cadastrale ale terenurilor menționate în acordul de mediu și  nu sectorul, așa cum spune Moldovan.  

Directorul MEGAWATT-PLUS ne-a mai declarat că firma sa i-a dat în subarendă companiei MULISAN ENERG 11 hectare de teren în aceeași zonă.  Alte detalii despre proiectul grandios din Cinișeuți, Moldovan a refuzat să ne ofere, motivând că și-a găsit parteneri turci care vor face investiții și nu are acordul acestora pentru a vorbi despre planurile companiei MULISAN ENERG.

Veaceslav Moldovan: „Acum este procedură de schimbare a fondatorilor. Compania MEGAWATT PLUS tot intenționează să devină acolo cofondator și coinvestitor în cadrul acestui proiect. Documentele au fost depuse la Comisie (n.r. Agenția de Investiții) și atât timp cât comisia nu a dat verdict nu sunt mandatat să discut în numele companiei respective”.

Deși avizul de racordare la rețea, eliberat firmei MALISUN ENERG, expiră în iunie 2025, iar agentul economic încă nu a obținut autorizație de construcție a parcului fotovoltaic și eolian planificat la Cinișeuți, Veaceslav Moldovan s-a arătat convins că va reuși să prelungească avizul și va implementa proiectul. Acesta a precizat că o parte din echipament pentru viitorul parc de producere a energiei verzi a fost deja comandat.

Planifică să ocupe pășunea satului

Primarul localității Cinișeuți ne-a dezvăluit că Moldovan planifică să-și extindă parcul solar și pe un teren al Primăriei, care este în prezent pășune, dar locuitorii satului nu văd inițiativa cu ochi buni.

 Victor Corovai, primar: - Acolo în apropiere e pășune care e la bilanțul primăriei.

Reporter TV8: - Și au depus vreo cerere să le ofere și Primăria pământ?

Primar: - S-a discutat. La ședința Consiliului local încă nu a fost inclusă întrebarea asta. La noi în teritoriu se petrec măsurări cadastrale masive. Anul acesta se finisează. Întrebarea asta cu darea în arendă nu era posibil să fie discutată până acum la ședința consiliului.  

Reporter TV8: - Deci, el intenționează inclusiv pe terenul care crede că o să-l ia de la Primărie să instaleze fotovoltaice? 

 Primar: - Da. S-au făcut și audieri publice cu locuitorii satului despre porțiunea de pășune care e la bilanțul Primăriei.

Reporter TV8:  - Și oamenii sunt de acord? Vor să fie instalate baterii solare pe pășune?

Primar: - Lumea e diferită și sunt păreri diferite. Proprietarii care au animale și folosesc pășunile astea nu prea sunt de acord.

Veaceslav Moldovan a precizat că ideea de construcție a parcului fotovoltaic și eolian pe pășune nu era din start.

Moldovan: „În studiul de soluție nu a fost această zonă, fiindcă nu erau drepturi pe teren. În momentul dezvoltării, noi am înțeles că există raționament economic să fie înlocuite zonele unde se face agricultură cu zone unde nu se face agricultură. Putem să folosim mai rațional suprafețele pentru beneficiul satului”.

Actele pe terenuri, sub lupa ÎS Moldelectrica

Directorul Moldelectrica recunoaște că unii agenți economici au recurs la diferite tertipuri pentru a convinge autoritatea că dețin terenuri pentru viitoarele parcuri fotovoltaice, însă dă asigurări că astăzi documentele pe imobile sunt verificate minuțios și nu se mai admit falsuri.

Sergiu Aparatu, director ÎS Moldelectrica

Sergiu Aparatu, director ÎS Moldelectrica: - În primul rând, noi fizic nu putem să mergem acolo să verificăm terenrurile, să întrebăm de proprietari care e situația. Noi analizăm doar documentele. Până recent, să spunem așa, trebuie să recunoaștem că noi acceptam inclusiv și copii de pe anumite extrase din registrul bunurilor imobile. Respectiv, am început mult mai riguros să atragem atenția la aceste aspecte, odată cu acest boom de interes față de energia regenerabilă. Evident că am mai depistat și noi în procesul de lucru situații când era un teren la Sud, iar aviz de racordare la Nord. Când erau suprafețele indicate, cineva nu a fost destul de atent să se uite că ele nu corespund cu locația.

Reporter TV8: - Ce fel de acte se acceptau mai înainte legate de pământ?

Sergiu Aparatu: - Contracte de arendă pe o lună de zile, contracte de arendă neînregistrate, arendă de la o companie la alta. Proprietarul își dă terenul în arendă propriei companii și după asta altă companie vine și același teren este în arendă și la o unul și la altul. Au fost cazuri diferite. Acum nu se mai face asta de cel puțin jumătate de an. Ne-am concentrat pe un mecanism mult mai riguros de verificare.

Director management rețele la Moldelectrica, responsabil de eliberarea avizelor de racordare la rețea, este Iurie Cazacu. Funcționarul a refuzat categoric să fie filmat când l-am întrebat despre neregulile identificate în cazul unor agenți economici care au primit avize.

188 MW sunt blocați de alt grup de companii

Semne de întrebare apar în cazul mai multor grupuri de interese care au blocat capacități impresionate de megawați, pentru a construi parcuri fotovoltaice. Din lipsa accesului la dosarele depuse la Moldelectrica, ne-am limitat la a investiga dacă solicitanții aveau acte pe terenurile pe care planifică să construiască. Grupul de companii pe care îl vom prezenta mai jos și-a înregistrat drepturile pe terenuri, abia după obținerea avizelor de racordare. O parte din capacitățile obținute de la Moldelectrica, grupul le-a vândut deja cu tot cu firmă.  

Grupul DORSEQU, aparține unui cetățean străin, Dirk Jan Bruens și unei tinere din R. Moldova - Olga Brașoveanu. Firmele din grup, care au toate același nume și o cifră asociată, au obținut în ultimii ani avize de racordare la rețea pentru 188 de MW. În mai multe cazuri, Cutia Neagră a constatat că actele de arendă a terenurilor pe care urmează a fi construite parcurile solare, au fost înregistrate la Cadastru mult după obținerea avizelor de la Moldelectrica.

În februarie 2023, DORSEQU SOLAR DOI a obținut un aviz pentru construcția unui parc fotovoltaic de 4 MW în satul Chirca din raionul Anenii Noi. Peste un an și jumătate, compania a fost vândută cu tot cu aviz către holdingul „Simpals”, administrat de cunoscutul om de afaceri Dmitri Voloșin. Noul proprietar a făcut investiții și în curând urmează să dea în exploatare parcul fotovoltaic din Chirca.  

Administratoarea grupului DORSEQU, Olga Brașoveanu, ne-a răspuns în scris la întrebări. Despre vânzarea companiei ce avea un aviz cu o capacitate de 4 MW, a explicat scurt: „Din punct de vedere economic, investitorii au considerat la acea etapă că este cea mai rațională și eficientă decizie”.

Două avize luate în aceeași zi

Pe 16 iunie 2023, DORSEQU SOLAR UNU și DORSEQU SOLAR TREI au reușit să obțină avize de racordare pentru 70 și respectiv 54 de MW. Își planificau să construiască parcuri fotovoltaice în mai multe sate din raionul Sângerei. Datele de la Cadastru arată că firmele au legalizat peste aproape un an contractele de superficie pentru terenuri. Iar în cazul viitorului parc fotovoltaic din Bilicenii Noi, extrasele cadastrale arată chiar că mai multe terenuri din zonă aparțin în continuare unor persoane fizice sau sunt arendate de companii agricole.

Deși Olga Brașoveanu a recunoscut că negociază și în prezent cu unii proprietari de loturi, pentru a obține drepturi pe teren, în scris ne-a informat că, în momentul în care a cerut avizele la Moldelectrica, avea „contracte de arendă care nu necesitau a fi înregistrate”.

„DORSEQU a respectat toate procedurile legale în procesul de obținere a avizelor de racordare la rețea. Orice insinuare de corupție nu reflectă realitatea și nu are nicio bază factuală. Noi am prezentat contractele de arendă, studiile de soluție și alte acte necesare pentru obținerea avizelor conform reglementărilor la acel moment. Odată cu schimbarea legii, la obținerea certificatului de urbanism se cerea contract de superficie înregistrat la notar, ceea ce am și făcut”, a explicat Brasoveanu.

În ianuarie anul trecut, Olga Brașoveanu a înregistrat la ASP o altă companie - DORSEQU SOLAR PATRU. Iar în următoarea lună, firma s-a pricopsit cu un aviz de racordare la rețea pentru o capacitate de 59 MW. A promis să construiască un parc solar în satul Alexeevca din raionul Florești.

„Surse financiare necesare pentru dezvoltarea parcurilor fotovoltaice avem. Noi intenționăm cu investitorii să dezvoltăm toate proiectele. Deținem autorizație de construcție din ianuarie 2025 și suntem gata să începem lucrările. Așteptăm doar hotărârea de Guvern ce vizează capacitățile mai mari de 20 MW”, declară Brașoveanu.

Directorul Moldelectrica afirmă că DORSEQU sunt totuși investitori de bună credință.

Sergiu Aparatu: - La față îi cunosc pe oameni. Ei se prezintă ca investitori de bună credință. Știu că au foarte multe pământuri și au vreo 4-5 proiecte.

Reporter TV8:  - Dar nu au realizat niciunul.

Aparatu: - Nu au realizat, dar îmi pare că la dânșii proiectele sunt destul de mari.

Avizele au ajuns o marfă scumpă pe piața neagră

Dacă până nu demult despre vânzarea firmelor cu tot cu avize de racordare le rețea se vorbea în șoaptă și tranzacțiile erau negociate doar în cercuri restrânse, astăzi fenomenul s-a răspândit și în spațiul public. Pe cea mai populară platformă online de anunțuri din Moldova poți găsi zeci de postări ale celor care vând sau cumpără avize.

Am sunat și noi să ne interesăm și am primit oferte de tot felul: de la vânzarea unui megawat cu 50 de mii de euro, până la companie cu aviz de 100 MW și cu terenuri la preț de 6 milioane de euro.

- Câți MW vă trebuie?

- Depinde de prețuri, dar până la unu.

- Până la unu e mai greu. Eu am 5 și 100, 30 MW.

-  Dvs vindeți, da?

- Și vindem și cumpărăm. De 1 MW se duce repede și nu prea sunt.

- Dar care e mai ușor de găsit?

- La ziua de azi e greu de găsit ceva. Sunt, dar pun niște prețuri de Doamne ferește. Iată mi-a propus acum 1 MW cu 100 mii euro la Colonița, cu tot cu pământ. Dar ăsta e preț ireal. Se vinde în general 1MW la 50 de mii de euro.

- Cu tot cu pământ?

- Fără pământ. Iată este la Băcioi 5 MW. Dacă vreți 1 MW, putem să organizăm. Dar el vrea numai avizul pentru 1 MW cu 50 de mii de euro. Dar voi trebuie să înțelegeți că la Băcioi pământurile sunt scumpe. Sunt 100 MW la Bălți, dar cu tot cu pământ.

- Și acolo care-i prețul?

- E tare exagerat - 6 milioane (n.r. euro).

- Și ei vând doar la pachet? Nu poți să iei mai puțin?

- Da, la pachet. Mai este undeva pe lângă Hâncești 30 MW, dar acolo pământul este în arendă.

 - Dar are rost de băgat și de obținut avizul de racordare ca să nu cheltuim banii ăștia?

- Nu aveți nicio șansă.

Pe de altă parte, cei care au plasat anunțuri că vor să cumpere avize de racordare la rețea ne-au spus că nu mai speră să-i ajungă rândul la Moldelectrica pentru a obține gratuit avizele.

- Dacă cerem direct aviz de la Moldelectrica este realist să-l primim?

- Nu sunt capacități. Noi tot stăm în rând de 2 ani și nu sunt capacități să ne dea.  Cei care au primit avize stau cu dânsele sub pernă și nu le folosesc, iar cei care vor să instaleze real, nu au posibilități.

Despre faptul că avizele de racordare la rețea au ajuns a fi o marfă scoasă la vânzare cu bani mari se știe și la Moldelectrica, dar instituția nu poate interveni, pentru că fenomenul este în limita legalității.

Sergiu Aparatu, director Moldelectrica: „Unii dezvoltă proiectul, iar unii imediat ce au obținut aviz de racordare încearcă să vândă compania cu tot cu avizul său de racordare. Acesta nu este un lucru interzis, atâta timp cât el declară cu cât l-a vândut și plătește impozite la stat. Are dreptul să vândă compania. Până la urmă, pe noi ne interesează, fiind operator de transport de energie, să fie instalate aceste centrale electrice, pentru ca noi să avem generare internă suficientă și să nu fim dependenți de importul de energie”.

Schimbarea legii cu introducerea noilor reguli la obținerea avizelor

Pentru a debloca situația, autoritățile au decis să modifice legea. Deținătorii de avize de racordare la rețea vor fi obligați să depună garanții financiare. Dacă nu vor construi parcurilor solare sau eoliene planificate, vor pierde banii. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern pe 19 februarie.

Dorin Recean, prim-ministru: „Noi cu părere de rău avem așa o situație când o capacitate destul de mare a fost blocată. De exemplu, doar pentru acest an putem să eliberăm 817 MW, capacitate blocată, inclusiv pentru speculație de către anumiți actori de pe piața energetică. Venim cu acest proiect să deblocăm această situație”.

În scurt timp, proiectul a trecut și de votul Parlamentului.

„În mod cert se vor elibera capacități. În mod cert nu toți actualii deținători de avize vor construi centrale, pentru că am văzut situația din ultimii ani. Este un vid legislativ de care au beneficiat unii și iată acum aducem transparență, claritate și ordine. Este un mecanism de responsabilizare. În urma discuțiilor pe care le-am avut la nivel de Guvern, Parlament și ANRE, considerăm că 50 euro per kw de putere instalată ar fi o sumă rezonabilă, însă acest aspect urmează a fi mai departe consultat cu toate părțile interesate. Deci, toți solicitanții de avize vor trebui să depună această sumă într-un cont al operatorului de transport”, a explicat în fața deputaților Carolina Novac, secretar de stat al Ministerului Energiei.

„Au fost într-adevăr unii șmecherași care au cumpărat cotele și au încercat să le vândă și noi acum încercăm să punem niște norme de reglementare, să nu mai poată unii să mențină cotele, pentru a construi capacități în ceea ce privește energia regenerabilă. Da, noi facem o modificare corectă”, a spus în luarea sa de cuvânt deputatul PAS Lilian Carp.

Vasile Chirica / sursa: stiri.md

Modificarea legii era de mult timp așteptată și de asociațiile producătorilor de energie verde.

Vasile Chirica, vicepreședinte Asociația ECOENERGETICA:„Noi am insistat să fie achitate garanțiile pentru toți deținătorii de avize. Ministerul și Parlamentul au decis un pic altfel, să fie achitate garanțiile doar în cazul prelungirii avizelor de racordare și pentru avizele nou emise. De asemenea, companiile care dețin avize și nu vor construi instalațiile, vor achita o taxă de penalizare care va fi de 50%, până la70% din cuantumul garanției de bună execuție care urmează să fie stabilită de ANRE. E o chestie foarte benefică eu aș zice, pentru a debloca cumva situația cu avizele. Mai mult ca atât, companiile care au sute de megawați și evident că nu vor construi niciodată, pentru că sunt niște cifre enorme investiționale, au dreptul să se dezică până la 30 iunie curent de asemenea avize și atunci nu vor mai plăti taxele de penalizare care urmează să fie percepute de FISC”.

Specialiștii în domeniul energiei regenerabile mai au o sugestie pentru autorități: să-i oblige pe cei care vor să construiască parcuri solare sau eoliene mari să-și instaleze sisteme de stocare a energiei.

Vasile Chirica: „Noi călcăm pe aceleași greble pe care a călcat și România. Am eliberat masiv avize și am creat dezechilibre enorme în sistem. Apropo, eu presupun că în 2026 vom avea anumite ore în zi  când  vom produce mai multă energie electrică  decât vom consuma. La moment, unica ieșire rapidă din situație ar fi condiționarea construcțiilor regenerabile noi cu instalarea sistemelor de stocare a energiei. Sistemele de stocare au ajuns deja la un nivel de cost foarte interesant pentru a fi aplicate oriunde. Vă dau o cifră. Anul trecut un sistem de ăsta costa cam 450 mii euro pentru a stoca 1 MW. Eu presupun că la sfârșitul anului 2025 vom avea prețuri de 100 mii euro. Ele sunt foarte atractive. Eu aș recomanda Ministerului Energiei să revizuiască politicile sale în domeniul regenerabilelor, condiționând construcția instalațiilor noi prin construcția suplimentară a instalațiilor de stocare.

Până în prezent, de către Moldelectrica au fost eliberate avize de racordare la rețea pentru o capacitate de peste 1500 MW. Operatorul „Premier Energy” a oferit avize pentru 300 MW, iar RED-Nord pentru o capacitate de aproape 100 MW. Dintre toate proiectele avizate de producere a energiei solare și eoliene, nici 10% nu au ajuns să fie puse în funcțiune.

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc

Procuratura Generală anunță că a transmis în judecată dosarul, în care Alexei Cotorobai, fratele ucigașului gravidei de la Orhei, este acuzat că a omorât un bebeluș, acum 14 ani, la Telenești. /Avertisment de călătorie pentru ruși în Moldova. Kremlinul acuză Chișinăul de „politică discriminatorie” față de călătorii ruși care intră în țară. Care este replica Ministerului de Externe de la Chișinău. /După Kiev, rușii au atacat cu drone și rachete un oraș din Dnipropetrovsk. 3 oameni, între care și un copil au fost uciși, iar 10 civili s-au ales cu răni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.

Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.